Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 17 Ogos 2012

KENANG KENANGAN BERHARI RAYA DARI PEMBACA




SELAMAT MAIN MERIAM BULUH

tim tukar tiub mengucapkan
selamat main meriam buluh

kalau tak ada mercun meriam
buluh terbaik

jangan tak main
kalau tak main meriam buluh
kalau tak pasang pelita
kalau tak bakar mercun
raya tak sampai


INGATAN INGATAN DARI PEMBACA










MAIN MERIAM BULUH
meriam ni, belakang rumah gua pun ada 3 perdu buluh beting, satu lagi perdu buluh lemang.. rumah kampung, area agak2 luasnya 6 relung tanah bapak gua yang ditanam pokok2 buahan kampung, durian moktan dll.. tanah ni 40 tahun dulu, bapak gua beli regenya RM600.00 jer.. serelung RM100.00.. macam celaka jer murahnya..skrg dah 50k serelung.. sampai kiamat pun gua tak mampu beli lagi.. tanam2 pun, tu sambil2 buat untuk meniaga sayur2an dan buah2 kampung kat pekan sabtu, ahad dan khamis berdekatan..

time raya budak2 muda kampung akan datang mintak kat mak bapak gua nak amik buluh buat main meriam.. omak abah gua memang sporting abes.. cuma dia orang pesan, jangan kacau rebung2 muda sudahlah.. amik elok2, sampah kasi buang.. jangan menyemak pulak dia nak amik rebung jual nanti.. gua dan abang2 gua turut menebang jer main ni.. bukan jadi key player pun..

BUAT BISING DALAM KAMPONG KITA




sejak gua berpindah ke kota, agak2 20 tahun lalu.. macam tak ada lagik budak2 main meriam buluh beting ni.. malas nak tebang dan pikul naik atas bukit gamaknya, sbb nanti ketua kampung yang poyo buat lawatan.. kene leter jer yang maleh ni.. gua balik kampung pun, guna buluh lemang jer buat meriam lepas gian.. bunyinya heheh.. kepih-kepih jer.. jadilah habuan ajar anak2 buat meriam canggih lawan israel pulak nanti...
By Anonymous on KEINDAHAN BERHARI RAYA IALAH MENJAUHKAN DIRI DARI ... on 8/17/12

BERHATI HATI DARI BAHAYA



Aku masa kecik takle main meriam buluh tu tapi aku duduk berhadapan balai bomba selalu nengok org2 bomba main meriam buluh kat kawasan berhampiran balai. Bingit telinga ooo. Sakit ati pun ada. Ada sekali tu aku ngan kengkawan aku main mercun roket sekali mercun tu terkena pondok kat kwsn bomba yg beratap nipah habih terbakor.

Kelam kabut bomba padamkan api. Yg kelakornye pondok ngan balai jarak cuma 30 meter tapi depa keluarkan lori siap pakai pakaian lengkap dgn bunyi siren lagi hahaha. Tapi mercun/meriam buluh sesuai main di kampung especially kat kwsan bendang bukan di bandor.
By luv_ima on KEINDAHAN BERHARI RAYA IALAH MENJAUHKAN DIRI DARI ... on 8/17/12

SAHEH HARI RAYA DAH SAMPAI


kawan aku siniajib tak mainlah meriam konkrit , dia & laki dia siMah pakai C4 lagi power, sampai tinggal cebisan jer!
By opisboi on KEINDAHAN BERHARI RAYA IALAH MENJAUHKAN DIRI DARI ... on 8/17/12


4 ulasan:

underBear berkata...

aku tak penah tengok meriam buluh. aku cuma main meriam tiang lampu dan meriam tanah(tin). meriam tin ni pakcik2 aku yang mengajaq. bangang toi, main tala rumah. tapi takdak pon isteri2 or tok nenek aku bising2. sebab kemeriahan raya memang macam ni...
lain pulak kami main meriam pakai tiang lampu tu. meriah kalo kena ligan dengan JKK atau Polis. kalo tak kena ligan tak best.yang ni gila, memang piau bunyi dia.
isham,kalo aku jumpa hang bagi aku tala meriam kat muka hang sekali ja...pimai2 hang memang tak hensem pon.

Tanpa Nama berkata...

Opisboy punyer cerita paling bes. Mana siniajib dan simah sekaghang?

Tanpa Nama berkata...

Seminggu lepas aku buat meriam buluh.aku lilit gune getah tiub.sebab klu pecah pun xterburai.sebelum rasmi aku 3org kwn aku rendam dulu meriam smlman.sbb mnjadi petua temurun.kateye baru kaw2 au2 meow2.
Tba mlm perasmian slpas redah parit dpt la mlihat hasil.kahkahkah ini dia.org pun dah blik trawih.aku kluo awal dr msjid.bile bedok dan kentong bunyi mkna ye semua dah blik.aku pun dah ready.smbil kawan lain mnyediakan lenteng utk dirase brsame.pembkaran dibuat semua gelak meriam jdi plite.3 kali juga.air set semula dan kali ni kabet direndam dgn myk gas.tapi msih xckp pwer.smbil lenteng brgerak dr mulut ke mulut. Kami perbykn lg kabet.peging telinge dan sorakn.tp kami msih xpuas hti dimne brand kabet xtrbaik.kmi tukar jenama dr pelite ke nenas.agak puas hati kurng habuk.tp xsame kabet tmbng kilo mmg trbaik.cuma skrg dah xde.
Esok mmg ramai buat.geng budak sekolah gune teori baru dgn buluh bngkok.bleh thn.kate ye gas lg pdat.kg sblah buat lg dasat.buat mriam tnah.fuh! Terbaik aku pun melawat sbb die bdk klas aku kt sekolah dulu.meriam tnah mmg baik tp nk set lame. Mmbr aku mula trcabar dan buat meriam besi.welding kt bngkel hujung kg.buluh kami msih rndam.mlm rasmi agak memuaskn tp bunyi bkn degong ada kepiing skit.tp ok a bley fight kg seblah.wlaupun kg sblh kuat skit tp letupan kami lg byk.tp mlm ni kecewa bila nk guna buluh semula.air parit sdah kring.buluh sudah kring sikit jd kmi biarkn.jd tgu mlm trakhir esok.trwih pun xde bley mula awal.kahkah set yg trbaik akn kami buat.

Azli Musiran berkata...

Ayat last cam celaka.. Amik meriak tala kat rambut big mama yg mcm firaun tu... Hahahaha