.

Isnin, 29 Oktober 2012

SATU PERTANYAAN HAKIKU UNTUK KURUN INIPERTANYAAN KURUN INI

hanya ingin bertanya
kepada yang ada ilmu pengetahuan
dizaman nabi dulu siapa sediakan
teks khutubah

ada maik ke - MAJLIS AGAMA ISLAM KAABAH?

saje nak tanya - kah kah kah

MAIK Siasat Imam Tidak Baca Teks Khutbah Disediakan
KOTA BAHARU: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) akan menyiasat dakwaan ada imam atau khatib yang tidak membaca teks khutbah yang diedarkannya termasuk khutbah khas Aidiladha tahun ini.
Setiausaha MAIK Che Mat Che Muda berkata pihaknya akan mengambil tindakan jika mereka yang dilantik oleh MAIK itu ingkar arahan dengan sengaja tidak membaca teks khutbah yang disediakan.
Kebiasaannya MAIK mengeluarkan teks khutbah khas untuk Aidilfitri dan Aidiladha yang disahkan Pengerusi Jawatankuasa Panel Khutbah yang juga Mufti Kelantan dan diedarkan kepada masjid di bawah pentadbirannya untuk dibaca kepada jemaah, katanya kepada Bernama di sini, Ahad.
Beliau mengulas dakwaan ada imam atau khatib di negeri ini yang membaca khutbah berbau politik dan boleh mengelirukan umat Islam yang disediakan pihak lain.
Sebelum ini, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia Datuk Ibrahim Ali turut mengecam Dewan Ulama PAS Kelantan yang didakwa masih mengeluar dan menyebarkan teks khutbah yang dianggap mengelirukan dan menanam bibit kebencian terhadap pemimpin negara.
Bagaimanapun, Che Mat berkata ada surau dan madrasah yang bukan di bawah pentadbiran MAIK menggunakan khutbah yang disediakan pihak lain, dan ini di luar kawalan MAIK.-

YANG CHINA CHINA MAKAN BABI PULAK BUAT BERITA
YANG BERBUIH BUIH MULUT SENYAP AJE
TENGOK TENGOK LAH SIKIT

7 ulasan:

TOK LEBAI GOOGLE berkata...

Teks khutbah Imam besar Najib dan bininya Rosmah yang sediakan. Dulu Mahathir yang sediakan.

Tanpa Nama berkata...

Sekali dalam seminggu semua orang lelaki berkumpul.. khutbah bagi la yang power yang menusuk kalbu dan bersemangat dalam memperjuangkan Islam.. Macam nabi bagi.. ni kadang heran khutbah pasal yang bukan2.. buat mengantuk aje...

Macamana la umat Islam nak maju.. balik jumaat lotih jo.. teks pon nak kena kawal.. Bagi la Imam berkhutbah yang sesuai dengan isu kawasan setempat..

Tanpa Nama berkata...

khutbah kat syria nun tak payah baca teks MPK. Adakah khatib mereka juga akan diambil tindakan yang sama??

bodo macam buduuuu!

didi kota belud berkata...

khutbah tu aku tak ambil pot...tapi yang sering aku alami....balik dari masjid saja..rasa kosong,kurang dan seperti baru balik dari kematian seseorang.....aku nak juga...merasa hidup selepas balik dari masjid...merasa puas...semangat....rindu untuk datang lagi....merasa adanya perlindung...menjadi makin cerdik dari semalam tentang agamaku........yelah.......aku nak merasa hidup bila balik dari masjid....itu saja....tapiiiiiiii.........

Tanpa Nama berkata...

Kamu silap tu......logo tu adalah Majlis Agama Islam Kedah.

Tanpa Nama berkata...

Silap tu......logo tu merujuk kepada Majlis Agama Islam Kedah

Tanpa Nama berkata...

Silap tu......logo tu merujuk kepada Majlis Agama Islam Kedah.