Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 28 Februari 2010

LAGI NAK TIPU MELAYU



BAKAL MAHASISWA




LEMAH BI , SUKA TUKAR KERJA PUNCA SISWAZAH MENGANGGUR – melayau

Kajian Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM) mendapati siswazah yang suka bertukar kerja dan lemah dalam bahasa Inggeris (BI) dan kemahiran berkomunikasi merupakan antara punca utama kepada masalah pengangguran di kalangan siswazah di negara ini.

Pengarah Bahagian Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar, Kementerian Pengajian Tinggi, Prof. Dr. Mohd. Fauzi Ramlan berkata, masalah itu juga termasuk kurangnya latihan industri, kemahiran menyelesaikan masalah dan kurangnya keyakinan diri.

"Ini adalah lima masalah utama yang dihadapi majikan apabila berhadapan dengan siswazah yang baru menamatkan pengajian mereka. Jawapan mengapa siswazah menganggur adalah kerana kelemahan dan kekurangan pelajar itu sendiri.

"Ini kerana siswazah gagal meyakinkan para majikan untuk diambil bekerja dalam organisasi mereka,” katanya dalam ucapan penutup Program Etiket Siswa 2010 yang berlangsung selama dua hari di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini.

KAH KAH KAH...

kah kah kah.... INI NAK MENIPU MELAYU... kah kah kah..

woit...SISWA MENGANGGUR KERANA TAK ADA KERJA.... kah kah kah...

kah kah kah... LEMAH BI... TAK YAKIN DIRI... TAK PANDAI KOMUNIKASI...APA MAKNA NYA INI... kah kah kah..

woit... INI MAKNA NYA UNIVERSITI DAN KOLEJ TEMPAT BELAJAR GAGAL MELAHIRKAN PELAJAR CEMERLANG... kah kah kah..

woit... INI MAKNA NYA SISTEM PEMBELAJARAN KANTOI... kah kah kah..

woit.... PEKARA INI PUN NAK TIPU ORANG MELAYU... kah kah kah..

woit... TAK PAYAH TIPU... SATU MALAYSIA TAHU... UNIVERSITI DAN KOLEJ MALAYSIA...HANYA JAGUH KAMPONG.... kah kah kah...

nota:
yang pergi oxfart pun
buat demo depan
kedutaasn australia
ejaan banner tak betul kah kah kah




8 ulasan:

Lang berkata...

lain mintri mari, lain slogan kasi...
poket masih kosong, sekarang mau isi,
budak kepala ada bodoh, mintri tarak rugi,
itu anak mintri, kasi blajar luar nigri.

sini tempat manyak universiti,
belajar punya jam, inggeris tolak tipi,
nanti sudah grade, kerja sendri cari,
kalu kerja tarak, jgn salah mintri

Tanpa Nama berkata...

Bukan sebab lemah BI
bukan sebab suka tukar kerja

Sebab depa tak mampu bagi kerja
lulusan guru banyak, posting tadak
depa tak mampu bayar gaji
duit masuk poket sendiri

mana tak tukar kerja
gaji besar taik gigi
bayar tambang pun tak lepas
duit makan berhutang lagi
belom tolak ptptn
akhir bulan pendapatan nagetif
mintak top up mak bapak lagi

mampos
jadi tukang urut kena serbu
jual goreng pisang, dbkl angkat gerai
jual air tebu, mpkj dok sapu

baik tidor kat rumah

Tanpa Nama berkata...

Sekolah dari darjah satu sampai tingkatan 5 tak boleh 'speak english' lepas tu masuk U 4 thn tetiba keluar perfect english. Podddaahhhh la lu hisam. Kalau ye pon nak hentam kena la buat intelligently. Ko pon dah dua kali lima jaguh kg!!

Masalah byk berpunca dari sekolah. Uni n kolej tempat profesional courses utk org yg sepatutnya mature. Tapi bila keluar sekolah pun bangang so uni kena ambil pendekatan manja2, hahahahaha. Sampai sudah bangang!

Mr Admin berkata...

bodoh punya menteri..

Tanpa Nama berkata...

Lagi satu... kalau cakap pandai, tapi kerja tak jalan.. malas nak ambik tau secara detail pasal kerja A-Z pun tak guna. Orang2 lama pun dia tak respek.
Dari pemerhatian.. kebanyakkan manusia yg pandai bercakap, bila dalam gelanggang rupanya tak pandai buat kerja. Jgn nilai isi buku dari kulit.
Kalau la manusia kat dunia ni terror.. komunikasi guna bahsa isyarat pun dah memadai.
Sapa bodoh!!!??,
Hahahahhahaaaaa!!!!

Tanpa Nama berkata...

dari dulu hingga hari ini, tengoklah siapa menteri pelajaran ???

Kesemuanya 'Kaki tipu' !! saje pandai buat projek kelentong !!

Tanpa Nama berkata...

camna nk cari kerja... kebanyakan nk yang experience.... yg fresh grade melopong...

Tanpa Nama berkata...

Ni satu lagi kangkong
kangkong ni besok "mati dalam iiiman"

Kata penyamun tarbus