Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 8 Julai 2009

WASPADA ! JANGAN KENA TIPU MUSLIHAT !!





INGATAN DARI JOHOR DAILY


Keputusan telah dibuat bahawa Dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dimansuhkan sepenuhnya tiga tahun lagi, demikian diumumkan menteri pelajaran sebentar tadi. Pengumuman itu dibuat jam 2.30 di kementerian itu di Putrajaya.

Ia merupakan teknik menipu cara Menteri Pendidikan lalu, Hishamuddin Hussein mengenai isu yuran sekolah yang telah dimansuhkan. Pada tahun 2008, Hishamuddin telah mengumumkan semua yuran dimansuhkan. Apabila Muhyiddin Yassin dilantik dalam beberapa hari , semua sekolah di seluruh negara kelolaan kerajaan pusat telah menghantar yuran kepada ibubapa .

Johor Daily percaya dalam masa tiga tahun, rakyat akan lupa isu PPSMI ini. Penipuan ala Hishamuddin ini dipercayai boleh memperdayakan semua pihak agar diam sehingga Pilihanraya Umum ke-13 nanti. Dan jika ada penentangan selepas ini, pemimpinan BN akan berkata, pejuang bahasa melayu tidak tahu bersabar.

Dalam sidang akhbar itu, Muhyiddin berkata, di sekolah kebangsaan, bahasa Melayu akan menggantikan bahasa Inggeris untuk mengajar Sains dan Matematik, sementara sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil akan menggunakan bahasa ibunda masing-masing.

Menurut beliau pemansuhan itu dijalankan berperingkat-peringkat sehingga semua pelajar yang terlibat dengan dasar itu tamat peringkat masing-masing.



17 ulasan:

Lee Copper berkata...

Ha..ah la. Gerombolan mana boleh percaya. Tapi masa tu gerombolan dan jadi MENDIANG UMNO.

Dunia Firdaus berkata...

Niat hati memang nak tunggu sampai PRU 13, tapi MU dah nak tiba. Bukan main kat stadium tapi di tempat mengundi.(Perlawanan persahabatan antara MU dan Pilihan Malaysia mengikut ranking lebih 150)Manek Urai kena bagi gula2 sikit

Tanpa Nama berkata...

jangan tertipu.....
teruskan bantahan, kenapa mesti tunggu 3 tahun lagi...
nak tunggu buat projek lagi???????

Tanpa Nama berkata...

memang siut la gomen ni..sakit ati tol, ari tu kate yuran dimansuhkan, last2 adik bwk balik surat mintak yuran. membe kat trg bgtau, bkn surat yuran je, surat mintak duit tuk skolah beli van pun ade skali..kenape student plak yang kena tanggung van sekolah? RM50/student. satu skolah dapat brape? bukan krajaan banyak peruntukan ke? skandal ape plak ni??

Gedung Akal berkata...

Walaupun dalam tempoh 3 tahun itu keputusan ini masih boleh ditarik balik namun keputusan hari ini adalah yang terbaik dalam sejarah pendidikan negara. Ingatlah catatan terbaik ini akan menjadi hina dan kotor jika ada sifat dolak-dalik selepas ini. Ini amaran kepada pembuat keputusan yang ada kaitannya dengan kepentingan umat Melayu -jangan main-main atau jangan berpolitik murahan. Keputusan ini adalah muktamad. Jika tidak kami sejuta rakyat akan turun ke jalanan- tunggulah!
Teruskan perjuangan mendaulatkan bahasa Melayu, hapuskan jiwa terjajah!

Tanpa Nama berkata...

Apabila perkara-perkara yang berkaitan dengan pendidikan diputuskan oleh orang yang buta pendidikan, inilah jadinya. Nama sahaja Menteri Pendidikan tetapi dia tahu ke apa yang berlaku di sekolah? Tak perlu tunggu tga tahun baru nak dimansuhkan. Selama ini pun kebanyakan guru yg mengajar Matematik dan sains lebih banyak menggunakan Bahasa Melayu. Guru tak akan menghadapi masalah jika dimansuhkan serta merta. Seolah-olah ini satu permainan politik kotor BN.

Tanpa Nama berkata...

kah kah kah kah...kah kah kah...MUNGKIN USIA HAYATNYA AKAN SAMA MAMPOS DENGAN USIA SETAN PUKIMAK...kah kah kah kah

[TERER]

Tanpa Nama berkata...

kihkihkihkih....kihkihkihkih....

SETAN PUKIMAK MERASA SEDIH KERANA "PENGAJARAN PUKIMAK SETAN MENGARUT IN ENGLISH"(PPSMI) DIMANSUHKAN...kah kah kah kah kah

[TERER]

abu muaz berkata...

Gomen yang ada ni Gomen toyol.

Tanpa Nama berkata...

http://paklebai.blogspot.com/2009/07/why-using-english-for-math-and-science.html

indraputra80 berkata...

Bro'Hisham.

Mana kawan kawan dan rakan rakan Bro'yang memperjuangkan Bahasa Kebangsaan yang menulis poster dengan darah di Universiti Kebangsaan
Lembah Pantai sekitar tahun tahun70n dulu.

kesian,mereka yg.sudah bersara kini,mungkin menangis melihat setuasi ini.

Kecuali katak BaimAli.

Gua ada baca sejarah nya.

indraputra80 berkata...

Bro'Hisham.

Mana kawan kawan dan rakan rakan Bro'yang memperjuangkan Bahasa Kebangsaan yang menulis poster dengan darah di Universiti Kebangsaan
Lembah Pantai sekitar tahun tahun70n dulu.

kesian,mereka yg.sudah bersara kini,mungkin menangis melihat setuasi ini.

Kecuali katak BaimAli.

Gua ada baca sejarah nya.

Keylee Daud berkata...

macam biasa unee. rendek..hehe

Sudin berkata...

woit.....isham !
Gua sudah kena tipu hidup-hidup oleh
menteri pikumak setan umno Hishamuddin Hussein dan Muhyiddin....terbang hampir RM100 buat yuran anak kat sekolah pada 3.7.2009 semasa ambil repot kad!!!
Itu baru seorang,bagaimana anak-anak yang lain.........setan betoi pukimak menteri Umno/bn ni.

Ini bermaksud memang wajib di ingati bahawa cakap-cakap menteri Umno/bn sampai kiamat tak boleh percaya.
Apatah wajib bagi setiap warga tanam hidup-hidup Umno/bn ni !!!!
Memang setan pukimak Umno/bn ni !!

Hal pendidikan/pelajaran pun nak buat duit dan main politik.....apa lagi ayat yang harus dilontarkan......memang pukimak setan menteri Umno/bn ni..

PPSMI pulak 2012.....pukimak setan haram jadah apa sampai ambil masa begitu lama......
Manek urai....???
PRU-13.......????
Pukimak setan babi Umno/bn ni memang tak boleh percaya sampai kiamat !!!!

Mat speaking London berkata...

Kan bahasa melayu kita kini dah bercampur aduk dgn bahasa omputih?
yg ramai melayu pakat dok cakap bahasa melayu la ni tu bukan ka bahasa rojak iaitu bahasa melayu campur bahasa omputih? okay apa?
semuanya okey ....

cuba habaq mai sapa yg tak guna bahasa (istilah) omputih dlm pertuturan harian depa ... menteri ka ... ahli keparat (korporat la tuh) ka .... ahli akademik ka? ... ahli intellek ka ... ahli sastera ka ... pensyarah universiti ka? .... profesor2 madya tak madya semuanya mesti ada campoq aduk istilah Inggeris (English terms) dlm perbualan depa ...

tengok contoh dlm siri 'talk show' di tv(1 sampai 9) semuanya tak mau kalah punya ... mesti pakat guna (tak sikit.... banyak) istilah2 Inggeris dlm bualan depa ... kalau tidak nanti orang perleceh mcm Ali Rustam (Ketua Menteri Melaka) yg tak reti cakap omputih langsung ...

even makcik2 kampung yg dah tua pun dah pandai guna English terms dlm sembang2 depa.... even ustaz2 dan ustazah2 koro pun rancak dok guna English terms ... nak tunjuk yg depa pun understand English ... tak gitu?

tapi apa yg diputuskan tu kira okey laaaaaa ... bahasa melayu la ni mcm bahasa omputih gak ... banyak istilah omputih di ceduk pakai dlm bahasa kita ... okay what? ....

mcm che det kata la ...e.g. oxygen (ejaan melayu oksijen)...ejaan aje lain bunyi semacam ... kira mcm cakap omputih lah tuh ... kira dah paham bahasa omputih lah tuh ....

jadi keputusan tu kira okey la ....situasi menang-menang or win-win situation....

apa nak gaduh-gaduh bising2 lagi?

cikgu matematik sk rendah berkata...

huhu.. cayala mat sembab.. gua tabik sama lu.. korang jgnla bnyk komen..
pak menteri dh mansuhkan kira orait la tu.. nk ape lg.. sblm ni sebuk sngt sruh mansuhkan.. bila dh mansuhkan bnyk pula bunyi.. nk mansuhkan pn kenala beperingkat2.. xkan nk terus stop je.. ckgu2 kt manek urai jgn lupa pangkah bn.. ppsmi dh mansuh.. anak murid dpt baju, beg sk free.. nk ape lg.. ckgu2 nk baju free pn silap2 bn bleh bg.. bgla bn menang pula.. asyik kalah je.. huhu.. aku syok betul.. pasni kt papan hitam dh x tulis "mathematics".. tulis "matematik" dlm bm pula.. hehhe..

Tanpa Nama berkata...

kalau kita boleh bayar Astro setiap bulan, hisap rokok tiap2 hari, golf over the weekend, tak kan nak bayar yuran sekolah anak RM100 setahun pun kecoh...selalu yang kecoh bukan orang susah tapi orang yang memang ada RM...org kg yang susah sanggup menabung duit sikit2 utk bayar yuran sekolah anak..percayalah

- MG -