Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 14 Februari 2009

JANGAN BELI BIADAP – Mkini



Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj hari ini melahirkan perasaan amat kecewa dengan apa yang baginda sifatkan sebagai gelagat biadab terhadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah berhubung pelantikan kerajaan baru negeri Perak baru-baru ini.



kah kah kah…. kah kah kah….. kah kah kah……


woit …..BIADAP NI BUAH APA ?.... ADA JUAL KAT MANA ?.... kah kah kah…

kah kah kah… SETANDAN BIADAB ADA BERAPA KILO ?.. SEKILO BERAPA SEN ?... kah kah kah



22 ulasan:

nami o fish berkata...

buah biadap bila dimakan kerap akan selalu kentut-kentut kah kah kah!

The Dark Knight berkata...

RPK has posted a Malay Mail article on his Corridors of Power. In that article, there is clear mention of 'RPK's support of Perak’s Sultan Azlan Shah'.

http://mt.m2day.org/2008/content/view/18084/84/

I do not think RPK would have put that up on MT, if he did not agree with it himself.

So:

1) The Sultan really is innocent and did not accept bribes and was "not" forced into the decision?

2) A decision he made with the best interest of the people of Perak in mind?

Will RPK answer the 2 questions above specifically in time or avoid it forever? If he does not know, why post that article on MT?

Khun Pana aka johanssm berkata...

Sudah tentu lah Sultan of Selangor akan pertahankan Sultan of Perak.
Sama-sama saudara, sama-sama beras,sama-sama kamcing.
Serupa macham The Last of the Mohican .
Macham sistem raja dah nak pupus.
Kalau raja adil , rakyat tak kan biar raja pupus.
Kalau raja tak adil, rakyat akan adil kan.

Tengok itu Raja Siam , King of Thailand . Dia tak pupus.
Satu raja sudah cukup untuk semua orang Thai.
Rakyat Thai senang hati dengan dia.
Rakyat dia sanjung tingi sama dia.

Malaysia tak ada raja tapi ada raja ,raja,raja,raja, raja,raja,raja,raja,dan raja.Banyak nya raja.Ada sembilan.
Ada 9 , satu pun saya TAK kenal.
Dulu - dulu, saya chuma kenal satu raja saja.
Iaitu SiapaRaja.
Sayang betul kepada SiapaRaja ini , rakyat pun amat sayang SiapaRaja terutama orang Cina.
Melayu dan India juga sayang SiapaRaja. Tapi Cina lebeh ramai suka dia ini. Dari Sinkapoor hingga Ipoh , semua orang mahu lihat SiapaRaja.
Dulu saya kenal dia di Lumba Kuda Ampang.. Sekarang sudah jadi klcc.

Kesimpulan: Raja yang baik akan disayang, macham SiapaRaja.
mana ada biadap sama itu Siaparaja?
mana ada yang derhaka terhadap SiapaRaja? elek,..tak ada lah.

Raja yang tak ber mutu atau dalam cakap orang puteh " No Quality" akan di pupuskan.

Uncle-uncle dan pakcik-pakcik pasti kenal SiapaRaja dalam tahun 1980s.
Sampai hari ini, saya masih ingat Siaparaja .

zack berkata...

Nampaknya kerajaan PR di Selangor, Kedah dan Kelantan harus berwaspada
ketika ini...nampaknya perancangan
gerombolan untuk merampas negeri2 diatas selepas PERAK sedang berjalan sudah jelas mereka menggunakan Raja dan Sultan demi mencapai niatjahat mereka untuk mendapatkan sokongan rakyat...dgn niat merampas ng2 tersebut sebelum PRU13...bila dah dapat digula2kan dgn wang rakyat supaya mereka berkuasa semula pada PRU13

Tanpa Nama berkata...

Ini satu lagi Sultan tak guna ni...Dia yg memerintah Selangor bukan Pakatan Rakyat.

Habis semua nak di kawalnya. Dulu adik beradik kena bawak lari ngan Mat No Inglis Speaking...ngapa senyap...

Ada masyuk ka...

Sultan adil Sultan dihormati...sultan zalim...disanggah lagi.

Dol

KOPI LWN GOUT berkata...

Ini pun lagi sorang keturunan mangkuk hayun,tahu perabiskan harta rakyat,panggil dia tengok rakyat kat bawah lah,selama ini makan pun rakyat yang tanggung,besar sangat ke gelaran Sultan sehinggakan setiap sembahyang nak kenakan doa untuk mereka-mereka ini,sama lah lah tu nak perbodohkan melayu lagi,woi melayu ramai yang dah berubah,negara ini bukan mak bapak UMNO punya,kena tanya diri tu kenapa rakyat jadi mcm tu,yang pastinya bila BN perintah WANG masukkkkkkkk,bila PR perintah panasssss

Tanpa Nama berkata...

sultan aku pun dah nak masuk campur ni... oi uncle, ngko jgn biadap dgn rakyat, rakyat pun x biadap dgn ngko lah.

Tanpa Nama berkata...

Buah biadap??? buah yg telah pupus dan hidup subur dlm zaman sultan melaka dulu tapi dikomersialkan kembali... Sekarang harga promosi..beli sekilo percuma sekilo..MARI!!!!MARI CUBA!!!!JGN TUNGGU HINGGA KEHABISAN!!!

Tanpa Nama berkata...

adakah anda menghalalkan setiap sen duit cukai anda utk raja2 di m'sai?
Ini saya cut n paste dari tranungkite....


Elaun untuk Sultan dan kerabat kat setiap negeri adalah dibawah
peruntukan negeri masing-masing.
Setiap negeri ada Enakmen Peruntukan
Diraja.
Ini contoh untuk Kedah. Basically, kat negeri negeri lain pun
lebih kurang sama juga amount nya.


1. Elaun Sultan - RM52,600 sebulan.

2. Elaun keraian Sultan = RM15,480




So, setiap bulan Sultan (contoh disini ialah Sultan Kedah) ialah
sebanyak RM68,080.


Untuk Sultanah pulak elaun nya adalah

1. Elaun Sultanah - RM12,000 sebulan
2. Elaun peribadi Sultanah - RM2,600 sebulan.


Sebulan Sultanah akan dapat RM14,600.



Elaun lain lain untuk kerabat ialah

Raja Muda - RM13,000

Raja Puan Muda - RM5,200

Tunku Bendahara - RM4,000

Bini Tunku Bendahara - RM1,250

Tunku Temenggung - RM3,500

Isteri Tunku Temenggung - RM900

Tunku Laksamana - RM3,000

Isteri Tunku Laksamana - RM600

Banyak lagi elaun untuk kerabat bergelar.Selain daripada tu kerabat-kerabat lain pun dapat allowances juga. Contoh macam anak anak Sultan dapat allowace dalam RM1,000 sebulan and kerabat jauh sikit (bukan anak Sultan) dinamakan kerabat kategori 2 juga dapat allowace sebanyak RM500 sebulan.

Sejarah lama Kerajaan Perak tentang Raja DiHilir, Raja Hulu, Raja Muda apa cerita...."

samad alipitchay berkata...

Buah biadap itu lebih besar dari saiz tetek Kavitha Kaur Sidhu. sesatunya perempuan yang ada lesen passport besar besar keluar masuk istana selangor, untuk masuk keluar.

ir.khairul berkata...

sebut pasal raja ni, teringat cerita "Breavehart" arahan Mel Gibson.
Sebijik saling tak tumpah, sebab kedudukan, pembesar & sultan bersengkokol nak menghapuskan kuasa rakyat. Hei. tak de siapa nak rampas kuasa Sultan, kami cuma nak kuasa rakyat dikembalikan sewajarnya. Sultan & raja ni ngabihkan boreh.

siapaRaja berkata...

hai...hanya tuanku saja yg kecewa kah...? lagi pun u satu org saja yg kecewa. sekarang berpuluh-2 ribu rakyat pulak yg kecewa dgn tuanku. apa kata?
sultan bukan tuhan, rakyat juga bukan org hutan lagi. ingat kami masih tidak faham betul atau salah?
ni mesti masih mimpi di dunia lama, dimana "I am the KING, you must obey me"....kah kah kah.....
memang also...apa sumbangan sultan-2 kepada rakyat? tetapi elaun banyak....duit rakyat kan?
kami pun tak mau apa-2 balik....cuma keadilan saja...ni pun susah kah? habis...duit rakyat ni bukan duit kah...?

Apa kah kelebihan sistem raja buat masa kini, especially critical moment mcm ni...?

all the while kami tak nak kritik, tetapi sekarang raja-2 yg kurang adil sudah muncul dan masuk campur.....kepentingan rakyat sudah terjejas(sepatutnya dipertahankan oleh raja-2). kami tak mau jadi melayu bodoh lagi..kami tak nak dipandang rendah lagi oleh kaum dan dunia lain....
Be-End & raja-2 ingat rakyat lagi bodoh lagi senang di control, so that mereka boleh buat sesuka hati, tekan rakyat sesuka hati.
Tapi tak kan mereka tak belajar, raja-2 yg zalim dan kurang adil sering digulingkan rakyat dlm sejarah sedunia.
kuasa rakyat actually yg kuat sekali....JGN LUPA..

raja kentut berkata...

aku ni hari-hari lalu(kadang2 naik basikal) depan istana klang yang aku sendiri pun tak pasti nama istana tu,biasalah tak penah amik pot.

tapi hari-hari lalu pun tak penah nak rasa, raja dekat di hati. tak penah pun nampak raja naik basikal atau jalan-jalan depan taman.

mungkin dia selalu lepak dekat royal club dekat tepi istana tu.royal club tu memang aku tak penah masuk,dia bukan macam kedai mamak.yang ada sticker kereta saja boleh masuk.

tak jauh dari istana, dekat deret kedai-kedai tu ada lah peminta sedekah,pengemis,nyonya tua jual buah,pakcik tua tidur tpi jalan...

hari-hari lalu situ aku terasa jauh betul beza hidup antara dua manusia.satu dilahirkan raja,satu dilahirkan untuk tidur tepi jalan

Tanpa Nama berkata...

rakyat dah muak dgn semua ni...
bila sembahyang kita doakan dia..
kita juga yang bayar bermacam elaun mereka...
kita yang sediakan istana yg entah berapa bilik di dalam nya...
entah bermacam lagi yang kita buatkan untuk dia...
dasar tak sedar diri...

Tanpa Nama berkata...

Sultan ni + kroninya dah banayak buat business . Istana kat kampung Jawa tu pun dah hancus. Dengar tanah nya pun dah dijual kepada...

kaur berkata...

wei Idris..
hang tosah nak suruh orang melayu setia kat raja2 la..
hang pun tak betui...
macam kami tak tau bacjground hang..

ka..ka..vi...ta...

Tanpa Nama berkata...

elaun tu potong tinggal suku je. save sikit, boleh tar jalan kat shah alam, banyak lubang

Tanpa Nama berkata...

Kelakar betul org Melayu (UMNO) ni...kalau pasal Sultan, sanggup bermati-matian pertahankan. Tapi bila pasal agama Islam, tak de la pulak aku nampak org2 Melayu UMNO ni beriya2 nak pertahankan Islam daripada dihina. Tu pasal kes Herald tu, tak de plak puak2 UMNO ni berdemonstrasi. Nampak sgt puak2 UMNO ni semacam mendewa2kan Sultan sehinggakan ada yg sanggup mati nak pertahankan kedaulatan Sultan. Apalah diorang ni? Dah terpesong akidah nampaknya. Drp mati pertahankan Sultan, baiklah mati berjihad pertahankan Islam di bumi Gaza...dapat pahala berlipat ganda drp mati sia2 nak pertahankan Sultan...It's so funny to think of some people's stupidity....

daeng berkata...

.. rap.. hip-hop n indie...tiba2 minat pasal politik... lepak kat belakang Times Square borak pasal kisah Sultan2 ke.. sana-sini..awek baru, ada yang sekolah baru darjah dua , lagi malam ni bawak kawan ramai..camna..jgn lupaa ..kita kenduri..dan kenduri..apa nak cerita pasal Sultan ..kesian sbb dia pun tak dapat rasa benda2 mcm nii..

daeng berkata...

.. rap.. hip-hop n indie...tiba2 minat pasal politik... lepak kat belakang Times Square borak pasal kisah Sultan2 ke.. sana-sini..awek baru, ada yang sekolah baru darjah dua , lagi malam ni bawak kawan ramai..camna..jgn lupaa ..kita kenduri..dan kenduri..apa nak cerita pasal Sultan ..kesian sbb Sultan pun tak dapat rasa benda2 mcm nii...

Tanpa Nama berkata...

kami tahu dan nanti semua orang akan tahu

KISAH PELAYARAN IDRIS

bersama

..........
kah.kah.kah..kah

ADIL pada tempatNYA berkata...

SALAM PERJUANGan!!!!!!!!!!!

Raja ADIL raja dijunjung……..
Raja Zalim raja DISANGGAH!!!!!!!!!!!!!!!

KEADILAN dalam ISLAM meletakkan sesuatu keputusan pada tempatNTYA…

Kalau raja zalim perlu ke lagi rakyat menghormati…
APAKAH Raja kita bodoh tak boleh berfikir…..
Tak ada penasihat…….

ISLAM tidak meletakkan kerajaan bersultan……
ISLAM mengajar khalifah meminpin negara…..
INILAH kalau kita melayu sangat boleh kata KHALIFAH itu sultan…
Kalau adapun dizaman othmaniah turki….
TAPI sultan sekarang apa……..
RAKYAT Nak mati pun dia buat tak kisah…
Demi melayan nafsu menyokong UMNO… dengan HABUAN NAFSU SERAKAH….
PERAK sekarang LUMPUH pengurusannya….
RAKYAT Keliru…
PBT nak buat kerja TERGANGGU…
EKONOMI terjejas…
MOOD rakyat TENSION….
TAKKAN bodoh sangat Sultan kita tak boleh FIKIR..

RAKYAT berkeras kerana HAK mereka diragut…
ADAKAH kita perlu lagi berlembut dengan SULTAN…

RAKYAT yang berIMAN lu fikir la SENDIRI..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!