Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 23 September 2009

BERSEPAH SEPAH DOKTOR DAN TAN SERI MUKA !




GELARAN DATUK EKSPRESS -
melayau

Jabatan Peguam Negara diminta memutuskan sama ada ‘pembelian’ gelaran seperti Datuk dari luar negara atau ijazah doktor falsafah (PhD) ‘secara ekspres’ merupakan perbuatan jenayah atau sebaliknya.

Rais Yatim berkata, kegiatan membeli gelaran sosial semakin serius dan jika tidak ditangani, akan melahirkan satu generasi ‘ilmuwan palsu’.

Menurutnya, agensi kerajaan yang berkenaan perlu menilai dan merumuskan juga kaedah untuk menghalang perbuatan membeli gelaran sosial yang semakin menjadi-jadi.

Beliau memberitahu, pihak-pihak yang menggunakan gelaran palsu berkenaan harus disiasat dengan segera kerana mereka boleh ditafsir melakukan satu bentuk penipuan kepada masyarakat.

KAH KAH KAH… KAH KAH KAH…


woit… TAK KAN GEROMBOLAN MUNKEE SAJE DAPAT GELARAN…kah kah kah…

woit… APA BEZANYA PHD DARI INTERNET DENGAN DARI UKM…. kah kah kah kah

woit… APA BEZA NYA DATUK DARI RAJA SULU DENGAN DATUK DARI RAJA GOPAL….. kah kah kah..

kah kah kah... BELI DARI LUAR NEGARA SAJE ? kah kah kah..

woit .. BERITA INI NAK MENIPU LAGI... SATU MALAYSIA TAHU HARGA SEKILO DATUK...kah kah kah..

kah kah kah... TAK PERCAYA TANYA RAJA GOPAL... TIAP TAHUN BEROK INI JUAL.. kah kah kah..

kah kah kah... SAMPAI ADA KES DALAM MAHKAMAH...kah kah kah..

woit... JANGAN LAH TIPU MELAYU... kah kah kah..

woit... JANGAN LAH BODOHKAN MELAYU... kah kah kah

nota:
gelaran datuk ini perlu di banyak kan lagi.
ada datuk tunku ada datuk raja ada datuk bas stesen
ada datuk numbor ekor ada datuk punk ada datuk rock
ada datuk bak kuteh ada datuk berenang terlentang
datuk panjat pokok datuk buat bendera besar
datuk panjat gunung datuk tayar lori

kemudian anugerah kan gelaran datuk seri dan tan seri :
tan bagan seri tan seri menanti tan kueh seri tan kueh seri muka
dan tan main bola seri. biar melambak lambak untuk jadi koman.
bila dah koman negara ini akan berseri seri.

gelaran doktor ini juga patut di beri pada tukang basikal
tukang jual top up kad kelendan lori penjual tiket lrt
pengawas sekolah pengwas pasar raya dan mawas

gelaran raja juga patut di perbanyakan lagi – empat ekor raja
dalam trop keling tu tak cukup - mesti ada raja kumar raja botol
raja dam raja tol raja ragut raja judi raja bola
raja jual gelaran raja raja raba raba bontot
raja gila awek indon raja suka gaduh dalam kelab
raja kapoor dan ulam raja kah kah kah




21 ulasan:

zeqzeq berkata...

bab Dr, beli kena sebut nama bagi MALU sikit..ni dikira menipu menipu nak claim, tipu curi hasil orang..rezeki bagi makan anak bini..tak berkat macammana anak nak sayangjaga hati ibubapa kemudian hari..??

Tanpa Nama berkata...

Bro,
kah kah kah...pasal apa baru hari ni nak bising. Benda jadah ni dah berpuluh tahun berlaku. Jual lah apa yang boleh jual...Dato, Tan Seri, Datuk Seri dan tah ape-ape lagi lah!!!

Aku pun hairan juga, kalaulah sekor munkee tu dapat Dato dari Pahang sedangkan dia tak pernah pun bertugas atau duduk di Pahang, pejadah ape ke ni???

Malas aku nak komen lebih-lebih, pariah berlakon dalam filem pun boleh dapat Dato, manalah ada harga lagi Dato kat Malaysia......

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah, habis jugak cuti tahunan yang bro ambik tuh! Den ingatkan bro nak ambik cuti setahun! 3 hari bro cuti tak update blog ni, macam tak meriah bilo den bukak internet.

Pasal gelaran ni bro, den ingat elok bro letak Datuk TT. Tak pun Tan Sri TT atau Tengku Raja TT alias Tengku Raja Isham. Kah kah kah!

Tanpa Nama berkata...

la ni jumlah datuk dan datuk seri dah sama banyak dengan jumlah tol. Tujuan pun sama - senang kutip fulus.

Tanpa Nama berkata...

lama TT cuti......

mat sabung berkata...

ade satu lg datukm dgn jual kurma dpt gelaran datu' jugak...

datu' yusooo taiyoooooooo!! hehe

shah rukh khan bagi peluk nk cium pipi, dpt datu' gk..huhu

Haji Kepala Lembu berkata...

Oiii..kat sabah berlambak datuk..bersepah..senang senang je dapat. oiii...yb, ketua bahagian, ajk bahagian, ketua cawangan, ketua puteri, pembontot puteri, ketua wanita dan macam macam lagi. golongan ini senang saja dapat Master, phd. pendidikan paling asas dari upsr, srp, spm, stpm pun tak pernah kenal. tetiba saja dapat degree..luar negara pula tu..

Haji Kepala Lembu berkata...

ada yg paling hebat..pi melancong di amerika 2 minggu. balik saja Malaysia dah ada gelaan DR. pelik sistem pendidikan orang-orang besar ni. bab nak dapat gelaran datuk ni cukup senang. engkau pasal wbcam kat bilik mana Yang berhormat selalu stay, rakam burung punainya semasa dia mandi. lepas tu ugut dia suruh rekemen bagi gelaran datuk kalau tak faham faham saja la . congfirm dapat punya. DATUK SKODING

Tanpa Nama berkata...

Kalau buat thesis PHD anti ISA, tapi tak tentang ISA kerana jaga kedudukan, macam PHD palsu jugalah!

Keliwontron berkata...

Dato Shah Rukh Khan ada ....belum lagi Datin Seri Sopia Loren , Datuk Paduka Obama , Tun Peter North , Tan Sri Bernie Ecclestone ..yg belum ada tu pi mintak dekat Gabenor Melaka ..gerenti dapat

Sukj berkata...

BILA ADA GELARAN DATUK...BARU ADA UMMPH UNTUK MENIPU...kah kah kah kah kah..kah kah kah..kah kah kah

BILA ADA TAN SRI BARU ADA 'VALUE' UNTUK BELIT...kah kah kah kah..kah kah kah..kah kah kah

BILA ADA TUN BARU ADA CLASS UNTUK 'PELINGKUP'...kah kah kah kah kah..kah kah kah..kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

unibersiti atas kedai motot ada kuar PHd, mau beli ka?....hau hau hau hau.....ada mau jual binika?

Johan berkata...

bapak Dino macam perli Tengku(palsu)Adnan
Mansor je..kahkahkah

Alias Mohd Yusof berkata...

Dengar cerita ada juga menteri yang dapat gelaran Dr dari hasil kajian dan menghasilkan thesis PhD yang mengkritik makamah Malaysia. Rasanya Rais Yatim tahu sangat cerita ini.

ISTERI KESEPIAN berkata...

Aku setuju dengan cerita ni. Banyak orang politik yang menipu. Just like my hubby. He join umno to suck people money. With money, he spent mani.

Good Mr. TT. Fire them.

Tanpa Nama berkata...

Jaga-jaga dengan suma title tu. Yang jantan, tujuannya nak ngorat le tu. Datuk segala macam datuk dah ramai sangat. Kalu tak caya, masuk dewan, panggil ... "Datuk, apa khabar?" Ramai yang toleh belakang. Kalu nak PhD, gi aje oversea. Ada Hawaii Atlantic Univ (bukan Pacific lagi), ada Lousiana International Univ, dll yang tak ada dalam senarai universiti di Amerika ... kah kah kah. Member aku ketua pemuda UMNO kat Perak, dapat degree dari Otago University, USA. Cari dalam internet, tak jumpa pun u tu kat US. Kah kah kah ...

e s r e e f Armagan berkata...

kalo sultan nak bagi kito gelaran Dato' tapi kito ludoh muko dio,
dapet tak ?

agok-agok den kato cegini, den kona masuk jail ko ?

klo cegitu, jangan censored tulisan den...

biorkan dunio ini suko tangkap orang jahet macam den...kah..kah..kah

matlengoh berkata...

kat bazar melayu tu banyak jual doktor dan tansri dalam botol. kalau lengoh-lengoh sendi pergilah beli!

Tanpa Nama berkata...

sapa nak datuk? murah2 je rm200 ribu..tiap2 sabtu ade,kat mane? tak bole bagi tau nanti kene ISA aku wakakakakaka...

Tanpa Nama berkata...

Jangan lupa kasi gelaran Datin kat Maria Ozawa... Datin Maria Ozawa

*Seorang aktivis masyarakat yg terkenal di Jepun. Hehehe.

Tanpa Nama berkata...

hapuskan sistem beraja di Malaysia..mcmlah besar sangat malaysia satu negeri nak satu raja..kalo satu je bolehlah terima..kerajaan nak tanggung belanja dorang kemain banyak lagi..dorang duduk umah mengangkang jelah..makan, tido..cukup time bangun berpura2 jaga agama, titah retorik utk jaga kepentingan niaga.
masing2 ada bisnes sendiri..
anak2 dorang belagak nak mamposss..idup senang padahal dari duit rakyat..ingat ni zaman hang kaduk ke ada tulah, daulat..tu semua cerita hikayat je nak takutkan orang!!skrg zaman moden la weh..zaman sains..org berusaha utk berjaya!!