Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 10 Jun 2009

PERTAMA DI DUNIA ? KAH KAH KAH



GREENBASE TUKAR SAMPAH JADI MINYAK
– berita hairan

Sebuah syarikat tempatan, Greenbase Utama Sdn. Bhd. muncul sebagai syarikat pertama di dunia yang berjaya menukar sampah sarap menjadi petrol dan diesel.

Lebih menarik, proses berkenaan tidak menghasilkan bahan buangan kecuali arang yang boleh dimanfaatkan untuk kegunaan industri.


KAH KAH KAH…

kah kah kah…. PERTAMA DI DUNIA ?.... PERTAMA DI DUNIA ?... kah kah kah..

kah kah kah… BILA NAK BELI TIKET KE STOCKHOLM?.... kah kah kah…

kah kah kah…RAJA SWEDEN NAK BAGI HADIAH NOBEL?.... kah kah kah..

woit… CUKUPLAH… JANGAN TIPU ORANG MELAYU… kah kah kah..

woit… HENTIKAN LAH PROJEK MEMBODOHKAN ORANG MELAYU INI… kah kah kah..

kah kah kah…KALAU SAMPAH BOLEH BUAT MINYAK…. DAH LAMA DAH HARGA MINYAK MURAH….kah kah kah…

kah kah kah… INI MACAM PROJEK PAK MAN TELO….NAK CARI MODAL... kah kah kah…



16 ulasan:

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali berkata...

itu lah, kalau mau jadi menteri bidang berkaitan, sekurangnya tak payah nak guna google untuk faham apa tu "sludge" misalnya!

ni background tah apa apa, nak juga jadi menteri!

Tanpa Nama berkata...

syarikat pertama di dunia yg "baru tahu" sampah boleh jadi minyak.
mungkin negara brazil dah lame men"yampah"kan idea ini.

pastuh! syarikat ni yg pertama di dunia, jadi sampah untuk diminyakkan...

kah! kah! kah! kah! kah! kah! kah! kah! kah! kah! kah!....
uhuk! uhuk!

Tanpa Nama berkata...

hahaha... nie mungkin sign si bik mama mau naikkan harga minyak!!! hati2

fredo berkata...

hee...bik mama pon bole tukar jd mnyak jgk..tgk muka dia, byk minyak woo...!!

er...tukar tetek bik mama jd dr martens bole??

ct berkata...

sampah... jadi minyak...lepas tu arang. *fikir sekejap*

Chemical structure pun tak betul, mcm mana ni? keluarkan research paper dulu, present dekat int' conference, baru boleh declare Pertama di Dunia.

ct berkata...

PS: Hadiah Nobel diberikan di Oslo, Norway, oleh Raja Norway. Norway bukan anggota EU.

Kucing Parsi berkata...

Ha Ha Ha

ni kalau nak buat tenaga pun samapah tu brapa kilojoule per kg la dapat di buat dek sampah tu...

pas ni suma orang timbang sampah pulak...

ni bukan projek membodohkan orang melayu lagi ni

ha Ha ha

mahaza berkata...

BACK TO THE FUTURE PART II

Tanpa Nama berkata...

'kalaulah sampah boleh buat minyak.....kenapa CNN, BBC tak buat liputan ? tak baca pun 'breaking news' dimana-mana surat khabar antarabangsa !!

ingat rakyat bodoh ke ??

Marilah rakyat semua bersama TT ....berkah.. kah..kah...kah...


Dakis.

kucingsiam berkata...

meow~

kahkahkah nak kelentong pun kena tahu hukum termodinamik - jirim berubah dari keadaan bertenaga tinggi ke tenaga rendah secara alamiah. Bila suatu benda yang telah "diturunkan" seperti sampah, mahu diolah kepada benda seperti minyak, yang berada pada takat tenaga lebih tinggi, ini hanya mungkin berlaku jika tenaga luar dibekalkan.

Dengan kata lain, dia orang hasilkan minyak dari sampah dengan menggunakan tenaga - dan kecuali tenaga ini dari sumber bukan petrokimia, ia sama seperti membakar minyak untuk tukar sampah jadi minyak (recovery rate pun macam mana ... 10% ke, 5% ke, tak bagi tau), kerja orang gilalah tu.

kalau benar kasilah Najib gelaran penyelamat bumi. Al Gore pun kalah.

azmie berkata...

memang boleh buat benda ni. teknologi ni dah ada lebih 20 thn dulu. ada satu prof di china siap dah buat pilot plant untuk convert h/c based polymer balik ke minyak. tapi operation cost agak tingi, nak sort plastik yang boleh reverse back pun dah satu keja, sapa nak guna teknologi ni

m.a.s berkata...

really? first in the world?
1. read this
2. and then this

if my memory serves me right, i saw(on NatGeo) some folks in Brazil turning garbage into oil and im pretty sure that was last year. hell the States has even have it patented years ago i reckon.(but it doesnt say the end product can be used for commercial vehicles.)





haha.funny,..how silly of our head of states to think that us the people are terribly shallow-minded.

Tanpa Nama berkata...

Berita TerNow!

Sebuah universiti di Malaysia berjaya mengondol 3 kati pingat Emas di Geneva kerana berjaya menghasilkan teknologi menukar taik hidung menjadi petrol . Taik2 hidung di kumpulkan di klinik ENT selama 4 tahun sebelum kajian di jalankan .... Petrol yg dihasilkan bergred RON 95 dan sesuai di gunakan utk kereta Proton sahaja ... pembeli2 di nasihatkan supaya jangan cuba membuat sendiri minyak terbaru ini kerana ia sgt berbahaya ...di beritakan 3 org penyelidik telah mati terkena sakit barah hidung sepanjang usaha itu di jalankan

dewamuzik berkata...

MEMANG LEMBU LA GREENBASE NI...
BODOH... BANGANG.. HAPRAK...

ADUHHHHH...
ADA LAGI MANUSIA TOLOL MACAM NI...

azie2121 berkata...

To azmie and m.a.s

Azmie n m.a.s. you guys really did a lot of reading. Terima kasih atas maklumat tersebut. Congrats to both of you.

Aku rasa ramai yang salah faham. Apa yang ditukar ke minyak ialah plastik, bukan just any sampah. At least for now. Plastik datang dari minyak. The rest is details.

Aku kesian tengok sikap2 melayu yang cynic, negatif, pessimistik dan skeptik. Itulah sebabnya melayu tak maju and senang kena tipu, tak kirala dek Melayu ke dek Cina ke dek India ke. Kdg2 Melayu lg byk menipu melayu.

My advice: study study study dulu. Jgn menuduh atau menolak memBABIbuta. Jangan campuradukkan isu cina ke india ke melayu ke. Its about kepala otak. Tuhan pun xtanya enko arab ke melayu ke cina ke kalau nak masuk syurga.

Tak silap aku, esok 15/6/09 kat astro awani (501) ada discussion mengenai hal ni oleh host and org greenbase tu. kita dengar dulu, THEN comment.

azie2121 berkata...

Salam and salam sejahtera

Maaf, correction to my earlier posting:

Menurut Astro, perbincangan mengenai isu plastik jadi minyak akan ditangguhkan ke minggu depan, hari Selasa gamaknya jam 10pm at awani u-wartawan.

Saya juga cadangkan menerusi blog sahabat kita ini sesiapa yang ada info berkenaan coverage mengenai environment di media samada ahead of time or not, post la kat sini.

tq tq tq

azie