Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Selasa, 20 Mac 2012

AKTIVIS MUDA DARI KOTA BAHRU DI PENJARA





GAMBAR KLASIK SEBELUM KE PENJARA















AHMAD SYAUQEY: KENAPA HARUS SAYA BAYAR WANG KEPADA PEGUAM UNTUK MEMBELA SAYA ?
MerdekaReview | Mar 19, 2012 07:39:40 pm

"Saya rakyat Malaysia yang miskin, tak mampu untuk dapatkan lawyer (peguam). Kenapa saya harus bayar wang saya kepada lawyer untuk membela saya dalam kes perbicaraan ini? Sedangkan saya lebih mengetahui saya di pihak yang benar dan dianiaya.

Kenapa undang-undang yang digubal ini harus menjadi eksklusif untuk lawyer dan hakim atau pengamal undang-undang sahaja, tidak kepada rakyat seperti saya? Undi saya kepada wakil saya di parlimen adalah untuk menggubal undang-undang untuk keharmonian saya sebagai rakyat negara ini? Demokrasi erti kepada keterlibatan rakyat dalam urusan ke tahap ini."

BACA SETERUSNYA DI SINI:

http://www.merdekareview.com/bm/news_v2.php?n=12857




14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salut utk anak muda yang berani

Tanpa Nama berkata...

Jangan bercakap soal undang2 jika anda seorang yang miskin.

Matrojak berkata...

Kalau tidak silap di luar negara - negara kapir yg makan babi, kalu ada orang/rakyat miskin tak mampu upah peguam maka kerajaan diorang akan sediakan khidmat guaman secara percuma... namun sistem seperti ini tidak wujud di Malaysia yang mempunyai ramai orang-orangnya yang lebeh suka menunjukkan mereka lebeh Islam dari kapal selam... salute kpd anak muda yg berani...

Tanpa Nama berkata...

Gua tabik springggg sama lu bro..Lu mmg berani..

kpd Anon 20 Mac 2012 3:44 PTG

Lu ingat undang2 ni utk org kaya je ke??Lu kaya,apsal lu x tolong bayar kos guaman utk anak muda ni?? Lu ingat kalau kaya,sume benda settle?? Blah la woiii.....

Tanpa Nama berkata...

bang tt, blogger hanief.blogspot.com kena tahan polis!

ape boleh kita buat untuk selamatkan rakan hanief malaysianews!

Rejim gerombolan dah mula tangkap orang blogger, hati hati.

Tanpa Nama berkata...

peguam BN lebih suka merompak rakyat macam sijilat dan peguam umno bangsa india tamil ngaku melayu tu.

Tanpa Nama berkata...

Ya undang undang perlu di semak semula bukan exclusive utk mereka yang pakai kulit cempedak atau songkok di kepala di gelar loyar cam si bisul...hau hau hau hau...bukan kalok takdok loya di sediakan sekor?

janggut berkata...

anon 3.44ptg..padat n bernas komen lu...pada anon 4.15ptg...apasal marah x tentu...double check la dulu komen2 org.....paham kan dulu komen tu..aduiii

don corleone berkata...

Biro bantuan guaman hanya sediakan khidmat peguam untuk tertuduh mengaku salah dan hanya bertindak dalam mengemukakan rayuan. Kecuali untuk kes2 yg mbawa hukuman mati

scumbagexmuslimmalay berkata...

Kalau kat negara kafir mcm Amerika, kalau org tu tak mampu upah lawyer, mahkamah akan provide lawyer free of charge.

Tanpa Nama berkata...

apa sudah jadi dengan biro bantuan guaman?

Pengundi atas pagar berkata...

Beberapa perkara yg memanaskan hati aku dan membuatkan aku angin marah dgn apa yg berlaku setelah baca http://www.merdekareview.com/bm/news_v2.php?n=12857

dan jika benar apa yg budak ni mengadu dlm website tu serta jika minggu depan pilihanraya aku nak undi pembangkang untuk dapatkan perubahan sebanyak mungkin:

1) paksaan bayar bayaran peguam,kemungkinan pihak berkuasa paksa budak ni pakai peguam tu, lepas tu paksa dia bayar tanpa tgk budak tu berkemampuan- ini zalim pada rakyat yg tak berkemampuan

2)polis bertindak kasar+gari+paksa budak ni ke balai bergari setelah budak ni tegur polis tu ttg kesalahan periksa lesen memandu dan menelefon balai utk memastikan identiti polis tu sambil periksa kad kuasa polis - walaupun budak tu bersalah sbb bwk kereta roadtax mati tp dia tidak sepatutnya dikasari digari seperti dia telah sabit kesalahan lakukan jenayah, ini zalim polis pulak xprofessional malah emosional mcm anjing

3)tiada perkhidmatan peguam percuma diberi kepada rakyat xberkemampuan

4) tahanan penjara pengkalan chepa dipaksa berak keluar tahi ramai2 disatu kawasan terbuka, pada 23jun2011 6petang 114 tahanan dipaksa bogel beramai2 berjalan di depan kumpulan tahanan lain yg mengcangkung dlm barisan sebelum dibenar pakai seluar dan kembali mencangkung dlm barisan kumpulan - adakah ini protokol yg sah dan dibenar dlm penjara, sangat zalim tak berperi kemanusiaan

Memandangkan ketua polis mengaku 1% polis makan rasuah, 2 polis UTK sabit kesalahan bom c4 altantunya, polis shah alam pulak tembak head shot kepala adik amirul, itu yg kita tahu melalui utusan b.harian rtm tv3 astro...aku percaya banyak lagi kezaliman ke atas rakyat yg kita tahu....

aku dah tak tahan lagi nak tukar kerajaan, biar pembangkang ambil alih satu penggal dan kita perhati dan rasakan perubahan, selagi kita biarkan UMNO BN berkuasa selagi tu banyak lagi kezaliman+rasuah+ketidakadilan ke atas rakyat.....mari kita undi pembangkang utk PRu akan dtg

Pengundi atas pagar 2 berkata...

merujuk kepada:
http://www.merdekareview.com/bm/news_v2.php?n=12857

ini menunjukkan hukuman penjara dan hukuman civil yg digunakan kepada rakyat xefektif utk membasmi jenayah dan mendidik rakyat yg melanggar peraturan...

kalau budak ni dipenjara dengan perogol bersiri+pencuri selama beberapa tahun, maka budak ni akan terdedah+terpengaruh dgn perogolbersiri+pencuri tu kemungkinan bila budak tu keluar penjara dia pulak bertambah mahir teknik+taktik+perancangan merogol bersiri dan mencuri....

lebih baik kerajaan adaptasi Hukum Hudud & Hukum Takzir secara Islam, sah kesalahan mencuri hukum potong tangan atau potong kaki & tangan bersilang atau buang negeri tanpa perlu penjara (utk keterangan & makluman lanjut ttg Hukum Hudud & Takzir sila hubungi ulama Islam yg bertauliah)

Dapatlah kerajaan jimat kos utk selenggara dan tampung makan minum banduan yg ramai mcm skrg....jika hukuman dilaksanakan depan orang ramai & siaran langsung khas ke, baru lah menjadi pengajaran pada rakyat utk tidak melakukan jenayah...

si pesalah akan malu dengan masyarakat jika dia hilang tangan akibat keslahan mencuri...maka kehidupannya akan susah sbb hilang tangan sebelah mendorong keinsafan ketakutan utk ulangi kesalahan....jika dipenjara dimana makan minum subsidi dijaga, pesalah ni tak takut utk ulangi kesalahan....

sampai masa undang2 kita perlu dirombak agar hukuman yg digunakan adalah bersifat mendidik dan mencegah bukan seperti mendera mental torture seperti hukuman penjara sedia ada skrg....itu pendapat aku

Tanpa Nama berkata...

TAHNIAH kepada Anak Yang berani.
Anda adalah pejuang bangsa,
Orang seperti anda akan dicatitkan dalam sejarah negara sebagai pembela keadilan Nusa dan Bangsa
Mungkin hari ini anda dipenjarakan.
TETAPI esok dan kemudiannya anda adalah wira kepada semua kami yang di luar.