Jumaat, 30 September 2016

BERITA BAIK UNTUK RAKYATWOW 


INI BERITA

BAIK AMAT

BERITA BAIK

UNTUK RAKYAT

Peguam: Agong ada kuasa singkir PM

SHAH ALAM - Peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan menyatakan kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menyingkir perdana menteri.

Peguam, Haniff Katri Abdulla berkata, peruntukan itu sekali gus menafikan dakwaan Najib mengatakan perkara itu sebaliknya.
“Perlembagaan Persekutuan dengan dengan jelas menyatakan ‘kuasa melantik termasuk kuasa untuk menolak’. Bila ada yang mempersoalkan perkara ini, jawapannya ada tertulis di dalam Perlembagaan.

“Menerusi Perkara 30 (2) (a) menyatakan dalam melantik perdana menteri, Agong boleh bertindak menurut budi bicara. Tetapi dalam soal ini ia tidak menyentuh kuasa memecat perdana menteri,” katanya dalam forum Kesetiaan kepada Raja, Keluhuran Perlembagaan, kelmarin.


ampoon

-----------------

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Apo yg baiknye? Next agong dri negeri dia juga.

Tanpa Nama berkata...

bro TT , kitorang nak tanya pandangan bro TT tentang Madey yang lantik mat sembab sebagai PM ni.. Bro TT setuju ke ? ada apa-apa yang bro TT nak komen ?

Tanpa Nama berkata...

Agong dan raja raja semua ni maklum ke dgn hal2 yg berlaku dlm negara? Tahu ke diorang dgn kos kehidupan yg makin himpit rakyat bawahan? Diorang tau ke ada GST? Diorang tau ke kerja kerja laknat yg rosmah dah buat? Diorang baca ke suratkabar? saja tanya, jgn marah.