.

Isnin, 14 Mac 2016

TANDA TANDA SEMAKIN JELAS





INGATAN

wahai umat manusia
tiadak kah kamu sedar
tidak kah kamu tahu
apa yang terjdai kepada
kaum dan bani 
yang dahulu dari kamu
wahai umat manusia
tidak kah kamu faham
tanda tanda yang sampai


February breaks global temperature records by 'shocking' amount

Global temperatures in February smashed previous monthly records by an unprecedented amount, according to Nasa data, sparking warnings of a climate emergency.
The result was “a true shocker, and yet another reminder of the incessant long-term rise in global temperature resulting from human-produced greenhouse gases”, wrote Jeff Masters and Bob Henson in a blog on the Weather Underground, which analysed the data released on Saturday

DARI ARKIB - 7 MEI 2005 -

http://thericecookershop.com/hishamuddin-rais-dimana-perginya-katak-hijau-itu/

BACA SEKALI LAGI:
http://tukartiub.blogspot.my/2016/03/pemanasan-global-sila-baca-sekali-lagi.html


DIMANA PERGINYA KATAK HIJAU ITU?

Saya dibesarkan di Jelebu yang pada satu ketika dahulu dianggap kawasan pendalaman yang agak ulu. Konsep ‚Jelebu sebagai kawasan pendalaman – kami terima kerana pada satu ketika dahulu daerah kami adalah tempat di mana orang-orang jahat – gedebe dan gengster – di buang daerah. Dalam daerah pendalaman kami terdapat kawasan-kawasan bergunung ganang dan lembah-lembah hijau yang subur. Jelebu tersuruk dicelah-celah di kaki Banjaran Titiwangsa.

-------------

4 ulasan:

panglimo potaseh berkata...

Ada sekor katak hijau kat Golden Sand Kelantan .. katak ni mungkin tempat asalnya Jolobu .. katak ni dongar kabar dah geng dongan tt .. ini alamat hari nak hujan, maka tanah jadi subur .. tapi mutahir ni Jolobu kono banjir .. apo laee banjir sobab hutan dah boleng.

Tanpa Nama berkata...

Katak hijau memang pukimakk

Tanpa Nama berkata...

Apa ke bende Jelebu dengan Katak ???

BADAK BON BON MAGIK tak ada OBAT ke ???????

Juta Juta dah papa kedana miakin

Yang ada OTAK sudah chabut keluar

Tak kan yang tinggal BAHALOL saja

Tengok mula muka Melayu saja

Boleh pakai ke

MANA TUN ?????????

nazrio dond dolla berkata...

Ada dua orang jer dari 7 billion manusia yang bercita2 menghijaukan dan menyejuk kan bumi rosmaH danTT...rosmaH pakai beg birkin tak pakai pLastic bag TT juga tak pakai plastic bag...cuma pakai bag mdsra alam mudah lupus