Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 16 Jun 2009

PENGUMUMAN UNTUK SEMUA





APA DIA SELSEMA BABI

Selsema ini biasanya menyerang babi. Awal tahun ini selsema ini berjangkit pada manusia – bermula di Mexico dan Amerika. Dari dua negara ini selsema ini sedang dan telah merebak ke seluruh dunia. Negara yang paling teruk diserang ialah Mexico.

Selsema ini berjangkit sama seperti selsema biasa – batuk, bersin atau terusik/terkena tempais dari batuk atau bersin.

Doktor kerana nak tujuk bijak gunakan huruf A , H1N1 – N disini maknanya Novel ertinya baru. N - Ertinya ini virus baru muncul. Jangan takut dengan nama yang pelik ini. Ini hanya nama. Virus ini masih belum di ketahui sifat dan perangainya. Juga tidak diketahui lagi sejauh mana ianya telah merebak.

APA TANDA –TANDA SELSEMA BABI:

Macam selsema biasa: batuk, hidung berair, kepala sakit, sendi sengal dan sakit, tekak sakit dan terasa sejuk badan. Ini samalah seperti demam selsema biasa.

Kalau seorang telah dapat selsema 7 hari sesudah pulang dari tempat yang di ketahui ada penyakit ini maka wajib jumpa doktor dan bukan jumpa bomoh Siam.

PENGUBATAN :


Akan diberi suntikan anti-viral – Tamiflu dan zanimivir ( Relenza). Atau pil Oseltamivir. Zanamivir ubat semboran ke hidung. Mungkin timbul masaalah sampingan – muntah atau suka berak cair.

MENJAUHI :

Tak payah pergi melawat ladang babi di Mexico.

Kalau selsema jangan pakai saputangan pakai tisu - boleh buang. Tangan hendaklah bersih sentiasa. Kalau rasa tak sedap badan – paracetemol biasa boleh mengunakan. Minum banyak air bukan minum tapai atau todi.
.
PERSEDIAAN:

Bersedia dengan keluarga dan kawan-kawan jika selsema ini sampai untuk membantu satu sama lain – beli makanan, ubat dan lain lain.

Memakai topeng muka tak ada faedah.

Banyak yang terkena selsema babi ini boleh diubati di rumah. Ada serangan tidak bagitu teruk. Ada serangan yang teruk wajib serta merta dihantar ke hospital. Mungkin ada jangkitan kuman yang lain yang masuk sama.

Ketika tulisan ini diterjemahkan ada 1,112 kes di Mexico dan 42 kematian. Di luar Mexico ada 1,259 kes dan dua kematian.
( Data ini dipungut dari UK Health Protection Agency )



13 ulasan:

skyStone berkata...

selsemajib...
itupun satu penyakit...simptom sama la dgn H1N1..
cuma lbh satu...
ada bik mama..???

Siswa UTP berkata...

Bagus.

Kadang2 TT perlu juga letak maklumat macam ini.

Thanks

Tanpa Nama berkata...

Tapi kalau ikut mortality rate kat M'sia ..banyak2 lagi org mampus kena Dengue daripada H-one N-one( cara sebut-ikut berita bahasa M'sia )..sepatutnya cerita dengue lebih gempak ....lebih terNow ter kucil ...
DG Mari-cunt kata doktor kat prebet klinik yg salah kah kah kah ...ape punya ngok DG nie!

Tanpa Nama berkata...

satu lagi khidmat masyarakat oleh TT. Terima kasih pakcik

Tanpa Nama berkata...

100 yeras ago it was predicted that the moment a "black man" becomes a President in the USA, "pig" will fly. At the 100th day of President Obama's Presidency the Swine Flu (now known as H1N1) spread in Mexico and now all over the World.
What a prediction!!!

azmie berkata...

H1N1? selsema babi, kalu 1M pulak?
dr isam, jgn la sebut parasetamol orang kampong mcm saya tak paham, sebut la panadol

Tanpa Nama berkata...

Di mesia H1N1 tu bukan Hishamuddin, H=1 Najib, N=1 ke?????
Apalah sayang sangat nak sebut selsema babi dok asyek A H1N1 memang asal dari babi pun!
Asyek tipu rakyat memanjang.....

mamai berkata...

jauhi segala benda yang bersangkut paut dengan babi...termasuk tokey babi

Pacal Yang Hina berkata...

Ni bukan beg duit pakcik.
Ni beg sireh pakcik..

Terima Kaseh.

Ketua Pemuda cawangan berkata...

H1N1 tu Hadi & Nasharuddin yang tengah gila meroyan nak istimta' dan have sex dengan UMNO.

Selsema Babi punya Nasha.

Tanpa Nama berkata...

lebih mudah ditulis selsema 8481

gman berkata...

halah...nama virus pun nak dipolitikkan ek...
pelik2

Tanpa Nama berkata...

Salam Abg Isham, Kah Kah Kah terhibur ngan komen abang pasal virus ni ... itulah orang gerombolan bukan reti nak baca ... blog pun boleh jadi sumber rujukan pengetahuan


abah anak den