Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 17 Mei 2011

HANYA SATU UCAPAN




SEBAIT KATA PENGHORMATAN




kau dilahirkan di istana
tapi kau bukan mencari kesenangan

kau mencari rakyat jelata
kau mencari keredaan

lalu kau kenalkan erti kehidupan

kau kenal erti kesedihan
kau kenal erti kesakitan
kau kenal erti kaseh dan sayang

kau adalah rumi sebelum rumi
kau adalah saadi sebelum saadi
kau adalah gibran sebelum gibran

bersemadilah



7 ulasan:

Bigfish berkata...

Happy wesak day buat semua penganut buddha di atas planet bumi.

Marilah kita sama-sama berdoa semoga negara Malaysia ini aman dan bebas daripada cengkaman ketidakadilan yg makin menjadi-jadi sekarang nih.

matahari tak cantik berkata...

blesss. RIP

jamal berkata...

kau pulak dah macam terpeong akidah.... kalau mak bapak kau dah mati mesti dorang tengah menggelupur dalam kubur.... berasap-asap kubur dorang...

pergi la bertaubat sebelum terlambat

Tanpa Nama berkata...

syahdu isham.. selamat hari wesak untuk yang beragama buddha..

org lma berkata...

dulu aku dgn kawan2 aku pernah berdialog dgn seorang tok sami dari nepal..dia kata sidaharhta gautama buddha tak minta di puja sembah tapi selepas beliau mati pengikut2nya beliau waktu itu mula mengukir patung dan menyembahnya walaupun masa hayat siddahartha tidak pernah mengajar cara buat patung pada anak muridnya

sidaharhta gautama buddha memasang colok di bawah pokok di bawah pokok bodhi untuk menghalau nyamuk tapi selepas beliau mati pengikut2nya memasang colok menyembah patung

dan tok sami tu bersama pengikutnya berkata "mereka percaya bahawa tuhan allah adalah tuhan sebenar yg di sembah oleh siddahartha".

ImNeO berkata...

Happy Wesak to all TT Readers and Pak Isham.

Tanpa Nama berkata...

kepada jamal...
hari wesak untuk yang kaum budha
masih ada lagi jamal mangkuk yang tak faham
kalau masih tak faham
toleransi kaum dan agama
baik mati cepat
jangan menyusah orang
dengan fikiran macam lembu
kah kah kah