Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 21 April 2010

METAPORA SAYANG DAN CINTA




INI BUKAN METAPORA - INI GAMBAR MENGUTUK MAT EZAM





MARAH MARAH MARAH


ramai yang marah kerana tt meletakkan gambar
terkangkang dalam posting.

sebenarnya - tim tt dan bahagian editorial
berdebat untuk memilih gambar ini atau tidak.

hampir dua jam berdebat.

kaum feminis menentang.
ada yang berhujah lucah. ada yang
anggpa ini porno.

kalau ada sesiapa yang tersinggung maka tim tt
minta maaf.

ekonomi liberal, ekonomi bebas atau ekonomi terbuka kalau diterjemahkan
maka inilah metaporan yang paling tepat.

hakikatnya: inilah dia terjemahan ekonomni kita dan ekonomi
dunia ke tiga.

saya suka jika ada yang terganggu - hendaknya terganggu ini
bukan kerana seksualiti tetapi kerana dapat melihat metapora.

bahasa melayu kaya dengan metapora : cahayamata, jantung hati,
lidah biawak dan sebagainya.

nota:
puan ainon muhamad ini tak rock lagi ke kah kah kah






29 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

alah! takde apalah.. Puan Ainon marah marah sayang je tu...

Tanpa Nama berkata...

Bukan sedikit pak menteri kaki minum dan taik joli dalam UMNO. Amat mudah kita tengok perangai matlaon UMNO ini- iaitu ketika perhimpunan agung UMNO. Seminggu sebelum PAU , semua GRO di kelab kelab dangdut di sekitar PWTC- Jalan Raja Laut dan Sentul habis di tempah. Siapakah yang 'booking' mereka? Tidak lain dan tidak bukan perwakilan UMNO dan kadang kadang yang menjadi kepala dang booking GRO ini ialah ketua bahagian dan menteri.

Tanpa Nama berkata...

Sampai hari kiamat orang Malaysia khasnya orang Melayu/feminis/moralis/ tidak akan suka melihat imej/foto/gambar yang bukan saja bermirip berahi atau erotika mahupun berbau lucah malahan yang bermirip seni tinggi tetapi sensual atau estetika. Sulit untuk mereka menerimanya kerana itu akan meracuni atau memperlekehkan digniti kaum hawa. Tapi kena hormat prinsip mereka. Tapi itu bukan porno kerana tiada nampak alat genitalia dengan jelas, maknanya tiada bulu pada kawasan pubik dan tak kelihatan terbuka alat kelamin wanita itu melainkan imajinasi si pembaca itu menjurus kepada imej genitalia wanita itu.

Holden Caulfield berkata...

relax laa...leah dizon,maria ozawa mengangkang masih cun!

ini baru rock!

Tanpa Nama berkata...

Aku pun marah ni, apa tunjuk gambar cam tu....Nak bukak,bukaklah kasi abis....baru paham

Mat Dangdut berkata...

Kasi Terjah Abg Isham

Tanpa Nama berkata...

Siapa yang otak kuning akan berfikiran negatif terhadap gambar yang dipapar tapi apabila selesai menghayati artikel yang dikarang, barulah tahu ceritanya.

Tanpa Nama berkata...

Puan Ainon dah tak rock la, Isham.

Dia buka kompeni terbit buku. Semua cerita dan gambar mesti ikut syariah. Takleh free hair, apatah lagi mengangkang macam tu. Watak2 dalam novel tu tak boleh pegang tangan atau berpeluk kalau bukan mahram.

Kau tak up date perkembangan Puan Ainon tu. Ingat, dia tauke buku besar sekarang ni bro.

Tok Imam berkata...

aku tok imam yg selalu gi mesjid pun tertenguk gambar terkangkang tu tadi terkejut aku ....aduihhhhhp

Green Lady depan Big School berkata...

Sham,
Aku ada beli buku Prof Puan Ainon Mohamad. (husband dia Prof Kamal Hassan)

Buku Kemahiran Berfikir.

Aku rasa kalau beliau baca balik buku yang beliau tulis itu, nescaya dia tak marah..

Kerna meraikan pelbagai kaedah berfikir juga suatu yang wajib dalam meraikan rencam kehidupan.

Apa bell gayabahasa aku ni..

Tanpa Nama berkata...

(AP) KUALA LUMPUR, Malaysia — A ruling party lawmaker and his second wife pleaded guilty Tuesday to entering into a polygamous marriage without official consent amid a debate in Malaysia over Islamic morality among politicians.

Lawmaker Bung Mokhtar Radin and actress Zizie Ezette A. Samad pleaded guilty in a lower Islamic Shariah court in central Selangor state to getting married without the consent of a registrar, said a court official...

- dicopy&paste (tapi bukan plagiarism) dari http://malaysia-today.net/

adoi... kalau lah article hang tu (berserta gambar kontroversi amoi mengangkang pilihan hang) diterbitkan sekitar penghujung tahun lepas, mesti 'bung bocor' kasi bocor rahsia pada hakim syari'e sebagai alasan meringankan hukuman: saya bocor tengok gambar dalam blog tt! tak boleh tahan! jadi saya pun wrestling lah sama zizie! tapi saya dah berkahwin dengan dia! cuma tdak ada official consent dari registrar saja!

-average joe-
klakka-la.blogspot

Bomosiam berkata...

Salam dr dlm Gua Bkt Putus, G.Semanggoi

Jin said: "Boss! Tukaq Tiup....ha ha ha hi !!".

" Hg abaq kat dia, org la dah tak pakai tiup dah! Tubeless !!".

Tanpa Nama berkata...

Kamal anak natang nie menipu degree nampaknya???

http://malaysia-today.net/index.php?option=com_content&view=article&id=31312:a-lie-to-cover-a-lie&catid=20:no-holds-barred&Itemid=100087

Anak Jolobu berkata...

Gambar terkangkang tu tak penting sebab lagi teruk dari tu pun kami boleh cari sendiri dlm internet. Tak payah tunggu TT. Yang penting isi ceritanya. Memang power. Org tak sekolah mcm aku pun boleh faham.

Hashim berkata...

TT....Tolong penipu besar kena tipu dengan Kamal bin Atan.......Kamal palsukan ijazah.....tt tolong bagi kaw-kaw.....konfirm dulu sahih...kmdn belasah kaw-kaw

SyawaL berkata...

2 jam tt berdebat samada nak pilih gambar tu atau tak?
lama betul....haahaha

Tanpa Nama berkata...

Beri tau Ezam Lembu yang dia tu dangkal analisisnya. Ingat PR ada 82 MP dan UMNO semakin goyah dan tak mungkin dapat tahan kegoyahannya pada PU13 nanti. Ezam cakap macam dia tahu semua tapi tanya dirinya sudah dapat jawayan ke dalam parti UMNO? Tajukah UMNO duk guna tahi minyaknya? SAMPAI BILA NAK BERLAGAK YANG SEBENARNYA ORANG PUN TAK RESPECT LAGI KETRAMPILAN POLITIK DIA

syafiq saifullah ibrahim berkata...

ahaha.
betul la tuh.
nak marah ape.
terkangkang ke ape.
lg sexual tajuk die.
lg ramai org baca!
lg ramai org baca.
dakyah TT tersebar.
hahahahaha.
yehaaaa. :P
jemput tgk

www.jebatxdurhaka.blogspot.com

mak enon berkata...

metapora apa jadahnya kalu cipap tersengih mcm tu....tu lawak ngeri

Tanpa Nama berkata...

(bahasa melayu kaya dengan metapora : cahayamata, jantung hati,
lidah biawak dan sebagainya.)

foto boleh diambil dari banyak sudut untuk nilai seninya diterjemah utk dimetafora. Ambil gambar mengangkang tapi dari sudut lain,pun orang paham. Kenapa mesti kangkang dari depan. Ambilla shot dari kepala budak ka. Cam aksi marilyn Monroe.. semua pembaca TT bijak dan sekolah. Org intelek pun nampak gaya tak guna keintelektual. Kalau gambaq kangkang direct macam ni, dlm lamanweb porno pun bersepah.. Dok bangga kata mahasiswa 70an berkualiti konon...pirah!!!

Tanpa Nama berkata...

TT pancing orang je tu. Tarik perhatian orang ramai agar ulas blog dia.

Lang berkata...

bro sekelian... kita kena hormati pandangan orang lain... termasuk pandangan pn ainon... pandangan dia berdasarkan ilmu beragama... ada juga bro blogers yang berpandangan dari segi seni, metaphora dan ada juga yang tak memperdulikan gambar-gambar yang ada dlm blog ni...

apa pandangan gambar anda tentang gambar bik mama yang sedang buat streching tu?

Tanpa Nama berkata...

It's a pity the picture detracts from the issue. Guess people always judge the book by the cover. Please leave all the sensationalized pictures to the short commentaries, not to the deep article that deserved to be read.

It's a good read by the way.

Tanpa Nama berkata...

apa yg TT tulis adalah tepat! aku kagum dgn creativity metapora die untuk menyampaikan keadaan sebenar.. minda harus dibuka seluas-luasnya, baru boleh terima tulisan TT!

Encik Ainon berkata...

masa gambar yb eli wong tengah hangat aku tak dengar pun suara pn ainon menghentam puak2 yang bertanggungjawab menyebarkan gambar tersebut. di mana pn ainon ketika itu?

Zarina McArthur berkata...

mind is like legs, it only works if it's open
(otak itu seperti kaki, ia hanya berjalan bila terkangkang)

Tanpa Nama berkata...

Bagi aku gambar tu paling sesuai untuk memahamkan orang ramai. yang cetek je nampak pompuan terkangkang. Yang paham akan nampak bagaimana bahayanya ekonomi terkangkang. malaysia dah nak jadi mcm pelacur. organ dalam tu rakyat, bila ekonomi negara dilacur, rakyat akan terima kesan penyakitnya.

Tanpa Nama berkata...

-suruh puan ainon g bace buku SHIT, silap2 die kate buku shit sama taraf ngan majlah playboy..LUCAH!!!..hahaha..

-puan ainon beli majalah mangga satu..bru tak lucah..hahaha..

Tanpa Nama berkata...

Ironinya fakta yang sebenar tidak berpihak kpd pandangan tt

1...Menurut Ketua pakar ekonomi Asia Pasifik di Goldman Sachs, Hongkong, Michael Buchanan, berkata mata wang rupiah Indonesia dan ringgit Malaysia meningkat melebihi paras sebelum krisis pada 2008.

2...Satu tinjauan Bloomberg pd 17 April 2010.
Nilai ringgit melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh dua tahun kepada 3.184 satu dolar AS
dan 4.2747 satu euro pada Khamis.

Setiap satu ringgit kini boleh ditukar kepada 1.1779 riyal berbanding 1.1068 riyal pada 4 Januari lalu.
Setiap ringgit kini boleh ditukar kepada 43.66 sen Singapura, meningkat daripada 41.32 sen, iaitu paras tertinggi sejak 14 April 2008.

Ringgit juga naik 2.47 % berbanding rupiah Indonesia,
Meningkat 3.36 % berbanding baht Thailand,
Meningkat 3.58 % berbanding peso Filipina,
Meningkat 7.74 % berbanding dong Vietnam,
Meningkat 1.54 % berbanding rupee India,
Meningkat 5.91 % berbanding dolar Hong Kong,
Meningkat 3.42 % berbanding won Korea dan
Meningkat 7.17 % berbanding yen Jepun.

3...The Business Times yg berpusat di Singapora melaporkan pd 15 April 2010
"MALAYSIA'S ringgit has been Asia's top-performing currency in the first quarter - quite a change from the mid-1990s, when it was one of Asia's most undervalued currencies. Then came the Asian financial crisis and Malaysians began referring to the local currency as the 'shringgit' as it tanked. Eventually, it was pegged at 3.8 to the US dollar, about 40 per cent below its pre-crisis level, where it remained for seven years."

4...Asia News Network melaporkan pd 8 April 2010
The ringgit continued to strengthen on Wednesday as rising optimism the economy will grow faster than predicted whetted foreign investors’ appetite for local assets, including stocks and bonds.The World Bank has raised its forecast for economic growth in East Asia to 8.7% for 2010, up from its previous prediction of 7.8% growth last November.It also expects the Malaysian economy to grow at a faster rate of 5.7% this year, compared with its earlier forecast of 4.1% made in November

5...TheBlogHub melaporkan pd 8 April 2010
Ringgit value is high, buy into gold will be a profitable long team investment. Malaysia gold physical demand also getting stronger because the ringgit value is strong. Now retail price for 916 gold is RM 133 per gram and 999 gold at RM 141 per gram offer a good price for consumers to buy gold. Due to the strong value of Ringgit so now is the best time to buy into gold, anything happen in yuan revalue will also effect ringgit value and recovery of US will also effect ringgit value to drop so since now the ringgit value is high, buy into gold will be a profitable long team investment.

Menuduh tanpa bukti adalah fitnah dan “Fitnah itu lebih kejam dari pembunuhan”