.

Selasa, 21 Februari 2017

NAJIB JUAL TANAH MELAYU PADA CHINA MERAH







KEMANA

HILANG

NASIONALIS

BANI MELAYU?

DULU BRITSH

BAWA MASUK

BURUH CINA

HINGGA 

BERUBAH

BENTUK RUPA

TANAH MELAYU

SEKARANG 

NAJIB JUAL

TANAH MELAYU

PADA CHINA

MENGAPA

SENYAP BISU?


China pasti ‘dahulukan’ negaranya, kata Kadir Jasin

 | February 20, 2017
Tanda syarikat China dan pekerjanya akan memonopoli projek yang dibiayai di Malaysia boleh dilihat di mana-mana, kata wartawan veteran itu.

PETALING JAYA: Terdapat banyak bukti menunjukkan bekas perdana menteri,  Dr Mahathir Mohamad betul kerana memberi amaran terhadap bahaya terlalu bergantung dari segi ekonomi di China, kata Kadir Jasin dalam blognya hari ini.
Bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times berkata, kebimbangan Dr Mahathir syarikat dan pekerja China akan memonopoli projek yang mereka biayai di Malaysia adalah berasas kerana ia mempunyai rekod “mendahulukan China” atau “China first”.
“Cara China menjalankan perniagaan dengan memonopoli dan diasaskan kepada konsep ‘China first’ – menyingkap kepada zaman purba apabila masyarakat Cina menganggap mereka adalah pusat bumi,” katanya.
Projek berterusan memulihkan bangunan warisan untuk menempatkan cawangan Bank of China di Pulau Pinang katanya, adalah satu contoh kaedah perniagaan monopoli China.
Menunjuk kepada gambar papan tanda yang dipaparkan di blog beliau, beliau berkata: “Apa yang kamu lihat?
“Anda lihat papan tanda yang sangat cantik, mengumumkan kerja pemulihan bangunan warisan yang tidak lama lagi akan menjadi bank China cawangan Pulau Pinang yang ditubuhkan di Malaysia.
“Kecuali nama bank China, papan tanda menggunakan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
“Tetapi melihat dengan teliti syarikat yang terlibat dalam projek ‘pemuliharaan’ (pemulihan). Ingat, ini adalah projek pembinaan kecil.
“Siapakah arkitek utama? Lo dan tiba-tiba, ia tidak lain daripada Pei Partnership Architects of Park Avenue, New York. Arkitek utama Pei Partnership ialah tidak lain adalah Ieoh Ming Pei Le Grand Louvre yang masyhur.
“Sekarang lihat dengan teliti lajur terakhir yang menyebut ‘kontraktor’. Ingat ini bukan kerja bilion ringgit; paling tidak pun RM15 juta. Tetapi siapa kontraktor?

“Ia adalah China State Engineering Construction (M) Sdn Bhd.
“Ini syarikat yang ditubuhkan di Malaysia, anak syarikat China State Construction Engineering Corporation, menurut Wikipedia, syarikat ke-3 terbesar pembinaan di dunia dan kontraktor am ke-20 terbesar dari segi jualan di luar negara.”
Beliau seterusnya mempersoalkan kemungkinan China menganugerahkan projek berbilion ringgit diperoleh di Malaysia, seperti Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), kepada kontraktor tempatan, apabila kontrak projek biasa seperti pemulihan dan penukaran bangunan warisan dianugerahkan kepada syarikat China.
“Jika kita tidak bodoh atau ejen komisen kepada syarikat China, kita pasti tahu melakukan perniagaan dengan China tidak sama menjalankan perniagaan dengan Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun. Atau, dalam hal ini, dengan mana-mana negara yang mengamalkan demokrasi pelbagai parti.”
Ini kerana hanya ada satu pihak di China – Parti Komunis China (PKC) – dan ia memiliki hampir semua aset ekonomi dan perindustrian China, katanya.
Sejak beberapa dekad lalu, beliau berkata, PKC menjadi konglomerat perniagaan terbesar di dunia dan ia menjalankan perniagaan dengan negara lain di dunia sama seperti seperti cara ia dikawal kerajaan dan tentera di China.
“Apabila Dr Mahathir memberi amaran mengenai bahaya terlalu bergantung kepada China dari segi ekonomi dan ketenteraan, golongan propoganda pro Najib pro menghentam beliau,” kata Kadir.
Tetapi bukti bagi amaran beliau mempunyai asas yang kuat ada “di mana-mana”, katanya.
“China menganggap setiap negara yang berhutang sebagai hamba dan pihak bawahan. Ia adalah satu dakwaan yang keras tetapi benar.”

-----------------

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

betul bro..china first..tak mungkin china akan dulukan org2 malysia termasuk cina malaysia..cuba tanya rafizi ketika petronas berniaga dgn syarikat china di krygytsna...buruh china lebih murah dan sanggup keje lebih masa..org malaysia terutama melayu tak bole keje rajin macam babi..nak blk jumpa bini, nak solat, selalu mc...jgn lupa projek2 gagal oleh company china di amerika latin..point sekarang bukan projek tapi yg penting ada tanah..china merah dtg tanah melayu ketika jamal jamban bersama2 khairy jamaludin menetaskan baju merah..so sama2 merah...sama2 bole niaga lendir china doll..semua ini bole ditutup dgn jubah besar dan serban putih hijau dari parti ahli syyurrga yaknia PAS..selain pejuang melayu, mana waris2 wali melayu yg mengulamakan tanah melayu dulu kala..mana saktinya, mana ghaibnya..talk is cheap..

Tanpa Nama berkata...

tu bank dunia yg cakap ..bank negara malaysia china tak kata apa pun..semua ok je..bila nak siasat forex madey?agak2 gabenor baru ni tahu ke kes forex dulu kala..agak2 apa komen zeti pasal kes forex madeyy??cuba tengok hadi..kes forex takda, kes altantuya takda, tu yg berkat dpt rm90juta tu..ops silap..ada nilai tambahan fulus lagi..

Tanpa Nama berkata...

Bukan salah China lah

Kenapa bagi budak bahalol buat kerja

Salah muka sendiri lah

China tak salah

Ada Quran Sunnah tak nak ikut

Nak jugak ikut DEDAK

Padan muka !!!!

panglimo potaseh berkata...

Secara skala 1 jirat China sama besar dengan 10 maqam Melayu. Kalau 700,000 jirat China maknanye sama luas dengan 7 juta maqam Melayu.

Tanpa Nama berkata...

Malaysia sdg merasai bgmn berdepan dgn komunis korea yg marah. Harap pengalaman ini jd bekal bila satu hari nanti berdepan dgn komunis china, yg jauh lebih besar dan gagah, marah kpd kita!

DIDI KOTA BELUD berkata...

kecil kecil dulu...keluarga aku selalu bilang...dimana ada asap..disitu ada cina...mungkin bapa najib sibuk dgn sarimah kot...itu yg lupa bagitau dia tu....kakakakakakka..buduilah dia sampai mati..kasihan...kakakakakakakka...buduilah kita simpan urang budui pigang duit negara....kakakkaakakak..pokemak punya budui.....

Tanpa Nama berkata...

Testing sekali lagi....
Pelik la,Kenapa takut sangat dengan kemasukan tenaga kerja dari China jika kilang-kilang Malaysia di ambil alih oleh kapitalis China?
Mungkin kualiti-kualiti produk Malaysia seperti Proton akan bertambah kualitinya sebab engineer-engineer melayu di Proton kan belajar tak habis? Engineer cap ayam kan?Mungkin engineer-engineer,pereka-pereka dari China lagi bagus kan,10 kali lebih expert dari engineer-engineer kangkong melayu kan? Orang China kan tamadun nya lebih awal beribu-beribu tahun dari tamadun melayu atau nusantara..Mungkin atuk kepada kamu,atau atuk kepada aku serta atuk kepada bro hisham masih pakai cawat,baru separa "evolve",orang China sudah punya ekonomi yang sistematik kan? dalam masa spesis -spesis di Nusantara masih bermuka seperti beruk mat yeh ,orang China sudah reka senjatakan? Jadi kenapa bro Sham dok beria-ia nak wujudkan propaganda Anti-China,Ni mesti geng-geng yang masih mengamalkan prasangka Ras seperti melayu-melayu PAN,PKR,PAS atau UMNO..hehe.Jangan terburu-buru bro,orang China ni hebat,expert..Mana tahu kereta Proton akan datang boleh terbang setelah pengambil alihan jawatan serta pengurusan dari kompeni China..Engineer proton melayu apa kelas kan..Makan gaji buta kan?engineer cap Ayam,engineer kangkong,di tambah melayu pula..
Relaks Bro Sham,jangan di buat sentimen-sentimen tidak gemar akan tenaga kerja dari Bangladesh,dari Vietnam,dari Nepal malah Indonesia,itu tidak bagus..bunyi nya ibarat cuba menghasut serta mewujudkan sentimen Xenophobia..tak takut kena ketuk dengan geng2 ANTIFASIS ker?Tak takut kena hentak dengan radikal-radikal yang pakai pakaian warna hitam yang menentang secara lantang isu prasangka bangsa ?Tak takut kena buru dengan kelas-kelas pekerja SKinhead radikal yang menentang bermati-matian sentimen prejudis bangsa..CHINA ARE WELCOME as WEST WELCOMING REFUGEE Okay..Sudah-sudah la dok paranoid dengan CHINA..Radikal-radikal Antifasis boleh buat alasan bahawa kamu RASIS,berprasangka buruk terhadap orang-orang dari tanah besar CHINA..Juga boleh Cina Malaysia sedikit terguris sebab kau asyik dok sebar sentimen Anti-China..Melayu islam tak layak nak memerintah Malaysia,baik Barisan Nasional atau PAKATAN,Orang2 yang pandai memerintah yang datang dari latar belakang bangsa yang tamadunya wujud 5000 tahun dahulu. Ingat,orang yang tidak makan di restoren China,tidak gemar masakan cina adalah RASIS okay