Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 12 September 2009

MAHATHIR MUHAMAD SENAK NAFAS




SHUI-NIAN DIPENJARA SEMUMUR HIDUP
– ajensi berita dunia


Bekas Presiden Taiwan bersalah rasuah.


TAIPEI: Bekas presiden Taiwan, Chen Shui-bian dipenjara seumur hidup semalam selepas didapati bersalah atas tuduhan rasuah.

Mahkamah Daerah Taipei mensabitkan presiden selama dua penggal itu dengan kesalahan rasuah dan sebilangan dakwaan lain, menamatkan kes berprofil tinggi yang dibuka hampir tiga tahun lalu serta turut membabitkan isteri Chen serta sebilangan anggota keluarga serta pembantunya.

Chen didakwa menggelapkan sejumlah T$104 juta (RM11.1 juta) dari sebuah dana khas pejabat presiden, menerima rasuah sebanyak T$9 juta (RM963,853) berkaitan dengan perjanjian pemilikan tanah dan mendapatkan sejumlah T$2.73 juta (RM292,368) lagi sebagai balasan kerana membantu seorang kontraktor memenangi bidaan dalam satu projek kerajaan.

Ketika memerintah pada 2000 hingga 2008, Chen mengecewakan Beijing kerana mengisytiharkan kemerdekaan secara rasmi dari China yang menuntut kedaulatan bagi pulau yang diperintah sendiri itu sejak berakhirnya perang saudara China pada 1949.

Sementara itu, Chen tidak hadir ketika mahkamah Taiwan menjatuhkan hukuman terhadap beliau semalam.

"Chen membuat permohonan untuk dikecualikan daripada hukuman tetapi hakim tetap menghukumnya," kata seorang jurucakap bagi mahkamah daerah Taipei kepada pemberita beberapa jam sebelum keputusan dikeluarkan.

Bekas presiden itu mahu menggunakan ketidakhadiran beliau itu sebagai tanda bantahan terhadap apa yang disifatkan beliau sebagai perintah tidak sah, kata bekas peguamnya, Cheng Wen-lung.

Isteri Chen, anak lelaki dan saudara lain yang turut dibicarakan dalam kes itu juga tidak hadir ketika hukuman dijatuhkan semalam, kata pejabat Chen. – Reuters/AFP

KAH KAH KAH…

woit…. MADEY… DOLAH… NAJIB DAN PARA GEROMBOLAN… TAK SENANG TIDOOOOOR….. kah kah kah..

nota:
jika anak anak muda satu ingin bergumbira melihat pekara
yang sama dijalankan di malaysia – sila mendaftar
sekarang. kita akan hantar lanun lanun yang telah
merompak bertahun tahun ke penjara.


dunia makin berubah. rasuah tidak diterima lagi.
pbb akan meluluskan perjanjian – pemimpin rasuah dan jahat
macam madey akan di bawa ke mahkamah dunia. ini berita
paling baik untuk rakyat dunia.


kalau kerajaan malaysia terus ganas dan zalim – masih wujud macam
macam akta jahat – menjalankan mengadu domba cina lawan melayu -
melayu lawan india - islam dengan kaffir - maka wajib
dilakukan sekatan ekonomi seperti apa yang telah
dilakukan kepada zimbabwe dan afrika selatan.




16 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bro Hisham,

Kalau macam tu...negeri2 di bawah PR harus mulakan 'Project Membina Penjara'secara besar-besaran....barulah cukup nak menampung gerombolan UMNO/BN nanti !!!



Dakis.

Sukj berkata...

JIKA TUHAN PELINGKUPKAN UMNO/BN DALAM PRU13...KITA UJUDKAN TUKANG TIBAI...kah kah kah kah..kah kah

SEMUA KEPALA PERASUAH NI KITA TIBAI.

SEBAB DEPA DAH PUAS TIBAI HARTA NEGARA...MAKA TIBALAH MASA UNTUK MEREKA DITIBAI...kah kah kah kah..kah kah

MADEY AKAN TERKENCING JIKA TENGOK TUKANG TIBAI...kah kah kah kah..kah kah kah..kah

LANTIK MAT SABU JADI TUKANG TIBAI...kah kah kah kah..kah kah kah

MAT SABU AKAN TIBAI MADEY SAMBIL MELOMPAT LOMPAT GUMBIRA...kah kah kah kah..kah kah kah..kah

katfish berkata...

Chen didakwa menggelapkan sejumlah T$104 juta (RM11.1 juta) dari sebuah dana khas pejabat presiden, menerima rasuah sebanyak T$9 juta (RM963,853) berkaitan dengan perjanjian pemilikan tanah dan mendapatkan sejumlah T$2.73 juta (RM292,368) lagi sebagai balasan kerana membantu seorang kontraktor memenangi bidaan dalam satu projek kerajaan.

eleh..jumlah sikit cam tu pun dah nak dakwa, nak hukum. Apa la leceh betul. Jumlah banyak tu kitaorang tak main la kat mesia ni..

mat sabung berkata...

Jepang dengan kekalahan parti LDP nya sejak mula memerintah hngga lh kekalahannya ditangan DPJ , Taiwan dengan hukuman penjara seumur idup kpd Chen Chui-bian kerana rembat duit rakyatnya drp th 2000-2008 sejak dia jd presiden...Agak2 la Be END akan berakhir mcm ni la agaknya.Main isu perkauman n buat kenyataan2 "swing" yang menghina ISLAM adalah talian hayat BE END utk dpt simpati MELAYU ISLAM kt
sini.
http://blogs.wsj.com/photojournal/2009/09/11/pictures-of-the-day-260/ ini link bagaimana Chen ditumbuk oleh rakyat Taiwan semasa kt Mahkamah.Agak2 dlm BE END nt, sape yg kena tumbuk mcm yg kena kt si Chen ni ye? Madey, A Sleepy Old Man a.k.a Dollah atau Najibul? atau lain2 Geng2 gerombolan? spt Toyol?

PakguardSrimlysiaP.D berkata...

kita lantik mat sabu nanti jadi menteri dlm negeri...baru sedap,,,menteri sendiri turun tibai.

Tanpa Nama berkata...

mahathir ada imuniti. tun maa

Tanpa Nama berkata...

mahathir ada imuniti. tun maa

Tanpa Nama berkata...

tun maa

Haji Kepala Lembu berkata...

kalau setakat itu saja jumlah rasuah yg dimakan oleh ex presiden taiwan, belum mampu beli banglo
RM24 juta. paling pun dapat beli kepala lembu seksyen 23 jak.

Tanpa Nama berkata...

jangan gembira sangat

boleh jadi dengan sebab ni la puak2 pemimpin bn sanggup buat apa saja untuk mempertahankan kuasa.

sapa pun takkan sanggup tengok anak menantu dan cucu cicit terpalit dengan penghinaan seumur hidup,harga yg perlu dibayar terlalu mahal, harta yg ada terlalu berharga untuk dilepaskan.

oleh itu siapa yang kacau depa akan ditentang habis-habisan (inilah makna sebenar ketuanan melayu mereka)dengan darah dan air mata

mungkin ini le sebab utama mereka sanggup buat macam mana yg depa buat kat anwar ibrahim.

Tanpa Nama berkata...

btul tu katfish..tp kalo jumlah tu area 2,3 ribu akan di hukum campak drp tingkat 14..

Saiful berkata...

leh ka ..ngan politik kain pelekat ni..
org msia bukannya berani sangat..tak mcm indon..tgk semangat depa..gua salut..
mana dia pekida..pi la buat samseng ngan mat2 indon kat msia ni..berani ka pekida ni..

Kucing Parsi berkata...

ha ha ha

temberang la kau isham

tun mana boleh kena dakwa

imun tu


visit

http://www.melodymockers.blogspot.com/

Johan berkata...

hrp2 Madey jgn mati dulu..menjadi impian kita yg membenci mahafiraun utk tgk si sial ni dihumban dlm penjara

Tanpa Nama berkata...

saya cadangkan kita impot khas sorang tukabg tibai jemputan, utk tibai cow-cow semua perasuah & perompak gerombolan:
diterbangkan khas dari penjara iraq, perkenalkan... drum roll - jeng jeng jeng ... Muntazer al-Zeidi!!!
(siapsedialah gerombolan para perompak utk direjam dgn kasut2!)

Keliwontron berkata...

Madey "The Loathed" dah ketaq teloq ...nanti dia nyorok bawah rambut palsu Hasmah sambil makan roti 'The Loaf"