Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 5 Ogos 2011

APA ORANG LAIN KATA




MEMANTUN UNTUK TERSENYUM











ISTRI PM NAJIB DAN CINCIN 24 JUTA DOLAR : kompas .com

http://internasional.kompas.com/read/2011/08/04/08182836/Istri.PM.Najib.dan.Cincin.24.Juta.Dollar

DALAM sepekan terakhir terjadi saling serang dan pembelaan antara media kubu oposisi dan media pro-pemerintah terkait kepemilikan cincin berlian senilai 24 juta dollar AS (setara Rp 203 miliar) dengan Datin Sri Rosmah Mansor, istri Perdana Menteri Malaysia Mohamad Najib bin Tun Haji Abdul Razak.

Jumat (29/7), Datin Sri Rosmah Mansor muncul dan mengungkapkan bantahan di harian berbahasa Inggris, The Star, yang menyatakan tuduhan itu adalah fitnah dan tidak berdasar. Sejumlah foto pemberitahuan bea cukai (Kastam Malaysia) atas impor cincin berlian senilai lebih dari 24 juta dollar AS dari pialang berlian kelas dunia, Jacob and Co, di New York, AS, dan nama pengekspor atas nama Datin Sri Rosmah Mansor beredar luas di internet. Bantahan Datin Rosmah menghiasi halaman favorit di situs Thestaronline.com. Rosmah menduga ada pihak yang memanfaatkan namanya dikaitkan dengan cincin berlian yang harganya selangit itu.

Perusahaan Jacob and Co yang namanya dikaitkan dengan berlian ratusan miliar rupiah itu pun dikenal kontroversial. Penulis di situs Themalaysianinsider.com, Yow Hong Chieh, mencatat, Jacob Arabo, seorang Yahudi asal Uzbekistan, pemilik Jacob and Co, berulang kali ditangkap aparat karena diduga terlibat pencucian uang hasil kejahatan.

Kontroversi Datin Rosmah

Kehidupan Datin Sri Rosmah Mansor memang penuh kontroversi. Perusahaan Rosmah, Perimekar Sendirian Berhad (Sdn Bhd), diketahui Parlemen Malaysia menerima uang jasa 100 juta euro (sekitar Rp 1,2 triliun) atas pembelian kapal selam Scorpene buatan Perancis.

Pertengahan Juli, pengacara Perancis, William Bourdon, yang mewakili sejumlah aktivis pro-Demokrasi Malaysia, menggugat Perimekar Sdn Bhd atas dugaan suap dan korupsi dalam kasus kapal selam Scorpene. Ia ditahan imigrasi Malaysia, lalu dideportasi. Tindakan itu memicu protes dari penggiat hak asasi manusia di Malaysia, seperti lembaga Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

Kasus pembelian kapal selam Perancis, pesawat tempur jet Rusia, dan persenjataan lain diduga mengakibatkan pembunuhan model asal Mongolia, Altantuya Shaarribuu, bulan April 2006. Altantuya, putri seorang profesor di Ulan Bator, diketahui memiliki hubungan khusus dengan Abdul Razak Baginda, penasihat pribadi PM Najib Razak.

Altantuya yang fasih berbahasa Rusia dan sejumlah bahasa asing, menurut pihak oposisi, mengerti betul seluk-beluk pembelian senjata yang digunakan Angkatan Tentera Diraja Malaysia itu. Karena menuntut terlalu banyak, akhirnya ia ditembak mati, lalu tubuhnya diledakkan. Situs berita Singapura, Channelnewsasia.com, pada 9 April 2009 melaporkan, dua polisi, Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar, dijatuhi hukuman mati karena menjadi eksekutor Altantuya. Namun, auktor intelektualis dan dugaan korupsi pembelian senjata tidak pernah disidangkan hingga pihak oposisi Malaysia mengajukan gugatan di Pengadilan Paris, Perancis.

Kontroversi lain yang melingkupi Datin Rosmah adalah hubungannya dengan calon besan bernama Maira Nazarbayev asal Kazakhstan. Maira Nazarbayev yang memiliki gaya hidup ala Imelda Marcos konon memiliki kaitan dengan Organisatziya atau mafia Rusia. Maira Nazarbayev kerap bepergian bersama Datin Rosmah.

Mungkinkah kasus cincin berlian 24 juta dollar AS ini nanti menjadi pintu perubahan dan demokratisasi Malaysia? Hanya rakyat Malaysia sendiri yang menentukan. (Iwan Santosa)

NOTA:
lihat akhbar negara jiran
tanpa segan tanpa silu
sedang melaporkan berita cincin rosmah

kenapa di negara ini hanya laman dan blog yang lapor
apa jadi dengan utusan
apa jadi dengan berita hairan
apa jadi dengan the new shit time

warga jawa lebih mengetahui hal rosmah
dari mak felda taib andak
mana booooleeeeh
kah kah kah

NOTA:

susah nak baca ke?
kalau susha nak baca
sila pukul talipon minta rais yatim bacakan
rais yatim pandai baca bahasa indon
kerna rais yatim perogol amah indon kah kah kah

8 ulasan:

Nostalgia abkk berkata...

Media Utama Malaysia hanya melaporkan keburukan Anwar dan pihak pembangkang aje dan apa salah nya kalau blog utama internet melaporkan hal2 kepincangan kerajaan dan Rosmah.
Media utama lebih banyak menabur fitnah daripada fakta tetapi blog2 di internet pula yang di persalahkan.
Kenapa Rosmah tak saman jika cincin berlian itu hanya satu fitnah....

gengjahat berkata...

bro tt...cuba ni:

How bangladesh become malaysia....go to Google Translate and type in "bangladesh" : English to Malay and see the result...hehehehee

Lang berkata...

tunggu dan lihat kekebalan mereka...

Tanpa Nama berkata...

dari sudut hubungan politik, indonesia tak kesah pun mengutuk rosmah.

kita di malaysia, bagi kerakyatan kat mismah!! hehehe

malaysia boleh!!

woit najib, kau saman laa akhbar indon.. kalau kau berani laa.

Tanpa Nama berkata...

milayoo terbilang cemerlang gemilang people talk of conquering space you all talk of bincat tersombol, aparah? sad sad tale of a first class mentality dissolving judiciary to kitchenery where amah rules kah kah kah farting august house with hood looms kampung-mari kah kah.. sumbat-ing statesman's mulut with selipar jopun kah kah. ayoyo tt, apa mau jadi? y big mama not call call u yet?

serenity9260 berkata...

hidup jiran berjiran,mesti kena ambil berat,wkakakakaka

1.10 Kawasan Paya Tercantik Di Dunia(17 Gambar)
2.Pelukis Tatu Berusia 3 Tahun
3.Peluncur Ombak Professional Termuda Di Dunia Ialah 2 Tahun

opisboi berkata...

projek langgar bini rosmah dah bermula, strategi jahat dari madey al-kutty bermula dgn media indon kemudian laporan polis & sprm olih kuda tunggangan mamak madey iaitu perkosa selepas itu kroni madey masa dlm kerajaan penawar..nampak gaya laki najieb hanya ada beberapa waktu je nak bergaya dgn cincin permata 24.4j, beg tangan 200k dan masa nak menyelimkan badan sebelum membadak semula. modus operandi sama mcm projrk langgar pak TIDUR lah. sapa ada kat media indon kalau tak silap menantu madey laki merina adalah wartawan di indon...keh..keh..keh

bet berkata...

malula mainstream media malaysia..kerja nk jilat je,utusan da xlaku smpai ade ruangan berita drp indonesia.phui!