Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 29 Jun 2011

MEMANG PATUT RAKYAT MARAH




BURUNG INI PUN SOKONG BERSIH





SEWA RUMAH PM, TPM RM18,000 SEHARI – harakah daily

KUALA LUMPUR, 28 Jun: Jika dibahagikan, secara mudahnya kos sewa bagi kediaman rasmi perdana menteri dan timbalannya lebih RM18,000 untuk sehari.

Kos baik pulih pula mencecah RM60,000 sebulan, bil elektrik RM5,704 sehari dan bil air RM1,092 sehari.

"Dari satu sudut, rakyat disuruh berjimat, agensi kerajaan disuruh berjimat, tiba-tiba untuk dua pemimpin negara ini, wang rakyat diguna sebanyak itu", kata Siti Zailah Mohd Yusof (PAS-Rantau Panjang) pada sidang media di Parlimen hari ini.

Turut serta pada sidang media itu, Dr Siti Mariah Mahmood (PAS-Kota Raja) dan Anthony Loke (DAP-Rasah).

Beliau yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS sebelum ini menanyakan kepada kerajaan berhubung jumlah pembiayaan kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri setiap tahun bermula tahun 2006 hingga 2010.

Dalam jawapan bertulis semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz menjelaskan kerajaan membelanjakan RM48,789,115.03 setahun untuk membiayai kos kediaman rasmi kedua-dua pemimpin negara itu.

NOTA:
soalan nya kenapa rumah kediaman resmi kena sewa?

ini rakyat tak faham
bukankah ini ibu negara malaysia
bukankah ini rumah resmi kerajaan
kenapa kena sewa?

bukan kah duit petronas yang mendirikan putrajaya?

betul memang tepat duit petronas telah digunakan
tapi hanya digunakan untuk mendirikan inu negara kitra ini
syarikat swasta am,bil duit petronas
kemudian dirikan bangunan
kemudian sewa kan kebalai pada kerajaan

inilah penipuan namanya
tetapi orang ramai tidak sedar tentang ini


INI BUKAN BUDAK ITAM


19 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

dah lama dah cerita sewa2 ni tapi time tu, orang susah nak faham walaupun ada orang, munusia, gedebe cuba tolong explain, sebab guna bahasa2 kiasan suatu suku kaum di swahili.

time tu jugak, harga sewa masih mengikut pertukaran matawang Zimbabwe, jadi orang tak kesah la sangat.

pada gua, harga tersebut memang berpatutan sangat la TT. kamon la jangan jadikan isu besar bende ni.

Ia memang sangat berpatutan dengan kebodohan dan kedunguan yang ada pada rakyat Malaysia ketika itu hinggalah kini. Nak turun berdemo pun takut, apatah lagi yang lebih separuh dari 1.2 juta pekeje gomen. Dah la makan gaji hasil duit cukai rakyat, gaji rakyat tanggung, kesihatan rakyat tanggung, berak pulak cangkung jer, sampai mampos pun tak berani turun berdemo sbb telor dan pelir dia sudah kene belai2 tiap hari. Berani turun? Kene sentap kaloo, melopong la anak bini. Paling takut ialah kene tukar daerah! Ada siap yang bunuh diri pun ada.

Sepatutnya kerje2 berdemo begini, patutnya pekerje gomen la yang kena turun menuntut dulu. Tapi mereka yang dulku tidak! Hampeh, mengharapkan rakyat yang tidak ada "skim kesihatan dan wang pencen saraan tua yang boleh diwarisi bini/pasangan" jugak yang kene turun berdemo dulu. Cibai betul!

Salute pekeje gomen yang turun berdemo! daripada yang asyik melopong nyanyi lagu 1Malaysial ke hulu ke hilir! Babi betul!

Panglima berkata...

bro...copy artikel eh :D

dan saya tambah sikit2.

http://panglimakhalid.com/web/index.php/29/06/2011/memang-patut-rakyat-marah/

Tanpa Nama berkata...

bro , mat katak sebut nama lu dalam pc . cilakak ! kah kah kah !

http://www.malaysiakini.tv/video/21834/ibrahim-ali-bersih-rally-meant-to-rescue-anwar.html

perhatikan malaon - malaon yang duduk di sebelahnya . muka yang sama . macam burit ! kah kah kah !

Tanpa Nama berkata...

Pemimpin BERSIH juga perlu membuat perkiraan jika berlakunya pergaduhan dan sebagainya. Agak sukar untuk mengawal 100 ribu orang dengan beberapa orang saja ‘security’ dari pihak BERSIH.

Apa yang dikhuatiri, hanya pemimpin di barisan hadapan saja yang benar-benar memperjuangkan BERSIH, yang lainnya hanya semata-mata mahu timbulkan provokasi politik supaya polis bertindak terhadap mereka.

Kebarangkalian ini tidak boleh dipandang sebelah mata. Jangan hanya nak salahkan polis saja, pihak BERSIH juga perlu mengambil tanggungjawab.

Tanpa Nama berkata...

there's more than the sum to its accuracies i.e absolute abuse of rakyat money 'macam harta makbapak dia'.apa guna mengutamakan rakyat if you take their very means to survive? syaitan pun tak buat begitu! the problem is we'd allowed it to happen mercilessly 'biarpun nasi sepinggan rm6 atau air kosong rm1 di pesada bumi berlimpah minyak'. apakah kita sudah begitu kaya 1juta macam 1ringgit. perkara yg melampau tidak molek dibiarkan, jika negeri tak jahanam, milayoo jadi 6 jahanam! toleransi sudah jadi duka lara tika mata dijolok najis bara, dicungkil garpu janji, disumbat taik transformasi. nanti tergolek papa, dihimpit derita....kalau dah dasar bangsawan tu, bangsat jugak!

Nostalgia abkk berkata...

Kebanyakan rakyat rumah pun tak mampu nak dibeli tapi PM dan TPM.....JAMBAN pun 24 jam air-cond.

Anti Telan berkata...

Selepas ini suruh Mp Pakatan korek berapa pula kos 'Lunch' PM dan TPM. Begitu juga berapa kos 'Dinner' PM dan TPM?

Terutamanya kos lunch/dinner semasa lawatan ke luar negeri?

Aku yakin ramai yang akan terkejut dengan kos berkenaan. Gergasi pun tak makan semahal tu...kah kah kah

serenity9260 berkata...

ntah,sendiri cari pasal mesti la orang marah

Ni best bro!!!
Hot Aje : Seorang Remaja China Menjual Dara Demi iPhone 4
Cool Aje : Kapal Mewah Alien Mendarat Di Perairan China (Foto)
Trik Aje : Cara2 Nak Unblock Website,Premium Account Dan Pelbagai Lagi Trik
Sejuta Trafik Ke Blog Anda!

anti melayu yang suka di tipu berkata...

... salam untuk semua ..., kalau kita baca dalam berita harian pagi ada berita yang menyiarkan andaian yang dibuat oleh Ketua Pasukan malaysia dalam misi Flotila II yang mengesyakki ada kerja orang dalam yang dalam usaha mensabotaj usaha bantuan ke Gaza ... dan cuba kita alihkan pula pada berita tertangkapnya dua warga asing yang dikatakan akan terlibat ngan perhimpunan bersih pada bulan depan ni ... rasa-rasa macam ada sedikit 'kebetulan' satu., Misi Flotila II disabotaj oleh orang dalam ... perhimpunan bersih di sabotaj menggunakan orang warga asing... macam sengaja di rancang sedemikain rupa bagi menentang perhimpunan bersih bulan depan ... semua peserta perhimpunan bagi menyuarakan hak rakyat tertindas sejak reformasi atau lain-lain perhimpunan sudah amat maklum bahawa memang ada musang berbulu ayam yang menyusup bersama peserta perhimpunan dan membuat kacau dengan tujuan supaya polis / FRU akan ambil tindakan kasar ke atas peserta perhimpunan .... dan saya berasa dua warga asing tersebut mungkin sebahagian dari rangkaian ini ... sebab alasannya mudah saja ... apa beza Regim Israel ngan Regim yang memiliki penasihat Israel (APCO) ... cuba kaji ., apa beza ...

Tanpa Nama berkata...

bro buat umh sndri pn kn byr sewa?byr sewa dkt sape?kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

not sure how much Obama spend for white house.?

Tanpa Nama berkata...

Agaknya pasal israel punya tak ???

James Iha berkata...

Sudah-sudah la bro TT hang siarkan berita-berita 'terbakar' macam nie. Aku dah hilang sabar ni. Silap-silap jahanam pc kat kedai nih..kahkahkah...

Tanpa Nama berkata...

Berjimat cermat amalan mulia... yang dok membazir dan cakap pandai PM dgn TPM... kahkahkah... ape da...

Tanpa Nama berkata...

Lagi tak paham..

Dah la sewa kena baik pulih pon kena bayar????

kalau kita sewa hotel kita bayar duit sewa hotel je baik pulih ke apa tangungjawab hotel la..

Ni sewa ngan sapa..??

Kerajaan malaysia nih takda harta sendiri ke? semua kena sewa? Mana Harta Kerajaan Malaysia - dulu salu nampak chop and tampal kat harta benda kerajaan.. Sekarang swasta dah Chop Harta Kroni ka? sewa semalam rm berK..K..

Patut la kerajaan takda duit

Tanpa Nama berkata...

Kantoi!! Hahahaha

Tanpa Nama berkata...

bro alonso,

yg menentukan produktivi sesebuah organisassi bukan soal hak milik.

sesebuah organisasi tidak efisien bukan disebabkan ia dimiliki oleh kerajaan(public) atau swasta(private)

tetapi lebih kepada soal PENGURUSAN. organisasi yg dimiliki kerajaan juga mampu efisien kalau diurus dgn baik.


NON GOVERNMENTAL INDIVIDUAL

Non-Governmental Individual berkata...

malas nak cakap banyak,

ini semua gara2 ketuanan melayu,,,

soooooour berkata...

melayu mudah lupa....