Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 19 April 2010

YANG MANA SATU IDAMAN KALBU




SILA PILIH GAMBAR MANA YANG ORI



ADAKAH INI ORI?




INI KAH YANG ORI?



TEKNIK PHOTO SHOP KURANG BAIK




JANGAN KAITAN UMNO DENGAN ISU ARAK CALON PKR - melayau

Hishammuddin Tun Hussein hari ini menafikan penglibatan UMNO dalam mengaitkan Zaid Ibrahim, calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan tabiat suka meminum arak.

Beliau yang juga Menteri Keselamatan Dalam Negeri berkata, PKR seharusnya tidak cepat melatah dengan menuduh UMNO dalang di sebalik tuduhan yang berlegar di dalam blog kerana apa yang tertulis adalah tuduhan peribadi penulis, bukannya UMNO.

"Dulu mereka gunakan maklumat-maklumat di dalam blog untuk mengiakan tuduhan dan hujah mereka terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN). Pada masa tu kita tidak pula suruh mereka membuktikannya.

"Nak suruh kita buktikan memang tak masuk akal kerana bukan kita yang tuduh macam tu. Kenapa dia nak takut dan gelabah sangat kalau ia tak benar,” katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai cabaran pemimpin PKR agar UMNO membuktikan tuduhan di dalam blog tersebut.

KAH KAH KAH..

woit… MEMANG BETUL …BUKAN UMNO PUNYA KERJA… kah kah kah..

kah kah kah…. KEMPEN INI DIJALAN KAN OLEH SYARIKAT SAUH… kah kah kah..

kah kah kah… LIDAH KONTOT INI … PERNAH JADI LEBAI SAUH…kah kah kah..

kah kah kah… LEBAI SAUH IALAH PENGIKLAN CAP SAUH… kah kah kah…




7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

http://1.bp.blogspot.com/_kMRcru_rhsI/S8KM9JNUizI/AAAAAAAAASs/IRlevjKP2Kg/s1600/Najib-the-Hindu.jpg

gambar ni ori tak agak2 nye? HAHAHAHA
patutla beria benar nak MIC jadik calon

Penyelia Directory Politik berkata...

Dari mata si tua ni yg sekolah stakat menengah kampung tahun 70an aku nampak tiga-tiga gambar tu tak boleh dianggap ori.

Gambar pertama dah kene tampal dengan perkataan/logo tv3 di samping mukanya ditempelkan dengan plaster itam. Ini bermakna gambar tersebut telah kene tampered menggunakan sesuatu perisian.

Gambar kedua pula kalau lihat dari tone kulit muka dengan kulit tangan juga tidak sejajar disamping kedutan tangan dan saiznya juga tidak selari dengan kepala seorang budak. Di samping itu bentuk kolar bajunya juga sudah disunting dan kelihatan pendek/senget sedikit.

Gambar ketiga pula walaupun kelihatan mantap tetapi tone tangan dan kulit muka masih menimbulkan keraguan.

Membaca kod ASCII ketiga-tiga gambar tersebut tidak menyebutkan jenis kamera yang digunakan atau perisian sebenar yang digunakan untuk superimpose. Biasanya gambar yang menggunakan Photoshop mempunya tanda-dagang di dalam barisan Kod ASCII. Walapun gambar tersebut melalui superimpose menggunakan Photoshop tetapi selepas itu disunting semula menggunakan Microsoft Photo Editor atau Paint, tanda-dagang Photoshop akan hilang. Ini termasuk teknik crop atau re-size.

Dari ketiga-tiga gambar di atas hanya gambar yang ketiga mempunyai tanda-dagang seperti ini: Copyright International Color Consortium, 2009 yang merupakan applikasi berasaskan Argyll Color Management System (CMS) 1.0.3 untuk Crafted Image File Handling DoS. Ini bermakna gambar-gambar tersebut TIDAK ORI.

Sekiranya anda mempunyai gambar sendiri dan dan resize menggunakan sebarang applikasi maka gambar itu sudah pasti tidak ORI walaupun gambar tersebut ialah gambar anda sendiri.

Berhubung dengan isu Zaid Ibrahim, beliau telah membuat pengakuan bahawa sememangnya beliau pernah menjadi peminum arak tetapi telah berhenti katanya. Oleh itu, gambar-gambar yang keluar sudah tidak bermakna lagi samada gambar ori atau tidak kerana sekiranya gambar itu ori MUNGKIN ianya diambil ketika beliau menjadi seorang peminum.

Walau bagaimana pun tahniah atas usaha anda mendapatkan beberapa contoh gambar untuk dijadikan perbandingan. Sebagai orangtua yang tidak berilmu tinggi dan ketinggalan zaman, hanya inilah sahaja yang dapat saya ulas secetek pengetahuan bekas pelajar SPM tahun 1977.

Tanpa Nama berkata...

mana ada amno x MINUM?, menteri jaga agama pun minum...... tapi minuman yang berlainan la......cuba tanya menteri agama amno, arak tu halal ke haram????

Tanpa Nama berkata...

yang mana satu idaman kalbu..!!
pilihlah aku kamal,allan,nathan
bodek membedek serah padaku
namaku tiga didalam satu
yang mana satu idaman kalbu..!!
pilihlah aku yang kaki sapu
cekap bersih amanah punah
yang mana satu idaman kalbu..!!
inilah dia yang dinanti nantikan
bertaubat sudah buat pengakuan
menolak bn terang terangan..
berkaca mata zaid namanya




jadi satu

What's With You berkata...

Saya rasa antara ke3 3 gambar tu, yang paling nampak ori adalah 1st.

Post process hanya dilakukan pada logo dan cencored thingy kat muka 2 orang tu berkemungkinan mereka tidak terlibat dengan isu sekarang. Tetapi yang nampak mata tersengih kegirangan tulah yang kita nak tengok tu. Mungkin Penyelia Directory Politik tak berapa cam kot muka siapa yang nampak tu. Ke2 2 gambar yang lain tu sah sah dah impose tahap gampang..Hahahaa

Pasal ASCII tu setahu saya, kalau kita nak check originality sesutu gambar samada impose atau tidak kita kena cek EXIFF data. Disitu terkumpul data2 kamera, lensa, data2 semasa shoot gambar tersebut dari shutter, aperture, iso, EV dan lain2 pasal metering dan exposure gambar tersebut. Dan untuk dapatkan data EXIFF mestilah daripada gambar yang dishoot dari Dslr atau DIGITAL punya kamera. ASCII tu selama saya bermain dengan Dlsr dan Photoshop ni tak pernah lagila sy tau orang guna untuk cek bahan2 digital ni. Kena blajar lagi la gamaknya ni..

Untuk menentukan samada tuan muka wajah kegirangan di gambar satu itu benar-benar ada di dalam gambar tersebut dan gambar itu benar2 tidak diimposekan mukanya disitu, sumber asal gambar ini perlu dicari. Samada dalam bentuk filem atau yang telah discan. Dari situ kita bleh cari keoriginalitian gambar tersebut.

Tanpa Nama berkata...

Tolong jangan kaitkan dengan um-NO, kalau kaitkan juga habis semua Pemimpin dan semua Ketua Bahagian terbabit sama. Bukan kaki Botol je kaki Tipu, Kaki Betinan, kaki Kelab malam, Segala-gala kaki ada.

-madir-

Lang berkata...

yang paling ori ialah kamera yang ada dikepala masing-masing. gambarnya hanya tercetak diotak sendiri... yang itu tak boleh disuper imposekan. soal mau percaya atau tidak soal kedua. soal yang utama kalau dah tau buat maksiat dan bertaubat serta meninggalkannya... itu paling penting... soal bercakap dengan mulut ni payah nak percaya... isu ini lebih keada soal individu dengan penciptanya. abang kamal tu taat sangat ke dalam beragama?