Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 12 November 2008

KERAJAAN PERLU TELUS JELAS DASAR : KHAIRY – berita hairan


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mahu kerajaan bersikap lebih telus dalam menjelaskan dasar dan perancangan kerajaan kepada rakyat, khususnya yang membabitkan aspek kewangan negara, supaya tidak dimanipulasi pihak pembangkang bagi kepentingan politik peribadi.

Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) ketika perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2009, berkata kerajaan juga harus mengkaji semula semua projek penswastaannya yang gagal atau tidak mencapai matlamat supaya tidak terus membebankan rakyat.

“Indah Water Konsortium (IWK) yang diswastakan pada 1994 umpamanya, terpaksa dibeli balik ekuitinya oleh kerajaan pada 2000 dan sejak itu terpaksa diberi suntikan dana berterusan, bagaikan mencurah wang ke lubang hitam tanpa dasar.

“Sebaik-baiknya, operasi perkhidmatan demi kepentingan masyarakat seperti IWK ini tidak wajar diswastakan, sebaliknya harus dikendalikan kerajaan sendiri kerana ia tidak bermatlamatkan keuntungan semata-mata.

“IWK tidak menampakkan tanda membawa keuntungan, sebaliknya kementerian Kewangan terpaksa memperuntukkan RM250 juta lagi dalam Bajet 2009,” katanya.

Khairy juga membangkitkan keberkesanan operasi Cyberview Sdn Bhd dalam merancakkan pembangunan teknologi komunikasi maklumat (ICT) di Cyberjaya kerana lebih banyak syarikat menggunakannya sebagai ruang pejabat berbanding melakukan pembangunan dan penyelidikan (R&D).

Beliau turut menyentuh rasional suntikan dana RM5 bilion kepada Valuecap Sdn Bhd sedangkan ramai masih mempertikaikan ke mana dana asal RM5.1 bilion yang diperuntukkan sebelum ini.

Kata Khairy, ketelusan kerajaan kini semakin dipersoalkan, malah tidak kurang yang melabelkan suntikan dana sebagai bailout, sekali gus meningkatkan keperluan agensi atau kementerian berkaitan memberi penjelasan sewajarnya.


kah kah kah…. munkee ni dah masuk pakatan rakyat ke?.... kah kah kah… ada sesiapa yang dapat pastikan hal ini…. kah kah kah…

munkee ni punya ucapan macam sama sahaja dengan dasar PAKAAN RAKYAT…. kah kah kah….

munkee ni dah nak lari ke?..... kah kah kah…. takut kena sembelih oleh madey…. kah kah kah…. madey dah mula asah parang….. kah kah kah…

tengok apa pula cakap munkee lagi satu…. kah kah kah



RM 5 BILION BUKAN UNTUK BAYAR HUTANG VALUECAP KATA NOR MUHAMAD – The Sun


Tuesday, 11 November 2008 – Duit sebanyak 5 bilion ringgit yang diambil dari KWSP bukan untuk bayar hutang syarikat Valuecap Sdn Bhd.

Valuecap berhutang sebanyak 1.5 bilion ringgit.

Hutang ini wajib dibayar pada bulan Februari tahun depan, kata Nor Yakcop Menteri Keewangan Kedua.


kah kah kah…. syarikat ini ada hutang besar gunung??? …. kah kah kah… macam mana boleh dapat pinjam duit lagi??…..ini hairan… kah kah kah…. macam ada kelentong… kah kah kah

apa valuecap ni niaga…. kah kah kah…

hutang pada sapa?.... along?.... kah kah kah…..

munkee ni tak baca apa kata menantu mat ngantuk…. kah kah kah…. menantu mat ngantuk kata tak guna bagi duit 5 bilion pada valuecap….

munkee cakap tamil di rumah dan menyamar jadi melayu ni kata… bukan nak bayar hutang….. kah kah kah…

antara dua munkeee ni mana yang betul?.... kah kah kah…. munkeee tamil atau munkee menantu…. kah kah kah…. satu mesti tipu…. kah kah kah

woit …. cukuplaaa jangan tipu melayu…. cukuplaaa kamu menyamar kamu melayu… jangan tipu melayu…. dah 50 tahun tipu melayu…. kah kah kah… dah ramai melayu bodoh… kah kah kah





10 ulasan:

Tok Moh berkata...

Kah..kah..Menantu Mat Ngantuk ni dah gilo meroyan kot.. atau terlebih minum todi kot, tak pun rebusan ketum.. kah..kah..

Menantu Mat Ngantuk ni saje je nak coba-coba bagi Mat Monggol panas pungguk..

Hebat Menantui Mat Ngantuk ni..
Pembela Ketuanan Melayau...
Hidup Melayu! Hidup Melayu!
Hidup Adari! Hidup Mat Ngantuk!

jabsp berkata...

cantik,puak bakal pm dan puak bekas pm bagi masyarakat pening.dan bakal pm akan tambah lagi kepeningan dgn potong 3% caruman epf (sukarela ???).nak tanya pendatang penang ni-duit 100,000.00 yang ada dalam laci dulu dah guna ka/.

Master Yoda berkata...

Salam Tok Hisham,

Kah kah kah

Sape yang tipu, sape yg bohong??

Kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah... wakil parlimen kito nie lain sikit . Den itu ari poie, nampak dan tengok dio nie, jalan jalan dokek pasar Ahad tengok orang jual jual dan boli-boli barang di Rombau .

Elok bonar dio salam (den tak kesah anak beradap macam tu la elok bahaso aie). Yang den polik dio nie tak bulih nak cakap macam orang pielah atau jelobu . tak kono bonar bunyie aie .

Yolah belajar tinggi duduk pulak tak pornah di Rombau ...tak tau den, Datuk Aidid asal Kota yor yang kato dio bulih cakap macam bunyie orang rombau.

Yor bonar bunyi cakap dio nie, tak taulah pulak den doe, macam dah nak turun dari "dacing" yor bunyi aie nie. Tapi den ingat dia salah cakap nie, macam tu ari kek rombau...dia tunjuk bubur car-car cakap " tu poangat ubi ko" .Senyum kulum orang rombau yang dongar yang den nie (bosar kek Tanjung Ipoh) konal bonar macam mano rupo aie "bubur car-car nie" - - Alangden

Tanpa Nama berkata...

Buat pertama kali KJ cuba memahami
masalah rakyat marhain...
Inilah contoh bkal ketua pemuda yang ingin di lihat bkn sperti toyol atau firaun kecil yg hanya menggunakan pengaruh atau wang ringgit utk menonjolkan diri sendiri..

Mamak kitul dari Penang mmang tak layak jadi Mentri Kewangan kerana lebih mementingkan syarikat2 besar dan bukan kepentingan rakyat...

NAMA DLM CITOS berkata...

AKU ada hutang dengan maybank 3000 hingget aje nama dah kena black list, dia orang ada hutang 1.5 billion masih boleh hutang lagi 5 billion....kuang ajaq, tak masuk akal bodoh aku...

Tanpa Nama berkata...

ValueCap tu meniaga Tutup botol minuman keras jer. Tu pasal utang dia tak byk.....wargh...kah...kah...kah...!

cucupakkasim berkata...

last sekali.. utang semua depa nanti potong,valuecap nanti tukar tokey,tukar nama..itu lah pemimpin-pemimpin united malays national organisation yang merupakan PENCURI BESAR,yang dok curi segala hasil negara dan hak-hak rakyat sejak 51 tahun dulu... marilah kita sama-sama HIDUPkan SOSIALISMA..!

Truckster berkata...

Munkee KJ ni nak lompat sebab takut nak kena sembelih dgn Firaun Kecil....kah kah kah

anak jemapoh berkata...

Salam..
Munkee bangkai berayun ni jadi sesumpah dah....................
bodohlah rakyat yang diperbodohkan dalam kebodohan oleh bodoh-bodoh umNo kepala bapak bodoh ni