Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 19 September 2011

LAGU TERANG BULAN JUGA WAJIB DI TUKAR GANTI



INI BENDERA LAMA TANAH MELAYU



nota:
dari tahun 1905 -1920 ini bendera tanah melayu
lihat wujudnya motif merah dan puteh
ini warisan kita
bukan jalur gemilang

malah nama jalur gemilang itu
tak sampai lima tahun
nama bendera kita sang saka
telah beribu tahun

siapa yang mempertahankan warisan!




BENDERA MALAYSIA, AS BERBEZA - meloya


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M. Manoharan disifatkan sebagai rabun kerana tidak dapat membezakan antara Jalur Gemilang dengan bendera Amerika Syarikat (AS).

Adnan Yaakob berkata, kedua-dua bendera tersebut tidak mempunyai persamaan langsung dan kenyataan pemimpin DAP lebih kepada politik.

Jelasnya, Jalur Gemilang mempunyai satu bintang dan bulan sabit, manakala bendera AS pula memiliki banyak bintang yang langsung tidak menyamai bendera kebangsaan negara ini.

“Takkan tidak tahu beza bendera Malaysia dengan bendera AS. Mungkin beliau rabun sehingga sanggup mengeluarkan kenyataan sebegitu,” katanya kepada pemberita selepas majlis Rumah Terbuka Dewan Undangan Pelangai di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Manoharan yang menegaskan bahawa pembangkang akan bertindak menukar Jalur Gemilang jika memperoleh kuasa dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, kebanyakan negara di dunia ini memiliki warna bendera yang hampir sama dengan Jalur Gemilang serta bendera AS dan tidak sepatutnya pemimpin itu mengeluarkan kenyataan tersebut.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..BAGUS AKHIRNYA CERITA BENDERA INI SEDANG DIBINCANGKAN....kah kah kah..

kah kah kah... MALAON DARI PAHANG INI TAK FAHAM.... kah kah kah..

kah kah kah...MEMANG ADA BEZA ANTARA BENDERA AMERIKA DENGAN MALAYSIA...kah kah kah..

kah kah kah...YANG DI TIMBULKAN DISINI IALAH BENDERA MALAYSIA SEKARANG DICIPLAK DARI BENDERA AMERIKA.... kah kah kah..

woit..BUKAN SAMA ATAU TAK SAMA...kah kahb kah

kah kah kah..FAHAM TAK APA MAKNA DICIPLAK?..... kah kah kah..

woit..BUKTI CIPLAK IALAH TIDAK ADA MOTIF MELAYU NUSANTARA DALAM BENDERA ITU.... kah ah kah...

woit...FAHAM TAK APA MAKNA MOTIF MELAYU NUSANTARA... kah kah kah...

kah kah kah..MOTIF WARNA MELAYU NUSANTARA IALAH MERAH PUTEH... kah kah kah..

kah kah kah..INI DARI ZAMAN SRI VIJAYA LAGI...kah kah kah...

woit...KALAU TAK FAHAM APA MAKNA MOTIF SILA GOOGLE BENDERA NEGARA ARAB...kah kah kah..

kah kah kah.... MEREKA MEMILIKI MOTIF WARNA YANG SAMA... .... kah kah kah..

woit..MERAH PUTEH HITAM DAN HIJAU IALAH MOTIF ARAB...kah kah kah

NOTA:
lagu negara ku juga akan diubah
ini kerna lagu negara ku ini di ciplak
dari lagu terang bulan yang diciplak dari memula mooon

hal lagu negara ku ini tak ada gerombolan berani
bersuara !
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah


BENDERA MALAYSIA BARU

13 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kadang kadang PR cakap macam berua upahan UMNO, kalau nak deman harga diri masuk UMNO tukar nama MAMAK dapat ratusan jutaaan ringgit. jangan nak cakap macam memperdodohkan dunia termasuk kepada ahli dan penyokong PR, kalau nak bantu NAJIB cakap terus terang, NAJIB aku NAK RATUSAN JUTA RINGGIT itu baru betul, jangan jadi bodoh dan mudah di perbodohkan.

Tanpa Nama berkata...

suka2 je ubah bendera lama jd baru...
btol..kaler xda langsung motif tanahmelayu nusantara... yg lama ada identiti n motif tersurat n tersirat...
mcm tersirat kopek bik mama..
kah..kah..kah...
~ptrjya~

Hamidi Fizie Bin Ahmad berkata...

motif nusantara tu dah best..kalau kasi tambah warna hijau buat macam kotak bendera malaysia kaler biru tapi tukar hijau sebagai lambang hijau adalah warna perpaduan,merdeka,islam,go green...hahahaha..amacam cun x? kalau x cun kasik taruk tengah2 antara merah putih..macm best..bulan bintang taruk tengah2 kaler hijau..baru ada unsur kerajaan islam di nusantara

Tanpa Nama berkata...

tengok bendera dan dengar lagu malaysia, rasa macamlah kita dah tak ada orang seni. identiti mestilah berbeza dan tersendiri. tiga negara hampir sama bendera berjalur ni. malaysia, usa dan afrika barat. rasa macam orang malaysia tak ada designer. bagi budak sekolah pun pandai apa?

DX berkata...

Bendera tu cuma lambang. Ibarat kalau jenama cuma logo

Yang menyebab satu jenama baik bukan logo cantik, tapi produknya yang baik. Logo itu melambang identiti, bila orang tengok dia kenal ini jenama apa. Logo kena asli, supaya orang tak tersalah beli.

Kalau jenama yang hebat orang bangga memakai barangan dengan logonya. Ada yang buat barangan tiruan guna logo yang sama. Ada jenama kecil yang guna logo seakan sama.

Tanpa Nama berkata...

wah,cantik bendera ni..tp kt mane nk rujuk sumbernye?

Tanpa Nama berkata...

DX jgn jd bangang. bendera bukan mcm logo kt baju tp panji2 yg mesti ditegakkan. zaman perang, jatuhnya panji ketanah bermakna kalahnya angkatan tersebut. apsal org marah bakar bendera tp tak bakar baju? jgn ibaratkan dgn logo. baju lusuh, logo jenama mahal pun jd kain buruk, buat sental kaki je.

TopiJerami90 berkata...

bendera 2 maruah kita,kalau da tiru org..mana maruah negara kita??

HOOTTT!!!!penipuan terbesar dalam internet berjaya didedahkan

Don Hussayn berkata...

Bendera pun x mampu buat sendiri. semua ciplak.

Tanpa Nama berkata...

http://i.imgur.com/cWSs4.jpg

ComOt berkata...

smart la klu tambah kaler hitam kuning. baru kena dgn harimau malaya

Mazlan berkata...

TT saya rasa kena tambah 1 lagi jalur berwarna hijau, yakni melambangkan Islam adalah Agama Rasmi Malaysia, :)

Saya Anak Muda yang mahukan perubahan.

Sh@uLiN berkata...

apa lah korang nii...
x pernh blajar sejrh ke ?
bendera malaysia ni bukan orang umno buat...
just dibuat oleh orang biasa jee...
lagu negaraku pun bukan dijiplak...
asalnya sekitar 1800 sultan perak telah menjadikan sebuah lagu yang diambil dari band perancis untuk dijadikan lagu perak...
tahun 1800 mana ada undang'2 hak cipta lagu...
rasanya radio pon tak tercipta lagi...
dan bendera malaysia dibuat rakyat biasa...
tiada kaitan ngn umno...
bendera tu maybe diinspirasi dari bendera US...
tapi mungkin juga diinspirasi dari bendera majapahit...
lalu diletakkan warna biru di atas nya..
sebab birukan dari dulu melambangkan rakyat...
sebab tu macam bndra us tuu...
aq pon x ske najib and the gang gk...
tpi jgn laa hina lagu dan bendera kita....
kalo x tau sjrh blaja laa lgii...
faham ???
kalo nak debat lagi ni jom debat kt fb...
syah.kiva@gmail.com