Rabu, 13 Januari 2016

BEZA SOSIALIS DAN KAPITALIS





KOMENTAR
satu kenyataan yang jujur
ini bezanya sistem ekonomi kapitalis
dengan sistem ekonomi sosialis

ekonomi kapitalis kiblat keuntungan
ekonomi sosialis kesejahterran rakyat

dalam sistem sosialis 
kerajaan akan buat rumah murah
untuk rakyat
ini dasar sistem sosialis

dalam sistem kapitalis 
kaum pemodal buat rumah mahal
untuk keuntungan maksima

Malaysia bukan komunis, tak boleh paksa bina rumah murah, kata menteri


Putrajaya tiada kuasa menghalang pemaju daripada membina perumahan mahal berbanding mampu milik kerana Malaysia bukanlah sebuah negara komunis, kata  Abdul Rahman Dahlan. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/malaysia-bukan-komunis-tak-boleh-paksa-bina-rumah-murah-kata-menteri#sthash.VIIYdg0d.dpuf

UCAPAN 

TERIMA KASEH

PADA PAK MENTERI

BERI PENCERAHAN


------------

2 ulasan:

Awanama berkata...

Tak lama lagi Malaysia akan dipenuhi penduduk dari China kominis....sebab banyak pelabur sekarang ni dar negara China....Tengok kes kren terbalik....pemandu kren dari negara China???....Orang Malaysia tak boleh pandu kren ke?...Mana ngo melayu????....kenapa tak menyalak?....

Awanama berkata...

tt bukan tak tau.

itu stok rumah mau kasi clear dulu secepat mungkin sebelum ekonomi melingkup.
melayu tak pernah serik kena scam melalui greed and fear.
kalau tak beli sekarang harga makin naik.
terus naik sampai ke bulan. kahkahkah..

tunggu masuk perangkap,
sebelum ni separuh anak muda dibankrapkan melalui card credit.
lepas tu hutang ptptn,
lepas tu hutang kereta,
hutang beli rumah.
tunggu masuk perangkap. tunggu samapai hilang keupayaan bayar.
kerja 16 jam sehari, tunggu sampai sakit.

bila sampai masa tak boleh bayar,
hutang tetap hutang.
rumah, bank ambil balik bagi pihak pemodal tanpa keluar modal
sebab itu rumah memang milik dia.
baki tetap hutang. hutang tetap hutang.
jadi hamba sampai mati. apa pun tak dapat.

baru aku faham.
tanah di pijak milik orang.
kahkahkah..... satu kejayaan!

kesimpulan, orang pas bodoh. hehehe..