Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 13 Februari 2012

SI TENGGANG DAN BATU CAVES




NOTA:

ketahulah dirimu
ketahulah asalmu
seratus penemuan
seratus pembaharuan
tidakkan hilang harga diri


















SILA BACA DISINI:

http://my.news.yahoo.com/blogs/yahoo-malaysia-newsroom/si-tanggang-dan-batu-caves-042025476.html


20 ulasan:

kacimara berkata...

Adakah kau cuba mengaitkan mitos melayu dengan E atau atau kau cuba meluahkn perasaan terpedaya antara mitos dan fakta penulis si taggang?

Tanpa Nama berkata...

i like to read TT coz the published issues some way or the other arouses the learned mind.... but none so blatantly ignorant than this......

TT . want to listen how dinasour egss are kept in square box somewhere in the desert of a middle east country? i heard Salman Rushdie is writing one....

i get the same feel of what you get now by reading the above...so its the same for me when i read the rubbish you have published....

give respect and take respect laa.... what the F#$%s has Lord Murugan gotto do with Si tenggang.... keep religion out okey.......you have let me down this time.... damn....

Eyeme berkata...

batu caves? -.-'

Tanpa Nama berkata...

mana lu cedok idea org ni tt???

gua takut dapat dari prof kangkong...hahahahah

tt, ada ke tamadun melayu???

mitos dari mat salih poyo kot!!!!

Tanpa Nama berkata...

bro tt,

ahmad maslan buang 'buku jingga' dalam tong sampah.

perangai macam khir toyo 'mat penyapu' tu..

ada komen?

Tanpa Nama berkata...

kahkahkah
apalar semua tak tahu, maksud tersirat T.T.
bigmama tu kira tanggang lar..tak nak balik kg...tak ngaku org kg

Samdol Siam berkata...

alalala ... semua melenting tak tentu pasal.

yg penting apa yg dia ckp kat last2 tu, jgn lupa asal usul kita!

Sepukal berkata...

ramai orang2 india marah dgn artikel lu. susah jugak kalau orang tak faham isi artikel lu tt kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

bro, gila orang komen artikel lu. india sudah marah sama artikel lu bro. itulah masalahnya bila bahasa malaysia dia orang tu tak fasih. dia orang sudah salah faham tentang lu punya tulisan.

ini semua bagi gua gara-gara sekolah pelbagai aliran yang sebabkan india dan cina tak fasih. dan salah faham macam komen-komen yang gua baca tu boleh timbulkan prejudis, stereotaip dan konflik antara sesama rakyat malaysia.

satu sekolah untuk semua! supaya kita lebih senang bercampur-gaul dan memahami antara satu sama lain sejak dari awal umur lagi!

Tanpa Nama berkata...

bro tt...lu dah baca komen-komen kat yahoo? giler la malaysia ni! memang tak ada harapan! inilah standad pikiran masyarakat malaysia secara umumnya.

daripada beratus komen lu dapat, gua rasa hanya 1% sahaja yang make sense. yang 99% lagi tu hampeh, punah, tak tertolong lagi dah benak dan bebalnya kepala otak dia orang ni.

lu baca semua komen tu...jujur gua nak tanya lu. masih boleh harap ke rakyat malaysia utk buat perubahan? lu jawab ikhlas bro....ada harapan ke malaysia ni nak berubah kalau itulah standadnya kepala otak 99.9% rakyat malaysia ni?

lu jawab jujur bro!

talibramli berkata...

sitanggang ialah bapa munafik yang ingkar dan tuli pada masa sekarang.Ia bukan mitos tapi yakinlah terjadi...si tanggang dan puteri raja memakai bunga kuning dileher...
si tanggang berasal dari pahang..dan puteri raja memiliki cincin belian paling mahal di negara umnosia...

Tanpa Nama berkata...

apew bende laa yg diorang yg mengutuk sgt tu...TT x pernah pun tulis yg si Tanggang dan Lord Muruga tu satu entiti yg sama. (berdasarkan apew yg aq bace laa) TT cume sebut psl Bt Caves je.
(=_=)"

Tanpa Nama berkata...

dah agak dah.

kalau tt tulis di yahoo, ramailah yg hentam

aku percaya, setiap kali tt tulis cerita pjg2 ni, ada maksud tersirat disebaliknya.

kira macam adaptasi, kita buat berdasar cerita asal, tapi disesuaikan dgn keadaan semasa.

tapi, bukan semua org faham...

Tanpa Nama berkata...

Salam..
Kenapa manusia sukar untuk kembali pada kenyataan/realiti..
Lebih sukar untuk kembali pada fitrah..

SEJAHTERA JIKA KEMBALI KEPADA PENCIPTA..

nov666 berkata...

ohh pasal najib ke?

Tanpa Nama berkata...

-yang macha nak marah2 kat yahoo tu nape plak?..lek sudah..duk kecoh mcm batu caves dr azali kepunyaan india,apehal?..kot yer pun sejarah hindu kat batu caves tu pun baru 100 tahun,so sblm 1912 ,xkan xde ape2 cerita kat sekitar tu, xkan xde manusia langsung kat kawasan tu?..

-area gombak tu mmg ramai org asli yg dah berzaman menetap disitu,ape diorang sume xde mitos2 yg mengaitkan batu caves dgn kehidupan diorang?..

-rileks la macha..

Tanpa Nama berkata...

Dah baca.... Pelik org m'sia nie...Cerita tu mitos yg TT ceritakan...cerita lama2, maybe kapal tanggang tu dah jadi batu cave...ribuan tahun dulu...Mcm juga berita Batu belah, org kata ia ujud kat klang....Kita tak tahu bentuk muka bumi m'sia ribuan tahun dahulu....maybe area batu cave tu dulu kawasan hulu sungai...

Tanpa Nama berkata...

Cuba tgk tpt area situ...ada kampung nakhoda, kampung laksamana, kampung bendahara... ada sangkut paut ngan meritin...so, maybe dulu tu kawasan sungai yg besar.

Tanpa Nama berkata...

hahah smua macha n minachi marah2 hang ni..kesian aku tgk dorg komen tu....
x faham cerita,nk wat mcmna..dlu skolah x tekan sgt sastera melayu,metafora mcm ni pon dorg slh anggap ckp hina..
tp aku x slhkan dorg jgk.. heheh lawak btol.tp tabik tulisan hang mmg sgt menarik tiap2 kali baca pun.

kepada penganut agama hindu,artikel ni x bertujuan nk samakn lord murugan dgn tanggang pon la..tarik nafas pnjg2,n baca lg skali.

Faizal Riduan berkata...

Sebagai anak tempatan Batu Caves yang telah lahir membesar di sini sejak 30 tahun lalu, rencana ini pada saya adalah satu kritikan sosial yang membina dan bukan bermotif perkauman jahat. Ini juga satu tesis sebagaimana tulisan akademik oleh Dr Colin Nicholas, Penyeleras Centre for Orang Asli Concerns (http://www.keene.edu/library/OrangAsli/OralTrad.pdf).