.

Rabu, 14 Jun 2017

RIWAYAT KERBAU SADO

RIWAYAT KERBAU SADO

Pada hari  dan ketika yang diramalkan. Ketika pelangi melintangi sawah. Ketika matahari baru condong nak jatuh. Ketika murai masih berkicau. Ketika merbah nak pulang ke sarang. Ketika inilah saat dan detik  hamba  menajur telinga  membuka mata duduk berselimpoh mendengar surah.

Maka diriwayatkanlah oleh tuan yang empunya ceritera kepada hamba. Maka  mengikut permintaan tuan yang empunya ceritera hendaknya hamba akan menyambung riwayat ini dari mulut ke mulut dari rumah ke rumah dari pundung ke pundung. Dari ayah ke anak. Dari anak ke cucu. Dari cucu ke cicit. Dari cicit kepada anak kepada  cucu. Dari anak kepada anak cucu kepada anak kepada cicit dan cucu. Kepada piut dan miut. Amin.

Ada pun kesah ini telah lama hamba simpan. Maka menjadi beban jika hamba tidak bersurah kepada segala hamba sahaya kepada jantan kepada  sida kepada saentero kampong ceruk dan rantau. Akan menjadi  gundah gulana hati hamba. Akan menjadi resah gelisah jiwa dan raga  jika riwayat ini tidak terlepas dari mulut hamba saperti yang telah hamba janjikan dengan tuan yang empunya ceritera.

Telah hamba berjanji bahawa tidaklah hamba menambah walau pun setitik nya. Tidaklah hamba mengurang walau pun sebatang alif. Inilah kesah yang hamba dengar dari tuan empunya ceritera. Maka hamba surahkanlah hendaknya.

Ada pun inilah riwayat  Keluarga Sang Kerbau Sado. Amin.

Mengikut kata sahibul hikayat. Mengikut tuan empunya ceritera adalah   seorang ayah bersama isteri  dan dua anak anak dara sunti yang duduk dihujung kampong.

Ada pun  kampong ini amat jauh sekali. Hujung dari segala hujung. Berjalan, berakit, berlurah dan  berbukit melintasi Bukit Siguntang Maha Meru. Jauhlah lagi kampong ini dari sawah Wan Empok Wan Malini. 

Ada pun Sang Ayah kerjanya ke hutan mencari damar dan rotan. Memasang jerat menangkap napoh. Menebang petai menebang kerdas. Sesekali turun ke pekan sehari. Berakit menyeberangi sungai membawa barang  jualan. Menjual damar, rotan dan manau. Membeli garam gula dan minyak.

Ada pun  Sang Isteri turun ke sawah membuat padi. Merembas, menyabit, merumput, menyemai dan  menuai. Si Emak dibantu oleh dua  anak dara sunti.

Mengikut kata tuan yang empunya ceritera kehidupan mereka melarat pun tidak lumayan pun tidak. Aman damai bahagia seisi keluarga. Semusim padi menjadi setahun makan tak rugi. Semusim panas menari  sawah kering panen tak jadi.

Maka pada satu hari satu ketika Sang Ayah dipekan sehari telah ternampak saekor kerbau jantan sado sedang memikul guni dan raga. Berat barang tidak terkira tapi Sang Kerbau berjalan bersahaja. 

Maka hebohlah satu pekan sehari. Semua berlabon  kesah kerbau sado yang maha peri. Menarik balak membajak sawah. Memikul kelapa dan  menyondol busut. Maka terpinginlah dihati Sang Ayah kalaulah kalau Sang Kerbau ini menjadi milik.


Ah! Betapa senang kerja disawah. Isteri dirumah kerbau disawah. Anak gadis betis tak kotor. Mengsiang, lumpur dan lintah tak mungkin singgah. 

Jika Sang Kerbau menjadi milik. Sawah berekar-ekar tidak menjadi pelik. Musim sawah membajak sawah. Musim kering menarik balak. Musim menuai memikul guni. Ke hutan boleh ke  darat pun boleh. Membantu pantas apa pun boleh.

Sepulang dari pekan sehari  Sang Ayah  bercerita hal kerbau tak henti henti. Kerbau sado yang sedang menanti. Jika ada riyal, dinar pitis dan kupang esok lusa Sang Kerbau boleh dibawa pulang ke kandang.

Maka dalam kelabu diatas bantal tersenyumlah Sang Ayah bermimpikan sawah semakin luas. Anak dara akan di pinang. Dua menantu datang membantu menjadikan keluarga bertambah senang.

Sang Ayah terus  belabun dengan niat nak menambah kebun. Tanah digarap tanah dibaja.  Sang Kerbau membajak hutan dan rimba. Satu keluarga  hidup tambah bahagia.

Sang Isteri melopong mendengar. Anak dara memasang telinga. Betapa hidup akan berubah jika Sang Kerbau membantu di sawah.

Lalu Sang Isteri membuka mulut. Ingin bertanya dimana kerbau akan disambut. Dimana kandang akan didirikan.  Bingkas bangun Sang Ayah dengan cepat terus mencelah. Sang Kerbau  bertempat didalam rumah.

Maka terperajatlah Sang Isteri lalu menangis lalu  merayu agar kerbau diikat dibelakng rumah dibawah pohon mengkudu.

Sang Ayah terus berkeras. Kerbau wajib bersama dalam rumah. Sang Isteri menaikkan suara. Terus bekeras mahu kandang dibelakang rumah. Sang Isteri memberi noktah  kerbau sado akan menjemput agas dan nyamuk.

Sang suami menjawab segera. Para dibuat  sabut dibakar segala nayamuk segala serangga ulat bistari takutkan asap akan cabut lari. 

Anak Dara  di dapur memasang telinga. Merasa sedih mendengar ayah dan emak mula bergaduh. Lalu Sang Kakak bangun bersuara. Kerbau perlukan pandang rumput. Kandang dibuat  ditepi sawah. 
Ini dibantah oleh Sang Adik yang mahu  kandang di tepi rumah agar kerbau tak banyak kerenah. Kerbau sado kerbau tua. Tak lalu makan tak lalu kerja. Akan membantu sabentar sahaja.

Pada malam yang  dikatakan ini  rumah di hujung  kampong ini menjadi heboh dan  bingar. Tidak pernah terjadi sebising ini. Maka Sang Cengerik enggan berbunyi. Belalang di sawah semua menyepi. Tempua dalam  sarang megigal negeri. Ular tedung dalam lubang bangun berdiri. Semua  mendengar satu keluarga gaduh sama sendiri.

Seluruh rakyat agas dan nyamuk. Seluruh masyarakat ular dan ketam. Semua naik menyampah mendengar kebisingan ini. Ramai pacat dan lintah berpindah sokongan kerana tidak mahu  diganggu suara bertengkar satu keluarga.


Ada pun mengikut tuan empunya riwayat pada keesokan hari  Sang Ayah terus ke hutan mencari bomoh di Gunung Pusat Merdeka. Untuk  menilek  nasib siapa yang lebih popular. Meminta bomoh membuat tanda mengeluarkan logo. Logo Sang Kerbau Sado.

Ada pun mengikut ceritera ini Sang Emak pula berakit ke hilir menuju Gua Bersatu untuk memberi ancak kepada Jin  Segala Jin. Meminta Kepala Jin memberi sokongan agar kerbau sado dikandang dibelakang rumah.

Ada pun Kakak telah menapak ke Bukit  Sirambut mencari ulat bulu mati beragan untuk di buat racun berbisa. Bersedia jika sekiranya Sang Kerbau membuat angkara.

Si Adik dirumah membuat buluh runcing.  Lubang digali buluh dipasang. Jika kerbau membawa  langau dan busuk maka ke lubang maut kerbau ditolak.

Mengikut  kata sahibul hikayat. Mengikut kesah tuan empunya kesah. Mengikut kitab Mehrang Mahamangsa keluarga dihujung kampong ini tidak lagi lagi bertegur sapa.

Sang Ayah duduk berkurung  dalam gua menunggu Tok Bomoh tak kunjung tiba. Sang Emak hilang suara untuk berkata. Dikatakan telah terperanjat ketika disambut oleh Jin Alfrit berkepala tiga.

Si Kakak telah berkahwin lari. Kemudian pulang kembali  ke kampong menjadi Mak Janda. Manakala Adik masih mengumpul buluh  membuat rakit  ingin belayar menggembara.

Sawah terbiar terbengkalai. Kebun menjadi belukar. Rumah kampong semakin rahai.

Maka mengikut kata sahibul hikayat pada satu pagi  yang nyaman  di Bukit Seguntang Maha Meru. Batang padi Wan Empok dan Wan Malini menjadi tembaga. Daun padi menjadi perak. Butir padi bersinar menjadi emas. Maka terperanjatlah Wan Empok  dan Wan Malini. Apakah ini tanda apakah ini mimpi.

Ketika inilah Raja Suran muncul dari bumi.  Berkuda puteh memakai pakaian anak raja bistari. Besdastar bertanjak berbengkong cindai ratu maknikam. Kacak sasa jantan harapan.

Maka Raja Suran pun dijemput oleh Wan Malini masuk ke rumah mereka. Maka ketika Raja Suran melangkah masuk rumah pun berubah rupa. Ada serambi dan balai rung seri.  Dapur dan anjung gagah tegak berdiri. 

Maka Wan Empok dan  Wan Malini berpandangan sesama sendiri. Amatlah hairan bercampur ngeri. Maka  sedarlah Wan Empok dan Wan Malini bahawa inilah rupanya  Raja Suran yang dinanti-nanti.

Maka Raja Suran  pun mula bersuara bahawa baginda dititahkan oleh Sang Dewata Mulia Raya agar muncul  ke Bukit Seguntang Maha Meru untuk bertemu satu keluarga.

Maka Wan Malini membuka kesah tentang satu keluarga yang jauh dihujung kampong. Mereka dulu bersawah kini dah menjadi kering. Mengikut kesah Wan Malini telah lama tidak  dilihat Sang Ayah membawa rotan dan damar. Sang Emak tidak diketahui apa terjadi. Dua anak dara apakah masih sunti.

Satelah mendengar ini maka Raja Suran meminta diri agar ditunjukan jalan ke hujung kampong. Lalu Raja Suran berkuda menuju ke  sana.

Raja Suran cucu cicit Iskandar Zulkarnain. Raja  dari segala raja dihantar oleh Sang Dewata Mulia Raya untuk membawa satu berita pada satu keluarga.

Kuda terhenti dihadapan gobok buruk. Raja Suran menoleh ke kiri menoleh ke kanan. Raja Suran menggelengkan kepala. Lalu baginda berseru minta semua anggota keluarga datang bertemu.

Sang Ayah dari gua bertapa bergegas datang segera. Sang Ibu yang hilang suara kini sehat saperti sediakala. Kakak Mak Janda kini bertambah cun saperti anak dara. Si Adik meninggalkan rakit datang tercegat bersedia apa saja. 

Maka Raja Suran pun mula bersabda menggunakan lorat tempatan  lagi bersahaja. Agar senang difaham oleh semua anggota keluarga:

'Wahai Bani Melayu dongar sini den nak cakap. Apo kono ekau sumo ni. Bangang melalak. Bodoh bobonar. Bodoh macam tolo. Beramok anak bini hal kobao sado. Mano kobao nak ditambek. Mano nak di ikek. Mano nak buek kandang. Mano padang rumput eeeh.. bercokak anak bini. Bangang sangat keluargo kao ni. Den cakap ni kerano kobao tu  bolom ado laieeh. Bolom kao boli. Bolom dapet kobao tu. Duit pun tak cukup. Ekao ni tak sodar ko perangai kau ni buek  nyamuk, somut, pacat,  lintah nak muntah tobarai. Muntah loyo dongar kao bising siang malam beramok anak bini. Bercokak siang malam. Tak sudah sudah. Tak abeh abeh. Donga ni den nak cakap. Ekao ni tahu  ko  tak?  Tau tak? Kobao tu sapo punyo? Kobao sado tu Bik Mama punyo.’

Selesai saja  Raja Suran bersabda baginda   terus memacu kuda masuk ke dalam hutan rimba. Tidak muncul muncul hingga ke hari ini.  Walah hu alam bisawab.

NOTA: Riwayat ini tidak ada kena mengena  dengan orang yang hidup atau yang sedang mati. (tt) NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45---------------

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

apakah kobao sado itu jawatan PM yang sedang menjadi topik
perbualan antara pakatan harapan?

Nazrio Dond DoLLa berkata...

Haji ha ha haha dah Kena. Nanti BN monang bosar hj ha ha haha dah wala"un seme dapat terajang... Aminnnnn Amennnn