.

Sabtu, 14 Mei 2016

MARI KITA KENAL HANG TUAH








HANG TUAH

ATAU

HANG TOAH




DENGAR RADIO BANGSAR
aku mendengar syarahan melalui radio bangsar utama..prof meyarankan agar mitos ini diperbetulkan..ini bunyinya mcm kerja susah.seperti menukarkan lagu negaraku kpd lagu yg baru atau mengantikan jalur temberang dgn bendra yg baru..seandainya dibongkar, disusun dan dinyahkan segala mitos2 sejarah yg prof maksudkan itu, pastinya akan terluka kaum2 sultan yg dulu kalanya menutup sejarah2 negeri mereka contohnya sultan perak.

 sekiranya taming sari itu adalah mitos, bagaimana dgn pedang cura si manja kini, bagaimana dgn sistem giliran mjd sultan.bagaimana dgn tok temoh dan nakhoda hitam, bagaimana org yg bukan darah raja bole menjd sultan selama 22thn tp tiada apapun dpt mcalarnya terutama sewaktu mandi pertabalan..apakah alam buana bole ditipu dgn sewenangnya..atau adakah alam buana juga adalah mitos utk menakutkan rakyat akan kehebatan jawatan dgn darah..sewajarnya semasa prof masih myandang jawatan, semasa itu wajib diusul dilawan prof2 kangkong yg mengaku sejarahwan..malah buku2 sejarah on HANG TUAH - HANG JEBAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/13/16





-------------

2 ulasan:

yb berkata...

Masa mak saya kecik, teacher sekolah ajar Hang Tuah ni China. Itu tahun 1930an.

Tanpa Nama berkata...

Bang Isham..kalo dibongkar asal usul toknyang raja-raja melayu neh..dia same jer dengan kesah orang biase yang ngaku dan bubuh name tengku tuh..tapi zaman tuh takde internet..takde encik google..maka dengan pakaian cantek..keris kasi panjang 23 lok..tarok jer name keris tu name pelek-pelek sikek..kasi mulut orang kampong terngange mendengornye..kompem berlutut la sakalian orang kampong..kasi dedak kat tok pengulu, pak lurah..JKK..pak imam..tokmoh 1Malaya dan lantik pulak toknyang kepada nazri, jamal ikan tongkol..ali tinju..jadi panglima pangenam dan pelempang..maka tertaballah seekor penyamun jadi raja yang bergelar SETAN AMINULRASID negeri gohead gostan. Time tu dah ada JPN tapi kerja dia bukan buat pendaftaran kelahiran dan kematian tapi kasi takutkan mana-mana rakyat yang ada rase curige dengan asal usul raje tersebut. Nama jabatan tu adalah Jabatan Penyakat Negara dikepalai oleh tokmoh 1Malaya dan dibantu oleh jin, polong, langsuyar, antu gigi jarang, jin dan yang same waktu dengannyer. Masa tu..orang Jakun, Senoi, Semang, Mahmeri kata ape? Bodho punye Melayu..toksah layan depa ni..baik sheme layan sewang..lagi syiok..haa..ni la sejarah melayu..hehehe..bodho sampai la ni..hehehe..