.

Khamis, 6 Julai 2017

SUSAH JADI MELAYU






KAH KAH 

KAH KAH

F.BOOK

[SYAFIE ANGGAP CUKUR JANGGUT ADALAH HARAM]
Ibn Hajar al-Haitami menyatakan bahawa al-syafie menyatakan dalam al-Umm bahawa cukur janggut adalah haram. [Ibn Hajar, tuhfatul Muhtaj, jld 9, hlmn 376]
قَالَ الشَّيْخَانِ يُكْرَهُ حَلْقُ اللِّحْيَةِ وَاعْتَرَضَهُ ابْنُ الرِّفْعَةُ فِي حَاشِيَةِ الْكَافِيَةِ بِأَنَّ الشَّافِعِيَّ - رَضِيَ اللَّهُ تَعَالَى عَنْهُ - نَصَّ فِي الْأُمِّ عَلَى التَّحْرِيمِ




Comments
Abd Razak Salleh Mamat ni wahhabi...
Eaihhh tapi mufti saudi jambanhJambang belaka
Reply17 hrs
Nijam Muhamad Kalau saya potong sebahagian janggut tapi tak cukur. Kalau macam tu dikira Haram hukumnya di sisi mazhab Syafie ke tidak ustaz? Jazakallah
Reply
1
16 hrs
Wanji Wanhussin Wanji syafie nyatakan cukur, bukan potong
Reply
6
16 hrs
Nijam Muhamad Jazakallah
Reply16 hrs
Mohd Najahuddin ASWAJA byk cukur janggut hahaha
Reply
5
16 hrs
Abu Wafa Panggilan dengan adab imam syafie.
Reply16 hrs
Wanji Wanhussin Wanji Ibn Hajar sendiri tidak sebut al-Imam, bahkan menyebut syafie sahaja.
Reply
14
16 hrs
Edi Kurniawan Nak sebut al-Imam atau tidak, kemulian beliau tidaklah berkurang & tlh kekal bersama sejarah serta tiada dosa bagi penyebutnya, cumannya adab kpda ulama, dan juga pastinya yg menambahkan laqab al-Imam dari ulama muktabar jauh lebih banyak berbanding yg tdk memberi laqab.
Reply
1
12 hrs
Nazaruddin Mohd Redzuan Mazhab syafie kena solat jumaat dkt kampung sendiri daerah sendiri....yg mana keja di luar kawasan sila balik ke kampung asal utk solat jumaat sbb wajib ikut mazhab syafie
Reply
7
16 hrs
Iskandar Zulkarnain Patutlah ulamak2 sunni serabai belaka. Silap hari bulan bulu kemaluan pun dibiar panjang mengurai
Reply
2
16 hrs
Awang Daud Nabi saw janggutnya panjang,nak kata nabi saw serabaikah?
Reply
1
16 hrs
Iskandar Zulkarnain Siapa yg bgtahu kamu janggut nabi panjang?
Reply
2
16 hrs
Aiman Uslim kalau potong sikit utk kemaskan camna ustaz
Reply15 hrs
Ahmad Zahiruddin Saruji Cukur = potong habis, licin
Potong sikit = trim
...See More
Reply
1
13 hrsEdited
Abu Bruv Pendpt yg mu'tamad dlm mazhab syafi'e adalah makruh, bukannya haram.
Reply13 hrs
Yus Nordin jadikan pengajaran di masa hadapan..sebelum nak lantik pengarah jakim..syarat2 mestilah berilmu & mahir dlm keempat2 mazhab ahli sunnah..
Reply
2
12 hrs
Reply12 hrs
Naim Nor Janggut tumbuh pun satu batu satu urat, tak payah cukur le
Reply12 hrs
Mustakim Ahmad INI fitnah, pemilik gmbr seorg ulamak xmungkin cukur janggut, takwilan plg tepat ialah janggutnya xtumbuh
Reply12 hrs
Rosli Muda tuan jakim janggut licin hok nie pon x boleh nk bt
Reply11 hrs
Norizan Matnoq hehe..dia tak tumbuh tu ustaz..
Reply7 mins


----------------

3 ulasan:

panglimo potaseh berkata...

Kapir Amerika dah pun torjumpo sekor lagi planet sebagai membuktikan isi kandungan El-Quran tu adolah bonar.
Kito kek sini masih lagi corito pasal bulu dagu .. bulu chapap .. bulu mato.

Tanpa Nama berkata...

masih kecoh janggut cukur, jembut trim..saudi yg kaya2 berjambang, berjubah, bersunnah sudah sampai membunuh warga yemen takda la dikaji sunnah nya dari mana..saudi dah beli senjata usd350bilion..duit simpanan bnm kita cuma ada rm400bilion je..agama, sunnah digunakan utk alih isu rompakan rakyat 1mdb, isu pembunuhan penyedap najib altantuya sharibu..

Nazrio Dond DoLLa berkata...

Hj hadi Ada jenggOt tapi kawan najiK taK ada jenggOt, TT Ada jenggOt kawan tuN madey 222tahun daLam United front. Aminnnnn pikir pikir kan Lah