Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 24 Mei 2010

BETUL KE EKONOMI KITA OK ?




KAPITALISMA PASANG PERANGKAP HUTANG





DUNIA KAPITALISMA SEDANG NAZAK

Eropah Barat/Timur sedang dalam krisis ekonomi
yang akan menjerut leher kaum kapitalis. Inilah krisis
yang paling besar sesudah perang dunia kedua.
Mari kita fahami apa krisis ini:

Kerajaan Greek kini berhutang.
Nak tahu jumlah nya berapa?
$367 billion dolar.

Berhutang dengan siapa?
Berhutang dengan negara- negara Eropah.

Ireland berhutang berapa banyak?
Hutang Ireland ialah $865 billion dolar.

Ireland juga berhutang dengan negara negara Eropah

Berapa banyak pula Sepanyol berhutang?
Berapa banyak pula Itali berhutang ?

Hutang Sepanyol hanya $1 trillion dolar.
Hutang Itali juga $ 1 trillion dolar.

Itali dan Sepanyol berhutang dengan siapa?
Mereka berhutang dengan Perachis, Britain dan Germany.

Wow ! Tiga buah negara ini macam mana sekarang?

Mereka pun dalam kesusahan. Ramai warga tak ada kerja.
Banyak industri tutup. Banyak syarikat muflis. Ini kerana duit
yang ada telah dipinjamkan kepada orang lain. Bila nak guna
duit tak ada. Dalam masa yang sama si pemimjam tak
ada keupyaan nak membayar. Balak sudah sampai.

Balak apa?

Balak besar kalau negara negara yang berhutang ini tak bayar hutang
mereka jatuh bagkrap. Kalau jatuh bangkarp langsung tak boleh bayar.
Jadi kena selamatkan negara yang berhutang ini.

Lalu timbul soalan – dari mana duit nak datang untuk selamatkan dari
jatuh muflis?

Soalan inilah yang sedang menimbulkan krisis.


Portugal juga berhutang dengan Germany. Germany pulak tak dapat
kutip hutang dari Itali.

Sepanyol juga berhutang dengan Itali sebanyak $41 billion dolar.
Itali juga berhutang dengan Sepanyol sebanyak $27 billion dolar.

Dua dua negara ini sebenarnya akan jatuh muflis.

Pelik tetapi benar – negara tak ada duit meminjamkan duit
kepada negara yang juga tak ada duit.
Sepatutnya jangan dipanjamkan kepada orang yang tak
mampu membayar hutang.

Ekonomi kapitalis telah
terperangkap dalam hukum hutang.


Kalau dua dua nehara ini jatuh muflis – ini bahaya besar.
Seluruh sistem kapitalis runtuh terbarai. Sosialisma akan naik.
Ini pun parti parti kiri makin popular. Parti kanan makin merundum.
Lihat parti konservati di Britain juga tak boleh kakan sangat lagi.
Rakyat sudah marah dan akan bangun memberontak.
Lau kaum kapitalis akan cuba menyelamatkan negara-negara ini.


Siapa jadi tukang selamat?


Ini lah yang belum ada jawapan. Inilah dia punca krisis ekonomi sistem
kapitalis.

Kita harus bersedia. Terutama anak anak muda. Krisiss ekonomi Eropah ini
pasti akan meledakkan wilayah kita. Fahami sistyem ekonomi kapitalis yang
berkiblat kepada keuntungan maksima.

Cakap-cakap ekonimo akan puleh adalah cakap orang politik yang sekolah tak habis. Yang belajar tak tamat. Cakap-cakap ini hanya untuk menyedapkan hati orang ramai.
Hakitanya kapitalisma sedang menjunam.

Mula semak kembali buku-buku yang memberikan pandangan ekonomi alternatif.
Lihat dan kaji pengalaman di Sweden. Lihat dan kaji sejarah revolusi Bolshevik.
Lihat dan kaji sejarah revolusi Tiongkok.

Krisis ada peluang !
Krisis membuka harapan !
Berani berjuang berani menang!


23 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Cakap orang tongong di sini saja yang cakap tak payah risau, kita OK.OK kpala otak apa. britain sendiri pun takdak duit dah!

baca news online, tengok a few news channel (walaupun tak semua bagi fair view)baru kita nampak betapa menjunamnya!

masalahnya, cik bedah dan pak haji rashid di penang baca berita hairan or perutusan yg nak bagi the best helah untuk orang kita. mek n orang makang ikan di KT mana nak dpt real newspaper, paper star/NST pun tarak!

semua sibuk baca tabloid, hantu, jin, kejadian pelik. semua orang dalam gua lagi, Isham!

Holden Caulfield berkata...

Isham,pada masa ni pengangguran meningkat sebab takde kerja.Takde kerja sebab takde dana untuk investment.

Tapi,cuba lu tengok Hotel Bauen kat Argentina,pekerja hotel sendiri adalah board member,chairman adalah tukang masak atau mungkin cleaner.Inilah sosialisme.

Ramai yang tersilap tengok zaman Soviet bila Stalin memerintah.Itu Stalinisime,bukan komunisme,bukan sosialisme.

Gua percaya Revolusi Bolshevik akan kembali.Lihat Bolshevik baru akan bangkit.Percayalah!

Harris berkata...

Berita ini lg mgerikan dr ceta jin,hantu dn polong!Btapa pmbohongnye najib anak razak tu...

rahim shukor berkata...

salam mintak kebenaran nak copy ke dalam blog saya

rahimshukor.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

nak dapat pangkat kena bodek,nak jadi kaya masuk politik UMNO, nak berjudi lesen diluluskan oleh UMNO,yang berhutang tak mahu bayar.. ramai dalam UMNO juga nak telan duit cukai rakyat tidak perlu bayar..
Siapa yang UNTUNG.. dan Rakyat dibawah yang rugi...
Ekonomi tak ok.. yang ok puak puak jutawan UMNO.

Tanpa Nama berkata...

asia anytime nak kena..sikit..sikit...berkait..jangan hepi sangat dengan 10.1

AzamDin berkata...

tu belum cerita hutang USA lagi..negara yang paling banyak hutan ialah USA...ahahahahahaha sumbernye..cikgu lama aku.. ahahahahhaa...

jangn risau..najib ada MBE..model burit ekonomi...

modelnye senag aja..dok ceramah kat tv tipu2 pasal ekonomi...itulah model burit ekonomi najib.. eheheheh

Tanpa Nama berkata...

Bolshevik bukan ke dia gerakan pimpinan yahudi bro?

Revolusi Kominis di Rusia, German dll sebelumnya bukan ke mainan kelompok yahudi juga yg menggunakan duit bagi dapat kuasa dengan cara menendang golongan bangsawan tuan tanah cuma cuma hanya bermodalkan kata2 yg membakar jiwa rakyat kapok?

Tang lain2 tu saya setuju la:)

Tanpa Nama berkata...

nabi Yusuf (Menteri Kewangan Mesir 'Zaman Kuno' dulu) dah ajar, TAPI....

maso minyak molimpah-ruah, di bazir-bazir buek Menaro kosong, Litar pintas F1, stadium atap asyik roboh, Angin Ribut Cup dll.

Ha...kan dah 'siapaaleh' dibuek aee..

Tanpa Nama berkata...

aaah..tuggu berita terbaru dalam Parlimen BNApco nak naik kan harga minyak 15sen dan 2 1/2sen untuk tarif Eletrik(tNB) tu nama ekonomi ok. Tunngggggu kes hangat....!

Tanpa Nama berkata...

TT,
Lu silap faham ekonomi kita ok. Bagi orang kaya seperti pembesar UMNOK.
Kongkek sana kongkek sinipun ok.
Tapi, bagi otang miskin?
terendap-rendap dikedai telahan nombor ekor nak meramal ekonomi.
Bagi orang Melayu, silap hendap ditangkap oleh pengamal Ugama paksa.
Kaum lain boleh jadi kaya dengan berbagai cara.
Orang miskin, orang Melayu di tekan dan ditipu pembesar2 habis-habisan.
Sampai muntah kedarah nak cari sesuap makan.
Ekomomi KO!

The Highlander berkata...

Baru abis U, jangan belajar berhutang!! Nak kereta? Kumpul duit beli kereta 2nd hand. Kahwin? Kumpul duit. Tak cukup? share. Buat simple. Makan nasi bungkus, buat kat masjid.

Tanpa Nama berkata...

melayu kena sedar
sekarang zaman maklumat
sumber terlebih banyak
paling kuat kita demo
paling tidak kita bantah
harga tetap naik
kos tetap naik
minyak tetap naik
BN tetap naik (BARANG NAIK)
jatuh rakyat
mati rakyar
seksa rakyat
YANG KAYA???????????
G E R O M B O L A N

Tanpa Nama berkata...

pak arab kan banyak duit? Real Madrid kan kaya-raya? he...he...he...

Kalu takda boleh mintak kat roman abrahamovich...t.ananda.krishnan pun banyak duit.

Lang berkata...

jibun nak cakap sikit pada tt...

dasar mau buret engkau atau lebih dikenali sebagai meb yang jibun ciptakan ni... lebih baik dari dubur engkau busuk yang si kutty perkenalkan dulu... nak tau apa kebaikannya... model.. model.. model... ko paham tak apa aku cakap ni tt.. kalau aku bagi model kat ko ngan rakyat semua... ape korang tak nak amek ke?... tau tak aku akan bawak model tu dari mana?... aku rasa ko pon tau... gambar model tu pon ko pandai cari... model ini lah yang aku bawa sana sini keliling dunia... hehehe... ape ko pandang model lama yg kat belakang tu... tak selera aku... aku nak meb bukan deb... sekarang ko dah paham? apa mcm.. cun tak model yg aku perkenalkan tu...

Tanpa Nama berkata...

Seperti kita ketahui ramai ahli politik di negara ini cuma menolong diri sendiri untuk menjadi kaya dari menolong memperkayakan negara atau membantu rakyat. Ajensi-ajensi pembangunan negara yang sepatutnya memberi bantuan untuk majukan petani diluar bandar sebenarnya membantu diri mereka untuk keluarga dan sahabat handai orang politik UMNO. Maka pembangunan berlaku untuk diri dan orang sekliling mereka dari petani-petani yang memerlukan pembangunan dalam hidup. Inilah sebab utama selama 52 tahun kaum di Felda, Felcra, Nelayan, Petani terbiar tanpa pembelaaan cara yang betul.

Penjajah kapatalis Inggeris datang ke Tanah melayu sebagai peniaga/ pelabur melalui "Syarikat Hindia Timur".Kepentingan Pelaburan mereka di Tanah Melayu perlu dijaga maka sedikit demi sedikit mereka memasuki jarum dalam politik negara ini sehingga Pulau Pinang, Singapura dan Melaka telah beli dari Sultan. Kelantan dan Trengganu dapat Free dari Siam kerana berjanji bantu Siam dari ancaman Perancis di Indocina.

Demi nama pembangunan ekonomi Inggeris membawa buruh luar negara melambak-lambak dgn tak siapa yang persoalkan mereka. Perkosa tidak mempersoalkan kerana nanti derhaka pada Sultan Melayu. Inggeris perlu Membodek Raja-raja Melayu kerana mereka tahu orang Melayu ini terlalu mengagong-agongkan sultan seperti dewa dari kayangan wwasiat yang di tinggalkan oleh Raja-Raja Hindu. Inggeris tidak perlu jaga Orang Melayu. Maka Sultan punyai kuasa eksklusif dalam tanah Pertanian. Pertanian diperlukan untuk menyuap pekerja asing yang kerja diladang getah dan Lombong bijeh. Inggeris Kapatalis ini perlu kekalkan penduduk peribumi di kampung-kampung serta mengekalkan aktiviti pertanian untuk memastikan bekalan makanan penduduk Tanah Melayu tidak terjejas (cuba renungkan dasar pertanian negara itu, kalau untung sangat kenapa kaum lain tak berminat?).

Keadaan sekarang sama juga...Pelabur Amerika berduyun-duyun ke Malaysia. Tenaga kerja tak mencukupi maka kena ambil buruh berjuta dari diluar negara. Apakah syarikat-syarikat yang melabur berbillion dollar tidak mahu menjaga pelaburan mereka. Siapa nak bagi makananan pada Bangla, Indonesia, India, Cina?. Kini UMNO pulak menjadi boneka pelabur ini kerana kuasa sultan tidak begitu hebat dari kuasa UMNO. Apa yang Raja-Raja Melayu diperalatkan oleh kaum Kapatalis luar dan dalam kini peranan itu diambil UMNO. Dengan sebab inilah ekonomi Melayu di negara tidak akan tercapai seperti kaum lain walau pun 100 tahun lagi.Dulu Inggeris pecah dan memerintah supaya semua kaum jangan bersatu dan keadaan ini sangat merbahaya kepada Inggeris. Kini UMNO pulak pecah dan memerintah dengan dasar negara ini maka kuasa UMNO akan kekal selama-lamanya.Beza penjajah Inggeris dengan UMNO cuma satu...4 tahun sekali Pilihan-raya. Rakyat ada hak mengundi. Betulkah melalui undi ini kita boleh tukar kerajaan?. Bolehkah UMNO beri parti pembangkang memerintah negara ini walau pun di PR13 Pakatan Rakyat menang?. Pertukaran kerajaan dengan kuasa autonomi yang dipegang bekas presiden Suharto dan Marcos tidak pernah berlaku melalui pilihanraya. Selagi kuasa UMNO tidak ditumbangkan melalui kuasa rakyat selagi itu tidak berlaku perubahan.

dollah qatar berkata...

sebenarnya yang nak patut kita hancurkan adalah US dan sekutunya ISRAEL. depa time ekonomi merudum kat US tu senang-senang depa pi cetak duit baru berbillion-billion. duit hari ini adalah sistem baru.tak perlu wang kertas.cuma rekod "soft-copy" dalam internet dan semuanya atas kertas;transaksi,jual-beli dll.yang merapu meraban tukang jilat ideologi kapitalis,MLM,sampah-sampah sukatan ekonomi ni hanyalah negara-negara bodoh yang sembah pada US dan Israel.banker-banker di US dan eropah dikecam teruk oleh masyarakat setempat sampai diorang ni diserang dan diganggu setiap hari.(http://www.rebelnews.org/opinion/europe/226382-tentative-first-steps-in-europes-self-defense-against-zombie-bankers-and-hedge-fund-hyenas)akibat terlampau kompiden dengan riba'(bunga,dividen,apa lanc semua),hutang disalurkan demi mengaut keuntungan yang tak nampak lagi.bila dah sangkut macam ni,cetaklah duit baru.baru nampak berduit lagi.

sampai bila melayu nak sedar sembah mat salleh tak mendatang untung.

Tanpa Nama berkata...

Kaji jugak Austrian school of economics..

Tanpa Nama berkata...

//Tapi,cuba lu tengok Hotel Bauen kat Argentina,pekerja hotel sendiri adalah board member,chairman adalah tukang masak atau mungkin cleaner.Inilah sosialisme.//

yes..this same concept should b applied in sector perkilangan/pertanian

Tanpa Nama berkata...

//Bolshevik bukan ke dia gerakan pimpinan yahudi bro?//

I say man..lu tak tau bezakan yahudi n zionisme?haiyooh...futurist Gerald Celente is predicting world wide revolution..he calls it worker class 2.0 revolting against the capitalist...

Tanpa Nama berkata...

//sebenarnya yang nak patut kita hancurkan adalah US dan sekutunya ISRAEL. depa time ekonomi merudum kat US tu senang-senang depa pi cetak duit baru berbillion-billion.//

Dump USD lah..sebenarnya China/Japan boleh terajang USA anytime..hari hari China kasi pinjam sama US..hari hari!!All they have to do is dump USD,dump US/UK bonds..habis cerita..sebenarnya perang dunia ke 3 sedang berlaku..dlm currency exchange..Russia,China,Iran tak nak finance pax amerikana lagi..tak nak kumpul hutang US lagi..dump USD,buy EMAS..

Tanpa Nama berkata...

After the flood: European cities on the edge of a debt crisis

As European capitals look to fund ballooning deficits, local and regional borrowing is set to reach record levels

http://www.guardian.co.uk/business/2010/may/23/financial-crisis-european-cities-in-debt

Tanpa Nama berkata...

Ekonomi kita sebenarnya ok
sebab, kita banyak tanah yang boleh kita jual
diaorang tak ada tanah untuk dijual, sebab tu ekonomi diaorang tak ok