Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 11 April 2011

CERITA DARI MIRI





CERITA DAN KESAH DARI MIRI


Pagi ini aku bangun jam 10 pagi
tanpa mandi terus ke pasar
adalah menjadi tabiat aku untuk melihat pasar
setiap kota dan bandar yang aku lawati

PASAR MIRI

wow ! hebat cukup tersususn dan amat bersih
teratur dan paling menarik - ada pasar basah dan ada
kering - pasar sayuran moden tidak menarik - aku kecewa
sayuran biasa yang aku lihat

disebelah pasar ini ada satu pasar tani
ini amat amat menarik - banyak sayuran dan bahan bahan
dari hutan dan bukit - ada sayuran dan tumbuhan yang
tidak pernah aku lihat - malah aku ternampak oucuk paku
yang belum pernah aku lihat - ranum dan segar

diluar pasar ini lagi menarik : nak akaub ternampak
seoarang iban sedang menyembelih labi labi - 35 ringgit
sekilo - kemudian aku terjumpa petani menjual daging babi liar
dan daging rusa - 20ringgit sekilo - aku membeli lebih sekilo
sekarang tersimpan dlam peti sejuk. ini kerana mungkin rusa
ini tidak ditemui lagi -

RAGI RAGI LAGI

aku pasti akan mebeli ragi
dan membeli beras pulut untuk tapai
dari tapai aku difahamkan menjadi tuak
nah! orang di serawak ini tahu macam mana
untuk 'enjoy' dalam kehidupamn mereka

PASAR IKAN
ikannya segar - dan ini berita amat memeranjatkan
orang semenajung -
ikan talapia ikan patin kalau di pasar chow kit tidak akan
melintasi 5 rinngit satu kilo - tetapi disini talapia dan patin
12 rinngit sekilo - mungkin kerana makan ikan pilihara ini mahal -

tetapi - udang laut - tenggiri dan segala macam ikan laut semuanya
murah

NOTA : ikan laut china selatan apakah masih selamat untuk
di makan sesuadah fukushima?

NOTA:
aku ternampak buah buah hutan
seakan salak tapi aku belum mencuba

UMAI UMAI UMAI

dari pasar ini ada sebaris kedai makan
aku menacari umai
umai untuk yang tak tahu ianya adalah
ikan mentah yang hanya direndam dengan asam limau bawang
cukup enak - dari apa yang aku difahamkan
umai bermula dari makanan nelayan yang ke laut
hanya membawa limau dan bawang - lalu daging
ikan mentah diperam selama 30 minit dalam air asam
aduh ! sila cuba cukup lazat!

umaui aku pagi ini ialah ikan tenggiri
tenggiri dimiri hanya 20 ringgit sekilo
di chowkit 27 rinngit sekilo

kuncu umai : ikannya wajib segar
sama macam sushi jepun

AHAD AHAD AHAD

tadi pagu ahad tetapi cukup sibuk
ini kerana miri kota sempadan dengan
berunai - aku difahamkan miri adalah
golok untuk orang berunai kah kah kah

aku masih beklum bertemu beer dan whisky
yang dikatankan murah !

NOTA:
sesudah ini akan muncuk kesah/laporan politik
sila klik iklan jika bertemu kalau tidak tt
tidak ada modal nak bayar bill hotel
- tk


nota:
ada yang menulis ingin
bertemu di miri - senang saje
tunggu tt di pasar tani
tt akan ke sana untuk meliat
apakh ada yang spesial lagi
dari hutan - landak -kijang napoh
atau seladang


!-- nuffnang -->

28 ulasan:

cicit ngah layor berkata...

waaaaaaa!!!! memang hebat sbb miker sempat tengok org sembelih labi-labi.Macam maner agaknyer org iban tu buat,sampai labi-labi tu sanggup keluorkan tengkoknyer untuk disembelih.Atau pon demer sembelih dgn penukul 12 lb sampai berkecai.

Tanpa Nama berkata...

bro TT,
lu punya cerita memang buat gua rasa macam kat sana...
ni yang gua pon rasa nak p sana nih
hadeiiii

the best place to start when u re travelling into a new place is to explore the wet market...
aku setuju dgn bro ...

iMALAYSIA post berkata...

Kos sara hidup kat Sarwak masih rendah. Hasil bumi masih murah berbanding hasil industri & pertanian. Menunjukkan ekonomi sarawak berpotensi utk maju. Kalau PR berjaya perintah Sarawak, bidang natural resources boleh dimajukan sebagai bidang ekonomi yang murah. Bila mura, rakyat yang mendapat manfaatnta

Tanpa Nama berkata...

anda beli daging yang disembelih oleh orang iban(islam ke kafir) halal ke dimakan kalau penyembelih itu kafir

Tanpa Nama berkata...

Mcm mana nak junpa tt.say a dmiri

Tanpa Nama berkata...

Mcm mana nak junpa tt.say a dmiri

Tanpa Nama berkata...

aik..isyam xsolat subuh ke bangun kul 10pg?

seawolf787 berkata...

bro..berapa lama kat miri? ada pegi bintulu tak?

seawolf787 berkata...

bro.. brp lama kat miri? ada pegi bintulu tak?

Tanpa Nama berkata...

isham semayang subuh? baguih la

Tanpa Nama berkata...

dah solatlah lepas tu tidur balik..betul tak bro..

Tanpa Nama berkata...

ayam kfc,mcdonald,giant,mydin,tesco halal ke? itu hak TT le dia nak sembayang ke tidak lu mcm mana bangang...? nanti dikatakan kan merewnang akidah org melayu....islam bukan untuk melayu saje le ngok...

Gila Kopek berkata...

Ramai ke China Doll kat Miri? Kopek dia orang besar ke?

Tanpa Nama berkata...

Ha ha ha..

Aku dah klik Nufang..moga TT dapek bayor hotel ..ha ha ha..

Tanpa Nama berkata...

woit tt..

apakah maksud gerangan disebali maksud..

"malah aku ternampak oucuk paku
yang belum pernah aku lihat - ranum dan segar"..

stim aku membacanya..mudah2han kau dapat jodoh kat sana...

pandai gak ko cari yang dalam2 ya..hehehe

mahaza berkata...

Isham muhong ni... kalau pasar dia ok takan PM bagi 30,00 nak bagi sejuk pasar? KAH KAH KAH

Tanpa Nama berkata...

sila klik iklan jika bertemu kalau tidak tt
tidak ada modal nak bayar bill hotel...

betul2 syahdu....kahkahkah....

TT tak bleh duit byk2....kakahakah

nanti dia tonggang tak ingat dunia.....kahakahakah

nanti dia cari penyedap sampai sengal adik.....kahakahakah

TT mmg cool...

TT mati tak ada harta....

TT mati tak ada waris....

TT bukan materialistik mcm ustaz yg tgh panas bontot....kahakahakah

Tanpa Nama berkata...

Lain kali TT boleh bawak khemah sekali. Baru cool.....

Tanpa Nama berkata...

kang aku klik 20 kali.

sampaikan pesan aku kat taib
tanya, karipap baru ok ker

Tanpa Nama berkata...

aku klik nuffnang ko dah mat!

balik kang bawakkan aku gambir serawak sekali
rajah brooke kata gambir tu power
mat mongol pun kata macam tur

tulon tengok2 kedai mana mat mongol beli gambir tur

Wan berkata...

Hello, ape fahaman ko ttg agama ko yer Hisham?... Subuh? (Dah ada org tanya, aku xnak tanya lagi)... Yg aku sengal bila ko sajer jer tulis "aku masih beklum bertemu beer dan whisky yang dikatankan murah"... sekadar teguran ikhlas dari sorg pembaca blog2 politik yg Melayu & Islam... Ws.

Tanpa Nama berkata...

pak isham..
tak nak pi batu niah or gua niah ke..
ramai 'anakmuda' kat sini

koner weh berkata...

woit tt!

lepaih ni lu pi PUB kt bintulu arr!
sana 'pucuk paku' lg ranum2!

Tanpa Nama berkata...

"umai" = "cerviche" di Amerika Selatan (serupa) !

Tanpa Nama berkata...

Mat.

tolong belikan gambir serawak 3 kilo, mat
jenis gambir yg ada cap awek arab punya haa
gambir cap kopek besor aku tak mau laa, pijor nanti

harga boleh kira, mat

Tanpa Nama berkata...

ISHAM mu kata hutan-hutan di Sarawak semua dah kena gondol. Macam mana pula ada kancil, labi-labi, babi hutan dan segala khazanah hutan? Di orang bela ke atau di orang ambil kat Zoo?? Sila jawap persoalan aku ni.

Kucing Parsi berkata...

la lu tak contact gua... gua kerja miri sekarang, kalau nak transport lu emel gua. esok tak bleh sbb esok aku keja pagi... lu emel gua ... kalau nak carik beer dan whisky yang murah lu carik kat pasar babi... kalau kau cakap kau tu pegi wet market aku rasa jalan kaki pun boleh... kau jangan takut... kat sarawak jual barangan seludup macam rokok dan alkohol beverages memang cool... harap kalau pakatan menang jangan bantai geng penyeludup ni... rokok singgit lebih lu dah rasa ke?? lu pegi carik LA... lu rasa dia dulu, 2x sedap dari semporna... kalau lu naik balik kat airport u bawak 3 karton ke brapa karton ke pun tak apa... sbb takde kastam airport miri, tapi jangan bawak banyak sangat... bila nak pegi ni?? sini susah nak carik cipap bayar (sondal), kalau ada rezeki dapat belasah bohsia pun ok..

budakchoemail@yahoo.co.uk

zainal abidin berkata...

Yang pastinye, sesiapa dari MALAYA kalau gi Miri, dsb, pagi pertama mesti kesiangan, sebab pukul 4.30 dah subuh. Kol 6 dah macam 7.30-8.00 pagi disini. mesti tido balik lah lepas subuh. Nak buat apa lagi?
Memang disahkan rokok, Whisky, Beer dan yg sewaktu dgnnya, murah.
lebih murah dari harga Kuching. masih leh dapat, kot, 4-10.
pasal pucuk paku, memang lain dari MALAYA. Kat sini, pucuk paku, batang dia besao besao. Local panggil midin