Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 1 Februari 2011

JANGAN BUAT FITNAH



INI FITNAH




nota:
tolong jangan buat fitnah dan tohmah
adakah tidak betul
adalah amat salah
berita yang melaporkan
bahawa siling ini jatuh
kerana bik mama buat pole dance

ini fitnah
sila jangan buat fitnah






KARAT PUNCA SILING HOSPITAL SERDANG RUNTUH
- meloya

Struktur siling yang berkarat dikatakan menjadi punca siling lobi utama Hospital Serdang dekat sini runtuh secara tiba-tiba malam tadi.

Menteri Kesihatan, Liow Tiong Lai berkata, hasil siasatan awal mendapati selain struktur siling yang berkarat, terdapat juga kesan keretakan pada bahagian itu.
"Pihak kami akan meneruskan siasatan bagi mengenal pasti punca sebenar. Tindakan segera akan diambil bagi memastikan keselamatan kakitangan hospital dan orang ramai terjamin," katanya.

Siling berukuran 10 meter itu runtuh di bahagian lobi utama hospital berkenaan tengah malam tadi dan hampir mengenai dua keluarga yang sedang duduk di lokasi tersebut.

Dalam pada itu Tiong Lai memberitahu, beliau akan mengarahkan pihak hospital dan Bahagian Kejuruteraan Jabatan Kesihatan untuk segera membaiki runtuhan itu kerana bimbang runtuhan akan berulang yang boleh membahayakan nyawa pengunjung.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…. KARAT PULAK DI SALAH KAN…. kah kah kah..

kah kah kah… MACAM MACAM NAK MENIPU…. kah kah kah..

kah kah kah… KENAPA TAK SIASAT DALAM DALAM…. kah kah kah…

kah kah kah… BESI KARAT KERANA APA?.... kah kah kah..

kah kah kah… KERANA PAKAI BESI MURAH KE?... kah kah kah..

kah kah kah… KERANA APA PAKAI BESI MURAH…. kah kah kah…

kah kah kah… KERANA MAIN CON TELAH REMBAT BANYAK…. kah kah kah..

kah kah kah…. MAKA SUB CON KENA PAKAI BARANG MURAH…. kah kah kah..

woit… CAKAP MENTERI… APA PUNYA JENIS MUNKEE... kah kah kah..

kah kah kah....TAK KAN INI PUN TAK TAHU… kah kah kah..’

kah kah kah… TAK KAN TAK TAHU CARA KONTREKTOR BUMIPUTERA BUAT KERJA… kah kah kah


8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aik.. bukan ke org buat siling suppor guna aluminium.. and aluminium mana karat.... kah.. kah... kah.. nak menipu budak2 bawah umur boleh la....

EEEEE mmg gampang berkata...

ini mesti sub-con 'eeee' penang!!

Tanpa Nama berkata...

kahkahkahkah
siling disokong oleh BESI!!!???
siling apo kau guno tu jang????
berat sungguh tu, sampai kena sokong dek bosi, siling tu sendiri pun bosi jugak agaknya???!!!
patutlah akak tu berdebar2 jantung dia hampir kena hempap dgn siling tu, besi rupa2nya! lagi naya tu daripada kalau kena hempap dgn bik mama aka flom kahkahkahkah

apa apa pun ok berkata...

tolong jangan buat fitnah dan tohmah
adakah tidak betul
adalah amat salah
berita yang melaporkan
bahawa siling ini jatuh
kerana bik mama buat pole dance

kahhh kahhh kahhh

ko punya imaginasi kutuk mmg tinggi la bro kahhh kahhh kahhh
teringat aku zaman belum pecah teruna lagi kahhh kahhh kahhh
apa apa pun caya lah kahhh kahhh kahhh
jgn bg can kat FLOM a.k.a. ustazah al-BADAKiah-camBABI ni kahhh kahhh kahhh

LiPaNkEtawWa berkata...

TT,
men kon - men konek,
sab con - hisab konek..
kahkahkah...

Tanpa Nama berkata...

alahai alasan..bagusnya..
karat punca siling jatuh..
better kata GRAVITI je punca siling tu runtuh..
lagi berasas..

Tanpa Nama berkata...

"Liow Tiong Lai berkata, hasil siasatan awal mendapati selain struktur siling yang berkarat, terdapat juga kesan keretakan pada bahagian itu"

kahkahkah BaNgang punye menteri BoNgok!
struktur siling berkarat = maknanya struktur (penyokong/support) diperbuat dari besi sbb besi je yg boleh berkarat (masa sekolah dulu belajar ke pasal ferrous oxide wahai menteri BaNgang? ataupun ponteng sekolah?)

terdapat kesan keretakan pada bahagian "itu" ?
bhgn mana tu??
bhgn struktur/penyokong ke??
bhgn papan siling tu sendiri ke??
atau bhgn "anu" kau wahai menteri BoNgok??

statement paling bebal pernah datang drpd seorang menteri yg menjaga hal-ehwal satu bhgn sains!
tak logik langsung dari sudut saintifik! patut resign je pergi jaga lembu pendek ke kerbau ke (dah elok tu sama bulat atau sama BoNgok!)

saji berkata...

Saya dah siasat siling yang runtuh itu dan lapurannya seperti berikut:

1/ Yang runtuh ialah keping siling jenis aluminium section strip ceiling bersama2 suspension system atau sistem gantungan jenis galvanised iron channel ukuran 50mmx50mm.

2/ Punca runtuh ialah penggunaan sistem kontrak pembinaan design build atau maksud islamnya jenis tempahan yang tidak diharuskan oleh mazhab hambali, maliki dan shafie' atas alasan i) ia bukan kontrak tetapi tanggungjawab melunaskan amanah pihak2 berkontrak dan ii) sukar hendak dipastikan kualiti, kos dan tempuh siap atau penyerahan. Alasan saya,kontak jenis tempahan sesuai dilaksankan bagi negara yang indeks rasuahnya rendah.

3/Kesan dari punca diatas yang menyebabkan siling lobi utama hospital serdang runtuh ialah
desakan penjimatan kos oleh kontraktor atas faktor ali-baba kontrak atau meraeh keuntungan berlebihan yang mendorongnya melakukan penipuan spesifikasi bahan dan pembinaan keselurahan siling lobi utama hospital tersebut yang mungkin tidak disedari oleh arkitek/jurutera struktur kerajaan kerana lemah ilmu pembinaan siling gantung atau palsu atau saje buat tak tahu atas sebab dirasuah.

4/Penipuan spesifikasi bahan dan pembinaan yang dimaksudkan ialah tidak memasang/menyediakan soffit frame jenis galvanised iron channel
untuk menerima sistem suspension galvanised iron channel kerana ini lebih mahal daripada mengantung terus sistem suspension tersebut ke muka soffit lantai konkrit yang kekuatan sambungannya boleh dipertikaikan atau tidak cukup kuat.

aku member husham AA london