Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 20 Februari 2013

SANDIWARA AL- LAHAD DATU DI SAMBUNG LAGI




 SANDIWARA INI
SIAPA PENULIS SKRIPNYA



Like This Page · Yesterday 

PENCEROBOH Membolosi Sempadan dan melanggar undang-undang Negara tapi tidak di ambil tindakan malah akan di hantar balik dengan aman,Tapi kini membuat tuntutan ke atas Sabah

P/s: Apa misi pihak berkenaan sebenarnya..
1) Adakah mahu melihat kebangkitan rakyat Sabahan melawan penceroboh hingga titisan darah terakhir.?!!

2) atau Adakah Mahu di anggap penyelamat dalam menyelesaikan isu ini ?? Tanpa tindakan tegas malah berunding dengan penceroboh menampakkan kelemahan dalam mempertahankan kedaulatan NEGARA..



KALAU INI BUKAN PENGGANAS
SIAPA KAH MEREKA INI


Bro ini kes serious..bukan drama. Fakta 1.perjanjian pajak north borneo british tahun 1878 ngan sultan sulu untuk pajak sabah berakhir bulan depan iaitu.mac 2013.

 2.sehubung itu filipina telah buka kes untuk menuntut sabah melalui sultan sulu di international court bulan lepas dan terus militan masuk malaysia bulan ni.

 3.selama ini tuntutan filipina tak laku pasal sabah masih dipajak. 

4.international court perlu bukti penddudukan warga sulu disabah maka ini yang menyebabkan rci dibuat untuk halau orang sulu.maka mereka takut dah ingin memberi amaran supaya warga mereka tidak dihalau atas sebab ic palsu. 

5.kerajaan filipina telah runding ngan militan islam dan moro untuk berdamai seketika bagi memudahkan rampasan sabah.ini drama pendamaian mereka dan najib telah tertipu.masakan najib boleh damaikan mereka.sebenarnya agenda mereka sangat besar. 


6.sekiranya tentera malaysia mula serang.militan akan memulaka perang gerila disabah dan ini malaysia tak nak.kerajaan sedar filipina menyokong mereka dari luar.kalau dah damai senjata dah turun on SANDIWARA AL-LAHAD DATU DI TERUSKAN L:AGI


NAK KUTIP HUTANG
DARI NAJIB


----

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hmm...satu soalan saja, mana lu dpt itu fakta numbul 2? Plipin? Kerajaan Sulu bukan kerajaan b'daulat, maksudnya kerajaan Sulu tdk wujud dlm peta PBB. Mereka jg berada di bwh naungan & belas kasihan kerajaan Filipina, olh itu mereka (kerajaan Sulu bodoh) tdk layak utk menuntut Sabah! Gua mo tambah 1 lagi soalan...siapa sebenarnya sultan Sulu? Jamalul Kiram, Nur Misuari, Komando Robot atau taukeh sos tiram? Ada b'puluh2 org Plipin t'utama bangsa Suluk yg mengaku pewaris kesultanan Sulu...siapa sebenarnya mereka? Kbykn daripada mereka adlh mundu2, kaki pecah rumah org, taukeh syabu, pembelit, esmagel rokok & b'mcm2 lg...org Sabah memang cukup kenal siapa itu org Suluk (Plipin)! Cadangan gua - tembak saja 100 org pilipino yg b'kampung di Lhd Dtu, biar dorang mati!

ORIGINAL DIDI K.B berkata...

INI ADALAH UGUTAN JELAS PADA KERAJAAN.....1.KALAU KERAJAAN AMBIL TINDAKAN KERAS PADA MEREKA...KEMUNGKINAN UNDI PENDATANG TANPA IZIN AKAN LARI.......KERANA UNDI INILAH KERAJAAN BERUNDING...INI SEMUA ORANG SABAH TAHU......2.KALAU KERAJAAN BERLEMBUT...INI MENGESAHKAN LAGI MEMANG UNDI HANTU MASIH DITAGIH KERAJAAN KERANA MEREKA TELAH MEMBACA SENTIMEN ANTI UMNO DAN PENDATANG TELAH MERESAP DI KALANGAN RAKYAT TEMPATAN YANG TULIN..INI BERMAKSUD TIADA UNDI UNTUK UMNO......3.UFTI HARAM YANG DIBERI ITU WUJUD ATAU TIDAK..ITU PERKARA KEDUA...PERKARA MAJOR...SIAPA YANG BERTANGGUNGJAWAP PADA PEBAYARAN UFTI ITU. TIADA SIAPA YANG TAHU......4.INI NEGARA BERDAULAT...KALAU UGUTAN KEPADA NEGARA DAN RAKYAT SEBEGINI...KENAPA BERKROPOMI LAGI....FULL FORCELAH ATM..ISU KELUAR MALAYSIA ITU ISU LAIN..ISU SEKARANG..SABAH DALAM MALAYSIA...SO JAGA RAKYAT SABAH...SIAPA MENCEROBOH TANAH MALAYSIA DENGAN NIAT MERBAHAYA....TEMBAK SAMPAI HABISLAH....APA RUNXING RUNDING NI...INGAT NAK BELI KERBAU KE....TEMBAKLAH......

Hamidi Fizie Bin Ahmad berkata...

jadikan malaysia negara republik,maka keturunan sultan sulu dan lain2 sultan dah xde hak ke atas tanah melayu,biar rakyat yang mentadbir negara ini dibawah naungan rakyat seperti mana republik indonesia...itu je cara dia,selagi mana negara masih dibawah kerajaan bersultan,maka macam2 keturunan yang mengaku kerabat sultan nak menuntut tanah rakyat,jadilah macam pulau pinang dan melaka yang xde sultan,xde satu orang pun mengaku keturunan sultan nak tadbir balik melaka,ada pun tu pun palsu,kalau dari sekarang sultan sulu kononnya nak rampas balik sabah,aku x hairan lepas ni kerajaan thai nak amik balik kedah,perlis,kelantan dan terengganu pasni,pastu kerajaan palembang dari indonesia nak amik balik melaka dan johor,lepas tu abis semua tanah malasyia ni tergadai balik kat negara2 yang dulu pernah memberi naungan pada sekitar negeri2 di tanah melayu ni..lepastu xde lagidah ketuanan melayu..pupus semua dah..itu agaknya yang diorang nak..bodoh punya umno

Tanpa Nama berkata...

Fakta 7.Sultan sulu miskin dan tak mampu nak biayai pasukan tentera..Siapa buat funding kalau bukan filipina.Senjata dia adalah senjata standard tentera filipina..sah filipina yang supply..

Fakta8..Dengar sini,mungkinsetelah perang gerila start,malaysia akan tertekan untuk melepaskan sabah dan pada masa sama bn akan cari jalan keluar dengan setuju melepaskan sabah melalu saluran diplomatik melalui mahkamah antarabangsa.dengan ini muka kerajaan akan terselamat dari cemuhan..kononnya patut resolusi UN.

Fakta 9: pasal tu kita perlu kerajaan yang berani dan kuat dengan tentera yang boleh lawan..Kita perlu kuatkan pasukan tentera kita memandangkan tiada backup australia atau UK masa zaman komunis.Filipina ada backup USA yang amat kuat.

Fakta 10 : Kerajaan Filipina akan backup militan dia dan akan halang tentera kita buru mereka kat sulu..Kita jadi sitting duck dan tunggu militan sampai sabah untuk lawan..perang macam ni memang tiada kesudahan..Pasal tu bukan mudah nak serang militan ni kecuali kita sedia langgar filipina dan perang dengan filipina..

Fakta 11: Sabah mungkin boleh lenyap dan maruah negara akan tercemar..Najib pemangkin pekara ini kerana terlibat secara langsung dengan DRAMA penjanjian damai MNLF ngan Filipina..Mereka gunakan kesempatan ini untuk mengagalkan apa sahaja usaha Malaysia untuk serang penganas di filipina kerana mereka sudah damai.Dan juga Malaysia tak boleh pujuk filipina serang militan dia pasal dah damai..Militan yang ada di sabah bukan tentera sultan sulu tapi MNLF yang mengunakan nama sultan sulu untuk serang..

Fakta 12: Sebelum filipina bawak kes pajakan tamat ke mahkamah antarabangsa melalui sultan sulu,Filipina telah mengadakan langkah mengejut dengan mengiktiraf sultan sulu.Ini berlaku pada tahun 2012..Sultan Muedzul Lail Tan Kiram dinaikan sebagai sultan di Jolo pada September 16, 2012 dan diiktiraf penuh oleh kerajaan sah filipina..Ini melayakan sultan sulu bukak kes di mahkamah antarabangsa..

Fakta 13: Kerajaan filipina tidak mahu terlibat secara langsung dalam konflik ini dan membiarkan malaysia terpinga-pinga mencari penyelesaian.Patut filipina tangkap dan heret sultan sulu di Jolo dan paksa dia bawak semua balik..Filipina patut dakwa mereka atas sebab melancarkan perang ke Malaysia..Bukan hanya tanggungjawab Malaysia di sini...Sedarkah TT...Filipina dibelakang semua drama ini..Kononnya dia telah berdamai ngan MNLF dan sekarang MNLF kata dia pun tak terlibat pasal dah letak senjata..Adakeh logik sultan sulu yang miskin )sultan yang ada nama sultan saja) bela tentera dan supply wang macam tu banyak..Dia sendiri jaja nama dan jual pangkat datuk untuk hidup..Istana pun tak de..Mana dia dapat wang????.

Kesimpulan nya malaysia tertipu dan tak bijak ...Satu lagi sedarkah anda malaysia masig bayar RM5300 setahun kepada sultan sulu sampai sekarang sebagai sewa??Ini menguatkan claim sultan sulu sekarang..Bodohnya kita kerana masih bayar duit ini.Walaupun sedikit ini menunjukan kita masih iktiraf penjanjian north borneo tahun 1878..Sabah bye bye..

Tanpa Nama berkata...

Fakta 7.Sultan sulu miskin dan tak mampu nak biayai pasukan tentera..Siapa buat funding kalau bukan filipina.Senjata dia adalah senjata standard tentera filipina..sah filipina yang supply..

Fakta8..Dengar sini,mungkinsetelah perang gerila start,malaysia akan tertekan untuk melepaskan sabah dan pada masa sama bn akan cari jalan keluar dengan setuju melepaskan sabah melalu saluran diplomatik melalui mahkamah antarabangsa.dengan ini muka kerajaan akan terselamat dari cemuhan..kononnya patut resolusi UN.

Fakta 9: pasal tu kita perlu kerajaan yang berani dan kuat dengan tentera yang boleh lawan..Kita perlu kuatkan pasukan tentera kita memandangkan tiada backup australia atau UK masa zaman komunis.Filipina ada backup USA yang amat kuat.

Fakta 10 : Kerajaan Filipina akan backup militan dia dan akan halang tentera kita buru mereka kat sulu..Kita jadi sitting duck dan tunggu militan sampai sabah untuk lawan..perang macam ni memang tiada kesudahan..Pasal tu bukan mudah nak serang militan ni kecuali kita sedia langgar filipina dan perang dengan filipina..

Fakta 11: Sabah mungkin boleh lenyap dan maruah negara akan tercemar..Najib pemangkin pekara ini kerana terlibat secara langsung dengan DRAMA penjanjian damai MNLF ngan Filipina..Mereka gunakan kesempatan ini untuk mengagalkan apa sahaja usaha Malaysia untuk serang penganas di filipina kerana mereka sudah damai.Dan juga Malaysia tak boleh pujuk filipina serang militan dia pasal dah damai..Militan yang ada di sabah bukan tentera sultan sulu tapi MNLF yang mengunakan nama sultan sulu untuk serang..

Fakta 12: Sebelum filipina bawak kes pajakan tamat ke mahkamah antarabangsa melalui sultan sulu,Filipina telah mengadakan langkah mengejut dengan mengiktiraf sultan sulu.Ini berlaku pada tahun 2012..Sultan Muedzul Lail Tan Kiram dinaikan sebagai sultan di Jolo pada September 16, 2012 dan diiktiraf penuh oleh kerajaan sah filipina..Ini melayakan sultan sulu bukak kes di mahkamah antarabangsa..

Fakta 13: Kerajaan filipina tidak mahu terlibat secara langsung dalam konflik ini dan membiarkan malaysia terpinga-pinga mencari penyelesaian.Patut filipina tangkap dan heret sultan sulu di Jolo dan paksa dia bawak semua balik..Filipina patut dakwa mereka atas sebab melancarkan perang ke Malaysia..Bukan hanya tanggungjawab Malaysia di sini...Sedarkah TT...Filipina dibelakang semua drama ini..Kononnya dia telah berdamai ngan MNLF dan sekarang MNLF kata dia pun tak terlibat pasal dah letak senjata..Adakeh logik sultan sulu yang miskin )sultan yang ada nama sultan saja) bela tentera dan supply wang macam tu banyak..Dia sendiri jaja nama dan jual pangkat datuk untuk hidup..Istana pun tak de..Mana dia dapat wang????.

Kesimpulan nya malaysia tertipu dan tak bijak ...Satu lagi sedarkah anda malaysia masig bayar RM5300 setahun kepada sultan sulu sampai sekarang sebagai sewa??Ini menguatkan claim sultan sulu sekarang..Bodohnya kita kerana masih bayar duit ini.Walaupun sedikit ini menunjukan kita masih iktiraf penjanjian north borneo tahun 1878..Sabah bye bye..

Farouk berkata...

aku tengok senjata diorang ni bersih macam baru, baju pun bersih macam baru, tak macam pejuang yang dah lama berjuang... maybe ada kebenaran juga yang ni semua drama je...

Tanpa Nama berkata...

ohhh jadi nak ada perang gerila lah???
pergi mamposs sama kau
jadi tak payah pilihanraya lah???
jadi atas alasan konflik di sabah umno akan memerintah msia sampailah perang tamat n tak tau bila lagi????/
apa bangangganggg niii????


boleh tak rakyat malaysia pakai senjata pakat2 ramai2 nak berunding ????
mesti dh kena akta senjata api
hukum gantgung sampai mati...
di sabah
mana pergi semua undang2 ???
sandiwaraaaa

ORIGINAL DIDI K.B berkata...

TUKAR KERAJAAN KITA BUAT SISTEM BARU YANG LEBIH TEGAS......APA APA HAL...KITA TUKAR KERAJAAN DULU...ITU KEY WORD DIA.....TUKAR KERAJAAN..........

Tanpa Nama berkata...

mencelah sikit...
1.berdasarkan keupayaan dan kemampuan pertahanan filipina terkini,derang xkan berani nak campur tangan isu ni..filipina jauh ketinggalan berbanding malaysia dr segi ketenteraan,jet pejuang pn old school...
2. bg aku,kenapa atm xserang2 penceroboh lahanat ni adalah sbb terlalu byk campur tangan politik...geng2 politik kecut ni takut dengan warga2 ic palsu berbangsa suluk yg merata kat sabah tu, takut hilang undi n worst case memberontak n terjadinya perang gerila yang berpuluh-puluh tahun pun belum tentu setel..
3. askar2 yg duk kepung kat lahad datu tu sebenarnya sgt bersemangat dan tak sabar nak gempur musuh tp green light dr pihak atasan tak dapat2 ats sebab2 rundingan la kononnya..runding apa duk teropong dari jauh je..
4. Andainya betul2 terjadinya perang, bukan seluruh selatan filipina atau bangsa moro atau suluk ni akan support sbb bangsa mereka ni sendiri berpecah belah, berperang sesame sendiri...MILF,MNLF dan Abu Sayyaf bukannya sebulu..tambah2 lagi kelompok ngaku sultan sulu ni ramai...masing2 ada pengikut sendiri..dan bknnya support each other...
5. rujuk ni... http://tausug-global.blogspot.com/ ...plg dibimbangi kalau kuasa yg support militan ni dari belakang bukannya filipina tp US...ada saksi filipina nmpk kelibat warga asing kemungkinan dari US latih militan sekitar Nov 2012 di Kepulauan Tawi-tawi.. mungkin jg sbb back up derang ni US yg buat kita xserang2 derang ni...

papehal pun...US ke Israel ke...serang je la...ini soal kedaulatan dan maruah negara..Bangang!!