Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Khamis, 29 Disember 2011

PENCERAHAN FIKRAH DALAM RUANG DEMOPKRASI





DARI PEMBACA TT





MERAYAKAN RUANG DEMOKRASI
Anonymous 12/27/2011 Kalau rasul ko tu muhamad sorang ja pa hal ko sembelih korban ikut ibrahim@abraham? Bukan sah ibrahim tu yahudi?bukan ka bani arab ni dr leluhur hamba yg d kahwin ibrahim pasal isteri pertama dia tak beranak..?pa hal ko keliling kaabah yg dibina ibeahim?nah ko hina jesus angkat salib ko hal bro?

aku cakap ko lagi teruk ikut cakap pak arab...biasa la klu tengok drama isteri kedua biasanya mmg selalu gaduh ngan isteri pertama...ni la ni sampai ribu ribu tahun pun masih mo gaduh gaduh.. Yelahhh agama ko saja paling betul...ko makan la tu ambik ko...ada cop d dahi ko 'SYORGA'..pasal ko islam kan?

tak kisah la ko ragut rogol zina curi rasuah pasal tuhan ko maha pengampu...pasal ada bulan puasa ko boleh clean dosa...p umrah clean..p haji clean..serupa la ko macam najib hajikempru...sia sia gaduh ngan ko ni...arhhh esok ko ikat diri ko dengan bom...jihad la ko sorang sorang gerenti masuk syurga..
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11


betoi,kita boleh lebih tapi jgn lebih-lebih.
By underBear on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11

siapa rasul kamu? apa kitab kamu?. agak2 apa ahli kitab (yahudi & nasrani) akan jawab?
By kampong lad on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11

Woit binatang..kuang hajaq betul duk sibuk kata org lain tak betul tapi rupenye kau yg tolol..ape pnya bangang statement kata nabi isa bkn rasul allah??kau yg tgh mnyesatkan org bangak..melayu tutul lar lu..buat malu mamalia beragama islam..
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11

Woit Anonymous 27.12.2011 ! Biar betul apa yg kau cakap... "Satu-satunya Rasul kita ialah Nabi Muhammad SAW" "Di dalam Al-Quran juga tak menyebut Nabi Isa sebagai Rasulullah" "Hanya Nabi Muhammad SAW satu-satunya Rasul kita" Statement engkau ni semacam dah boleh disqualified engkau dari jadi org Islam. Satu liang lahad direservekan sebelah Makam Rasulullah s.a.w di Madinah khas utk Isa ibn Maryam sebagai Messiah (al Masih).

Dia akan datang dan teruskan kehidupan dan die a natural death as a person.Engkau langsung tak faham significant Isa ibn Maryam dlm waktu ini...Kalau the second coming of Isa ibn Maryam ini terjadi in our period of time,mana engkau nak letak muka engkau?Dia akan betulkan semua benda di semua negara,of course including the three unbreakables,POLITICS,ECONOMICS & LAWS..

To bro Tukar Tiub,as a Muslim kita tak boleh acknowledge that birthday Isa ibn Maryam is on 25th December,sbb he was never born in winter.Remember when Allah s.w.t in Quran ordered Maryam r.a to See more...
By Abu Abdullah on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11

salam, aku lagi malaeh nak komen. bukan la pasai aku rasa pandai dari mamat ni, tapi dah memang tak betul, so kena la bagi perbetulkan. Semua belajar, muslim kena percaya 6 rukun iman termasuk percaya kepada nabi, ada 313 nabi tapi ada 25 rasul yg Allah pilih dan takrif Rasul adalah sampaikan apa yg Allah ajarkan pada diri dia dan semua umat,Jadi Islam itu disempurnakan oleh Nabi Muhammad tanpa kita menidakkan kerasulan nabi2 lain.

kalau tak sebab nabi Isa tu, kita tak dapat sembahyang cuma 5 kali sehari je, dia yang nasihat Nabi Muhammad untuk rayu kat Allah supaya kurangkan, masa naik ke sidratul muntaha , terima amanat solat dalama isra' mikraj tu.Lain kali baca lebih sikit. tapi bab tarikh lahir tu, Allahua'lam dah tauhid TT dgn Allah..itu antara dia saja..salam bro
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11


siapa rasul kamu, apa kitab kamu....agak2 apa umat yahudi & nasrani (ahli kitab) masing2 akan jawab
By kampong lad on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/29/11

salah ke agama lain nk bdakwah? dorg pon rase agame dorg betol. contoh mcm makcik aku glak kan org jepon, sbb klau nmpk gerhana bulan kene buat bising. to tande anjng syurga nk mkn bulan. cube cerite kt dorg, klau bsiul nt akn memarakan lg api nerake. msti la dorg gelak kan? so ksimpulan nye, jgn nk slah kan agam to klau penganut islam btukar agama. pemimpin dorg bt keje, pemimpin kite bt aper?
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

ZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ KAH KAH KAH
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

ZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Mak Oiiii....tah habis habis berbuih mulut dengan tajuk ini. Boringnya politic Malaysia
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

anonymous kata ; "Walapun Nabi Isa adalah Nabi... Tetapi sebagai ahlilsunnah wal jamaah... Satu-satunya Rasul kita ialah Nabi Muhammad SAW... Di dalam Al-Quran juga tak menyebut Nabi Isa sebagai Rasulullah..."

ada orang tak habis mengaji kitab pasal Rukun Iman daa.. itulah jangan mengata harakah sangat, kurang-kurang ada juga ruangan mengaji kitab dari Ustaz Hadi / ustaz2 yang lain.. kalau tak mengaji, setakat buat andaian sendiri, pun boleh terpesong akidah bang..

tak tau beza antara Nabi & Rasul ye? buka-buka lah kitab lama atau tanya-tanya orang yang pandai.. kalau tak tau, jangan memandai.. haha :) -Dolah Sani
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Salam tuan pembaca tidak bernama Walapun Nabi Isa adalah Nabi... Tetapi sebagai ahlilsunnah wal jamaah... Satu-satunya Rasul kita ialah Nabi Muhammad SAW... Di dalam Al-Quran juga tak menyebut Nabi Isa sebagai Rasulullah... Hanya Muhammad Bin Abdullah... Cucu Abdul Mutallib... Izinkan saya perbetulkan ayat ini:- Nabi Isa a.s merupakan salah seorang dari 313 orang nabi, 25 orang rasul & 5 orang Ulul' Azmi. Rujuk http://asaspedoman.tripod.com/rasul.html Terima Kasih
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Hahaha..nampak sgt tulisan ko pasal maulud nabi isa tu xcool..come on r..bab politik if nk persenda,berhenaka,org xkesah..but if bab agama,please sensitif sket wahai isham si tukar tiub..aku harap teguran2 pembace nie ko terima k..bukan bermakne org tegur tu benci ko..tegur sebab sayang..:)
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

(Continue...2/2) Religion seeks to comfort the weak, the helpless and the oppressed with the belief that the affairs of this world are governed by the Will of God and that its acceptance and resignation helps to endear them to God. This sort of teaching naturally tends to morbidity, and emboldens their religious leaders who profess to interpret the Will of God, so that they indulge in their misdeeds with perfect impunity and persuade the adherents to a complete and quiet submission.

Deen, on the other hand, raises the banner of revolt against all forms of tyranny and exploitation. It calls upon the weak and the oppressed to follow the Divine Laws and thereby seek to establish a social order in which all tyrants and oppressors will be forced to accept the dictates of right and justice. In this social order, there is no place for dictators, capitalists or priests. They are all enemies of Deen. Religion enjoins religious meditation in the name of worship and thus induces self-deception. See more...
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11


It is a Challenge to Religion. Religion vs. Deen ------------------- A comparative study of religion and Deen, should help us understand the vital and fundamental characteristics of each and the differences between the two: Religion & Deen. Religion is merely some sort of subjective experience and is concerned only with the so-called private relationship between God and man.

Deen is an objective reality and a system of collective life. Every follower of a Religion is satisfied that he has established a communion with the Almighty, and the objective of each individual is his own salvation. The aim of Deen on the other hand is the welfare and progress of all mankind, and the character and constitution of a society indicates whether or not it is founded upon the Divine Law. Religion does not afford us any objective.

criterion by which we could determine whether or not our actions are producing the desired results. In a social order governed by Deen, the development of a See more...
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Salam.. Apa yang aku baca dari ALQURAN.. NUH, IBRAHIM, MUSA, ISA dan "MUHAMMAD" semuanya ISLAM.. Apa yang aku faham dari ALQURAN.. "MUHAMMAD" hanya akan mengaku orang yang berjuang bersamanya adalah golongannya.. Telitilah KALIMAT ALLAH.. agar selamat dari bencana AKHIRAT..
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

rasulullah = pesuruh Allah rasul ada 5 orang : Nuh, Ibrahim, Musa, Isa dan Muhammad nabi ada ramai sangat tak ingat jumlah sebenar jadinya kalau disebut Isa a.s tu rasulullah pun tak salah, mmg baginda rasulullah pun.

xda kaitan dgn terpesong aqidah. syahadah mmg la disebut Muhammad s.a.w sbb baginda nabi bagi umat akhir zaman. apada...nie aku belajar masa subjek Pendidikan Islam Form 5...kalau salah sila hantuk kepala menteri pendidikan
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

1. Tukar Tuib daytime dreamer or bermimpi di siang hari lol...,
2. 09/01/12 @ to "4". End of Anuar's legacy. It's Game Over!
3. The mess is over, Anuar and YOU are the liability to this nation.
4. Tukar Tuib going to miss his founder $$$$$.
5. People Not Gonna Cry For You and Anuar
6. Tukar Tuib you are rude. mind your words,your words describe yourself. LU KACAU BILAU...
7. Tukar Tuib not suitable for educated people. Do you call yourself educated. he he he..
8. Tukar Tuib telah "melancaukan diri sendiri"
9. Tukar Tuib sayonara
By TukarTuibdeFanClubMembers on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11


Pi la lu..tak habis-habis isu agama. Mabuk ka kawan..ini krismas jangan banyak minum beer..tak habis-habis lagi isu.."wa punya tuhan lebih besar dari lu punya tuhan..wa punya tuhan lagi hebat dari lu punya tuhan" hello deyyy..ini malaysia la.

Banyak agama jugak dalam.Lu cakap mcm lu saja islam. Nanti mati sendiri-sendiri jawab la. dari lu complen isham, lagi baik lu cakap sama UMNO punya orang kasi tutup semua Kelab malam sama Kedai judi..baru cakap akidah..ada berani???
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

terdapat 124,000 nabi. daripada itu, hanya 313 rasul. Sebagai umat islam, kita hanya wajib mengetahui 25 nabi dan rasul. Daripada 25 nabi tersebut, 5 adalah ulul azmi. http://www.loveloveislam.com/2011/04/senarai-nama-rasul.html
By Alien on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

sapa hantar surat ni? serbanistas mana yg hantar ni? tantawi ka? kah kah kah!
By Non-Governmental Individual on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

rasul maknanya pesuruh.. semua nabi dan rasul pesuruh Allah..semua nabi sebarkan islam mula dr adam.. beza pendapat biasa la bro..sbb tu kena membaca..selagi org tu pernah mengucap hanya Yang Esa shjlah tentukan nasibnya kt akhirat..ingat.. org masuk syurga bukan sbb pahala tapi sbb rahmat Allah..
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Wow!! hebat penulis nie, memang hebat mungkin penulis nie dah naik MAKAM bukan lagi manusia mungkin dah jadi LEMBU. Hebat penulis sekor nie, penulis sekor nie boleh tau perancangan jahat PR menyesatkan lebih ramai umat Islam yang rendah tahap kualiti imannya...

penulis LEMBU SEKOR NIE tahu yang menyokong PR adalah dari kalangan mereka yang rendah tahap kualiti imannya dan Agama mudah PR beli dengan RINGGIT MALAYSIA. SEMUA YANG PENULIS LEMBBU NIE TULIS SEMUANYA TEPAT HANYA ADA PADA umNO. RINGKASANYA PENULIS NIE TAK LEBIH DARI SEKOR LEMBU. -wakleman
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Salam. sangat setuju dengan pandangan saudara pengirim surat. Kita perlu beriman wujudnya Rasul Allah Isa alaihisalam walaupun kita bukan umat Baginda. Manusia akhir zaman semua adalah umat Muhammad s.a.w

Kpd saudara Hisham, Islam tidak pernah meminta umatnya percaya tanpa fikir. Kepercayaan ikutan yg tidak jazam masih belum sempurna iman namanya. Aqal diberi kedudukan amat tinggi nilainya di sisi Islam. Tapi kebebasan berfikir tertakluk adab dan dalam ruang orang beriman. Semoga kita semua mendapat hidayah dariNya, ameen.
By mekyam on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11


Ni sorang lagi islam keturunan, islam sdn bhd yang dia saja yg betul, yg menganggap tuhan tu flip flop mcm najib, harini ok dan esok tak ok.
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Tak paham. Hujah berterabur. Maksudnye mereka yg membaca harakahdaily dan malaysiakini lemah iman? Apa kena mengena dua suratkhabar tu dgn iman yg lemah? Jadi, apa yg perlu dilakukan untuk menguatkan keimanan umat islam supaya boleh tahan gangguan pihak kristian dgn duit mereka? Tak nampak pun cadangan tersebut dari pembaca ini.
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

terer lah yang menghantar surat ni. tak sependapat saja, lemah imannya. phew. terror.
By dean. on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Rukun Iman ke 4 - Beriman kepada nabi dan rasul. Senarai rasul yang WAJIB kita percaya ada 25. Maksud Rasul adalah "pesuruh". Maksud Rasullullah adalah "pesuruh Allah". Isa A.S adalah rasullullah ke 24 dalam senarai WAJIB percaya. Sekian.
By Zan on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

sampai part takbir kat hujung tu. aku tersenyum menahan gelak. pasal kat ofis. hahaha! no master! no dog!
By DX on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Demi pencerahan, surat yang men-tiaw pun ko siarkan jugak.. salut kepada yang menulis, dan salut TT. Kebenaran itu pahit dan boleh mencederakan esofagus kalau silap cara menelan. Apa pun, ahli sunnah wal rasuah wa rajagopal wal-ptuih wajib dihumban.. kampung aku kat ujung johor tak lama lagi kena jual dek rajagopal.. nanti aku korek2, pastu kita tibai sama-sama.. nak harap kat YB, kat MP memang laaa tak boleh diharap.. PTUIH!!
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

kah kah kah...lawak jg tulisan ni. konon hebat lah tu bila bercakap mengenai kualiti iman.. padahal sendiri tak fhm apa yg dimaksudkan TT disebalik lawak berisi tersebut.. ye la org beriman kn mana la fhm mksd2 ayat yg tak beriman. ;) syabas kerana terus beriman dgn Be End..

kita yg atas pagar dh memilih jg ni.. sbb kita baca, perhalusi setiap inci dan kemudian baru dimasukkan ke dada.. ye la..org tak beriman kn.. maka nye tak fhm hukum hakam.. makanye kita ambik yg lawak jd hiburan dan yg betul jd sempadan... dan yg buruk (seperti Be End) kita nak tendang :).. salam dan Selamat Menyambut Hr Krismas kepada kwn2 yg beragama Kristian...
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

penulis ni islam kerana bapaknya islam. Penulis ni islam sebab ibunya islam. penulis ni islam sebab datuknya islam. Anaknya iman atau tidak tiada pilihan. Sama macam bapak. Long live Richard Dawkins
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Sila lihat Surah As-Saff (61):6; Dan (ingatlah juga peristiwa) ketika Nabi Isa ibni Maryam berkata: "Wahai Bani Israil, sesungguhnya aku ini Pesuruh Allah kepada kamu, mengesahkan kebenaran Kitab yang diturunkan sebelumku, iaitu Kitab Taurat, dan memberikan berita gembira dengan kedatangan seorang Rasul yang akan datang kemudian daripadaku - bernama: Ahmad". Maka ketika ia datang kepada mereka membawa keterangan-keterangan yang jelas nyata, mereka berkata: "Ini ialah sihir yang jelas nyata!"
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

hang sorang aje yang takut isham... takut kahwin... kha kha kha tapi kalau cerita bab pompuan dia lah numero uno... kha kha kha nak bangkitkan kesedaran orang melayu supaya bangun tu memang tersangat baik, tapi cuba masuk jarum sesat tu macamlah orang melayu ni semuanya bengong.

sebelum nak melekeh-lekeh orang, cerminlah diri sendiri, siapa yang takut (kahwin?), siapa yang malas beranak? nak harap masyarakat semua nanti lahir takde makbapak? nak suruh semua orang berzina pakai kondom macam hang? tak payah kahwin. tunjukkanlah contoh dan bukti yang masyarakat anak haram boleh memakmurkan muka bumi, kalau ada.
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Tukar Tiub blogspot telah di 'Blocked' di Saudi Arabia selama 4 hari.....dari 24-Dec hingga 27-Dec,2011. Pada 28-Dec, baru dapat layari TT !! Hidup TT !! Dari Rakyat Malaysia di KSA
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11


Sebenarnye orang melayu kena betul2 islam jujur, ikhlas dan berani buang unsur melayu yang lemah.. Sikap takpe la dan pelbagai alasan yang membuat melayu jadi layu.. Al_quran suruh amar makruf nahi mungkar.. tak perlu takut makhluk kat alam semesta ni.. Apalagi parti politik atau apa saja yang menakut-nakutkan kita.. juga tak perlu la takut tungu kiamat kita semua akan mati kelak takda sape yang idup lama pon.. So nak takut apa.. rezeki kita bukan makhluk tentukan.. buat sebaik yang kita boleh jangan lemah.. dan takut..
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

setuju . kadang - kadang , bani Melayu dibodoh - bodohkan oleh Tukar Tiub . bila bodoh , maka otak akan cepat terbarai . bila dah terbarai , yang boleh buat hanyalah ketawa kah kah kah . tak semua pandangan Tukar Tiub tak elok . adakalanya bagus dan satira . bagus . tapi bila masuk bab ugama , Tukar Tiub nampak bangang dan bodohnya .

Ini bukan cakap - cakap satu orang atau dua orang , tetapi ramai ! Memanglah tugas ustaz untuk menakut-nakutkan orang ramai . Ustaz yang alim ugama bertugas sebagai pengingat . Sama artinya macam ulama . Takutkan orang ramai supaya takut kepada Allah SWT . Tapi ustaz pun ada banyak jenis . Itu semua sedia maklum . Pelik .

Bila ustaz beri ceramah dikatanya menjadi pak turut . Hakikatnya , sedikit sebanyak , ustaz juga lah dicari jika berlaku solat jenazah . Untok menjadi imam solat jenazah kepada yang mati . Kesimpulannya , kalau bodoh dan bangang , Tukar Tiub tak perlu transferkan bodoh dan bangang kepada orang ramai . Simpan bodoh dan bangang anda See more...
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

malas nak cakap, kebanyakan puak yang cepat melenting ni buta hati tak paham maksud tersirat. tulisan anonymous tersebut, walaupun berhujah, tapi terlalu cetek macam budak lepas sekolah baru jumpa dunia. pastu last sekali jerit Allahuakbar, nak halalkan hujah cetek dia tu, biasa la rekrut tuhan.

dia sendiri tak paham apa maksud مولد pastu ada hati nak sekolahkan orang. ngaku Islam tapi kata nabi Isa bukan rasul? bangang ke apa. dalam Islam, Isa al-masih tu rasul, sama macam Muhammad SAW. cuma yang membezakan adalah syariat, dan kalau mengaku Muslim zaman sekarang, syariat yang boleh diikuti sekarang ni cuma syariat Muhammad, bukan Isa. tu hujah yang betul. bengong. malas nak cakap lebih, lu pi sekolah dulu la. tapi biasa la, puak umngok ni mana reti bahasa
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

assalamualaikum akan saudara isham itu tahu sejarah. melihat dengan dua mata akan sejarah .maka yang protestant kata lain, yang katolik kata lain. kitab bible pun lain lain. Arwah Sheikh Deedat sudah terang panjang lebar semasa dia di alam syahadah. jikalau dengan niat muhibbah dan toleransi maka bersepakat ulama dalam mengatakan ianya harus. cuma mengapa ditulis maulidur rasul.

memanglah maknanya di dalam bahasa melayu hari keputeraan rasul.akan tetapi ada beza antara nabi dan rasul. akan nabi isa diutuskan pada kaum bani israel.di dalam bahasa inggeris hanya ada prophet dan ada messenger. adakan ianya sama dengan bani jawi takrifannya ? akan bani jawi ada beza antara nabi dan rasul. ada tingkatan dan ada penjelasan dan ada takrifan.

adakan orang kristian faham beza antara prophet dan messenger ? akan mereka mengatakan Nabi Isa tu sebagai anak tuhan. bukankah lebih tepat saudara isham menulis, Birth of Son of God ? akan di dalam quran, nabi nabi lain dipanngil oleh Allah dengan See more...
By kata on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Apa makna maulid tu? setahu aku zaman nabi atau zaman sahabat tak da pun sambut maulid. Perkataan maulid tu kira masuk dalam akhidah ke? Kalau orang sebut maulid kat orang lain selain nabi kita, kira berdosa ke. itu kira perkataan keramat ke, tak leh pakai kat orang lain. Nabi Isa bukan salah seorang dari 25 rasul yang wajib kita tahu kan. habis dia rasul dari siapa kalau bukan dari Allah
By Pokeh Busu on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Ugama adalah sesuatu antara manusia dan Tuhan. Kalau asyik bertekak pasal Ugama. Tak sampai ke mana pun. Orang Melayu perlu sedar perkara ini. Seseorang tidak menjadi mulia serta merta semata-mata kerana beragama. Akhlak dan budi pekerti seseorang akan mencerminkan keindahan agama seseorang. Pendek cerita, tak payah nak membohong panjang lebar. Semua sedar di merata dunia. Agama mana yang mengajak keamanan. Agama mana yang mengajak kehancuran. Masih tak sedar sedar kaum aku nie. Hampeh...
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

wahai yg menulis surat, lucunya kau baca surat ko.. mmc na la ko blh terlepas ni... aku ni muslim tp sedih baca surat ko.. ni la melayu yg xreti pikir panjang... melayu mcm ni byk.. cth perktaan jesus. ada lencana " muslim love jesus " terus takut, terus ckp sesat. sedangkan jesus itu adalah perkataan nabi isa dlm bahasa ingeris. aduhai melayu, berubah la.. tolong bykkan membaca krn kurang membaca akan meyebabkan bodoh . sekian
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

ko merepek apahal. porahhhhh. mcm lah sndr tu utusan tuhan nak merepek kat abg isham. phui!
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

betul ke satu satunya rasul..nabi muhammad saw shj...hati2 jugak dgn surat ni..dan umat islam semuanya mesti sentiasa berhati-hati...kalau penulis surat ni dah tau niat jahat kristian kenapa dia tak mantapkan iman org2 islam yg lemah tu...apa tindakan org islam yg berkuasa..????
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

hahahhhaahaha manusia bahgal. bangang, bodoh, tak ada otak & akal nak berpendirian. kalau kukuh agama kau tu, bagusla. tempahla tempat kau di syurga. di bawah pokok mana2. jangan nak menyibok hal orang lain. orang lain pandai2 berbaik sesama manusia, berbakti dan berjasa kepada anak bangsa, muka bumi, BUKAN HANYA NAK TIKET ke syurga........... ISLAM ADALAH CARA HIDUP ....

bukan cakap bahasa macam kau..... bukan meludah sini sana...... bukan bawak kereta sambil berketayap, berserban tapi membunuh ANAK BINI.....mati accident akibat cara memandu macam laknat....... bukan tengok perempuan lain..bila bini dah gemok atau huduh....tengok tak malu2...macam sakai.....

bukan tengok perempuan lain bila dah ada bini, tak kisahla bini ada di sebelah atau di tempat lain...... bukan nak sibuk pasal orang lain punya perbuatan, cermin diri sendiri....berilmu cukup dah? berapa buku kau baca setiap bulan? buku apa? tak pernah habis satu buku pun? asyik menopong tengok TV? NGOK ISHAM, HAPPY NEW See more...
By mampos la on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11

Kalo korang yang convert orang lain bole pula.
By Anonymous on PANDANGAN DARI SEORANG PEMBACA on 12/28/11





8 ulasan:

febhi berkata...

bila baca komen/surat terbuka di atas, orang nak jadi muallaf pun takut... Habis maki sama Isham... Kalau rasa Isham salah bimbing la dia dengan berhemah. Nak tegur hal agama, tapi maki maki....

Tanpa Nama berkata...

lu orang gaduh2 pon xguna...masing2 ada keprcayaan sendiri...pada yg ngaku diri tu islam, sedar2 lah diri ckit, ikut cara islam jgn ikut cara setan (ati meluap2 terbakar sampai nk memaki hamun - setan mmg suka api pon). byk cara cool yg lain boleh dipakai. islam pd nama tp iman kelaut pon xguna. So, ape2 hal tetapkan iman dulu baru leh ngaku diri tu muslim. ingat n amalkan kepada rukun iman 6 perkara - teras kpd keislaman (xtau, cari lebai google)...

Tanpa Nama berkata...

Nampaknya ramai silap baca.. :) jangan marah kata isham tu ada benarnye..

Nabi Isa tu salah satu 25 rasul yang wajib diketahui.. Yang silap terkeluar akidah pengaut kristian ni sebab percaya Nabi Isa tu anak tuhan.. tu je.. padahal agama sebenar yang di bawa nabi Isa tu sama je dari Allah.. bila dah kena ubah tu jadi karut.. dan salah semuanya..

Maulud nabi (hari lahir nabi Muhamad S.A.W) pon bidaah juga tapi dibenarkan kerana membawa kebaikan dalam merayakannya memuliakan sebab baginda ketua nabi dan rasul yang membawa agama pelengkap yang diturunkan dari zaman Nabi Adam..

Nabi Isa? kena wajib percaya tapi bukan percaya dia tu anak tuhan.. percaya yang dia sama macam rasul dan nabi lain yang berdakwah tapi diselewengkan dan dijual oleh pengikut depa.. tak tau la christmas day tu benar tarikh lahir tapi kalau tak silap ianya hanya angap umum yang dipersetujui.. bukan tarikh lahir sebenar nabi Isa pon..

hmm payah dan susah akidah nih.. jadi kena hati2.. dan banyakan membaca dan mengkaji.. Insya'Allah tuhan akan tunjuk kebenarannya..

Wallahualam..

Tanpa Nama berkata...

Sebagai muslim kita perlu percaya isa anak mariam adalah rasuk ALLAH. Tp kita xblh samakan nabi isa ngan jesus kaum kristien, begitu jugak kita xblh smakan ALLAH ngan ALLAH yg disembah oleh org kristien. Jika kita fikir tuhan yg kita sembah sma dgan tuhan yg nasrani sembah kita telah melakukan syirik. Tuhan kita dan rasul kita berbaza sama skali dari yg di percayai oleh kaum nasrani.

Non-Governmental Individual berkata...

Kalau rasul ko tu muhamad sorang ja pa hal ko sembelih korban ikut ibrahim@abraham? Bukan sah ibrahim tu yahudi?bukan ka bani arab ni dr leluhur hamba yg d kahwin ibrahim pasal isteri pertama dia tak beranak..?pa hal ko keliling kaabah yg dibina ibeahim?nah ko hina jesus angkat salib ko hal bro?aku cakap ko lagi teruk ikut cakap pak arab...biasa la klu tengok drama isteri kedua biasanya mmg selalu gaduh ngan isteri pertama...ni la ni sampai ribu ribu tahun pun masih mo gaduh gaduh..
Yelahhh agama ko saja paling betul...ko makan la tu ambik ko...ada cop d dahi ko 'SYORGA'..pasal ko islam kan?tak kisah la ko ragut rogol zina curi rasuah pasal tuhan ko maha pengampu...pasal ada bulan puasa ko boleh clean dosa...p umrah clean..p haji clean..serupa la ko macam najib hajikempru...sia sia gaduh ngan ko ni...arhhh esok ko ikat diri ko dengan bom...jihad la ko sorang sorang gerenti masuk syurga..

tanpa nama, 29 Disember 2011 10:52 PG


==============

TERBAIK!!

MadeyBersiong berkata...

gua sejak baca TT masa pilihanraya 2008 dulu, gua faham yang TT ni bab2 politik memang power, tapi bila masuk bab agama gua surrender dengan TT, nampak sgt jahil nye tu..gua kadang2 terfikir yg TT ni saje aje bikin havoc nak tengok respons pembacanya (TT sgt bijak)..sebijak2 TT pun, kebodohannya tetap ada..TT ni macam Madey laa, ada baik ada jahat dia kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Udah-udah laa wei. Penat pulak aku baca debat-debat yang macam tak ada hujung pangkal nih.. nak kata bertambah atau berkurang iman aku bila baca ulas-balas2 ni semua, tak rasa apa2 laa pulak.. sebab isu pangkalnya hanyalah soal terma bahasa sahaja!! yang melalut sampai rukun iman ni apa kes? bila mengulas terus ke gunung ke laut perginya.. haadddooyy.. kita cerita isu sesama manusia dah laa yek.. nak pening2 pasal akidah, biar TT bukak dulu post yang spesifik pasal akidah dan cabang-cabangnya.. time tu kita bubuh laa.. ada beran kaa TT? wahahaha..

Tanpa Nama berkata...

gua tatau la nak cakap..ini blog TT, lu musti tau camana nak layan TT.. TT kapir ka, tak paham islam ka, itu antara dia dengan Allah.. gua memang OK jer sama TT..

kalo lu terlebey islam, lu pegi la semayang kat masjid yang masih banyak kosong lagi ruang dia tu.. ajak anak beranak lu pegi masjid kasi penuh ruang solat nuuu.. mau pergi berperang, palestine sana masih menunggu.. atau nak buktikan kasih kepada agama, kasi turun sama UMNO/BN dengan berperang bagi UMNO/BN turun dulu..

sini tempat nak ceramah revolusi..

kepada yang nak tahu lebih2, jumlah nabi sangat banyak, sekitar 124000 orang (manusia biasa pun berjuta2 orang, takkan la jumlah nabi tersangat sikit begini).. manakala jumlah rasul adalah 310-315 orang, yang sangat2 digalakkan kita mengingat (sesetengahnya sebut wajib) ialah 25 orang sahaja. Jumlah tepat, kita tak akan dapat kenalpasti sampai bila2 kecuali jumlah rasul yang wajib kita kenal dan ingat ialah 25 ini.. Nabi Isa adalah Rasullullah, sama seperti Muhammad Rasullulah. Antara bezanya Muhammad adalah penghulu segala Nabi2, zaman pun lain2.. nak lebih kenal, ilmu2 kat pondok lagi detail dia explain.. hinggakan raut wajah dan bentuk badan pun ada.. gua tak leh explain kat sini sbb gua bukan tok guru pondok, tapi gua memang duduk memondok lama jugak..

PASAL AGAMA, TAK BOLEH KITA PIKIR IKUT HUKUM DAN KEMAMPUAN AKAL SAHAJA.. Tak mampu kita berbuat demikian.. gua hidup sama tok guru pondok pun, dia punyer amal ibadat tersangat hati2 dan nilainya tersangat tinggi dan cool.. pun dia tak jadi terlebih ishlam.. tahu camana nak tackle kenyataan dan persoalan mendatang.. boleh mengalir air mata bila kita kenal sama dia orang.. itu belum kita kenal nabi2 dan rasul2 secara lebih dekat lagi.. environment nabi2 cukup hebat tak tercapai dek pikiran kita.. gua tak nak explain macam gua pandai saja.. tapi gi la tengok sendiri mana2 pondok yang ada tok2 gurunya..

orang2 pondok pun sudah kenal TT.. lu terlebih isylam jangan bikin malu sama kami.. jangan pikir orang2 pondok tak pernah jejak kaki ke luar negeri? ada yang berbahasa inggeris kelat pun ada, ada yang terer geordie pun ada.. bukan bermanglish ala india cina sudah kalut wannabe white! nak kenal nabi isa lebih2, kenali agama kristian dulu, kemudian compare dengan apa yang buku2 pondok explain.. jangan melampau2 bertanya hinggakan tak ada satu kepala ekor pun menjadi manfaat kepada kita..