Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 11 April 2012

BERAPA HARGA NASI CAMPUR?











HARGA BURGER YANG BODOH

Big Mac index adalah indeks untuk membandingkan kuasa pembelian ( purchasing power parity). Di tokyo kerja 10 minit dapat satu bigmac. Di Malaysia kerja satu jam pula belum cukup walaupun bigmac di Malaysia ketiga paling murah di dunia Figures Five most expensive (12 January 2012) (not considering the fact that the buyer's equivalent purchasing power is different)[15][16] 1. Switzerland - $6.81 (6.50 CHF) 2. Norway - $6.79 (41 kr.) 3. Sweden - $5.91 (41 Kr.) 4. Brazil - $5.68 (10.25 R$) 5. Denmark - $5.37 (31.5 Kr.)



Five most affordable (12 January 2012) (not considering the fact that the buyer's equivalent purchasing power is different and not including the Indian Big Mac which contains chicken instead of beef)[15][16] 1. Ukraine - $2.11 (17 UAH) 2. Hong Kong - $2.13 (16.5 HKD) 3. Malaysia - $2.34 (7.35 MYR) 4. China - $2.44 (15.4 CNY) 5. South Africa - $2.45 (19.95 ZAR)

Ten fastest earned (July 2009) (to purchase a big mac) 1. Tokyo - 10 minutes 2. Los Angeles - 11 minutes 3. Chicago - 12 minutes 4. Miami - 12 minutes 5. New York City - 13 minutes 6. Auckland - 14 minutes 7. Sydney - 14 minutes 8. Toronto - 14 minutes 9. Z├╝rich - 15 minutes 10. Dublin - 15 minutes Big mac di malaysia adalah diantara yang paling murah tetapi rakyat berpendapan rendah. pekerja biasa kerja satu jam pun tak cukup untuk makan sebiji bigmac.
By Anonymous on BERAPA HARGA NASI CAMPUR? on 4/10/12


MAKAN TANGGUNG SENDIRI
Betul bro Isham. Saya sudah 5 tahun bekerja di sebuah kilang di Singapura. Pendapatan saya sebulan termasuk overtime mencecah S$2,000 sebulan = RM4,871. Setiap hari saya makan nasi campur macam didalam gambar yang dipaparkan oleh TT. Harganya hanya S$2 = RM4.90. Ketika saya bekerja di Kuala Lumpur (Mid Valley), gaji saya kurang daripada RM1,000.

Kalau makan kat food court tingkat teratas di Mid Valley, saya terpaksa berbelanja RM7 untuk makan nasi goreng. Kalau beli air, RM10 habis. Jadi mana cukup untuk hidup? Sebab itu saya terpaksa berhijrah ke negara jiran untuk menanggung keluarga yang ramai. Saya masih ada 4 orang adik yang masih lagi bersekolah. Jadi untuk menyimpan duit untuk kirim kepada adik-adik, saya terpaksa makan masakan MAKAN SENDIRI TANGGUNG ala Tukar Tiub, kerana masakan Melayu di Singapura pun mahal juga tetapi jika dibandingkan dengan Malaysia, Malaysia lagi mahal.


Untuk jimatkan wang, saya terpaksa makan masakan vegetarian Cina kerana harganya S$2 sahaja. Pada mulanya rasa tak sedap kerana takut ada babi & masih rasa was was walaupun ianya vegetarian. Sekarang sudah biasa dengan masakan makan sendiri tanggung. Saya pasti pengalaman Makan sendiri tanggung bro Isham di Eropah lebih hebat sebab orang Melayu di Eropah tak seramai orang Melayu di Singapura.
By Makan Sendiri Tanggung Berak Cangkung on BERAPA HARGA NASI CAMPUR? on 4/10/12


500 RIBU KE DATARAN MERDEKA



6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Nasi campor mahal nak mampos!!!

Harkk TUIH!!!!

Tanpa Nama berkata...

harga burgER lembu di malaysia dah mahal sebab lembu kat malaysia diternak dalam kondo dan bergerak menggunakan merc!

MakLimah berkata...

kita tunggu pakar ekonomi kerajaan bn dan ulama jawab kenapa kuasa belian kita teruk sangat? ini macam anak cucu kita tpaksa berhijrah ke singapura australia new zealand. biar mamak tongkang je bawak masuk indonesian. PTPTN JERUT LEHER UMNGOK. UMNGOK DAH ICU NAK MASUK BILIK MAYAT. ulama sibuk hitung gaji bulanan.

Tanpa Nama berkata...

Aku belajar overseas sekarang, dulu pernah datang satu forum kat London, Malaysian forum. Masa dalam forum semua ahli panel asyik sebut FDI, asyik sebut GDP/KDNK.

Kalau baca tulisan Izzudin Yussof di TheMalaysianInsider pun (http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/is-minimum-wage-the-real-solution-izzuddin-yussof/) sibuk sebut GDP, kata letak gaji minimum, rakyat lagi menganggur.

Isunya ialah, makcik di kampung-kampung tak paham, GDP tu apa, KDNKK tu apa, FDI tu apa? Makcik, pakcik di kampung cuma tahu, hari ini nak makan apa? Harga ikan di pasar berapa?

pakcik/makcik di Felda cuma tahu, "Kalo, Kak Ijat dapek RM250 juta untok belo lombu, den pon nak jugo! Den jago lombu dari kecik laie, boleh tak den nak duit belo lombu?"

Korang citer pasal Big Mac Index memang kelakar. kalau korang kerja Mcd, masa lunchbreak, manager kasik makan free satu set, tu pon ada syarat2 dia. Ni aku tahu, sebab aku memang pernah kerja McD. Yang paling kelakar, kalau korang kerja sejam kat McD pon, confirm korang tak boleh nak beli satu set Big Mac. Ni kalau ikut gaji minimum sejam yang McD tetapkan.

Tanpa Nama berkata...

3 bulan lepas gua beli pampers anak gua dengan harga 28.90, 60 helai jenama cap ayam je lah memandangkan gua cuma pekerja rendah kerajaan. Itupun cuma boleh bertahan 1 minggu sahaja, nak tak nak terpaksalahj gua beli 4 bungkus untuk satu bulan. Bulan lepas gua beli jenama yang sama di kedai yang sama tetapi dengan harga 32.60. Gua dengan rasa sedih terpaksa juga beli walaupun cuma sebungkus yang gua mampu memandangkan ccm kereta gua belum bayar, hutang ptptn belum potong, nak beli kelengkapan dapur lagi, duit minyak lagi. Gua bertanya sendiri bagaimana nak survive untuk bulan ni kalau baki duit gua tinggan RM75 selepas bayar semua tu. Gua tak kisah siapa perintah asalkan gua mampu hidup untuk sebulan lagi. Susu anak gua belum beli lagi nih..

Tanpa Nama berkata...

Habis study keje kat McD,3 bulan berhenti sebab gaji murah sangat,berhenti McD pastu keje security guard.sekarang dah keje gomen.huhuhu

Reality..masa aku keje McD dulu ada cikgu buat part time sebab gaji tak cukup.