Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 10 April 2012

BERAPA HARGA NASI CAMPUR?




HARGA NASI CAMPUR SEMAKIN NAIK














TULISAN TUKAR TIUB DISINI:

http://my.news.yahoo.com/blogs/yahoo-malaysia-newsroom/berapa-harga-nasi-campur-032702703.html


NOTA:
selamat tengah hari
orang peranchis kata" bon appetit
orang melayu kata - selamat makan


WARONG RAMADAN DI KOTA BARU






NOTA:
makan di pekan kecil
mungkin ada yang murah

ini gambar di kb
bayangkan pula
berapa tambang bas
berapa duit minyak
untuk dapat beli
3 ringgit sebungkus nasi kerabu

tak berbaloi!


6 ulasan:

Makan Sendiri Tanggung Berak Cangkung berkata...

Betul bro Isham.

Saya sudah 5 tahun bekerja di sebuah kilang di Singapura. Pendapatan saya sebulan termasuk overtime mencecah S$2,000 sebulan = RM4,871.

Setiap hari saya makan nasi campur macam didalam gambar yang dipaparkan oleh TT. Harganya hanya S$2 = RM4.90.

Ketika saya bekerja di Kuala Lumpur (Mid Valley), gaji saya kurang daripada RM1,000. Kalau makan kat food court tingkat teratas di Mid Valley, saya terpaksa berbelanja RM7 untuk makan nasi goreng. Kalau beli air, RM10 habis. Jadi mana cukup untuk hidup? Sebab itu saya terpaksa berhijrah ke negara jiran untuk menanggung keluarga yang ramai. Saya masih ada 4 orang adik yang masih lagi bersekolah.

Jadi untuk menyimpan duit untuk kirim kepada adik-adik, saya terpaksa makan masakan MAKAN SENDIRI TANGGUNG ala Tukar Tiub, kerana masakan Melayu di Singapura pun mahal juga tetapi jika dibandingkan dengan Malaysia, Malaysia lagi mahal. Untuk jimatkan wang, saya terpaksa makan masakan vegetarian Cina kerana harganya S$2 sahaja. Pada mulanya rasa tak sedap kerana takut ada babi & masih rasa was was walaupun ianya vegetarian. Sekarang sudah biasa dengan masakan makan sendiri tanggung. Saya pasti pengalaman Makan sendiri tanggung bro Isham di Eropah lebih hebat sebab orang Melayu di Eropah tak seramai orang Melayu di Singapura.

gabot berkata...

apolah ko ni tt dah lamo main blog pun tak ghoti lagi cubo live kan link tu baru lah sonang sikit nak terus klik

Tanpa Nama berkata...

Big Mac index adalah indeks untuk membandingkan kuasa pembelian ( purchasing power parity). Di tokyo kerja 10 minit dapat satu bigmac. Di Malaysia kerja satu jam pula belum cukup walaupun bigmac di Malaysia ketiga paling murah di dunia

FiguresFive most expensive (12 January 2012) (not considering the fact that the buyer's equivalent purchasing power is different)[15][16]

1. Switzerland - $6.81 (6.50 CHF)
2. Norway - $6.79 (41 kr.)
3. Sweden - $5.91 (41 Kr.)
4. Brazil - $5.68 (10.25 R$)
5. Denmark - $5.37 (31.5 Kr.)

Five most affordable (12 January 2012) (not considering the fact that the buyer's equivalent purchasing power is different and not including the Indian Big Mac which contains chicken instead of beef)[15][16]
1. Ukraine - $2.11 (17 UAH)
2. Hong Kong - $2.13 (16.5 HKD)
3. Malaysia - $2.34 (7.35 MYR)
4. China - $2.44 (15.4 CNY)
5. South Africa - $2.45 (19.95 ZAR)

Ten fastest earned (July 2009) (to purchase a big mac)

1. Tokyo - 10 minutes
2. Los Angeles - 11 minutes
3. Chicago - 12 minutes
4. Miami - 12 minutes
5. New York City - 13 minutes
6. Auckland - 14 minutes
7. Sydney - 14 minutes
8. Toronto - 14 minutes
9. Z├╝rich - 15 minutes
10. Dublin - 15 minutes

Big mac di malaysia adalah diantara yang paling murah tetapi rakyat berpendapan rendah. pekerja biasa kerja satu jam pun tak cukup untuk makan sebiji bigmac.

Silap Kona berkata...

hahaha. highlight guna mouse, tekan ctrl+c, tekan ctrl+t, (ni nk bukak tab baru utk apa-apa browser)... pastu ctrl+v (paste). kira tekan ctrl ni guna jari manis tangan kiri, jgn lepas pastu tekan C T V then enter - memang cepat gila!

aku no kommen sebab aku dah biasa copy link macama ni. biasala org tua, nk hidupkan link macamana nth... kahkahkah

Riversidegrass berkata...

Satu lagi projek kelas F (failed) dari UMNGOK-B end !

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150722418282893&set=a.117756967892.101407.746047892&type=1


Kah....kah.........kah.....
Kah....kah.........kah.....
Kah....kah.........kah.....
.

Hangkebun berkata...

awek tu mcm nak blah cepat je bila tt dok seblah..takut ke entot ke? kihkihkih