.

Khamis, 6 Julai 2017

ANJING TIDAK HARAM










HAM DU LIL

SELAMAT ANJING

DI DUNIA





Tiada satu Nas dari Quran dan hadis menyatakan haram pegang anjing.
Tiada satu pandangan ulama muktabar pun yang mengatakan haram pegang anjing.
Yang ada adalah, mazhab Syafie menyatakan perlu basuh apabila menyentuh atau tersentuh anjing dengan tujuh kali basuh, salah satunya dengan air tanah.
Saya kira, mendesak agar bertaubat itu tidak tepat, kerana ia tidak melibatkan kepada dosa langsung.
Dosa ditentukan oleh wahyu, bukan JAKIM.





---------------------

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Rembat duit rakyat tu halal gak sbb takde saksi yg adil nak buktinya si perembat tu salah

Tanpa Nama berkata...

ada basuh tangan enam kali tak?
ada basuh tangan dengan pasir tak?

atau
basuh tangan dengan darah haid?

Nazrio Dond DoLLa berkata...

ALaaaa, tak best story saLak saLak, story HospitaL rombau and story Lapangan Kapai torbang rombau Lagi best, Lagi pun Anjing kan the best friend man