Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 10 November 2008

BAHASA MELAYU DIGUNA MELUAS – berita hairan



MADINAH: Mungkinkah bahasa Melayu menjadi bahasa kedua penduduk Kota Suci Makkah dan Madinah 100 tahun lagi?

Berdasarkan keadaan sekarang, ini tidak mustahil kerana bahasa Melayu sudah pun digunakan secara meluas oleh peniaga di kedua-dua kota suci pada masa ini, menjadikannya bahasa kedua paling meluas digunakan di Semenanjung Arab.


kah kah kah …. kah kah kah…hairan…. kah kah kah…. sekarang ni rtm sendiri pun tak pakai bahasa melayu…..kah kah kah…..bahasa rojak adalah… kah kah kah….

dengar dan pandang sendiri program radio dan tv racangan bahasa melayu…. you know kita orang not like that….kah kah kah kah…. so… you knowlah I cakap ni you pun tak faham ….kah kah kah…. you understand ke I cakap ni….. kah kah kah..

tok arab nak cakap melayu ….. kah kah kah…. tok arab jual minyak attar mana?... ....kah kah kah…… menteri sendiri pun bahasa kelam kelabut…. kah kah kah… you know I nak declare open corridor utara ….you comelaaaa…. kah kah kah…lepas tu we all go laah….. kah kah kah

woit... cukuplaaa.... dah 50 tahun bodohkan orang melayu.... woit sedarlahh... orang melayu dah cukup bodoh



11 ulasan:

Amaluddin Zhafir Zakaria berkata...

suruh mat ismail promosi bahasa melayu. dia Melayu kental.baru dapat tengkolok kuning tu. hahaha cis budaya kuning betoi.

kucingsiam berkata...

meow~~

hehehe, sapa nak percaya berita ni ... dia orang buat kajian macam mana, terbit di jurnal apa ... jangan kata pergi interview pekedai je dah heboh satu arab guna bahasa Melayu sebagai bahasa kedua ... orang bisnes sudah tentu kena mahir bahasa untuk pujuk rayu pelanggan.

jebatderhaka berkata...

kah kah kah...
klakar...lawak paling kurang ajar...
kah kah kah......
hish...sakit perut aku...hish...

kah kah kah..
aduih...hi hi hie..

nie takde2 dunia nak kiamat...

manusia kat negara timur tengah cakap melayu...
nak guna sebagai bahase kedua plak tu....
bile??? 1oo tahun lagi...
kah kah kah.....
mane ko tau dol...???
dapat firasat dlm mimpi ker dol???
kih kih kih....
100 thn lagi silap-silap mumia editor berita harian ada kat muzium kat kaherah....
kat tepi ada memo....
"manusia pertama yang mengatakan bahasa melayu akan di gunakan di timur tengah..."
kih kih kih....

tak sabar aku nak tengok osama bin laden guna bahasa melayu...

steady la berita harian...

gua caya sama lu...

kalassssss

deedslampor berkata...

ko pnah g Mekah ka?...ptut la xle nk komen lebih2, klu nk komen psal Umno je mmg no 1 lah..rupenye sbb x pnah g.xtau ape jd kt Mekah sne...

p/s PAS x sdar ke ade Wak sesat nih?

pemikir lapuk berkata...

aku tgelak tgk/dgr org me layu ckp org putih dgn org putih...tapi org putih tk faham apa yg org me layu ckp....hahahahhahaha

Farouk berkata...

Jangan hanya kerana segelintir pemimpin UMNO yang menggunakan bahasa rojak, maka habis bangsa Melayu dihina dan dicerca keseluruhannya.. Kita harus pandang yang positif. Jika bahasa Melayu ada potensi untuk menjadi bahasa kedua di Mekah dan Madinah, itu dikira sebagai suatu yang membanggakan...

Pendeta Bijaksana berkata...

Peluang Bahasa Malaysia jadi bahasa kedua Madinah??

Ini seolah-olah mengharapkan Bahasa Swahili di Afrika menjadi bahasa kedua di Malaysia!

Fikir la skit budak budak sekalian oi!

Tanpa Nama berkata...

Kalau setakat shopkeepers panggil bila nampak macam Malaysians (cos M'sians are so known for their love of shopping!).."mari masuk tengok barang...", and they will go on to mention Rosyam Nor, Siti Nurhaliza, Dr. Mahathir...can that be construed as able "to make B.Melayu as a second language"??? And this is in Medinah...not in Jeddah and never in Riyadh.
As commentor 'kucingsiam' said...buat kajian macam mana...???!! KAH,KAH,KAH...

Jos berkata...

Setahu saya itu adalah Bahasa Indonesia ... sebab banyak warga negara Indonesia dan juga keturunan rakyat Indonesia yang tinggal dan bermukim di sana ....

Tanpa Nama berkata...

WOI Berita Hairan!!Ko ingat melayu je pegi Mekah? Bangsa lain tak pegi ke? Dah tentu la peniaga kat sana nak tarik pelanggan. BOOOOODDDOOOOO!! KIH! KIH! KIH! Nak jugak kaitkan kota suci Mekah dengan "Melayu" nye tu..Mekah tu tempat sume bangsa la dooolll!

Fazrul Shahril berkata...

Salam tuan,

Hee..cukup lah.. dah terguleng2 dah membaca ni.. hee.. petikan yang paling lawak di abad ini.. heee..perhh 100 tahun lagi... Bahasa melayu.. akan digunakan perhhh... wujud ka lagi.. deme ni hee...