Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 20 Januari 2012

PENCERAHAN FIKRAH DALAM RUANG DEMOPKRASI




PERLU DIFAHAM SISTEM INI





PANDANGAN PEMBACA:

sebagai kapitalis kecik(petite capitalist) iaitu pemilik rumah2 ayam,rumah judi,factory-factory,stable horse dilembah kelang, aku nak bersurah fasal kapitalis. kapitalis memmebntuk pasaran yg tak wujud dan mengambil untung atas pasaran.kapitalisme bermula dari 1)sumber asli 2)peroleh sumber itu 3)perkilangan 4)pasaran 5)konsumer 6)landfill ekonomi bagus.import ekspot baik.kilang jadi.

masalahnya... kapitalisme melahap buroh dan bahan mentah dgn byk.sumber ada had.boroh tak cukup.kapitalisme tak kisah kau kerja kilang 12 jam tak ada OT gaji mcm bangla dpt. sumber asli akan habis.minyak,besi semua akan habis.kayu habis.puchong dulu ada lombong besi.betul2 bwh skve.mana bijih timah?timah jongang sj yg masih dara. kapitalime menghasilkan sampah.sbb matlamatnya org beli brg bukan guna barang.woi...kitar semula tak akan menjadi dimalaysia!pernah dgr org cakap "baik beli baru,lau repair mcm ko beli barang ni dua kali"

korg nak tengok kapitalisme?tanya anak korang dalam 3 minggu ni berapa kali milo@vitagen@steadler@kedai buku chap semut panggil beri ceramah pastu suruh beli barang.apa kaitan minum vitagen dgn otak?disuruh beli pensil amalina kalau nak pandai mcm dia. apasal?sbb duit ko lg wangi dr taik ko.

darah dan saraf kapitalime ialah duit fiat.apa tu?yang chap daulat tuanku tu.duit fiat pemegang nilai.tp kenapa ia jd x bernilai?krn ia boleh didagangkan.qarin duit fiat adalah inflasi.apa tu?susut nilai pada pemegang nilai.kenapa?dulu,tiap2 gram emas dibiakkan 80 keping duit seringgit.sekarang bg tiap gram emas dibiakkan 156 keping duit seringgt. apa pasal?sbb duit fiat dan ketul2 emas dua2 boleh dijual.

semua org nak nombor naik.masa ko sekolah dulu ko nak no1 ke no17? apasal ko nak beli durian ada nama?dah hafal ang heer,musang king bla bla serupalah dah pandai pilih makan.sbg penjual durian sejak 1991 aku dekah2 sampai cirit.gred menentukan nombor dan warna agong yg aku nk ambil. apasal nk beli astro?sbb kaya?sbb nk tgk bola?sbb nk tgk cleavage eva longoria?

tahun 97 dulu ada satu soap opera hongkong.aku dah lupa tajuknya,tp aku ingat nama watak.ting yee dan fong sun hop.simon yap yg berlakon.cerita tu bgtau dlm 5 episod cerita kapitalisme ni. pastu sapa yg dok penang tolong pesan kat dr muhammad hj salleh suruh dia balik kampung.org nak tanam sawit dah langgar batu perenggan.
By dukun melayu on INI BUKAN KALENDER MAYA on 1/19/12




6 ulasan:

Sudin berkata...

Akibat dari amal dan ibadat di pisahkan....

Tinggal sekelumit....

Nak beli moto....riba/bunga
Nak beli rumah...riba/bunga
Nak belajor pinjam PTPTN...riba/bunga

Akhir kalam,sembahyang,salam kiri kanan....belah
Balik rumah,rumah yang diduduki riba....
Naik moto gi sembahyang...riba
Nengok anak mengaji...riba

errrrrrrr....lancaulah lu cakap dan doa berbuih-buih
pegi umrah 2,3 kali....kalau amik haji jalan kaki gua salute...

Tak sedor semua masuk neraka !!!

Huh...!..nak mula dari mana isham ?
Tabik hormat sama lu angkat topi sebanyak eerr satu kali....ya akhirnya dunia milik anak muda..!

Jelas Islam sekarang adalah barang dagangan.Tak lebih tak kurang.
Nak mengaku lebih Islam dari orang lain....cermin diri dalam segenap hidup sekarang....!!!!
Tunjukkan contoh satu keluarga yang tak terlibat dengan bunga/riba......

Ngaku Islam.....di rumah ada ASTRO
Ngaku Islam....anak belajor duit PTPTN....riba/bunga
Ngaku Islam...beli rumah pinjam loan 4%,5%...

Ada juga ayat power iblis/setan.....kalau tak minjam tak berharta......
Jawabnya ini jenis Islam ceghodik buah pelior.....!!!
Kuat menghukum....tak sedor ekor gelumang tahi.

Tanpa Nama berkata...

Gambar iklan Kapitalisme meniru gaya Coca Cola sewajarnya menjadi gamabr moto kepada gerakan pelajar Malaysia yang cerdik!!!!!!!!!!!!!

Cerdik berkata...

Baru sekarang kecoh gaji ketua jabatan kjaan akan naik kpd RM80 000 sebulan walhal pekara ni dah lama berleluasa dikalangan ketua ketua GLCs. Bukan shj gaji bulanan malahan bonus tahunan RM10 juta setahun. cuba kira setahun berapa income dia dpt? berapa pula opisboy dan peon dpt? Yg dpt puluh puluh juta pendapatan ni la beriya iya sokong BN sebab gaji dia berpuluh puluh kaliganda lebih lumayan dari gaji PM. Ini kah keadilan dlm dunia??? opisboy kerja lagi teruk hirup asap diesel sepanjang hari dgn gaji RM700. Pak Guard gaji RM350. CEO GLC gaji RM100 000 sebulan dgn bonus tahunan RM10 juta. Padan muka Melayu yg disesatkan Kapitalism.

serenity9260 berkata...

kapitalis sama dengan maksud menjauhkan jurang yg kaya dgn yg miskin,tol x??

LOL Aje : Selepas Cap Jari, Cap Punggung Pun Ada

Juasseh Cafe berkata...

susah nak faham ni, poning palo den, tapi aku faham kapitalis memang dah lama menjarah bumi kita, tu pasal ada istilah 'kapitan cina' dan 'kapitan keling'

Tanpa Nama berkata...

bai aku nak tanyalah 3000 tahun sebelum masihi ada ke bendalah kapitalis dan sosialis, ni yang duk sibuk bendalah ni buat apa yang penting humbankan gerombolan united malays national organisation dan be end, selamat aman dan makmurlah malaysia ni.