Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 6 November 2009

GILA NAK JADI MAT SALEH



MAT SALEH TAK PEDULI PUN PROTON - KENAPA TERHEGEH HEGEH - YANG BELI PROTON PAK CIK FELDA




PINDAAN AKTA DBP BAHASA ROJAK – berita hairan

Pindaan Akta Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) 1959 akan dibawa ke kabinet sebelum dibentang ke Parlimen pada tahun depan bagi memberikan penguatkuasaan kepada badan itu dalam memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata, draf pindaan Akta DBP 1959 itu sedang disemak oleh Penasihat Undang-undang Kementerian Pelajaran.

"Bahasa rojak kini semakin menggerunkan kita, saya semakin risau dengan masalah ini, dan melihat kepada penggunaan bahasa Melayu yang semakin parah di dalam masyarakat.

KAH KAH KAH…KAH KAH KAH…

kah kah kah… WHAT IS THE BECAUSE … ROJAK MEE CAMPUR…kah kah kah..

kah kah kah…YOU KNOW I… I GOOD SPIK INKLIS… I KLAS… kah kah kah..

nota:

tidak perlu ada akta. di radio dan tv – tidak dibenarkan – pegawai kerajaan,
petugas resmi, menteri yang ditemu bual bercakap dalam bahasa lain.
hanya bahasa malaysia sahaja. jika mereka bercakap dalam bahasa lain
gunakan suara tampal/alih suara. ini untuk kegunaan resmi.

surat surat resmi semua dalam bahasa malaysia. kalau tidak pulangkan.
ini berlaku pada tahun tahun enam puluhan ketika semangat ingin
mengembang dan menobatkan bahasa melayu.

bbc di london/cnn di atlanta TIDAK PERNAH ADA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU dalam
apa sahaja siaran mereka. kenapa kita menggunakan bahasa mereka. apa hebatnay bahasa mereka. apa lekehnya bahasa kita.


bagitu juga iklan – tutup semua iklan dalam bahasa inggeris. ini bukan negara orang puteh. nama negara ini malaysia – bukan united kingdom atau united states of america. kalau iklan dalam bahasa tamil, mandrin, bangla, myamar – masuk akal juga.

orang puteh yang duduk disini tak perlu dilayan seperti mereka tidak meletakkan iklan yang menggunakan bahasa melayu dalam negara mereka.

kenapa kita gila gila dengan bahasa orang puteh – walhal – mereka tidak ambil pot pun bahasa kita.

masanya tekah sampai untuk anak muda semua bangsa untuk mendobrak bahasa yang memperlekeh negara bangsa kita.




10 ulasan:

anwar fan berkata...

first

Sukj berkata...

kah kah kah kah...DBP tu menatang apa?

DEWAN BAHASA PELINGKUP ka..kah kah kah?

DEWAN BAHASA POOORAAHHH ka..kah kah kah?

DEWAN BAHASA PALABANANG kah kah kah kah

DEWAN BAHASA PIRAUN ka...kah kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

aiseh bro...u speak speak like this takde kelas la...we now want to go global...we don't like la belacan, budu and tempoyak...very very kampong la...

LembuKenyang berkata...

wah isham...what is the because? huhuhuahahahaha...memang lawak la gerombolan ini...

isu bahasa ni memang isu picisan pada gerombolan...saja dia tunjuk yang dia pun amik pot..pukimak dia sungguh...

najib pun patut yang mulakan dulu cakap melayu...itu zeti pukimak pun patut belajar cakap melayu...ini zeti ni orang datang dari india ka sampai tak reti kecek melayu langsung...bila PM mula cakap melayu dalam apa2 pukimak sidang, tak kira ada mat saleh ka..tak dak mat saleh ka..baru rakyat akan ikut..utusan merayau akan melunakkan apa yang PM kecek...apa? dia ingat pi ngaji UK, balik kene kecek mat saleh? aku pun suka kecek kampung kat pejabat...apa aku pedulik orang tak paham...kalo tak paham, tanyalah wahai pukimak ooi...ini memang style aku...yang penting aku cakap dulu...hang paham ke tak paham ka..itu cerita no 2...

Jalan Rosak berkata...

sy ada terbaca tentang satu artikel yg saudara karang. xsilap sy, ttg minah indon yg dtg ke m'sia.. yg scara xlangsung mmartabatkan bahasa melayu. menarik.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa nama 6 09:07,

Global tengkorak hang!

Itulah suruh belajar rajin-rajin tak mahu. Cuba pergi negara maju ada mereka terhegeh-hegeh macam Malaysia menggunakan BI walaupun mereka kebanyakan fasih BI sepert Belanda, German & Scandinavia.
A
pa jika mengutamakan bahasa sendiri tak global? Teori orang gila mana nie tambi?

Isu di sini mendaulatkan penggunakan BM. Kalau setakat global dengan BI tapi otak kosong,
negara bangsat macam Filipina, Zimbabwe, Bangla adalah contoh terbaik.

-kuda hitam-

Tanpa Nama berkata...

alamak kuda hitam...janganlah marah-marah...aku cuma nak jadi "sarcastic" ja...(aku taktau nak terjemah "sarcastic" dalam bahasa ibunda)

Johan berkata...

woit BI kononnya bahasa yg penting kat Malaysia tapi brape kerat org ramai yang betul2 fasih dlm BI..ni memang lawak besar..nak guna BI,taknak guna BM tapi 'mi no spik inglis' jgk kahkahkah

tak payah lah menyalak nak konon nak memartabatkan BM tapi sibuk saban tahun nak tukar2 ejaan dan tatabahasa je kerja Dewan Bahana dan Petaka ni..ada ke bahasa lain kat dunia ni yang tak abis2 brtahun2 tukar2 ejaan mcm BM?kahkahkah

lancau laaa Dewan Bahana dan Petaka ni..kalau betul nk martabatkn BM,pesal tak terjemahkan buku2 karya agung ke dalam BM?tengok Bahasa Indonesia,Bahasa Cina,buku2 ilmiah dan fiksyen agung dari Yunani,Inggeris,Rusia,Jerman,etc ada diterjemahkan ke bahasa2 mereka..kalau tengok sejarah,zaman kegemilangan ilmu dan pemikiran Islam bermula dengan penterjemahan karya2 dr bahasa asing melalui penubuhan Baitul Hikmah..takde polisi belajar bahasa Yunani..

macam mana Melayu tak bodoh & tak boleh berfikir bila majoriti besar buku2 Melayu adalah novel2 jiwang karat cintan-cintun?

woit salah siapa sekarang bila hampir takde langsung buku2 ilmu sains dan maths dlm BM yg berkualiti..

Tanpa Nama berkata...

Johan,

Engkau menyalak salahkan DBP buat apa? Dasar UMNO menjahanamkan BM. PPSMI saja telan RM5 billion. Kalau 5 billion diberi pada DBP bukan setakat karya agung diterjemah, Playboy pun boleh diterjemah kalau ada duit.

Bab ejaan itu memang kerja mereka. Macam fesyen juga, kalau hang malas nak ambil pusing hang punya pasal la nak ketinggalan zaman.

-kuda hitam-

qariah kg bermban berkata...

Syam, memang tau kat Melesia ni, pasal bahasa Melayu pun tak tahu cara mana nak timbang. dah ada dulu peraturan gunakan bahasa kebangsaan, gunakan sahajalah secara istiqamah iaitu berterusan, jangan dialih2 lagi. ni tak, sekejap guna bahasa sekejap guna inggeris. geng mamak mana suka bahasa ibunda sendiri. diaorang semua totok bahasa inggeris. alaa, dulu aku ada kawan orang sri lanka muslim, bahasa ibunda diaorang ialah inggeris, lepas tu bila kawan2 dengan geng Melayu baru cakap melayu pulak. cam tu la stail diaorang. Tak payah syarah pasal bahasa Melayu ni, dah memang semenanjung ni asal namanya 'SEMENANJUNG TANAH MELAYU' dan jugak diberi nama 'NEGERI-NEGERI TANAH MELAYU' dan jugak dipanggil orang sejarah ' PERSEKUTUAN TANAH MELAYU' , jadi apa cerita ni.. tak payah belit2 konar2, konar baring ke konar mati ke, pakai je bahasa Melayu itu dimana2 sahaja tak mengira tempat dan waktu.

banyak songel yang nak komplen tu. pegi Peranchis, baru padan muka, ambik engkau tengok cerita 'Midsummer Murder' dalam bahasa Peranchis. baru terkebil2 bijik mata, 100% bahasa Peranchis. subtitle bahasa inggeris langsung takde!

bahasa itu indah, terpakai kepada semua bahasa didunia ini tiada pengecualian. TETAPI, sementelahan kita dudok di Negeri2 Tanah Melayu ini pakailah bahasanya! Janganlah sombong.

Apa..? jatuh stended ke kalau tulis dan cakap dalam bahasa Melayu?

kalau nak Inggeris sangat kalau aku ada dengar pemimpin ke atau selebriti ke cakap Inggeris Queen's English ke atau loghat American ke, ternganga gak mulut aku ni. tapi yang aku tengok ditv tu semuanya hampeh belaka!! apa? kata aku cakap main tuduh2? .. aku dah tengok satu rancangan tv 2/3 tahun dulu, artis di Lebanon diinterview dalam bahasa Inggeris. hoi makdatuk, bahasa Inggeris kelas satu beb! loghat Amerika lagi. Mana ada artis kat Tanah Melayu ni yang ada kelas macam tu... kelas branded kasut prada beg hermes adalah! nak tambah sikit, bukan bahasa Inggeris je yang parah, cakap Melayu pun berterabur, penggunaan perkataan salah sebut pun tak betul.

Apa lagi mahu komen beb.. dimana stendednya?!