Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 19 Januari 2009

KOMENTAR



ANAK MUDA YANG COOL

Apa ertinya kemenangan Pakatan Rakyat di P036 Kuala Terengganu?

Pertama: PRK ini adalah satu referundum tentang kepimpinan Najib Razak. Ini kerana Najib adalah taiko yang sibuk ke hulu ke hilir menghulurkan berjuta-juta ringgit – dalam betuk projek dan janji – ini di tolak. Penolakan ini adalah menolak Najib Razak.

Najib dilihat oldtai, skema dan poyo. Najib kaki lebong.

Wanita gerombolan dilihat chubby, gempal dan berat – tidak cun dan langsing. Baju warna warni berkilau- kilau amat-amat menyakitkan mata anak-anak muda. Gerombolan ini tidak sedar mereka dilihat hodoh, tidak chic dan trendy. Mereka adalah Mak Cik tua yang membebel tak tentu hala. Cuma mereka belum pakai sentil dan menggobek sireh.

Ke dua : Gerombolan tidak lagi di lihat ‘cool’ oleh anak-anak muda. Anak-anak muda merasa malu untuk dilihat bersama gerombolan. Ini perkembangan sehat.

Ke tiga : Pengundi muda telah tidak lagi berminat dengan gerombolan. Anak muda melihat gerombolan sebagai satu kumpulan penyamun lekeh. Ini perkembangan terbaik.

Ke empat : Hanya gulungan muda yang di upah, yang skema dan yang suka bodek sahaja yang datang merapati gerombolan.

Ke lima : Anak-anak muda yang cool, yang counter culture, yang rock akan lari berbatu-batu dari gerombolan.

Ke enam : Pakaian baju batik lengan panjang membuatkan anak-anak muda menyampah menegok muka gerombolan. Anak muda rimas dengan adat istiadat dan pembukaan ucapan yang berjela-jela tetapi tidak ada isi.

Ke tujuh : Alat propadangan RTM, Tv 3 – sudah tidak cool lagi. Hanya yang poyo dan skema sahaja menonton RTM dan Tv 3.

Ke lapan : Anak muda memilih – You Tube, myspace, friendster dll sebagai saluran tv baru. Sesiapa yang muda adalah sesiapa yang Online dan connected.

Ke sembilan : Blog dan laman web adalah akhbar baru anak muda.Utusan/Berita Harian tidak lagi jadi pilihan. Jenis akhbar ini adalah lawak-lawak bodoh. Anak-anak muda malu untuk dilihat dalam LRT, bas atau dalam kampus memegang Utusan/Berita Harian.

Ke sepuluh : Ajenda Ketuanan Melayu sudah bungkus. Anak muda mahu Ketuanan Rakyat.

Pandangan menyampah terhadap gerombolan ini akan berterusan hingga Pakatan Rakyat mendirikan sebuah kerajaan yang demokratik, adil dan progresif. Anak muda yang mengundi hari ini adalah anak-anak muda pasca-reformasi. Mereka mendengar gelombang reformasi tetapi ketika itu mereka masih di bangku sekolah. Hari ini merekalah di barisan paling hadapan.

Merekalah yang ‘merock’ semua keadaan. Anak muda hari ini adalah Reservoir Dog.

Nota: Kalau tidak tahu Reservoir Dog ertinya masih belum cool. Wajib cari.






43 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam bro Isham,

Ya Allah... all the 10 points you mentioned, spot on! That's my thinking and my stance. It's like you're reading our mind! But I guess it's quite obvious these days. Man... I can't wait for PK to take over the government and hopefully, DSAI will lead us to a better future which are clean and progressive. Insya Allah.

Well done bro, on the article itself. :-)

-pisang susu-

Izwan berkata...

Hahaha..

Akhirnya ko buat jugak tulisan ini..

Aku ingat ko dah lupa Isham oit..

Riyaz berkata...

salam,

zaman dan berubah...semakin hampir menuju harapan baru untuk malaysia...bkn untuk malaysia semata-mata.untuk rakyat yg namanya warga malaysia..

zaman gerombolan sudah berakhir...itu hakikat. tp kenapa masih ada dikalangan mereka yg tak sedar diri... sila rujuk :

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0119&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_01.htm

zaman pakatan rakyat sudah bermula...buruk dan baiknya pakatan rakyat adalah pilihan kita. tidak ada yg sempurna.kalau mengharapkan perubahan serta merta,ia mengarut..BN 50 thn memerintah pun x buat perubahan sekelip mata...

zaman rakyat untuk rakyat sudah tercipta...semoga Allah melindungi kita dunia akhirat...

amin

Tanpa Nama berkata...

Reservoir Dog - a poor, scraggly kid from the wrong side of the tracks, who lives by his wits (or petty theft) but has big dreams.

dragsuperstar berkata...

betoll...
aku sokong Isham..

Dok dengan gerombolan Umno ni rasa malu..

Parti Tua 50 tahun...sapa nak..kita mau yg fresh..ni dah la umor 50 tahun lebih..perangai pon mcm lama..adoiyaiii

helo najid..tgk kau nye rival..anwar..memang umor dia 60 tahun lebih..tapi kau tgk la camne dia tackle anak muda..

ahh tak payah jauh..Isham..trenddy je hahaha

Tanpa Nama berkata...

Kalu semua anak muda kini cenderung menolak UMNO maknanya pada akhirnya nanti yang menjadi ahli UMNO mungkin tingal mereka yang terdiri daripada Kassim Ahmad, Chandra Muzaffar, Ezam, Mahafiraun, Profesor Kangkung, pelajar pro-aspirasi, geng-geng Azhar, Nazri, KJ, Pak Lah dan masih ramai lagi. Kesihan UMNO apa buat tak kena. Beri projek buat jannji mulus, gertak minoriti Tionhua, guna RTM/TV3,pasang 8,000 staf polis pun tak boleh dapat balik KT. Masih tak mahu insaf? Kesihan, kesihan, kesihan.....

Tanpa Nama berkata...

Hisham,
you ni dah merantau di luar negeri lama... your perception of issues are different....you look things from different angle,pandangan "global", dapat tangkap "ground sentiments"... yang gang-gang UMNO/BN ni hari2 nak tipu rakyat.
Harap2 bro Hisham dapat membangunkan pemikiran rakyat yang masih di "konkong" oleh UMNO/BN.

Syabas Hisham.

Readers of Tukar Tiub , please read Obama's Inaugural speech from the net.This is what we want from our leaders.

Dakis

F.A.Z.R.U.L.L.S berkata...

Salam Tuan,

Reservoir dog yang tersirat adalah...

A poor, scraggly kid from the wrong side of the tracks, who lives by his wits but has big dreams.

maksud ini amat sesuai untuk anak-anak muda sekarang..

Sekian,

3viLXeIjI berkata...

kahkah!!~

great points bro!

klu gerombolan tak sedar2 lg taktau la nak kata apa..

putera2 ngan puteri2 gerombolan pandai mkn angin ja..tapi sume buta it..

nanang berkata...

Brother Isham,

Itu kalau semua anak muda ada internet atau hp canggih.

Yang buatkan mereka terus ikuti adalah isi-isi blog yang segar dan tidak outdated.

jalan terus dong,setuju u punya ide

sEmut berkata...

masa reformasi.

kami sibuk main sorok sorok bila nak isap rokok di asrama.

masa reformasi.

kami tak tau dunia luar. hanya ada akhbar hairan dan meloya di pusat sumber. mana mungkin kami baca. itu port anjing anjing cekgu disiplin. ya. anjing anjing gila kuasa.

masa reformasi.

aku digantung sekolah. aku dipandang jijik oleh anjing tak bergaji cekgu disiplin. tapi nama aku wangi di asrama puteri.

masa reformasi.

aku menyesal masuk asrama gerombolan. hubungan sahabat dengan budak budak cina dan geng india di kampung terputus terus.

hingga kini.

hafiz berkata...

betol! sume yang bro ckp memang betol!! ini beol punyer betol!!! aku sokong!!!

hazwan mohd nor berkata...

cayalah bro!!

Tanpa Nama berkata...

Bersetuju dengan semuanya..
tapi point yg ini.. terlalu tepat.

Ke dua : Gerombolan tidak lagi di lihat ‘cool’ oleh anak-anak muda. Anak-anak muda merasa malu untuk dilihat bersama gerombolan. Ini perkembangan sehat.

Apapun, saya menyokong meritokrasi.

khairulnizambakeri berkata...

As one of the younger generation, I couldn't agree more. TT is cool.

aizam berkata...

Tuan macam tahu-tahu je apa yang berlegar dalam isi hati saya..

Muhd Aizat berkata...

Bro Isham..

gua support lu..keep up the good work!

kurt berkata...

Kalau saper2 yang tak tau makna "Reservoir Dog", aku letak kat sini makna yg aku jmp dlm Internet: " a poor, scraggly kid from the wrong side of the tracks, who lives by his wits (or petty theft) but has big dreams."

kurt berkata...

Jgnkan Wanita AMENO, Puteri AMENO plak tergedik lagak cam minah rempit...Tambah lagi satu fakta...

kucingsiam berkata...

meow~

paling cool baca tukartiub tiap-tiap hari hehehe.

memang betul ... susuk badan gerombolan ditunjangi orang tua yang telah makan rasuah bertahun-tahun sehingga gemuk-gedempal semuanya. Muka macam ketulan lemak cakap macam orang tak belajar ... apa lagi ... memang tak cool ... tak cool langsung.

Sayap pemudanya memang lawak besar. Hati mereka tak muda langsung. Muda muda dah belajar membodek, cakap bohong, bontot (kononnya) dirodok tapi masih boleh senyum, nak kasi tau satu dunia , siap lagi dengan wayang sumpahnya ... semuanya kerana wang. Orang yang cool tak seperti itu.

rock yeah jeng jeng jeng jeng

Tanpa Nama berkata...

Salam Bro,

Umeno tak cool sebab;

1)Ahlinya pakai cincin besar.
2)Ahlinya pakai kopiah tinggi.
3)Ahlinya gedebab macam Bik Mama.
4)Ahlinya mamak tapi mengaku melayu.
5)Ahlinya Islam tapi tolak Hudud.
6)Ahlinya Islam tapi makan rasuah.
7)Ahlinya beli PHD sebab tak reti belajar.
8)Ahlinya masuk politik sebab nak senang dapat projek.
9)Makciknya pakai gelang penuh lengan. Weeeekkk!
10)Ahlinya tak hormat Sultan.

Sambung sendiri la....

Capt R.Disa

MahadeyBersiong berkata...

YaH! Movie peberet gua tuh! Reservoir Dogs..

melayu celup berkata...

Salam Bro Isham,

Rest of the items that ya mentioned here right to the spirit and passion of Malaysian youngsters nowadays. What to do with United Malays National Organization anymore? Outdated, Obsolete and Expired already.

I'm expecting to live in the country of peace, progressive and peacefull without provocation of mainstream media. That's my expectation to Coallition of People (PR), Godwilling hopefully.

Zaman sekarang nie zaman IT, anak2 muda semua bijak2 belaka... mana ada nak baca paper2 sampah lagi... blog dengan website media utama... orang tua2 bole la lu (Grombolan United Malays National Organization) mau tipu... tapi anak2 muda sekarang banyak susah mau tipu... blah la woi... bagila parti lain yang masih muda jiwanya memerintah negara ni... ini bukan pertaruhan judi... ini kehendak rakyat... jadilah menipu Melayu... jadilah menipu rakyat Malaysia

Hidup Rakyat Malaysia Bersatu Hati !!!
Hidup Rakyat !!!

Tanpa Nama berkata...

Walawe, Tukar Tiub is the coolest. Saban hari tak pernah miss meng-updatekan diri dgn tulisan TT.
Cool cool cool memang cool!!
Utusan Melayau ngan Berita Hairan boleh lompat ke dlm laut.

tupin berkata...

anak muda yang bersama dengan gerombolan rupa macam dari tingkatan 5E atau 5F
anak muda yang bersama dengan Pakatan Rakyat rupa macam dari tingkatan 5A atau 5B

An-Nimr berkata...

Tehsin asks you to sign the Petition to ICC to Investigate War Crimes by Israel in GAZA here: http://malaysiantigress.blogspot.com.

hafiz berkata...

to bro kurt: yeah hahaha betol. tapi kalau citer reservoir dogs aku baru derjah 2. hahaha

lagi skali...! ini amno hanya tunggu masa masuk muzium untuk di tonton oleh generasi x pasca march 08. hahahahah trima kasih pakcik chamil wooooo hahahah

dengan imej yang melayu. rupanya melayu jugak yang lari jauh2 dr umno. hahaha melayu skang dah pandai la jgak. hahaha yg bodoh melayu umno je. kesian sama pakcik seman. dia dah kena tipu 70 tahun hmmmmm

Tanpa Nama berkata...

hahaha tepat tepat!!

imuda pimai pimai tang tu berkata...

hahaha artikel ini menampakkan kau pun isham sebagai anak muda (bukan muda biologi).

aku suka anak muda keempat : salah satu contoh adalah anak muda tak cool ialah mereka yang join pakida hahahaha. pakida ; gangster melayu tak cool

gua sebagai remaja awal 20-an bersetuju dengan semua kesepuluh golongan muda yg ditulis isham ini.

feudalistik berkata...

aku rasa mcm pernah tgk filem reservoir dogs. adakah aku ini juga anak muda yang cool sebab pernah tgk filem reservoir dogs?

kalau tak silap director dia yg sama buat filem pulp fiction itu pasal gua ingat filem ni. anak muda yang cool main game playstation takkan tak tau game reservoir dogs?

jap lagi aku nak chek google jap

kluangman berkata...

UMNO kehilangan persepsi dan pendekatan yang meyakinkan generasi sekarang tetapi ia boleh dibetulkan jika cara berfikir ditukarkan kepada lebih telus.

Dalam UMNO, mungkin KJ boleh menyelamatkan sesuatu sambil memusnahkan sesuatu.

Pandangan tuan dalam 'komentar' tanpa ketawa berdekah dekah di hujungnya sangat dihormati.

isketambola berkata...

Anak muda yang mengundi hari ini adalah anak-anak muda pasca-reformasi. Mereka mendengar gelombang reformasi tetapi ketika itu mereka masih di bangku sekolah. Hari ini merekalah di barisan paling hadapan.

yeah...saya lah anak muda pasca-reformasi...
masa tu mana boleh mengundi lagi (form 3)...
internet plak tak mcm hari ni..
dok baca harakah hari-hari...
hehehe...

Tanpa Nama berkata...

geng2 gerombolan dh songlap harta rakyat tu yg takut lepas jawatan,takut kena reman..kah..kah..kah,mati2 nak ptahan jawatan.Klu diorg ni bersih aku yakin dirg xkesah jawatan kena rampas..ni sume byk bwk najis punya kes la ni

Pa Alif Lam Ya berkata...

media TV3 & RTM ialah binatang bernajis berat dan kebodohan media itu lagi bodoh dari beruk kacukan babi

sempurai berkata...

Hye Bro Isham,

Lepas ni giliran anak2 muda Sarawak lagi mengganyang Taib "Mammoth" dan gerombolannya! Reservoir dog spirit comes to Borneo...Halleluyah!

khairul berkata...

1. reservoir dog
A rat. Slang term for one who snitches to the police, or is an undercover police officer themselves. Origin comes from the great size of rats living in and around reservoirs.

2. Reservoir dog
A poor, scraggly kid from the wrong side of the tracks, who lives by his wits (or petty theft) but has big dreams.

3. reservoir dog
A guy who works with a bunch of other guys to rob diamonds. the term came from when Tarantino called 'Au revoir les enfants' "that Reservoir movie" and combined it with the movie 'Straw Dogs' to make "Reservoir Dogs."

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=reservoir%20dog

ariff sulaiman berkata...

mmg ah bez ble tau yg anak muda dah x nk umno+bn
mslh nye...
mereka hanya tahu menyokong sahaja..
tp x tau menghayati agenda perjuangan yg sebenar...
masih ade sikap racist dlm diri mereka...

Tanpa Nama berkata...

Cool la lu brader hisham... YOUTH STRIKE BACK.. dari jemapoh ke manchaster... kami golongan counter culture akan terus menolak gerombolan LONG LIVE punk rock...

Farouk berkata...

UMNO/BN perlu baiki kelemahan secepat mungkin untuk mengatasi masalah-masalah ini. Mereka tidak boleh leka dan asyik menyalahkan individu-individu tertentu atas kekalahan PRK KT. Mereka harus bersikap lebih profesional untuk memenangi semula hati rakyat. Satu perubahan besar mungkin patut dilakukan...Sayang jika dibiarkan UMNO hanya tinggal nama saja.

Tanpa Nama berkata...

wahaha...gua pon tgk reservoir dog..cool bro..haha

Tanpa Nama berkata...

pada aku, vincent vegas dalam Pulp Fiction adalah definisi cool.

kakimakan berkata...

Takpa...tak pa... terus menulis...utk makcik2 yang tak pandai guna IT, kami boleh cerita guna mulut, serupa tu jugak la maklumat tersebar...depa percaya bulat2 punya!!!! hahahaa!!!!

kakimakan berkata...

Takpa...tak pa... terus menulis...utk makcik2 yang tak pandai guna IT, kami boleh cerita guna mulut, serupa tu jugak la maklumat tersebar...depa percaya bulat2 punya!!!! hahahaa!!!!