Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 21 Mei 2012

SIAPA DIA LOUIS DREYFUS - TUKANG LELONG TANAH FELDA



PENGUMUMAN UNTUK PEMBACA


untuk pembaca tukar tiub
sila buat kaji selidik
siapakh dia louis dreyfus
commodities asia pte ltd
yang akan melelong tanah felda

louis dreyfus datang london
kerana najib takut ke paris

syarikat ini beribu penjabat di paris

sila kaji dan cari
sila bongar dqan beri tahu
kesian mak cik dan pak cik felda



MELAYU KENA TIPU LAGI





GEROMBOLAN TIPU MELAYU

Initial Public Offering atau IPO adalah langkah pertama aset milik felda akan diapungkan. ketika ini semua aset milik warga felda (ladang, kilang, mesin etc) akan dinilai oleh orang tengah (underwriter) iaitu bank. selepas aset milik warga felda dinilai, bank akan menawarkan saham kepada pasaran untuk dimiliki.

disini bank akan memperolehi komisyen yang lumayan dari setiap saham yang dijual.biasanya 50-60% saham akan dimiliki warga felda selepas borang saham (pink form) ditandatangani. selebihnya akan dijual di pasaran saham untuk sesiapa sahaja yang sanggup membeli saham yang akan diapungkan (primary market). ini bermakna warga felda akan berkongsi aset milik mereka dengan orang lain.

selepas saham ini memasuki pasaran (secondary market), sesiapa sahaja bebas untuk menjual dan membeli saham dan harga saham akan ditentukan berdasarkan mekanisma penawaran dan permintaan (supply and demand). ini bermakna pakcik dan makcik felda bebas untuk menjualkan pegangan mereka kepada sesiapa sahaja. bagi mereka yang mempunyai duit (modal), mungkin mereka akan menawarkan harga yang tinggi kepada pakcik dan makcik felda untuk menjualkan saham (berdasarkan spekulasi harga saham).

akhirnya berkemungkinan besar felda akan jatuh kepada ahli perniagaan yang mempunyai banyak duit dengan menguasai pegangan saham.
By Anonymous on UNTUK MAK CIK DAN PAK CIK FELDA - SURAT DARI PEMBA... on 5/17/12


radio bangsar utama memberi laporan melawan:






10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kenapa HARAMJADAH sangat nak listkan felda ni????

kenapa HARAMJADAH sgt nak dpt duit cepat???

HARAMJADAH2 ni bukan yg bersusah payah kat felda settlement utk makan nasi dgn garam, ubi kayu, pucuk paku & air perigi....

HARAMJADAH2 ini bukan pernah makan cendawan busut & betik masak air....

tiba2.....HARAMJADAH2 ni dgn senang2 nak dapat duit segera atas kesusahan peneroka terdahulu....

macam HARAMJADAH!!!!!!

hoi HARAMJADAH2 sekelian!!!! cukuplah!!!!...bebaskan peneroka felda drpada cengkaman kamu....

biarkanlah peneroka felda dgn dunia dia yg aman tanpa gangguan dari kamu HARAMJADAH2 semua!!!!

enough is enough....janganlah memperbodohkan peneroka felda!!!!

Pro_Pembaharuan berkata...

skarang ni aku rase, biar je si makcik ngan tok ayah kat felda tu kene tipu ngan kapitalis pukitiang tu...

lagi jatuh awal, lagi bagus... memang IPO slalunya akan naik awal lebih2 lagi kalo ada political motivated... lagi jatuh awal la saham tu sehingga semue tu nanti dibeli oleh oleh syed buka-kari.

biar hilang undi gerombolan dan biar kite boleh jerit kat makcik2 felda, pakngah2 felda, mamat2 rempit felda, "UNDILAH LAGI, UNDIIIIIIIIIII!!!"

scUMNO berkata...

3 tahun lagi, bila Felda dah rugi macam Proton, syarikat ini akan jadi milik kroni scUMNO no.1 - Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary.

Percayalah ramalan saya.

ScUMNO sekarang nak jadikan Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary sebagai rakyat Malaysia yang paling kaya diMalaysia mengatasi kekayaan Robert Kuok & Ananda Khrisnan. Kilang gula Robert Kuok sudah dirampas oleh ScUMNO dan dibagikan kepada Pak Arab celup ini.

Tak lama lagi pak cik & mak cik FELDA akan jadi kuli Syed Mokhtar.

Tanpa Nama berkata...

betul, saham ni boleh di manipulasikan, kadang2 tinggi, kadang2 rendah.bila terdesak ada yang nak jual saham mereka. yang akan beli nanti apa bila harga jatuh mereka yang mempunyai modal yang banyak.

Tanpa Nama berkata...

Share it out...

Jangan jadi Pak Pandir terkini di abad ke-21.
Suatu hari Pak Pandir melalui satu lorong yang kecik semasa hendak pulang ke rumahnye.
Entah macamana, di tengah perjalanannye tadi dia terjumpe seketul taik yang masih panas. Tapi dia masih konpius sama ada betul ke bende yang dia jumpe tu seketul taik.
Oleh kerana kemusykilan yang teramat sangat tu, Pak Pandir ambil keputusan untuk mengkaji sampel najis berkenaan.

Pak pandir tengok ngan lebih dekat taik tersebut, lalu dia berkata,
"Bentuk macam taik."
Lepas tu dia pegang pulak taik tu, lalu dia berkata,
"Lembik...macam taik."
Lepas tu dia ambik sikit taik tu lalu dia hidu taik tu, lepas tu dia berkata,
"Bau macam taik."

Oleh kerana Pak Pandir ni masih ragu-ragu dengan taik tu lalu dia pun mengambil keputusan untuk mejilat sedikit taik tersebut. Sebaik sahaja dia menjilat taik berkenaan dia pun menjerit...

"MEMANG TAIK! “
“NASIB BAIK AKU TAK TERPIJAK!!!"
Oleh itu orang bodoh tak ade ubat boleh diubati.
Jikalau orang dah bodoh lagi mau jadi bodoh memang tak ade ubat untuk diubati.
Walaupun orang bodoh dan mau jadi bangang tentu tak perlu ubat untuk diubati !

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=344023952330020&set=a.160088354056915.39161.159764004089350&type=1

Tanpa Nama berkata...

makcik dan pakcik felda bukan dapat saham secara percuma. cuma mereka dapat borang saham (pink form) yang menjamin mereka akan diberi pinjaman oleh bank. mereka wajib meminjam daripada bank untuk membeli saham. mereka wajib berhutang. perkara ini tidak diberitahu kepada warga felda. borang yang disuruh tandatangan pun dalam bahasa inggeris dan perlu diisi dengan segera (tidak dibenarkan dibawa balik). macam mana makcik dan pakcik felda nak faham isi perjanjian kalau dalam bahasa inggeris?

Tanpa Nama berkata...

Semakan dalam Wikipedia menunjukkan bahawa keluarga Louis Dreyfus adalah antara keluarga keturunan YAHUDI yang terkaya di negara Perancis sejak awal kurun ke 20 lagi.
Sekali lagi hasil kekayaan negara, milik orang Melayu/Islam akan tergadai kepada puak Yahudi! Peneroka Felda bakal dikhianati oleh pemimpin Umno-BN!

Tanpa Nama berkata...

Dreyfus to take stake in palm oil group Felda

http://in.reuters.com/article/2012/05/14/us-dreyfus-felda-idINBRE84D0XG20120514

Tanpa Nama berkata...

LONDON, May 15 --Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak with President and Chairman of Louis Dreyfus Holding, Baroness Margarita Louis-Dreyfus (2nd,left) witnesssing exchanging document between President and CEO Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV), Datuk Sabri Ahmad (right) with CEO of Louis Dreyfus Commodities Serge Schoen (left) durimg the signing memorandum of understanding between FGV and Louis Dreyfus Commodities Asia here, today.

http://images.bernama.com/foto/pages/view.php?ref=239396&search=najib&offset=0&order_by=resourceid&sort=DESC&archive=0&k=&go=next

amirul berkata...

biar la felda nak tipu peneroka pun, kita jangan campur, nanti di kata dengki dan iri hati pulak...
kita tengok je, kalau kena tipu, boleh la kita beli saham felda tu