Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 22 September 2012

40 RIBU TELAH SEDIA UNTUK MELAWAN





KOMENTAR TUKAR TIUB
ini adalah peluang baik

bayangkan kalau 40,000  inidapat  dihasut untuk membenci united malays national organisation

bayangkan kalau 40,000 ini dapat dikumpulkan bayangkan kalau 40,000 ini berdemomenuntut hak merekamampoos united malays national organisation



KONSERT 8 TUNTUTAN SABTU 13 OKTOBER

40,000 SSWAZAH IPT MASIH MENCARI PEKERJAAN  - mstar

KUALA LUMPUR: Seramai 40,000 siswazah Institut Pengajian Tinggi (IPT) seluruh negara masih mencari pekerjaan berdasarkan Kajian Pengesanan Graduan 2011 yang dilaksanakan Kementerian Pengajian Tinggi KPT.
Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KPT,  Omar Abd Rahman berkata angka itu melibatkan siswazah yang gagal mendapat pekerjaan tetap meskipun selepas enam bulan tamat pengajian.
"Setiap tahun, kita buat kajian ini dan tahun lalu, menunjukkan peratusan graduan yang masih belum bekerja ialah 21 peratus terdiri daripada IPTA dan 27 peratus IPTS.Manakala, 28 peratus daripada Politeknik dan 35 peratus Kolej Komuniti," katanya.Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pelancaran Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat Peringkat Nasional (My3L) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Sabtu.
Bagaimanapun, menurut beliau terdapat segelintir siswazah ditawarkan pekerjaan secara sambilan memandangkan belum terdapat kekosongan jawatan tetap yang sesuai dengan kelulusan mereka.


11 ulasan:

average joe berkata...

40ribu ini gerenti dalam kem pakatan (tapi taktau la dapat 40ribu undi ke tak sebab mungkin ramai tak/belum berdaftar jadi pengundi pun!) jika anwar dan rafizi dan tony pua dan mahfuz & geng berjaya mengumumkan satu pelan tindakan dan pelan penyelesaian yg boleh dilaksana sertamerta dan mampu membuah hasil dalam masa singkat (dlm 2-3 bulan) yg digemari mudamudi 40ribu ini, sebagai satu pelan jangkapendek. pada masa sama ada juga pelan penyelesaian jangka sederhana/panjang.
dan walaupun mungkin dari 40ribu ini takdapat 40ribu undi, tapi mungkin undi yg menggolek bakal melebihi 40ribu pula - sebab keluarga, sedara, kawan, sedara pada kawan, kawan pada sedara punya kawan, juga akan terkesan gayafikir mereka jika adanya pelan penyelesaian yg amat besar nilai sosio-ekonomiknya ini!

usahakanlah! cai yo cai yo!

-average joe-
klakka-la.blogspot: LET'S LEARN AND UNDERSTAND: Edit YOUR Photo (MARI BELAJAR DAN MEMAHAMI: Edit Foto ANDA)

Tanpa Nama berkata...

inilah hasil pengkomersilan pendidikan.. pelbagai jenis sijil diploma degree dari IPTA IPTS disajikan buat muda-mudi tanpa menyediakan peluang pekerjaan

Selain itu kualiti yang rendah juga menyumbang kepada penganguran.. pengalaman menemuduga mereka kebanyakan mereka tidak bersedia untuk bekerja...

lawyer harvard berkata...

Itu aje idea yang kau ada,bukan berfikir atau mencadangkan bagaimana nak mengujudkan peluang kerjaya bagi mereka yang mengganggur ini....menghasut memang mudah tapi untuk menyelesaikan masalah bukan nya mudah.

Tanpa Nama berkata...

Kenapa mereka tidak mencari kerja di luar negara? Di Timur Tengah lebih ramai orang India dan Pakistan jika dibandingkan dengan orang Malaysia (Melayu). Orang Filipina juga ramai di sana. 40,000 siswazah menganggur ini boleh mencari kerja di Singapura, Australia, New Zealand, USA, Kanada, UK dan di mana-mana juga lokasi jika tidak berminat dengan Timur Tengah. Rezeki ada di mana-mana.

Masalah pengangguran berlaku sebab majoriti orang Melayu menganut fahaman "hujan emas di rantau orang, hujan batu di di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri". Kalau asyik dapat hujan batu, bila masa hendak kaya? Dengan emas, kita boleh membeli berlori-lori batu.

underBear berkata...

40,000 ini adalah golongan bijak pandai...

Tanpa Nama berkata...

Macam mana nak dapat kerja, kalau Penjawat Awam yg sepatutnya pencen diusia 55/56th dianjakkan lagi ke umor 60 th. Ini menunjukkan ketidak percayaan Kjan Umno/BN terhadap golongan cendikiawan muda didalam pentadbiran Kjaan sedia ada.....Ayuh BANGKIT dan terus melawan...

average joe berkata...

aisey so-called lawyer from so-called harvard! cadangan kau tu pun bukan bernas apa pun (amatsangat sukar nak pecaye kau ni sorang loyar apatah lagi lulusan harvard tulen!)... kalau kau cadangkan tt pulak nak kena pikir camne nak bagi 40ribu graduan kerja bergaji, buanglah menteri sumber tenaga atau mana2 menteri berkaitan tu, tutuplah kementerian dia tamatkan perkhidmatan ksu tksu pengarah timb pgh pen pgh dan semua staf, kecuali 3-4org (max 4org je!) kerani muda cun dan single tu utk bantu tt buat paperwork dan filing, dan gaji2 semua yg diberhentikan tu bagi kat tt 50% sebagai yuran khidmat dia (tt, aku 10% okey, sebab tolong recommend nama hang) dan 4org gadis2 kerani pembantu tt tu naikkan gaji depa 25%... barulah kena dan berpatutan utk tt mahupun sesiapa lain takpasal2 nak kena buat kerja depa yg dilantik dan digaji malah diberi elaun malahan lagi diberi bonus semuanya dari duit kami rakyat! ingat kitaorang lain ni takde kerja tugasan dan tanggungjawab lain ke nak buat, nak kena buat kerja orang lain pulak!

zaman amerika (negara terletaknya harvard tu lah) guna hamba abdi dulu bolehlah pinjam hamba abdi depa suruh jadi kulibatak buatkan kerja menteri kau tu! poorah!!!

-average joe-
klakka-la.blogspot: LET'S LEARN AND UNDERSTAND: Edit YOUR Photo (MARI BELAJAR DAN MEMAHAMI: Edit Foto ANDA)

6803man sarawak berkata...

Ada baiknye mereka bekerja di mcdonal.

average joe berkata...

ceo stesen radio yang hot sekarang bfm, yg tt sendiri pun pernah diinterview live dulu, mengaku yg anaknya dibiarkan duduk di singapore semata2 sebab pendidikan, dia rasa tahap pendidikan kat singapura lebih elok banding kat malaysia.

SINGAPORE - The Republic's universities are getting more global recognition, with both the National University of Singapore (NUS) and the Nanyang Techonological University (NTU) climbing up the ranking charts.

NUS has been placed 25th in the 2012/2013 Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings, up three spots from its 28th placing last year.
Although NUS was consistent in improving in almost all the indicators measured by QS, the university has done particulary well in certain areas. For instance, it was placed 9th in the world for academic reputation, and 14th for employer reputation.
NUS also did well in the number of research papers published and citations generated.
"We are pleased to be ranked once again among the very best universities in the world and in Asia. We are also delighted to be recognised for our high quality education and world-class research.
This is a strong indication that our bold enhancements to education and research are creating a positive impact," NUS president Tan Chorh Chuan said.

NTU rose to the 47th spot in this year's rankings, up from 58th position last year. The university's rise up the QS rankings has been spectacular as it jumped 11 places this year and 16 last year to become the fastest-rising university in the top 50.
"As a young university, being in the top world's 50 is a remarkable milestone and reaffirms our global standing in education and research," said NTU president Bertil Andersson.
"Singapore should be very proud to have two universities ranked in the world's Top 50. We are up there with the best in the world because Singapore believes and invests in quality education and research."
-malaysia-chronicle.com 17-09-12


-average joe-
klakka-la.blogspot: LET'S LEARN AND UNDERSTAND: Edit YOUR Photo (MARI BELAJAR DAN MEMAHAMI: Edit Foto ANDA)

Tanpa Nama berkata...

pejabat tanah seluruh malaysia, dari boss ke pekerja am..adik beradik semua, kerani balog anak menakan boss, tukang kebun pak menakan boss, pembantu tadbir bulu puki sepupu boss.

nak mintak kerja kilang iklan dlm jobstreet nak bahasa english, chinese and bahasa, apa maksud "chinese", kena makan babi baru boleh mintak kerja?

aku cadang tak payah buat apa lah..mampuih pi nak jadi apa pun, boleh kontrol boss pejabat tanah ambik sepupu bini dia jadi setiausaha dia?

suruh jobstreet haramkan penggunaan "chinese" dalam required language?

jual rempah cabai bawang di pasar malam pun boleh kaya bebudak weh, malam tengok blue pastu pacucheng dakpun memuki...

Tanpa Nama berkata...

1212...5 big 1 small...1313...10 big 4 small...yah mari mari tikam tikam tikam.no 1 sudah registar..takableh tikam lah...mau tikam lain Kalilah...yah mari mari mari tikam fikam tikam.