Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 9 Februari 2013

LAGI PENCERAHAN TENTANG TUHAN DAN ALLAH


SEMUA JALAN
MENUJU
KE SANA
 YAHWEH  BUKAN MAK WEH

xkesah la yahweh ke allah ke jesus ke..suma manusia nk mngabdikan diri pada tuhan yg satu..lantak korg la nak monopoli kalimah allah..apa aku ada hal..perkataan je kot..xde nye terbatal akidah..ustaz2 mlayu ni je terlebih pandai..telebih dengung baca alq..

aku tgk org arab ckp arab xde pun dengung tajwid..pengulas bola kat utube lagi la selamba ckp "allah allah super mario..bila mario balatoli score goal.."...pnya la baca alq brdengung2 tp xfhm..aku kadang2 xfhm..ramai prof kangkung dan cerdik pandai ni xulas ke dorg ni bc alq xfhm mcm baca bhasa inggeris la tak paham...xde sekor pun tegur..

alq tu cite perjalanan bgsa..cite pasal tamadun ..cite pasal hukum2 kenegaraan..apa kena plak dgn agama? bible tourat sume cite perjalanan bgsa mewujudkan tamadub..takde kena mengena dgn agama...memang betul la manusia ni create agama..tuhan create ajaran..agama dan ajaran xsama...tu la akibat baca alq xfham...mengaji ingat sedap...tp satu apa xfaham..n bila nk difhm tntg sejarah..dimaki2..kata on LAGI PENCERAHAN TENTANG ASAL USUL BAHASA
Anonymous
on 2/8/13

      JANGAN JADI EMO
gua jadi tak paham la bagaimana pembaca tetap TT menjadi emo bila TT sentuh bab agama, mcm la tak paham TT tu sapa dia.. Apapun, TT elakkan sentuh isu agama lagi.. gua paham apa yang TT nak sampaikan.. tumpukan saja isu realpolitik yg memang tak ramai yang boleh pecahkan kepada idea baru akan isu ini melainkan TT.. @Peminat TT since 1980.

 - Abang gua junior TT 2 tahun jer kat UM. Dia amik usuluddin dan sekarang he is sumbedi in Penang. - Walaupun abang gua ini orang kuat masjid, ceramah pun kuat, tapi titipan TT masih kekal elok dalam simpanannya. - Sbb tu gua simpan sebagai khazanah peninggalan umat Melayu yang tak mampu dinilai.. - Terima kasih TT kerana menulis semula sejak 2008.

 - Gua masih simpan arkib rice-cooker-kerbau lu.. memang best.. - Gua tak nak explain lebey2.. harapan gua, TT cuma terus menulis saja.. jangan berhenti.. kalau TT nak elaun menulis bulanan pun, gua rasa tulisan TT memang ada harga... tak macam berlambak2 buku agama yang gua baca... bukan gua nak on LAGI PENCERAHAN TENTANG ASAL USUL BAHASA
Anonymous
on 2/8/13

 TEORI ALLAH
Tanpa Nama 8 Februari 2013 12:28 berkata.. "kalau agama lain guna Allah letak dkt tuhan diaorg yg ada rupa. jd anak-anak kecil mcm mna?.." Adalah kewajipan kita sbg dewasa memperkasakan anak2 kita dgn fahaman sebenar Allah. Kuncinya terletak pada kalimah, "Laillaha, IllAllah" - 'Tiada tuhan, hanya Allah' - dimana ia memBEZAkan, dan bukan, menYAMAkan Allah dgn 'tuhan'. 'Tuhan' diSEKUTUkan dgn - dan amat memerlukan - ugama manakala ugama memerlukan penganut. 

Sekiranya semua penganutnya murtad, maka lenyaplah ugama itu dan hilanglah tuhannya. Akan tetapi Allah "Hirabbil Alamin" ('Raja Sekaian Alam') tetap wujud. Sekiranya kita menyekutukan Allah dgn apa2jua sekalipun yang boleh dicerobohi dan dihina maka kuasa Allah (hisabNya tunai) untuk melindunginya akan dipertikaikan.

 "Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya. Dan sesiapa yang mempersekutukan on LAGI PENCERAHAN TENTANG ASAL USUL BAHASA
Anonymous
on 2/8/13

               HANYA PASTIKAN ABU
Bro TT, wa pun sama like others, everyday must read your blog posting, morning, afternoon and evening. Appreciate your critical mind. As GE is coming, I think you should not touch any religious issue as you dont really a person that can give the right statement on the issue.

 Wa tak mau campur lu punya urusan, but lu patut focus more on motivate and get the people brain working. lu punya komen pasal agama boleh melarikan banyak pembaca setia lu and I most probably one of them. You should learn more if you dont know and read more about the religious book. Dont be like ibrahim ali under the coconut shell kind of thing. main fokus is to ABU dan ABBend.

 kena pastikan kita tidak di kalahkan kerana benda remeh yang dibawa oleh pencacai.. if you keep on publish the religious kind of thing, you almost equally like the be enddd low class pencacai.. bro.. i always salute you for the struggle for peoples right, I dont want to lesser my support to you for the issue that you are not well on LAGI PENCERAHAN TENTANG ASAL USUL BAHASA
Anonymous
on 2/8/13
KALAU TIPU
KITA  ULANGI
LIMA KALI GANDA
 



-----------

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Makin duk citer kalimah Allah,mkin ramai mlayu murtad,duk ckp hal Allah,mkin rmai mlayu buang baby,duk ckp lg hal Allah,mkin rmai mlayu isap dadah,duk ckp x benti hal Allah lg,mkin rmai omputih kt barat masuk islam...yg bodoh! Akuuuuu gak! Iman lemah,nipis mcm kulit bawang!

Tanpa Nama berkata...

BANGSA JOHOR (bukan negeri tapi telah menjadi bangsa) TELAH MERDEKA SEBELUM MALAYSIA

aku harap isu terjemahan Allah dan God ini dapat diselesaikan apabila kita kaji sejarah penterjemahan bahasa Inggeris ke Melayu. Org Melayu Islam yg menterjemahkan perkataan God dgn huruf besar bermaksud Tuhan Yang ESatu = Allah itulah Tuhan Yang ESatu.

Lagu Bangsa Johor
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Lagu Bangsa Johor adalah lagu kebesaran negeri Johor Darul Takzim. Lagu ini digubah oleh konduktor muzik Armenia, Mackertich Galistan (juga digelar MG Abdullah) dan liriknya dikarang oleh Kapten Hj. Mohamed Said bin Hj. Sulaiman (1876-1955).

Dipadankan pada tahun 1897 daripada "Dondang Sayang", sebuah lagu Melayu yang masyhur, dan dipersetujui oleh Sultan Ibrahim, ia tidak mempunyai lirik sehingga 1914. Semasa itu, Hubert Allen Courtney (1878-1959), seorang kakitangan daripada Hong Kong Bank di Johor Bahru, mengarangkan liriknya dalam Bahasa Inggeris dan ia diterjemahkan oleh Kapt. Hj Mohamed Said dalam Bahasa Melayu.
Lirik
Allah peliharakan Sultan

'Nugerahkan dia
segala kehormatan
sihat dan ria
kekal dan makmur
luaskan kuasa
naungkan kami
rakyat dipimpini
berzaman lagi
dengan merdeka bersatu hati
Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan.

KAPTEN HAJI MOHAMED SAID BIN HAJI SULAIMAN ni kalau hidup lagi mesti akan dikutuk perkasa jati mofti harusssini sebab terjemah GOD menjadi ALLAH dari lirik asalnya:
O God cherish the Sultan
Bestow him with all the honour
Healthy and cheerful, remain and prosper
Expand his power, embracing us
The people are led for centuries to come
With independence and unity in the hearts
O God bless Johor
O God save the Sultan

Tanpa Nama berkata...

apakah hukumnya umat Islam yg seumur hidupnya di dalam negara kaper?
yg undang2nya tidak Islam?
yg undang2nya kaper?
apakah umat2 Islam ini tidak cukup Islamnya sebab tidak duduk dalam negara Islam?
apakah keimanan mereka tergugat sebab hidup dikelilingi pemakan babi?
apakah akidah mereka gugur setiap hari kerana mendengar bunyi loceng gereja dan bukan azan masjid?
apapun bersyukurlah...
sedar, ingat dan berzikirlah...
ketahuilah
UMNO itu parti pilihan Allah
DULU KINI DAN SELAMA-LAMANYA
khalifah Tun Dr. Mahathir akan membawa kita semua ke syurga
kahkahkahkahkahkahkahkahkah

LeeSlimShady berkata...

Jangan lupa buat mereka-mereka yang bakal melepaskan diri sebagai gagalist,usah takot pada ancaman agamawan yang mengugut bahawa anda akan murtad jika menyambut Hari Valentine kerana Cinta adalah milik kita,

Ayuh kita Rai kan saat-saat bahagia di Hari Valentine... http://m.facebook.com/events/516029231781521?__user=100001061936323#!/events/516029231781521?ref=bookmark&__user=100001061936323

Tanpa Nama berkata...

sape nk main encot2 ng mak o bapak die xpun adik dia aq nk join coz lm family gua xbleh...ade spe2??tt...kahkahkah...

Tanpa Nama berkata...

Adouyaii ... Tak habis habis lagi isu agama kau ni! Bukak talibesen citer kalimah, paper penjilat toksah citer la, bukak TT... Mmm tak habis habis gaduh gaduh laga laga pasal isu picisan yg dtg dari kain berahing ahli. hina nya!
Woit TT! Lu nk gaduh mcm dulu ke pasal isu bahasa lingua franca vs b.melayu, geng berhaluan kiri habis terburai..
Yg lu pegi layan ini rubbish punya polemik buat apa??
Yg lain lain pon tongong bengong jugak!! Kahkahkah
Umno dok sedap rembat, korg tak habis habis keluar fatwa masing masing! Tak ke mana pun korg kalau mcmni wahai sundal politik! Fokus la bodoh!

Tanpa Nama berkata...

tt nk jadi polis...klau kita tibai cm ne pun die slambe je klua ayat...gua pun cari makan kawan...sapu kiri sapu kanan...cam ayat polis...bodo thuiii kakakak...

DE MIN AUK KASADAR......... berkata...

Gara gara kerajaan yang. Amat bodoh ni berpolitik....akan ramai rakyat malaysia yang gila sekarang ni........ini kerajaan bagus..kerajaan yang buat ramai rakyat jadi gila....buatlah pag dqn lagi dan lagi dan lagi....JANGAN PERCAYA CAKAP ORANG GILA.......????????....JANGAN PERC AYA KERAJAAN YANG GILA..........??!!!......