PUKI MAK LU
KATA
PEMUDA UMNO
PADA ANWAR
BIN IBRAHIM
KERANA TUDUH
UMNO BELOT
KAH KAH KAH
AMK SENYAP
JADI MACAM
TIKUS FAHMI
KHALAS
"Kalau Jalaluddin nak khianat, tergila-gila nak jadi MB, 2023 lagi dia dah buat" - Mohamad Fadil
JELEBU: Pemuda UMNO Negeri Sembilan menepis dakwaan dilemparkan terhadap Pengerusi UMNO Negeri Sembilan, Jalaluddin Alias yang dituduh pengkhianat Kerajaan Perpaduan sehingga Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan.
Sebaliknya, Ketua Pemuda UMNO negeri, Mohamad Fadil Md Zin, berkata Jalaluddin sebenarnya banyak mempertahankan Kerajaan Perpaduan terutama dalam meredakan ketegangan dan rasa tidak puas dibangkitkan Pemuda UMNO setiap kali ada isu berbangkit.
Mengulas lanjut, beliau memberi contoh selepas Kerajaan Perpaduan mula mentadbir pada 2023, di mana Pakatan Harapan (PH) ketika itu sudah melakukan pengkhianatan kepada UMNO dalam soal lantikan jawatan Timbalan Speaker DUN.
"Apa yang dijanjikan mereka tak tunaikan dan selepas banyak kali Pemuda UMNO bersuara, barulah jawatan itu diberikan kepada UMNO pada Ogos 2025.
"Saya sendiri lantang menyatakan rasa tidak puas hati dalam mesyuarat perhubungan UMNO negeri kali pertama sebaik kerajaan ditubuhkan, malah mengesyorkan UMNO keluar daripada Kerajaan Perpaduan, namun dibantah olehnya (Jalaluddin).
"Jika beliau mahu melakukan pengkhianatan dan tergila-gilakan jawatan Menteri Besar bukan pada tahun ini sebaliknya pada 2023 lagi (Jalaluddin dah buat)," katanya berucap pada program Ceramah Umum Pusat Daerah Mengundi (PDM) Kampai di Danau Kampai malam tadi.
Tambah Mohamad Fadil, Pemuda UMNO sekali lagi mengesyorkan supaya parti menarik diri daripada Kerajaan Perpaduan apabila ada kalangan pemimpin DAP mentertawa dan meraikan hukuman penjara ke atas Najib bin Razak.
Tegas beliau, selaku rakan dalam Kerajaan Perpaduan mereka langsung tidak menjaga hati dan perasaan UMNO sebaliknya menunjukkan sikap yang menjengkelkan.
"Saya syorkan UMNO tarik diri dari Kerajaan Perpaduan, saya beritahu akar umbi sudah mula bersuara... namun Jalaluddin tetap mempertahankan Kerajaan Perpaduan dan Menteri Besar.. jelas beliau bukan seorang pengkhianat seperti didakwa.
"Jadi keputusan tarik sokongan terhadap Menteri Besar bukan kerana politik, sebaliknya kegagalan Menteri Besar mengurus krisis adat sehingga berlarutan dan diperdebatkan di media sosial," katanya.
Mohamad Fadil berkata UMNO akan memanfaatkan pentas kempen pilihan raya negeri (PRN) untuk menerangkan kepada khalayak apa sebenarnya berlaku memandangkan kebanyakan hanya mendapat maklumat di media sosial.


Tiada ulasan:
Catat Ulasan