Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 4 Mei 2010

PROFESOR BEBEL MEMBEBEL LAGI




INI RUPA OTAK MANUSIA YANG BERFIKIR DAN BERKEUPAYAAN MENULIS BUKU





INI OTAK OTAK KANG KONG YANG MEMBEBEL



INTERNET , TELEVISYEN MUSUH BUKU –UNKU AZIZ - melayau

Ungku Abdul Aziz menganggap Internet dan televisyen merupakan 'musuh' kepada buku kerana menghakis budaya membaca di kalangan masyarakat seperti yang berlaku di Malaysia ketika ini.

Menurut tokoh akademik itu, penggunaan yang meluas kedua-dua medium itu kini membentuk masyarakat yang bergantung sepenuhnya kepada Internet dan televisyen untuk mendapatkan maklumat sekali gus meminggirkan kandungan sesebuah buku.

"Ia menjadi semakin parah apabila sesuatu pengetahuan itu tiada di Internet, maka ia akan diabaikan begitu sahaja dan sangat merugikan masyarakat," katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi menandatangani autograf buku mengenainya bertajukThe Renaissance Man di kedai buku Kinokuniya (Malaysia) Sdn. Bhd. di Suria KLCC hari ini.

Buku tersebut berkisar tentang pengalaman beliau sepanjang perkhidmatannya di Universiti Malaya (UM).

Kandungan buku itu disumbangkan oleh beberapa penulis antaranya bekas Naib Canselor UM, Datuk Dr. Hashim Yaacob; Prof. Emeritus Datuk Abu Bakar Abd. Hamid; Prof. Emeritus Dr. K. T. Joseph; Prof. Dr. Azizah Hamzah selain Ungku Abdul Aziz sendiri.

KAH KAH KAH

woit…. MUSUH BUKU IALAH MALAON YANG TAK TULIS BUKU…. kah kah kah..

kah kah kah… TAPI MEMBEBEL MACAM ADA TULIS BUKU…. kah kah kah..

kah kah kah…. BUKU INI PUN DI CETAK KERANA KESIAN…. kah kah kah..

kah kah kah… MALAON INI SELALU KENA KUTUK TAK TULIS BUKU… HANYA MEMBEBEL…kah kah kah..

woit….INI PUN BUKAN BUKU DIA TULIS….. kah kah kah..

kah kah kah… TULIS HANYA KATA PENDAHULUAN…. kah kah kah

nota:
tak percaya?
kalau buku ini kang kong ini yang tulis
tak kan dia sendiri lancarkan kah kah kah


NOTA : TAMBAHAN


Beliau turut mengesyorkan penulis tempatan supaya membanyakkan penghasilan buku dengan penulisan yang menarik dan sedikit kontroversi agar menarik minat pembaca.

KAH KAH KAH ... KAH KAH KAH... KAH KAH KAH...

woit.... MALAOAN INI CAKAP UNTUK SIAPA?... kah kah kah

kah kah kah.... SENDIRI TULIS LAAA DULU.... kah kah kah..

woit... NASEHATKAN DIRI SENDIRI.... kah kah kah...

30 ulasan:

AMMOSHAM berkata...

bro, marah sangat lu dia ye...kah kah kah kah

LoveLoveLane berkata...

kekekekukuku..kesian dia!bebel yang tak bawa manfaat..

how was your penang trip-ada best ka? hungry now..lunch time!

Tanpa Nama berkata...

ala...'Profesor Bebel' tak cool la, tak ikut zaman peralihan...kan sekarang banyak buku dah jadi e-book ataupon e-reading dlm internet !!

Dr Mahathir berkata...

Kenapa Pak Lah perlu menculik Zizie Ezzatie ?

- HUSAM MUSA -

sardindalamtin berkata...

kepala hotak ko la prof kang kong..sebab ade internet dan komputer la aku lg banyak membaca dari tgk TV. Hari2 aku dah ketagih bace blogs.

satu hari kalo x bace TT, rase mcm nak demam. ko pon satu Pak Isyam, perbanyakkanlah tulisan dan idea2 bernas ko. satu hari 5 post mane cukup.

aku pasti ramai pengikut TT bersependapat dgn aku. kitorg leh bagi donation utk ko supaya ko buat keje menyebarkan berita, laporan, tulisan dan idea2 bernas ko.

sekian terima kasih.....

Tanpa Nama berkata...

NIK AZIZ PERTAHAN MASJID BOLEH DIGUNKAN TUJUAN POLITIK – msinsider
http://tukartiub.blogspot.com/2010/05/raja-gopal-jangan-tipu-melayu.html

.........“Baso bodo payoh nak ajar (jenis bodoh susah hendak diajar), ini lah sikap orang yang amal politik suku agama suku,” ..........

Kah.............kah........

Susah nak ajar lembu yang lembu sangat !

merbok berkata...

dari internet pun ada sumber bacaan ilmiah, dari tv pun ada bahan ilmiah utk orang berfikir.

buku? lambat laa nak kena pi beli kat kedai baru nak boleh baca!! lepas tu nak simpan lagi nak kena ada rack.

internet dan tv tu media baru.. boleh dapat maklumat jugak.. apa laa statement mcm tu dtg dari orang yg mcm tu!! aku kalau statement tu datang dari seorang cikgu pencen aku tak kesah la sangat ini... err.. dah nyanyuk la kot!

Tanpa Nama berkata...

Sedih sebab cendiakawan tidak mengikut peralihan zaman yang bercanggah dengan tajuk buku beliau. Sekaramg ni ada Kindle, ada kedai buku digital...macam macam ada..budak 15 tahun yang cerdik internet pun lebih tahu dari beliau...takut buku tak laku kot!!!

Tanpa Nama berkata...

Profesor Diraja Kangkung Zimbabwe

Tanpa Nama berkata...

Ramai profesor Kang Kung dari semua IPTA dah tak minat membaca bahan serious dari buku bukan kerana adanya atau kehadiran Internet, tapi otak depa dah 'jammed' atau burnt-out selepas membuat PhD. atau memamg darah membaca tiada dalam urat mereka. Kalau tak membaca maka tiada bahan/modal untuk berbicara cerdik melainkan jadi tahi angau atau membodek habis ketuannya atau mentiong Satu malaysia atau Ketuanan Melayu!

Tanpa Nama berkata...

sape yg beli dan baca buku prof diraja gopal ni mang bodoh..aku pelik la,nape la ramai sgt org bodoh kat mesia ni,kohkohkoh

samilux berkata...

wankering proffesor advise

Tanpa Nama berkata...

hahahaha...dulu gua respek giler ngan pokcik ungku ni...rupanya lebih teruk dari din beramboi lagi gayanya...internet pun tak tau pakai...entah2 seluar dalam pun dia tak kenal lagi...mungkin azah aziz tu pakai cawat besi gamaknya kalo dia tinggalkan sorang diri kat rumah...adoila pak ungku...

atau mungkin dia sedang tenung2 kontol dia, dia sedang mencari idea untuk namakan perkataan yang sesuai untuk ditarukkan pada kontol dia...oooi pak ungku, itu binatang namanya pelir la, dah lama dah orangt guna perkataan pelir tu tau...kahkahkah...

neon burning berkata...

menurut future studies, duit 4 juta akan stim kan kepala punai seorg exco di kelantan...kah kah kah kah

ili amir farhan berkata...

dengar cerita lah. cerita orang. taktau la betul ke tak.
dia bagi sedekah pisang time solat jumaat pakai seluar pendek je. selamba. dah sedekah terus blah. betul ke.? ni cerita orang la. taktau la betul ke tak. hehe.

kadir berkata...

wow! very informative. i loike the internet.

Lang berkata...

dia fobia IT kot... tak gunakan komputer.... big shot normally takut ngan komputer... hehehehe

Tanpa Nama berkata...

rupenye dia tak tau dah ada e-book/ e-reading - we still read so what TH, kan?

Tanpa Nama berkata...

saya setuju dgn kata dia yg televisyen merosakkan minda. cuba tengok tv 3-suku, bohong semata-mata, menuai kebencian sahaja kerjanya.

Internet pula bergantung atas tujuan apa.

Tanpa Nama berkata...

woi!woi!woi!
1.berbanding hang dengan ungku aziz ,dari segi mentaliti!bagai langit dengan bumi la oii!!!
2.Dia otak "cream'!hang otak udang jee!!Banyak jasa dia pada umat islam!Tabung haji!Angkasa!idea sapa oii!!!idea hang ka!!!
3.Hang pas arah filem!!berapa filem hang telah hasilkan!!tarak!!!
4.Pi masjid atau surau!lagi baik la!!Bagi nampak ada akai sikit!!!

ANTI KANGKUNG berkata...

bila ungku aziz nak buat blog...
che det tua-tua pun galak lagi tulis blog

Tanpa Nama berkata...

rakyat malaysia punya pilihan samada nk gne buku,internet, atau televisyen bg tujuan mndapatkan maklumat..
internet dan televisyen xbley dikatakn musuh kpada buku..sedangkan buku yg ad di pasaran sekarang dijual pd harga yg mahal..
selain itu,buku2 di malaysia byk mengandungi unsur2 mengampu xtentu pasal khususnya dalam bidang politik!!!
apa punya olang daaa......

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya prof zentrum!...harapkan spek mata je tebal...buat kajian politik ntah apa2..cakap hulu selangor pkr menang, rupanya hapah...kuat menipu la prof zentrum tu

Tanpa Nama berkata...

aku rasa prof tu maksudkan penggunaan internet yg hny untuk hiburan and interaktif semata2.bagi org yg mls membaca dpt pulak internet mmg lg galak ber"facebook" twitter segala la dr nk mencari bahan2 bacaan berfaedah.besala,dia orang lama.dia boleh berjaya sampai tahap sekarang pun sebab buku.bukan internet.nak buat academic paper pun kena cari sumber yang di approve.xbole sesedap amik dari internet je.itu maksud dia.


terpanjang plk lecture

Tanpa Nama berkata...

profesor tu dah buang tebiat kot
sikit ari lagi jalan la tur!

baik korang cepat mintak mahaf
kang telambat pulak nyesal korang

Mat Lendir KL berkata...

Kenal Prof Tuk Tuk?
Kenal Prof Serba Tau?
Tak kenal kalu, baca Gila-Gila zaman dulu.

Prof bebel ni seangkatan diaorang la

Tanpa Nama berkata...

yaa....tekedu aku, baru je aku tweet pernyataan super-bangang 'propesor' ni ke antero dunia, padan muka! 1 dunia akan tau so-calles academicians dlm malaysia ni hanya tu je la, as 'props' to d regime, ptui!

kerana internet la e-books aku dah 10gig ajis oi! nak harap takat buku kesian publication nan hado eh tak payah eh! cakap tu biar taraf professor la jis, ko buat malu um je!

tanda2 nak ciao ke, melalut serupa monyet dpt pisang? kah kah kah

A.B>U berkata...

Ini prof zaman batu ha ha... sapa la yang bagi iktirafan kat dia ni tarik balik gelaran prof tu bagi gelaran lalang atau pak turut..

Tanpa Nama berkata...

dia yang jadi pengerusi cosmopoint
apahal prof tua bangka tu pula pegi bantai internet ...
bingung bingung
ini tak lain tak bukan kes apa tau
ORANG TUA NYANYUK LE MCM MADEY
tapi dia memang mangkong mangkuk pun takde buku maknanya tak de ilmu !!

Tanpa Nama berkata...

Baru tulis satu buku yang tak laku
dah berdegar-degar macam dah tulis sepuluh buah buku...proffesor kong-kang tulisan tunggang langgang....kah...kah..kah.