.

Rabu, 26 September 2012

LAGU NEGARA KU DI HINA

INI SATU PENGHINAA TERHADAP RAJA RAJA RAJA MELAYU


Hina Lagu Negaraku, Timbalan Menteri SK Devamany Harus Diburu

Merujuk kepada laporan portal Malaysiakini, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) memandang serius kenyataan dangkal seorang Timbalan Menteri apabila mengatakan Gangnam lebih popular dari lagu kebangsaan Negaraku. Membandingkan lagu Negaraku dan Gangnam adalah keterlaluan dan lagu Negaraku tidak sepatutnya dihina sedemikian rupa.

Kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, SK Devamany telah menghina lagu Negaraku dengan merendahkan taraf lagu tersebut lebih rendah dari Gangnam. Sepatutnya lagu kebangsaan mempunyai kedudukannya yang tersendiri sama seperti bendera kebangsaan.

Sepertimana yang berlaku pada malam ambang kemerdekaan ketika seorang anak muda menunjukkan ekspresi terhadap gambar pemimpin negara yang kemudiannya ditekan hebat, SK Devamany harus juga diburu, digari dan dibicarakan atas akta hasutan kerana menyebabkan kekeliruan orang ramai yang membandingkan lagu Gangnam dan Negaraku yang sebenarnya tidak layak dibuat perbandingan.

SAMM meminta pihak berwajib menjalankan tugas bagi menyiasat apakah motif lagu Negaraku dihina sedemikian. Apakah sebab lagu Negaraku memang dipandang sebelah mata kerana asal usulnya, maka penghinaan sebegini tidak diambil serius? SAMM juga menyeru orang ramai, NGO dan NGI bertindak memberi tekanan terhadap SK Devamany.

Sekian


Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

SIAPA MAMAT INI?

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Antara Rakaman Mansor Kutuk Guan Eng dan Rakaman Anwar kacau bini orang ketika jadi Timbalan Perdana Menteri, yang mana lebih hebat? Dengar keduanya:
http://satulimatiga.blogspot.com/2012/09/suara-mansor-kutuk-guan-eng-tokong-vs.html

Tanpa Nama berkata...

mamat dlm gambar tu pencipta asal lagu MEMULA MOON....kalau dia masih hidop lg skrg,musti dia mintak royalti sbb Malaysia gunakan lagu dia tanpa izin
..
KAHKAHKAH!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

mamat dlm gambar tu pencipta asal lagu MEMULA MOON....kalau dia masih hidop lg skrg,musti dia mintak royalti sbb Malaysia gunakan lagu dia tanpa izin
..
KAHKAHKAH!!!!!!!!!!!