Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 29 September 2012

PEMBELAJARAN PERCUMA UNTUK ORANG RAMAI







INI AKAN  JADI BILA BANYAK HUTANG


KOMENTAR TUKAR TIUB

KOPMENTAR TUKAR TIUB
belajar percuma bukan mustahil
sesudah merdeka
hinnga ke aweal lapan puluhan
semua universiti awam belajar percuma

bila wujud kolej swasta
bila wujud universiti swasta
maka diwujudkan ptptn

lembaga ini bertujuan untuk meminjamkan wang
lembaga ini memberi pinjaman wang kepad pelajar
ini bertujuan untuk menyokong kolej swasta
ini bertujuan untuk menyokong universiti swasta

ini untuk kayakan kroni

yang mapooos berhutang  ial;ah anak anak muda

bayangkan umur baru 23 tahun
sudah ada 40,000 ringgit hutang

hutang ini bertujuan untuk mengikat anak anak muda
untuk terus jadi hamba kepada sistem ekonomi kapitalis

hidup dikelilingi oleh hutang
dari univeristi hingga ke kubur
hutang hutang dan hutang


DARI MANA DUIT UNTUK PEMBELAJARAN PERCUMA
hentikan beli senjata
hentikan rembat duit rakyat
hentikan projek membazir

milik negarakan plus
milik negara leterik
milik negarakan talikom

bilam plus untung 
bila syarikat leterik untung
bila syarikat talikom untung

tidak masuk poket syed moktar
tidak masuk poket ananda
tidak masuk poket  vincent tan

semua masuk ke dana negara!

Hapus PTPTN 'gula-gula' pembangkang - meloya

KUALA LUMPUR 26 Sept. - Janji pembangkang untuk memberi pendidikan percuma di peringkat pengajian tinggi dan menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dilihat sebagai 'gula-gula' politik yang tidak rasional.

Mohamed Khaled Nordin berkata, janji yang diterjemah dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2013 itu akan hanya menimbulkan masalah-masalah lain yang akhirnya membebankan kewangan negara.
Menurutnya, pembangkang perlu membuat pertimbangan sewajarnya kerana PTPTN bukan sekadar memberi pinjaman untuk pembiayaan yuran pengajian sebaliknya turut merangkumi sara hidup penuntut.

''Kalau dihapus PTPTN, maknanya institusi pengajian tinggi (IPT) tidak akan mengenakan yuran pengajian.

''Itu tak akan menyelesaikan isu kos hidup penuntut yang memerlukan kewangan untuk menyara kehidupan,'' katanya.


HIMPUNAN ROCK BERSIH

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bagi duit belanja naik gunung rentas selat ingeris boleh pulak..butuh...

Tanpa Nama berkata...

tt, lu cakap sama itu ulat taeiikk, dia orang ape tau. mahasiswa pun tak muleh faham ape lu cakap. beza same cina ini milayoo sudah lama bungkus oleh same dia punya boss kongsi-kongsi rembat harta dgn orang asing. dia org akan cakap lu ni gilerr babi sbb kena sampuk hantu imperialisme.
lu lebih baik celita pasal hantu yg rasuk raja bersiong atau dr.sam yg dirasuk pontianak sedut darah anak muda lalu dipaksa berhutang sampai bawa masuk ke kuburrr...The truth about what you preach is so true to be swallowed by the ulat taeikk and the taeiik palat!it's case of melayu mati berangan kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Betul TT, Aku pun dulu belajar kat UM tahun 1983,belajar Engineering.Tiada internet pun waktu tu,belajar semua cara manual.Tak mintak pun duit, tapi atomatik dapat biasiswa, belajar free!semua free, makan free berak canggung.Kah..Kah..Kah.Sekarang sudah umur 50 tahun.Tunggu nak mampos macam gerombolan.Kah..kah..Kah..