Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 2 April 2010

PROTON TIDAK LAKU



PROTON TIMBANG KATI DI SAUDI




(klik untuk melihat gambar lebih besar)

SATU MALAYSIA SENTIASA DITIPU

Kenapa Proton tak jual harga macam kat Arab Saudi?
Apa istimewanya orang Arab?

Kata RAKYAT DI DAHULUKAN ...kah kah kah..

Kenapa ARAB LEBIH DIUTAMAKAN...kah kah kah


NOTA BANDUNGAN

Harga Persona kat Saudi = SR 36,100
Harga Gen2 kat Saudi = SR 33,600
Harga Waja kat Saudi = SR 37,950


1 Saudi Riyal = RM 0.94

Maknanya harga Persona kat Saudi = RM 33,934
Maknanya harga Proton Gen2 kat Saudi = RM 32,256
Maknanya harga Waja kat Saudi = RM 35,673

Satu Malaysia bayar RM 66,799.97 untuk sebuah Waja di Malaysia !
RM31,126.97 lebih MAHAL!





56 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

saudi tau nilai sebenar proton
kita bangga sangat dengan proton
beli proton second sebijik
lupa member naik basikal
berlagak macam ada S320

Akaloid berkata...

KAH KAH KAH

TERBERAK orang Melayu dalam mulot.
TERNGANGA orang Melayu dalam long kang.
TERBELIAK orang Melayu dalam sinki.
TERJOJOL pusat orang Melayu tengok gambar ini.
TERKENGKANG-KENGKANG orang Melayu garu kepala.

KAH KAH KAH
APA NAK JADI LAAA
APA NAK JADI LAAA
APA NAK JADI LAAA

MANA TEKO TERBANG AYAH PIN? AKU NAK PINJAM NAK BUAT PERGI KERJA.

KAH KAH KAH

YAAA AMMMPPOOONNNNN!

master berkata...

Keuntungan didahulukan, Rakyat dibodohkan.

Proton kalau versi luar negara, bukan main canggih, harga murah, siap ada air bag system untuk keselamatan.

Kalau versi dalam negara, rakyat mati katak pun takpe. Buat ala kadar saja.

Najib pandai je komen semalam, kutuk rakyat tak nak naik public transport pasal tak glamour,untuk pendapatan rendah saja.

Aku cabar kau Najib ngan menteri-menteri pergi kerja naik public transport. Aku nak tengok sikit. Pandai je cakap.

Atila Ismeth berkata...

Kerajaan Firaun.

Perlu kita undi kerajaan begini?

Detguaq berkata...

kah kah kah....
ulang tayang cerita basi...

kereta murah, tetapi sparepart???

kah kah kah...tukar tiub tapi tak tukar tayar....kah kah kah.

Tayar makin botak kah kah kah asyik kena sagat dengan batu dan bendul...kah kah kah...sebab selalu sangat kena sagat, otak jadi tumpul..kah kah kah....

Jurunilai Pemimpin UMNO berkata...

Bro Hisham,

Hand phone jenama 'Samsung' keluaran Korea. Kenapa harganya di Seoul, Korea lebih mahal dari Malaysia?

Sepatutnya ia lebih murah kerana diperbuat di Korea.

Tanpa Nama berkata...

Aku tak percaya cakap hang TT. mana boleh Arab didahulukan, Riyal diutamakan. Kah kah kah ...

Tanpa Nama berkata...

Tak de hal la tu. Nanti dia orang akan naik itu banner kata harga kereta kat Singapore lagi mahal dari Malaysia (Tapi USA takkan dibandinagkan, sebab harga kat sana lagi murah)

Tanpa Nama berkata...

3 juta umno kena tipu

kahahakahkah

Tanpa Nama berkata...

Menteri Malaysia mendakwa rakyat Malaysia dari gulongan yang tidak 'berada'mampu membeli kenderaan sejak Proton wujud. kah kah kah. Woi! Tolong beritau malaon menteri itu kereta buatan Jepun atau Jepun pasang di Malaysia sebelum wujudnya Proton lebih murah daripada proton.
Sejak proton di kenali harga kereta secondhand pun jadi mahal sebab orang lebih suka cari kereta bukan jenama proton. Mereka sanggup beli kereta bukan jenama proton dengan harga yang lebih mahal sebab proton memiliki qualiti yang tinggi dimana kereta wira lampu kecik akan bergantungan daripada menyuluh jalan. kahkah kah.
Harga proton di luar negara BANYAAAAAK murah banding dengan harga di Malaysia. Hellow malaon menteri what say you.

Did berkata...

dah lama kena tipu. memaksa rakyat pakai kete.

Langsi berkata...

Kalo dijualnya Malaysia ni pun... agaknye regenya sesuai dengan slogannya la!

1 Hengget untuk 1 Malaysia atau 0.92 Saudi Riyal utk 1Msia...!

UMNgOk... ngoknya tak sudah-sudah!

pencatat berkata...

pencapaian diutamakan rakyat dikentutkan ahaha, termasuk kos keta2 tuh naik kapal, memang murah giler

Tanpa Nama berkata...

Kat UK lagi murah beb...GBP8k-12k. Siap UK spec lagik haa, kalo Malaysian spec, tobat tak lulus untuk pasaran UK... siap 0% interest lagik-lagik haa.. "http://www.proton.co.uk/"

Bayangkan kalo gaji rata2 orang berpendapatan sederhana kat UK, GBP 1.5k-3.5k, atau basic rate tak cecah pun GBP 45k setahun. Aku rasa, depa tak beli punyer kete hampeh ni.

Kita beli kerana terpaksa. Model2 oversea, semuanya dimakap/difakap/diperah giler2 dengan 3-5% interest lagik. Rege pulak jangan cakap la.

Nak buat macam mana, hujan batu pun, hujan batu lah...

Hidier berkata...

mahalnya..

rakyat malaysia tolong bayarkan harga proton kat saudi kot?

jiwakacaw berkata...

proton=besi skrap...spec kt mesia ni yang ntah ape2 tu jual punye mahal....kt obersi kaw2 punye spec,jual lagi murah....haiiyaaa...betol2 kaki kenceng la KERAjaan ni...aku boleh jamin,ade pemimpin2 yang makap duwet proton

merbok berkata...

aku ada sebijik gen-2.. kaler oren..konon2 nak patriotik laa pakai keta nasional.. CHEH!! lepaih ni tobat dah nak beli proton lagi.. biaq laa pakai keta jepun ka apa ka.. barua sungguh depa ni.. kalau tengok harga tu.. tolak dgn harga shipping bla blaa.. ish!! agak2 berapa laa harga sebenaq proton?

mosabit berkata...

ajer celaker proton dan satu malaysia ni......

hidup asyik nak menipu......

Tanpa Nama berkata...

Rakyat Malaysia sedari hakikat ini tapi masih tak boleh mempengaruhi logik kerajaan yang percaya jika berjuta-juta kereta itu dijual di pasaran luar maka boleh untung banyak, nanti korporat Melayu berjaya di persada dunia, tapi selama ini berapa biji kereta Proton boleh dijual dalam konteks bertembung dengan pasar mapan dunia. Ada 200 juta warga Indonesia kenapa tak guna satu rumpun, satu budaya satu bahasa untuk menembus pasaran di sana? Walhasilnya projek Proton dapat hidup kerana rakyat Malaysia telah membantu mensubsidinya. Madey kata kalu populasi Malaysia 70 juta dan dikawal pasaran kereta barulah berbaloi meneruskan projek kereta buatan Malaysia, jika tidak begini keadaannya sampai bila-bila rakyat akan mensubsidi proton, lembaga pengarah meraih banyak keuntungan, Madey berdengung yang kononnya Malaysia sehebat malah lebih hebat dari General Motor, Hyundai,Malaysia Bolehlah dan dialah bapak modernisasi Malaysia yang harus dikenang kini dan
selamanya! Madey macam Katak konon adalah pejuang Melayu dan negara tapi apabila diselak kerja-kerjanya banyak kesilapan asas. Orang Melayu majoriti mesti bangun dan sedar!

Tanpa Nama berkata...

Betul abg, yg harga dijual di Arab dah tmasuk harga untung penjual. jadi kos sebiji kereta tak sampai RM20,000..
Suruh Kit Siang bawa isu ini ke Parlimen.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

ceh mesti arab ni mintak sedekah kat malaysia.. tak pun malaysia bayar ufti

Sivakumar berkata...

Terbaru!!! Terbaru!!!

Dalam acara bodek-membodek, Menteri MCA bersabda "ramai org tak berkemampuan tidak mungkin memiliki kereta kalau bukan kerana Proton"

Tapi video ujian Proton menunjukkan kereta itu dikenali berbahaya di seluruh dunia kerana boleh memakan nyawa pemandu!!! Tengok jer videonya di sini!!!

Dulu kereta Jepun kuat dan murah tapi kerajaan Mahadey sengaja tingkatkan harga untuk menjual tin sardin Protonnya itu. Sedih, sedih...

mosabit berkata...

cuba korang kira harga parts kebanyakan kereta tu satu satu....

contoh :
rangka dan cesis = RM4000
tayar 15" = RM180x5 = RM900
rim sports 15" = RM200x5 = RM1000
bonet =RM350
but = RM300
pintu + cermin = RM300 x 4 = RM1200
cermin depan = RM500
cermin belakang = RM450
injin = RM3500
kotak gear auto =RM2500
set aircond = RM2500
semua lampu = RM1800
alarm = RM450
radio= RM900
sit depan belakang =2400
power stering = RM1800
brek set =RM1800
tangki air RM600
dan lainya...................
aku dah kira dah...waja tak sampai RM30 000 siap upah pasang dan insuran roadtax....

kah kah kah kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

buduh...budus...budusss....budussssssssssssss punnyer malayau amnngok

Tanpa Nama berkata...

Kalau ikut situasi... harga proton yang kita bayar di Malaysia lebih mahal kerana secara tidak sedari kita terpaksa menanggung harga proton yang murah di luar negara.

Dengan kata lain, rakyat Malaysia yang membeli proton di sini dengan berbesar hati membayar harga yang lebih untuk membolehkan orang-orang di luar negara memiliki sebuah proton dengan harga yang lebih murah... jadi kalau mampu belilah kereta jenama luar negara... puas hati walau dicukai tapi sekurang-kurangnya itu memang duit kita untuk barang kita secara sepenuhnya... tapi biasanya rakyat Malaysia pendapatan rendah takkan mampu membeli kereta luar negara.

Kenapa jadi macam ni.... sebab di mata pemimpin UMNO kita ini hamba abdi... boleh dibuat sesuka hati... kita tak membantah apabila perlu membantah... kita tak lawan apabila perlu melawan. Jadi padan muka hampa dan padan muka aku... tapi padan-padan muka aku pun... sekurang-kurangnya aku tahu UMNO itu adalah celaka dalam semua celaka di Malaysia.

Cubalah tanam dalam diri tu... bahawa 'AKU TIDAK INGIN DIPERMAIN-MAINKAN OLEH UMNO/BN LAGI UNTUK SELAMA-LAMANYA'

gary berkata...

alip mim nun wau...sarkis daaaa

Tanpa Nama berkata...

woi tt.

ko slalu hentam mamak..aku nak tanya:

zunar kartunis pujaan korang tu keturunan apa?

anwar ibrahim keturunan apa?

RPK keturunan apa?

Mantot berkata...

haha..satu isu lama yang selalu aku bangkitkan.

tapi yang peliknya masih ramai lagi yang maki aku bila aku maki proton.

Tanpa Nama berkata...

kereta tin sardin
mana arab nak beli mahal!

kita aja yang kena kelentong
beli kereta tin sardin
harga 2 kali ganda

nasib baik aku tak pakai kereta tin sardin.
aku pakai kereta tin susu.

Tanpa Nama berkata...

juru nilai pemimpin umno!

hang kata:
"kenapa samsung kat korea lebih mahal drp harga kat malaysia"

aku kata:

sebab
org korea pun bangang macam kita jugak

Tanpa Nama berkata...

King Arab suda bayar RM7 juta tunai pada bik mama

Kucing Parsi berkata...

hahaha...

kesian aku tengok orang kita

public transpot pun kat kl je

ha ha ha

nak tak nak kena beli kereta gak

visit

http://www.melodymockers.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

pukima punya Madey... menyusahkan rakyat dengan proton !!

anak-anaknay semuanya pakai kereta Porsche, rakyat pulak disajikan kereta hantu proton.....

Pukima Madey !!

Tanpa Nama berkata...

Woi.."jurunilai pemimpin UMNO"...pukimalah UMNO...memang bodohnya !!

Samsung yg jual kat Malaysia semuanya 'Made In China'...yg kat di Seoul tu Made in Korea, paham !!
Gaji orang2 Korea lebih tinggi daripada orang cina.

Nokia pon banyak jenis jugak...dari Hungry, China, dan Finland, semuanya harga berbeza !!

Proton dikeluarkan di Malaysia saje bukan dimana-mana negara pon !!

Bodoh punya UMNO...kata nak jadi juara rakyat , ptui !! pergi mamposlah UMNO !!

Akaloid berkata...

Jurunilai Umno tu bukan bercakap dengan mulot..dia bercakap dengan buret!!

Kah kah kah

ape punye bebal la soklan dia... Kereta dengan hp tak sama. Beza harga samsung tu celah gg je..beza harga proton dalam ngn luar negara celah buret...atok punye besar..

Jangan la jadi bebal samakan Gajah dengan ulat gonggok..nti dituduh bongok!!

Kah kah kah

tak gune ckp baik2 dgn malaon mcm ni.. Tibai bg terberak je!!!

Kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

haaa,,nak tau pasal KElisa x?korang kena tengok video nie,,,mmg terkejut anjing aaa

http://www.youtube.com/watch?v=z6Kp5PwDpYg

Lang berkata...

harga memang meletop... cambur bunga bank sudah macam letupan bunga api da....

aku teringat mr bean dalam cerita bola golf masuk ekzos... tv malaysia bangga oii tunjuk cerita tu, asik ulang-ulang lagi... ingat lagikan...

nama saya aslina berkata...

saye link ini dan cilok isi sini letak kat blog. bley??? =)

Belia Benci Proton berkata...

Baudoh nya kita rakyat M'sia..baudoh betol..tak sangka smp mcm nih sekali kita diperbaudohkan oleh P.R.O.T.O.N (Pembohong.Rakyat.Otai.Tipu.Otak.Niaga)

Tanpa Nama berkata...

"cakap lagi la cina balik cina...kalu semua balik ha sni bukan malaysia saya x tau kamu mana kamumau cri kerja..hidup penuh hutang hidup mcm sakai nak jdi mat rempit x dak motorsikal...cakap betul ha bodoh kan rakyat sangat best" TUN MAMAK(madey)!@$@%$^%&

Tanpa Nama berkata...

Warghhh... Aku dh lama tension benda ni....!!!!!!

Bodoh Bangang Piang punya UMNGOK..!!

Rendahkan la skit harga Proton dgn Perodua tu kat Malaysia...

Inila "Poket Kroni Di dahulukan, Pencapaian Dibelakangkan"

Tanpa Nama berkata...

memang macam sial...aku beli proton saga baru, dua bulan dah rosak air-cond...bile ujan lebat, mula la keta aku jd proton sauna...sialan!

-Don't sauna and Drive-

Tanpa Nama berkata...

Sedih tapi lucu!

KERETA MALAYSIA JADI BAHAN KETAWA SATU DUNIA KAT "TOP GEAR" MELALUI RANCANGAN SAFE DRIVE TEST

Rupanya aku ketinggalan zaman

Tanpa Nama berkata...

Member baik aku geng UMNO selalu puji Mahathir... macamana hebatnya vision Mahathir, katanya. Tengok kat jalanraya, hampir semua kereta Malaysia sekarang ni. Inilah wira negara sebenar, ujar beliau lagi. Kah kah kah ... giler punya member. Memanglah. Kereta import naik 10 kali ganda. Kereta Malaysia naik 3 kali ganda je. Orang terpaksa beli kereta Malaysia. Yang teruk orang macam aku. Lain kali aku tak nak kawan dia lagi. Lagipun dia pakai E-class.

Tanpa Nama berkata...

Terkejut beruk aku dengar Malaysia tak MOU AFTA kereta ni. Apa, takut bersaing ke...jaguh kampungan..

tayar tubeless berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=pGy93GvHBww&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=z6Kp5PwDpYg

tgk ni dua video ni ha...

tayar tubeless berkata...

aku pun bengang..cengkadak punye gamen..cekik darah..
rakyat didahulukan..piraaahhhh

Tanpa Nama berkata...

jurunilai pemimpin umno...
memang sesuai benarlah tu...
jurunilai & pemimpin umno berfikir guna perut & urat bawah perut

Khun Pana aka johanssm berkata...

Mintak penjelasan dari komentar Juruekor penilai Umngok...you ni pakai kereta apa?
Dan berapa umno bayar engkau?

mohd ali ismail berkata...

Orang Melayu cerdik (ahli UMNO) bodohkan orng Melayu bodoh(rakyat biasa) juga diperbodohkan olih orang Cina dan orang India.Sampai bila orang Melayu(rakyat biasa) nak sedar,huh?.Nampaknya sampai kucing bertanduk kot.Biarkan biarkan si luncai dengan labunya! hehehehe

kadir berkata...

orang malaysia sebenarnya mewah dan sudah berpendatan tinggi sebab kita dapat beli keperluan dengan yang murah(sbb banyak dari china) tapi masalahnya setiap bulan kita terpaksa membayar lebih untuk membayar harga kereta yang mahal.setiap bulan kita terpaksa membayar lebih ratusan ringgit untuk membayar cukai kereta so macamaner kita nak berbelanja lebih..kita hidup dalam keadaan terdesak di malaysia kerana terpaksa membayar cukai yang tinggi..dapat gaji pun cukup2 makan jer..hampehla

kadir berkata...

pada aku biar proton dijual daripada hidup segan mati x mahu..hanya gah di Malaysia tetapi tidak diluar(jaguh kampung)..kerana Proton kita terpaksa membayar cukai yang tinggi untuk membeli kereta..menyusahkan dan memeritkan hidup semua golongan rakyat semata2 untuk selamatkan proton..aku yakin pembangkang akan menang besar pada PRU 13 kalau mereka bercadang untuk menghapuskan cukai kereta..sebab majoriti rakyat malaysia adalah golongan pertengahan yang hanya mampu pakai proton(menyedihkan)..padahal kita sume mampu pakai Avanza dengan hanya RM45,000 ataupun Camry(rm70,000).

Tanpa Nama berkata...

isk isk, kenapalah korang dengki sama mahathir ha? dia dah buat bangunan tertinggi kat dunia tau.

kalau tade mahathir, atuk kat tepi bendang tade point tau nak ckp mesia dah maju sama cucu dia.

hahahha.

Tanpa Nama berkata...

senarai harga kereta import...

swift baru 29k,
saga BLM tong sampah tu sampai 32k?
haram jadah!
kalu korang tgk list harga kat sini lagi saket hati,
kreta paling mahal dlm list ni- toyota crown majesta,
rm145k engine 4300cc!!!
kalu dah cukai suap sane sini mau dekat 400k ni.

http://ohtidak.com/oh-harga-sebenar-kereta-import/#more-3232

-gorgon1383-

Tanpa Nama berkata...

ni price gen2 kat obesee...rege dah convert...
uk- rm44,435.30
indonesia- rm51,428
australia- rm53,430.30
MALAYSIA- rm53,488.00

kirenye rakyat malaysia ni byk duit la ye....

Tanpa Nama berkata...

andai kata lah ko masih hidup dan pengguna kete proton ni...baik ko g mati je la kan...maklum la kutuk bukan main...kalau tak suka...tak payah kutuk...ni satu nasihat la kat orang2 cam ko ni...kalau cakap baik2 kan elok sikit...tanpa perlu buat kontroversi