Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 8 November 2010

NAPA TARIKH TAK SAMA



LEMANG BILA NAK BAKAR



nota:

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah telah mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Aidiladha 1431 Hijrah jatuh pada hari Rabu, 17 November 2010.

Petang tadi, anak bulan Zulhijjah telah dicerap di 30 lokasi terpilih yang melibatkan kawasan-kawasan di setiap negeri di Malaysia. Majlis Raja-Raja telah mempersetujui cara menetapkan tarikh Hari Raya Korban adalah berdasarkan rukyah dan hisab.





SAUDI SAMBUT AIDILADHA 16 NOV, HARI WUKUF 15 NOV
– minsider

Mahkamah Agung di Riyadh, Arab Saudi mengumumkan bahawa hari wukuf ialah pada 15 November bersamaan 9 Zulhijjah dan Hari Raya Aidiladha bagi negara itu adalah pada keesokan harinya.

Menurut Saudi Press Agency, yang dilaporkan oleh akhbar Saudi Gazette, 1 Zulhijjah ialah hari ini.

Lebih 1.5 juta umat Islam dari seluruh dunia kini berhimpun di tanah suci Mekah dan Madinah untuk menunaikan haji, yang merupakan perhimpunan tahunan agama yang terbesar di dunia, menurut agensi itu.


PBNU TETAPKAN IDUL ADHA 17 NOVEMBER - tribunenews.com

Lajnah Falakiyah Pengurus Besar Nahdlatul Ulama (PBNU) mengumumkan tanggal 1 Dzulhijjah 1431 H jatuh pada Senin, 8 November 2010. Dengan demikian hari raya Idul Adha 10 Dzulhijjah akan jatuh pada Rabu, 17 November 2010.

Ketua Lajnah Falakiyah PBNU KH A. Ghazalie Masroeri mengungkapkan, penentuan awal Dzulhijjah ini berdasar pada kaidah istikmal atau penyempurnaan hitungan bulan Dzulqo'dah menjadi 30 hari karena proses rukyatul hilal atau observasi bulan sabit untuk penentuan awal bulan yang dilakukan pada Sabtu, 29 Dzulqo'dah kemarin tidak berhasil.

"Awal Dzulhijjah jatuh pada hari Senin, 8 November, atas dasar istikmal sehubungan dengan laporan rukyah dari daerah-daerah tidak berhasil melihat hilal," kata Kiai Ghazali dalam keterangannya kepada NU Online, Senin (8/11).

nota:
untuk mereka yang selalu
bercakap tentang perpaduan islam
sila baca dan lihat
hari nak makan lemang dengan
rendang pun tak dapat dipersetujui bersama!


nota:
macam mana nak lawan zionis
nak makan lemang pun
susah nak kautim kah kah kah

23 ulasan:

Kerajaan Rakyat berkata...

Orang arab tak makan lemang, arab makan kebab. bakar lemang lambat, tu sebab kita lewat sehari. kah kah kah....

cicit ngah layor berkata...

Mintak2 jangan jadi macam tahun79 dulu sudah ler..Haghi ghayer negeghi ghayer awai satu haghi daghi negeghi lain.Tengah lener tidor,tiber2 dikejutkan dek tok ketuer kampong,bagitau esok ghayer.Ha..jenoh bangkit suboh2 buter makor lemang.Sekaghang nak tanyer pon dah tak bulih,baginder dah tak ader lagi.Gamaknyer perkare ini tak bulih nak diselaraskan,kalau 'selaras',nanti kiter kener tambah belanjer pulak...keghojer jaga,beghaper duit sangat gajinyer.

ha ha ha berkata...

Bro..

Kat arab tak ade makan lemang tu pasal depa sambut awal sikit ..ha ha ha..

Tanpa Nama berkata...

time zone lain la brader
macam la time semayang kat mekah sama dgn sini..

Tanpa Nama berkata...

hahaha....

tarikh raye haji pon tak betul. bayar zakat pon lain bayarannye ikut negeri.

tanya lebai google:-

mentalbondageinthenameofgod

Cik Bucken berkata...

uncle hisyam...salam aidliadha...:)

Tanpa Nama berkata...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
الله اكبر الله اكبر الله اكبر ولله الحمد
Zulhijjah tahun ini
Mengurnia kesucian. putih dan mengesankan.
Sejuta camar sejuta ombak sejuta deru...
Melamar syukur Alhamdulillah
Memekar kembang Subhanallah
Memimpin dengan rahmat-Nya
Ke taman maghfirah.

SALAM 'EIDUL adha 1431H.
من العائدين والفائزين
MEMOHON DAN MEMAAFKAN

**bila dah pak engku istihar: maka disytiharkan ibu bulan dah jelas di kelantan...haghi ghaya tahun ini jatuh pada haghi ghabu tujuhbelah aghibulan november tahun duaghibu sepuluh...ghaya aje laaah kita.

-jalan JPJ, panji.

Tanpa Nama berkata...

bro,jangan tunjuk pandai.ko tak amik ilmu falak nak tibai orang yang ada autoriti.time zone berbeza,diorang di timur tengah kita di asia tenggara.kalau tak tahu buat cara tak tahu,jangan buat2 tahu

Omarasma berkata...

bro..ni masalah anak bulan la.sbb time zone. apa la lu

Datuk berkata...

kah kah kah
ko ne isham smua ko nak tibai
hini kena la ikut hukum agama
xbleh la nak ikut kepala hotak ko
aku tau ko tau time zone
tapi saja ko nak tibai
ko dtg bulan aper

kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

tanya neil armstrong camne nak tentukan tarikh raye haji. tengok anak bulan ke atau pergi Bulan tengok bumi bila nak raye.

lagi satu soalan, kalau manusia tinggal di Bulan lagi 100 tahun nak sujud point ke mane? tanye tok arab la.....

azila berkata...

memang sekarg ni m'sia ikut kalendar kuda tu.. takdenya berubah, kalau nampak anak bulan.. buat2 tak nampak. hehehe
// dulu masa kecik2 ayah balik dr melaka tak puasa dah. sbb melaka dah raya , n.s belum.. lglah kelam kabut.huhu

Tanpa Nama berkata...

Kalu ikut time zone, lagi le bersebab kenapa isle malaya kena makan lemang pada 16.11. Kitaran matahari mula sebelah timur kita. Logik brader..logik.

Jangan dek kerana obses dgn pak Arab sampai tak nampak benda2 cam ni..

Tanpa Nama berkata...

Anon 15:13
>>
lagi satu soalan, kalau manusia tinggal di Bulan lagi 100 tahun nak sujud point ke mane? tanye tok arab la.....<<

Buat batu emmpat segi hitam lagi satu kat atas bulan...ppprggghhhttt

Tanpa Nama berkata...

15 hb kita makan kebab kat dubai. 16 hb kita makan lemang kat batu 4. 17 hb kita makan gado2 kat kaki gunung merapi.

raya haji kan 3 hari.
sebab kita ada 3 bijik bulan.

kita ikut aje ler apa harus sana sini cakap. dia kan mufta a.k.a ahlil nujum negara

Tanpa Nama berkata...

Beza time zon arab ngan msia berapa jam bro?? tak sampai 12 jam pun. Begitu juga indonesia.

Tapi kalau arab raya 15 nove dan indon raya 17 nove, boleh ke time zone dijadikan alasan. kalau 15 nove (arab) dengan 16 nove (Msia), kita bole terima lagi.

lagi satu kena ingat, kiraan hari dalam islam bermula lepas matahari terbenam, bukan lepas matahari terbit!

Belajar le geografi sikit!

Tanpa Nama berkata...

Anon 15:13
>>
lagi satu soalan, kalau manusia tinggal di Bulan lagi 100 tahun nak sujud point ke mane? tanye tok arab la.....<<

Allah lebih tahu dari kamu. jgn di sbbkan perkataan "KALAU", kamu beri soalan mcm ni.
mana kamu tahu manusia akan hidup di bulan?
mana kamu tahu kiamat tak akan berlaku sblm manusia boleh hidup di bulan.

aku mmg pengikut setia tukar tiub. mungkin sbb lawak yg releven dan sindiran pedas politiknya yg tajam. tp setelah TT bbrp kali keluarkan penyataan yg tak berilmu agama mcm ni, aku dpt paham sesuatu. pemikiran TT ni LEBIH KPD POLITIK shj, bukan agama.

TT akan lebih percaya pd buku SCIENCE drpd percaya kpd alquran yg mmg terbukti SIGN dr tuhan. TT lebih percaya wujudnya alien dr percaya wujudnya Jin.

gud luck TT.

yes berkata...

Yang tak tahu bertanyalah pada yang tahu. Tetapi di sini saya lihat yang tak tahu semuanya tumpang semangkok dan cuba beri penerangan. The blind leading the blind Ha ha Malaysia boleh.

azmie berkata...

oii kominis. balik mengaji dulu sebelum becakap yg bukan2

Tanpa Nama berkata...

Hoi TT, udah2 ler lu nak jadi ustaz!

Hoi TT, biar lah org agama yg teropong bulan nak keluar!

Hoi TT, kalo musykil sangat, jangan lah kau nak sambut raya dan jgn jadi batu ronson!

Hoi TT, lu terer bab lain ler!

Hoi TT, baik lu teropong amoi!

Hoi TT, silap2 nampak alor!

Hoi TT, bab agama kena tanya yg pakar!

Hoi TT, mereka ada fakta dan fatwa!

Hoi TT, bab ni.....wa reject lu!

Hoi TT, jangan jadi poyo ngan agama sendiri!

Hoi TT, cool bro!

Hoi TT, lebih baik lu buat analisa kenapa zaid keluar!

Hoi TT, bab ni lu mmg terer!

Hoi TT, wa tungguuuuu!

1Crony berkata...

Yang Dikasihi Bro TT. Orang gila macam Bro TT ni nak raya juga ke? Manalah dia nak nampak anak bulan, sebab anak bulan tu halus. Kerana itu lah dia membujang sampai tua, sebab tak jumpa cari biji kelenti*. Yang dia jumpa hanya gunung berkembar Bik Mama, itu pasailah dia frust dengan Bik Mama bersama Mat Monggol. Sabar lah Bro, Mat Monggol pun dah ada tanda-tanda tu.... Jangan Bro yang kojol dulu sudahlah, nanti Blog TT siapa nak handle..? Sempena Aidil Adha ini aku minta ampun Bro ya... semua tu gurau aje...

Tanpa Nama berkata...

Alah bro...apa lu susah...lu semua kasi hantam...guiness pun hentam.....champange pun hentam...ni lagi makan lemang pun kau nak kena ikut anak bulan ke?

maria berkata...

Sebabnya sangat mudah - kita tak boleh mendahului Arab Saudi sbb mereka mesti khutbah dulu.. baru kita boleh khutbah... Ustaz tak ajar ke, terlupa apa yg Ustaz ajar...?