Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 31 Oktober 2008

ANWAR KECAM KERAJAAN PERJUDI NYAWA PARAJURIT NEGARA - Suara Keadilan

PARLIMEN, 30 OKTOBER (SK)- Ketua Pakatan Rakyat, Anwar Ibrahim melahirkan kekecewaan beliau terhadap Kementerian Pertahanan kerana memperjudikan nyawa parajurit negara dengan meluluskan kontrak Eurokopter tanpa ujian fizikal.

“Penjelasan Timbalan Menteri Pertahanan (Abu Seman Yusop) tadi, perolehan Eurocopter yang menjamin kepentingan keselamatan negara dan keselamatan juruterbang kita dibuat tanpa pasukan penilaian,” katanya ketika sidang media di ruang legar Parlimen tengah hari tadi.

Sebelum sidang media berkenaan, dalam perbahasan di Dewan Rakyat, Abu Seman yang juga Ahli Parlimen Masjid Tanah menjelaskan bahawa tiada sebarang proses penilaiaan dan pemeriksaan bagi memastikan keselamatan juruterbang.

Anwar itu juga menyifatkan pembelian berkenaan hanyalah sekadar dilihat dari dokumen yang disediakan tanpa ujian fizikal.

“Maknanya beli berdasarkan dokumen. Lihat dokumen canggih, lengkap serta semua perkara teknikal dipenuhi…beli dengan RM1.6 bilion,” menurut Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.


kah kah kah…. abu seman ni munkee jenis apa?.... kah kah kah…. tanya mat rempit kalau dia nak beli motor cap cai pun kena test dulu…. kah kah kah…. munkee ni bengong….

inilah dia munkee dari gerombolan UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION…. kah kah kah…. kerja menipu rakyat …. kah kah kah… rompak duit KWSP … kah ah kah….dan membodohkan orang melayu…. kah kah kah



9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kalah perang brother, mati kita kalah perang. hahahahahahahahahahhahahaah
Ada orang dah berangan nak jadi CEO Eurocopter di Malaysia dah kecewa. Kalau brother nak tahu tanya general udara siapa yang berangan tu, kah kahkahkahkahkahkahkah kalah perang kita.

Tanpa Nama berkata...

Abu Seman, KSu Kementah, Mantan Menteri dan Menteri Kementah sekarang peduli apa tentang nyawa perajurit. depa ni tak ada anak yang pakai uniform. Anak-anak mereka duduk kerusi empuk di pejawat berhawa dingin dan siap dengan pembantu peribadi.
Lantaklah anak Pak Long Karim atau anak Mak Uda yg jadi soljar naik heli yang tak ada insuran.
Kalau mati pun pak menteri boleh dapat press coverage konon2 mereka nilah yang ebrsusah payah memastikan pencarian mayat dilakukan dengan baik bila helikopter ni jatuh. dan emreka ni akan adakan sidang akhbar masa menyampaikan cek dari duit rakyat nak bagi saguhati ekpada makbapa dan janda-janda yang kehilangan anak dan isteri tersayang.. Apa mereka peduli.

Panglima Perang Cyber berkata...

Mohamad Ezam Mohd Nor mendakwa ahli keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim baru dilantik sebagai penasihat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), sebuah syarikat besar milik kerajaan Selangor.

Bekas setiausaha Anwar itu berkata pelantikan itu dibuat "beberapa minggu, bulan lalu".

"Apakah betul ada ahli keluarga Anwar Ibrahim yang dilantik menjadi penasihat KDEB?


"Saya mahu penjelasan mereka sebelum saya membuat kenyataan lanjut," kata bekas pemimpin kanan PKR itu kepada media selepas ceramah 'Sirih Pulang ke Gagang'.

"KDEB, saya nak tunggu penjelasan daripada pengerusi KDEB dulu. Hari ini saya lontarkan soalan, saya nak minta penjelasan daripada mereka."

Beliau bagaimanapun tidak menyebut nama "ahli keluarga Anwar" itu atau hubungan kekeluargaan individu berkenaan dengan bekas timbalan perdana menteri itu.

Sumber-sumber PKR lewat petang ini memberitahu, saudara kandung Anwar sendiri yang dimaksudkan oleh Mohamad Ezam tetapi adik bekas ketuanya itu telah meletakkan jawatan secara mengejut daripada KDEB semalam.

Sumber-sumber bagaimanapun tidak mengetahui jawatan atau tugas sebenar saudara Anwar di syarikat senaraian awam itu.

Tambah bekas setiausaha politik Anwar itu, beliau menerima maklumat mengenai perkara tersebut baru-baru ini.


ingat lagi ke kes ni ?

kes derma yang msuk tabung pkr tak ingat ke?

kes terima rasuah seks dah lupa ?

banyak lagi tapi malas..ko sambung boleh?

suara sebelah pihak berkata...

aikk!!!! sejak bila brader nuar ni concern pasal nyawa perajurit pulak ni.herannnnnnnn!!!!!!!

Farouk berkata...

Sikit punya gila ke hape Najib ni? Benda yang berharga RM 1.67 billion nak dibeli tanpa melakukan sebarang ujian! Jangan buat kerja gila. Kalau ya pun nak komisen, takkan gelojoh sangat kot sampai tak nuat test langsung. Nyawa orang yang akan gunakan helikopter tersebut lebih penting...

FatimahIbrahim berkata...

Najib ni bukan baru setahun dua jadi Menteri Pertahanan, tak kan la procedure nak beli defense equipment pun dia tak tahu.
Dah la tu, selalu pula harga naik melampau-lampau. Yang lebih tu masuk poket siapa Pak Najib oi?!

Anwar ni pun satu. Mana ada peluang dia nak bersuara, bersuara la dia. Tak nak ketinggalan mengutuk sama,sebab nak naikkan kredibiliti la konon.
Dah mula nak bahaskan isu lain, isu janji-janji dan manifesto dia sendiri pun tak selesai lagi.

Kemaruk sungguh.

anak watan berkata...

Anwar tak tahu ke yang Eurocopter pernah di gunakan dan dicuba oleh juruterbang Malaysia ketika dipameran LIMA?.

sebelum pengesahan pembelian juga,kerajaan telah melakukan pemeriksaan penghantaran dan ketika itulah helikopter diperiksa secara terperinci.ia juga telah diuji ketika operasi tempur.

Anwar dan pembangkang sengaja hendak memperbesarkan isu ini.kalau difikir secara logik takkanlah kerajaan hendak membeli eurocopter tersebut dengan hanya meneliti beberapa dokumen.

tapi memang ada something fishy tentang urusniaga yang dijalankan semasa Najib menjadi menteri pertahanan.hehehe.

Stormbringer berkata...

KECAM JE WAT PER? DO SOMETHING ABOUT IT LA. BILA NAK TAKE OVER NI? SKANG DAH CAKAP PUSING2. OGHANG KAMPUNG DEN KEK KOPIH TU DAH BOPOLOH KETIAK MENUNGGU!

mat rempit berkata...

There are three versions of the total price-tag for the Eurocopter deal coming from the horses' mouths.

1. Defence Minister Abdullah Badawi: RM1.7 billion (rounded it up from RM1.67 billion).
2. Defence Ministry secretary-general Abu Bakar Abdullah: RM1.1 billion.
3. Deputy Defence Minister Abu Seman Yusop: RM1.6 billion (rounded up from RM1.604 billion).

It sounds like a matter of dumb, dumber, dumbest. The ministry of defence is just indefensible when it comes to dumbers numbers. And it's now academic.

BY THE WAY... The Ministry of Defence seems to buy its weaponry just by reading catalogues. The Parliament was today that the Eurocopter deal was sealed without any physical evaluation or test flights on the helicopters. Not even factory visits.
Aku beli motor kapcai second hand pun buat test drive.

Ada orang tu bengap pulak nak kritik nuar. Dah dia jadi ketua pembangkang kenalah dia mempersoalkannya. Kalau dia diam aku pulak belasahnya nanti.

Baghal punya komen.....