Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 8 Januari 2010

BERITA BAIK UNTUK PEJALAN KAKI - HARGA MINYAK AKAN NAIK



MENGALU ALUKAN KEDATANGAN HARGA MINYAK YANG BARU




DUA HARGA PETROL MULAI 1 MEI – berota hairan

Dua harga petrol berbeza untuk warga negara dan bukan warga negara akan diperkenalkan bermula 1 Mei 2010, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Ismail Sabri Yaakob, hari ini.

Dia berkata, kepada warga negara, pelaksanaan harga petrol pula antara lain akan ditentukan berdasarkan kapasiti enjin kenderaan, yang bermakna bukan semua warga negara akan menikmati subsidi yang disediakan.

KAH KAH KAH…

woit… NI MACAM MANA NI?... kah kah kah…

kah kah kah… DI KEDAI MINYAK ADA PUM YANG BERBEZA KE?... kah kah kah..

kah kah kah…. MACAM MANA ORANG JALAN KAKI?.... kah kah kah…

kah kah kah.. BILA NAK BAGI SUBSIDI...kah kah kah

kah kah kah… MACAM MANA YANG NAIK BASIKAL…. kah kah kah…

kah kah kah... ULUR ULUR LAAAA...UNTUK YANG MENGAYUH...kah kah kah

woit…. YANG NAIK BAS MACAM MANA?.... kah kah kah…

nota:
tunggu dan nanti
mat kelam dan lebai kabut akan datang
tunggu dan nanti
perbandingan harga minyak - di malaysia lebih murah dari di sweden
tunggu dan nanti
harga barang makanan makin mahal

tunggu dan nanti bila beras naik akan ada
cadangan jangan makan nasi kerana beras mahal
kena makan roti

tak percaya?
sila tanya pelajar itm tahun 70’an semua diberi makan roti
kerena makan roti akan jadi pandai macam mat salleh kah kah kah





12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saya ingat nak pasang meja kat pump station... sewakan IC saya...

D'ayo

Tanpa Nama berkata...

=== tak percaya?
sila tanya pelajar itm tahun 70’an semua diberi makan roti
kerena makan roti akan jadi pandai macam mat salleh kah kah kah===

Percaya, Ibrahim Ali contohnya

pisau belati berkata...

Ini idea bodoh yang ingatkan orang lain sama bodoh.
Ini semua nak galakkan orang cerdik jual minyak di pasar gelap.
Isi minyak penuh. Balik rumah sedut masuk tong. Pergi beli lagi. Sedut lagi. Kemudian jual kepada orang luar.

Gelabah sangat pasal 'subsidi' ini apa hal?
Dulu bangga sangat bagi subsidi.
Sekarang ni takut sangat nak bagi subsidi, ngapa?

zaidievo berkata...

kalau harga petrol ikut cc/jenis kereta apakah nanti bil IndahWater akan ikut saiz punggung?

Tanpa Nama berkata...

undi lah BN dalam pilihan raya akan datang baru lah harga minyak malaysia lebih mahal jika dibandingkan dengan sweden baru lah jadi negara maju kah kah kah

pengikut UBN bodoh macan mamak kutty sebeb terlalu banyak makan najis babi

Tanpa Nama berkata...

malaysia nie dah merdeka 52 tahun tapi nak atasi masalah orang thailand beli minyakpun tunggu sehingga mei 2010. Kalau g Brunei, kita kena isi minyak kat pam yang hanya dikhaskan untuk kenderaan negara asing (malaysia). Harga minyakpun mahal dari harga pasaran tempatan. Masalah diselesaikan dengan mudah, lagipun kerajaan Brunei tidak menggunakan alasan penyeludupan bahan api untuk dijadikan alasan menaikkan harga. Aku heran, bagaimanalah KERAjaan malaysia nie yang kununnya GLOKAL, pemikiran kelas pertama susah nak selesaikan. Mungkin satu masa nanti harga air kita akan dibandingkan dengan harga air negara Arab atau yang sewaktu dengannya untuk dijadikan alasan. Walaubagaimanapun butuh rakyat malaysia masih kecik berbanding dengan negara maju ka kah kah kah

ubilepih berkata...

wa lah tu si penjalan kaki..ahak..ahak

KAH..KAH berkata...

jln kaki,gohek besikal subsidi mnyak cap kapak bole la..

kah..kah

naik bus sedut asap mnyak bole la..

kah..kah

rakyat seme suda naik mnyak..

kah..kah

kookabooras berkata...

bodoh punya cadangan. aku beli kereta perdana second hand. harga rm28 ribu. keta proton 1.3 baru lg mahal dr keta aku. aku beli keta second hand sbb x mampu nak beli keta baru. mampus la aku kalu sbb keta second hand aku ni enjin 2000 cc, aku x dpt subsidi?? ape kata pemilik keta mazda RX8 yang cc nya hanya 1.3 (dah la roadtax murah) api harganya rm180,000!!!???

Apollo 2020 berkata...

sejak dari kecik lagi,
pergi sekolah mak suruh mengaji,
belajar tinggi-tinggi,
lepas sekolah masuk matrikulasi,
dgn meritokrasi dpt masuk Unv'siti,
lepas tu s'bung blaja di oversea,
balik sini,
tak tahu kerja mana nk cari?

lps tu mula salahkn mak bpk sendiri
sebab dari dulu diorg undi,
parti yg perjuangannye dh basi,
tak tahu nk urus ekonomi,
tahap rasuah mcm di papua new guiney,
ramai pengundi yg miskin mcm di ngr hindi.

ayuh, apa tggu lagi?
kitalah generasi kini,
gunakan kuasa undi,
tolak diorg yg tak reti2 lagi,
nk b'kuasa smpi bila lgi?

Muhamad Saipul bin Fakir berkata...

macam mane nak jalankan undang2 ni kalau pekerja kat stesen minyak pon bukan warganegara?

kong kang berkata...

Tuan,

Cara paling mudah untuk mencari wang apabila wang di poket semakin kering adalah dengan menaikkan harga minyak. Kaedah ini terpakai terutamanya di negara-negara yang kerajaannya sudah ketandusan cara untuk mencari pendapatan dengan kaedah yang lain.

Alasan harga lebih rendah atau lebih tinggi berbanding dengan negara lain merupakan alasan sempurna yang paling popular digunakan bagi meredakan kesan kemarahan rakyat. Tidak kira di Malaysia atau di mana-mana sahaja kerajaan yang sudah kekeringan idea.

Ke mana perginya wang lebih daripada kenaikan harga barangan ini? Cukai dan lebihan harga barangan selalunya akan digunakan sebagai membayar projek tetapi perlu diingat projek ini akan dilaksanakan oleh kumpulan kroni. Pendekatan ini memungkinkan kroni sentiasa mendapat sumber kewangan yang berterusan yang menjamin sokongan politik berpanjangan.

Kesimpulannya, kenaikan harga barang adalah berkait rapat dengan faktor kepentingan politik kerajaan supaya mampu bertahan lama.

Sukar mengatasi masalah ini jika rakyat di sesebuah negara masih di takuk lama. Hanya minda yang kritis dan keinginan untuk berfikir sahaja mampu mengubah rakyat untuk berubah.