Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 5 Januari 2011

LOJI NUKLEAR DI BUKIT TENGKU



INDAH LAGI MENAWAN



nota:
lihatlah betapa indahnya loji ini
alangkah bijak kalau loji ini
dipasang di bukit tengku

lihatlah asap mengawan-awan
sasterawan bodek boleh menulis sajak dan shaer
dewab bahasa dan petaka boleh anjurkan
seminar ditempat yang bagini indah
pelancung berduyun duyun akan datang
mengambil gambar dan beraksi
kah kah kah



TAKUT KESAN RADIASI – berita hairan

MELAKA TENGAH: Penduduk Taman Megah, Bukit Beruang dalam Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ), dekat sini, berang dan tidak berpuas hati dengan tindakan sebuah syarikat telekomunikasi membina struktur pemancar di situ tanpa mengadakan perbincangan dengan mereka.

Mereka mendakwa pembinaan struktur setinggi enam meter di atas sebuah bangunan tiga tingkat di situ boleh menimbulkan masalah kesihatan berpunca daripada radiasi dikeluarkan oleh sistem pemancar berkenaan.

Kemuncak rasa tidak senang hati dan bimbang itu diluahkan mereka baru-baru ini dengan mengadakan tunjuk perasaan secara aman di tapak projek itu. Mereka memaparkan bantahan itu menerusi kain rentang.

Bantahan itu turut disertai beberapa wakil dari taman berhampiran. Antaranya, Setiausaha JKKB Taman-taman Perumahan Bukit Beruang, Isa Harun dan Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Melawis, Othman Abu.

Turut serta, Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Bunga Raya, Sulaiman Baba; Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Kerjasama, Wee Seng Siang dan Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Bukit Melaka, Tai Tam Yin.


nota:
lihat dan baca
orang ramai semakin sedar
ini baru radiasi dari pencawang
belum lagi radiasi dari loji nuklear

tetapi masih ramai yang belum sedar
bahawa pencawang leterik atau yang
membawa ombak talipon amat merbahaya

kajian telah dilakukan di united kingdom
dimana sepanjang panjang pencawang leterik
melintasi kampong – ramai bayi di tepi pencawang ini
dilahir cacat atau mendapat penyakit barah lukimia

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… HANYA DUA TEMPAT TERBAIK UNTUK PENCAWANG LETERIK ATAU LOJI NUKLEAR… kah kah ka..

kah kah kah… SATU DI BUKIT TUNKU…. kah kah kah..

kah kah kah… DAN SATU LAGI DI MINE RESOR COUNTRY HEIGHT KAJANG….kah kah kah..

kah kah kah… KALAU MEREKA SETUJU ERTINYA…. LOJI NUKLEAR AND PENCAWANG LETERIK DAN TALIPON SELAMAT….. kah kah kah..

kah kah kah… KALAU MEREKA BANTAH…ERTINYA TAK SELAMAT UNTUK SEMUA….. kah kah kah..


JADIKAN DEMO BUDAYA POLITIK KITA



nota:
terbaik!
tak suka saje turun berdemo
bagi sakit hati madey
bagi tecirit madey
yangdulu kata demo bukan budaya kita
sekarang demo adalh budaya politik kita
kah kah kah


26 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ni memang sah penyokong pr yang tak suka pembangunan diaorang suka duduk dalam hutan rimba pakai cawat bawak sumpit.

Tanpa Nama berkata...

ni memang sah penyokong pr yang tak suka pembangunan diaorang suka duduk dalam hutan rimba pakai cawat bawak sumpit.

Tanpa Nama berkata...

Buat kat kawasan kampung Melayu gerenti tatak rusuhan atau tunjuk perasaan. Semua akan setuju setelah makan kenduri potong lembu 3 ekor kenyang-kenyang c/o gerombolan punya. Kulit orang Melayu tebal dan dengan itu terimiun kepada cahaya radiasi dan erti malu.

Tanpa Nama berkata...

Ini masalahnya kiaata selalu di kencing dan di berak. oii birbiri meel. cukupla membohong pasal minyak masak da ke patut ko kata orang yang cakap minyak masak akan akan naik pembohong sapa yang bohong? Abah ko. kes gula-gula yang lepas pun sam ko cakap jangan peercaya cakap penjual atau orang lain percaya la cakap pembesar macam ko gula-gula tak naik lepaas sepekan ko cakap terus gula-gula naik kepala hanggukk ko bercabang....

Bro Kool berkata...

Aku tak faham kenapa ramai anjing menyalak bukit bila timbul isu loji nuklear ni. Aku suggest korang pegi tambah ilmu pengetahuan. Pegi Nuclear Malaysia belajar/ amik course ke attend seminar ke psl nuklear power plant ni.Negara kita akan jd sole importer gas dlm masa beberapa tahun lagi.Yang terbaik sbg pengganti sumber tenaga adalah loji nuklear.
Justifikasi nuklear/radiation ni:kebaikan mengatasi keburukan@ tiada alternatif lain yg lebih bagus.
Teringat lecturer aku bercerita pasal segolongan org dr Penang termasuk CAP yang kononnya menentang pembangunan loji nuklear ni. Datang Nuclear Malaysia kat Dengkil tu kononnya nak berdemo , membantah la. Geng2 Dr ni senang je counter balik.

Geng2 Dr:Dtg dr Penang td naik flight ke?"

Geng2 tu: Ya, naik flight.

Geng2 Dr:kalo tentang nuklear ,kenapa naik flight, kan kena scan guna mesin xray kat airport.Pastu time terbang kt atas tu ada Cosmic Ray.

Geng2 tu:Err..ye ke..

Geng2 Dr:Minum coke?

Geng2 tu: Minum gak..kadang2..

Geng2 Dr:kalo menentang Nuklear, takyah nak minum coke sbb kat kilang Coke tu ada guna radiation utk sukat kandungan air bagi level.

Geng2 tu..oowwhh..

Geng2 Dr: Ada hisap rokok?

Geng2 tu:err..ada..

Geng2 Dr: takyah hisap rokok sbb kilang2 rokok-PhilipMoris ke dia ada pakai gk guna radiation utk ukur ketumpatan rokok.

Last2 skali balik macam tu ja geng2 tu.. Demo ke mana ..Malu je boleh..

Pesanan aku, kita ni kena tambah ilmu. Jangan dengar cakap / hasutan org.Jangan semua benda nak menentang.Ada akai pikiaq dan kaji laa bhaaii..

Tanpa Nama berkata...

dengar cerita..nak bukak dekat jerantut..

Tanpa Nama berkata...

keranamu..malaysia boleh...aku sanggup nuklear diri..

Abang Batik berkata...

TT....
Aku rasa otak ko dah kurang betol sikit la kali ni

mangkok hayun betol
Ade ke patut ko suruh mat mongol buat loji nuklear kat kajang....
tempat aku tuuuu!
Ko nak aku mampoos cepat ker??

Buat kat jelebu la, bior perogol amah cepat gol!

pakcik felda lakum berkata...

aku cadangkan buat loji nuklear kat janda baik ataupun kat puncak genting..apa-apa hal berlaku semua kena tempias.. baru padan muka semua.

Non-Governmental Individual berkata...

KERAJAAN KEPARAT NI HANYA BOLEH DIJATUHKAN DGN CARA 'KEKERASAN'

MCM SOEHARTO DIJATUHKAN,
MCM MARCOS DIJATUHKAN.
MCM KING LOUIS DIJATUHKAN

RAKYAT HARUS DIBUDAYAKAN DGN DEMONSTRASI DAN RUSUH.

AYUH. ANAK MUDA,... BANGUN MELAWAN!!

Tanpa Nama berkata...

kalau nak hadiah loji nuklear
sokonglah bEnd

(Buat loji taik pun selalu bocor, nak buat loji nuklear? PERGI LANCHOW LA. INGAT SEMUA ORANG BODOH)

Khun Pana aka johanssm berkata...

Cadangan untok 2 loji nukelir mana chukop. Tak chukop.

Setiap negeri bn haros ada 2 loji nukelir..ini bahrulah namanya world kelas.

Persatuan kontraktor F Kelas haros di berikontrek untok membina loji loji. Kalao roboh boleh bina lagi.

Tanpa Nama berkata...

Minyak, gula dah selaras. Gaji kami bila nak selaras. Jawablah bang isham. Paneh ni........

Anti TELAN berkata...

Bagi la tahu siapa yang tinggal di Mine Resort tu. Jangan bagi Melayu tertanya-tanya

Adakah 'Pejuang Pengswastaan penipu Rakyat' ker..

ATAU 'Pejuang Proton tingkap tak boleh buka' ker..

ATAU Chief 'Pejuang TELAN' yang fobia sangat dengan KJ ker...kah kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Bro Kool:
relek arrr bro... buat tepi rumah ko nak. cahaya matahari pun radiasi bro, masalah nya brapa thickness dia boleh tembus. uranium ni suma orang takut. orang tak isap rokok pun takut

Tanpa Nama berkata...

Kepada beruk2 UMNGOK yg takde otak menyokong pembinaan loji nuklear.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=chernobyl_2010&num=1

Kalaulah benda tu terjadi kat loji nuklear malaysia, ape korang beruk2 UMNGOK nak buat? hmm?

Buat jambatan, retak.
Buat stadium, runtuh.
Buat hospital, takleh guna.
Buat loji nuklear, ....?

Tanpa Nama berkata...

yang mana sokong tu mesti nak jadi x-men hahahahahahaha. x pun wat loji nuklear tu sebelah umah depa. apa2 pun nie lah akibat malas baca malas nak pikiaq... otak dah beku. dgq org ckp pastu main hangguk ja... sempoi...

Tanpa Nama berkata...

1.Loji Nuklear:
Cadang buat di kawasan panduduk melayu paling ramai, tak pun dlm kaw felda.. mesti tak dak bantahan..
Pemimpin Umno Melayu mmg terkenal dgn tagline 'Kencing Bangsa Sendiri'

Kalau berani buat la kat kaw. bangsa lain.. semua parti pemimpin & parti politik bangsa tersebut forsure akan bersatu bangun menentang!

2. Harga barang2 keperluan
Buat masa skrg mmg la tk naik..tapi jgn lupa 'pelarasan harga' tetap akan berlaku..Cuma masuk tv or senyap2 ...

Tanpa Nama berkata...

@bro kool..

kalo gitu, mintaklah buat loji nuklear tu kat rumah mak bapak kau..

contoh bodoh gitu buleh la budak sekolah tadika tak bleh nak jawab..

kalo bodoh, diam saja.. pergi hantuk kepala kat dinding..

Tanpa Nama berkata...

radiation ada di mana2..tapi paras bagus atau tidak sahaja...ade good radiation dan ade bad radiation...tp yang pasti...nuclear radiation is the worst type of radiation that can affect humans...malaysia negara kecik sgt2 la wei...xperlu nuclear power plant pn...lainla klu negara saiz besar mcm russia ke...US ke...australia ke...boleh la buat nuclear power plant...ini tanah sekangkang kera...semuanye nak letak...mmg otak letak kat lutut...
pelik geng2 Dr. kat MINT tu dapat PhD dr mane?...PhD beli ke boleh cakap mcm tu...apeda...

Tanpa Nama berkata...

bro kool yang mangkok...ko paham ke tak paham isu?isunya malaysia ni dah bersedia ke nak buat loji2 nuklear apa lanchau tu?buat stadium,runtuh...bangunan parlimen bocor,makmal komputer sekolah pon runtuh...then, you want to talk about nuke plant?come on la bro...kalau loji taik yang bocor ok lagi la kot...

Tanpa Nama berkata...

kepada yang perasan kool tapi bangang, sila bezakan antara aplikasi radiation dengan nak buat NUCLEAR POWER PLANT..

ukur ketumpatan rokok tu guna NUCLEAR POWER PLANT ke?

scan beg guna xray (ni xray la bangang..bukan terlibat dengan nuclear fission pun) tu guna NUCLEAR POWER PLANT ke?

sukat kandungan air coke tu guna NUCLEAR POWER PLANT ke?

BELI kapal selam pun tak boleh menyelam..buat stadium pun boleh runtuh..

inikan pulak nak buat NUCLEAR POWER PLANT yang besar, sensitif, n perlukan research yang makan masa bertahun-tahun (nuclear ni bai..bukan guna arang batu)

Kalau buat bangunan biasa pun boleh bocor-bocor..inikan pulak benda yang boleh meltdown bila-bila masa je..kontraktor malaysia kan suka cut cost sebab nak markup..so pikir dengan otak la wei..

kalau bodoh, jangan bagitau orang lain..simpan sendiri..

kodok berkata...

@bro kool..


cth kat airport,kilang rokok,jet tuh sgt laa kecik nak dibanding dgn kesan loji nuklear...suh org yg kononnya bijak pandai kt Dengkil tu kasi contoh yg lebih baik skit..insinerator yg xde uranium kt broga tu pun dpt bantahan,pe lg loji nuklear yg terang2 guna uranium!

Bro Kool berkata...

@Tanpa Nama
Lu apahal main mak bapak.Pemikiran lu mmg dangkal.
Kesian orang macam ni.
Yang lu pegi compare dengan orang buat jambatan retak, stadium runtuh tu buat ape. Buat la comparison yg setara. Ada apa2 masalah ko dengar buat Plant2 Petronas kat kerteh tu /Plant Arang Batu (e.g Tanjung Bin/ Jimah Power Plant)?
Malaysia akan buat Nuclear Power Plant pd 2021 (lebih kurang). So skang ada dalam 10tahun lagi untuk study , research n employ consultant dari luar. Dengar2 khabar (tp tak confirm) GE Hitachi ada proposed tp tak tau dapat ke tak.
Jgn emo bro Tanpa Nama. Kumpul maklumat soheh. Jangan kaluttt...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Brok Koolot:

Sah ko ni memang bodoh piang. Tak paham sbb ape kitorang bagi contoh "Buat stadium runtuh" dan sebagainya.

Ko ade blog kan, so apekata ko letak kat blog kau semua maklumat dan pengetahuan yg ko kumpul pasal loji nuklear, dan buruk baiknya bagi kitorang baca.

Suh org tambah ilmu la, cari maklumat la. Dah pandai sangat tu bagi la tau maklumat detail ko tuh.

Cakap cam hebat, tapi habuk pon tarak. Bodoh.

Bro Kool berkata...

@Tanpa Nama

Lu rilex bro. Gua tak kata gua pandai.Just share apa yg gua tahu. Lu yang emo maki hamun orang apa kes. Hehehe...