Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 16 September 2009

HARI INI HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER







SANG SAKA MERAH PUTEH





KIBARKAN SANG SAKA MERAH PUTEH

berkibar lah sang saka
sejarah anak semua bangsa
dari darah dan ayer mata
untuk kelahiran kami anak malaysia




18 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

xde pon org promote pasal nih huhu

najib berkata...

Selamat Hari Malaysia untuk semua..

jabsp berkata...

Sorry Hisham,walaupun kebencian aku pada umno-bn begitu tinggi pada masa dan ketika ini,namun untuk mengibarkan satu bendera lain selain bendera Malaysia dan bendera Kedah yang sedia ada tidak sama sekali.lagipun aku mana pernah kibar bendera pada mana mana masa pun.

Johan berkata...

Selamat hari Malaysia..ni gua kat Kota Kinabalu ni yg ramai org kibarkan cuma bendera Sabah..takde org amik pot dgn bendera ciplak jalur temberang tu kahkahkah..

woit,bro isham lu tak gi area Masjid India n Batu Road sedut ambience raya thn ni?

Tanpa Nama berkata...

Bang...baca ni? SPeRMa belajar dari dia atau sama sama nak tunjuk handal


Indonesia graft chiefs 'suspects'
President Susilo Bambang Yudhoyono gives a victory speech during official celebrations following the confirmation of his re-election on 20 August, 2009
President Yudhoyono has pledged to tackle Indonesia's endemic corruption

Police in Indonesia have named two senior anti-corruption chiefs as suspects in a criminal bribery case.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/8258013.stm

jimbo berkata...

tp design ni stylo heh

Tanpa Nama berkata...

Kalau saya jadi PM, perkara pertama saya nak buat ialah tukar bendera...sebijik macam USA punya bendera, pencipta/penciplak bendera tu tak dak idea ka? Tu pasal la berat hati nak kibar si jalur gemilang tu

Sukj berkata...

PAK LONG TT,

SEMPENA HARI MALAYSIA, MARI KITA MENGENALI SIAPA BAPA2 NEGARA KITA..

1) TUNKU A.RAHMAN....BAPA KEMERDEKAAN

2) TUN RAZAK...BAPA PEMBANGUNAN

3) TUN HUSSIN...BAPA PERPADUAN

4) TUN ABDULLAH...BAPA DEMOKRASI

5) TUN...JENG JENG JENG...kah kah kah kah kah..kah kah kah...kah kah

TUN MADEY AL SHEIKH KUBANG PASU...'BAPA PELINGKUP'...kah kah kah kah kah..kah kah..kah kah

6) DATUK NAJIB...BAPA TAKUT ISTERI....kah kah kah kah kah..kah kah kah..kah kah

Are RicH K berkata...

hmmm... kompom indonesial akn kata malaysia curi bndera die... biasala 2....

kgpadangbalang berkata...

jabsp,

itulah, lain kali bila Abg Isham bersyarah, baca betul2.

Abg Isham cuba untuk menunjukkan, negara kita ni ciplakan. Semua ciplak, lagu negaraku ciplak memula moon, bendera pun ciplak Amerika.

Asal panji-panji (bendera)Nusantara melayu adalah Sang Saka merah Putih. Itu sebab Indonesia guna bendera jalur merah putih tu, Singapura guna jalur merah putih tu, bendera UMNO guna jalur merah putih (tapi taruk keris kat tengah), bendera asal PAS pun guna jalur merah putih tapi taruk bulan hijau melambangkan Islam (tengok letterhead diorang, atau pergi Jln Raja Laut dan tgk signboard kat HQ diorang).

Dulu ada satu blog cerita pasal perlembagaan Rakyat, buat short film "10 Tahun sebelum merdeka". Dalam tu ada cerita pasal Sang Saka merah Putih ni dan macam mana UMNO hijack untuk guna sebagai panji-panji diorang, tapi letak keris dengan warna kuning kat tengah.

Bendera malaysia ditiru daripada Amerika. Staf JKR Johor yang buat, tapi dia kata jalur merah putih Sang Saka masih ada, pastu bendera Amerika jalur dia putih dulu baru merah.

Terima kasih Abg Hisham.

muhammad rahimi bin hasan berkata...

sang saka merah putih sudah hilang virgin

Tanpa Nama berkata...

Nanti indon kata ciplak plak si merah putih!

Tanpa Nama berkata...

Kawan,

Selamat Hari Malaysia!

Tapi, bila kita sudah ada Jalur Gemilang, kenapa pulak nak kibarkan bendera baru? Bukankah nama "Sang Saka Merah Putih" itu nama bendera Indonesia, nanti diorang tuduh kita curi bendera diorang pulak! Padahal sekarangpun hubungan dua-hala tersangat baik, disebabkan nasi lemak, keris, Rasa Sayang, tarian Pendet dsb, sehingga diorang nak buat "sweeping" sama kita!!!

Tanpa Nama berkata...

Najib baru sedart 16 Sept hari lahir Malaysia.Selamat Hari Malaysia. sebelum ni 31 Ogos hari Kemerdekaan..hanya Malaya merdeka pada 31 )gos 1957. Sabah dan Sarawak belum ikut Malaya menubuhkan Malaysia. Kalau Hari Malaysia 31 Ogos bermakna Malaysia lahir tanpa Sabah & Sarawak..mmc bayi lahir ta ade kaki dan tangan.

Sebenarnya Malaysia diujudkan dengan syarat semua Negara yang menyertainya penubuhan Malaysia mempunyai HAK SAMA RATA. HAK ini sudah luntur..semua ngeri diMalaysia 14 termasuk Wlayah mempunyai HAK SAMA RATA. Maksudnya HAK Sabah & Sarawak daripada 33.33% menjadi 7.14%/
. Patutlah Sabah menjadi Negeri yang paling miskin dalam Malaysia sekarang, walaupun buminya yang terkaya diMalaysia.

Najib kata Sabah ialah Fixed Deposit Negara..betui betui kerana assets sebenarnya ialah PTI yang sudah mendapat MyKad dan menjadi pengundi tetap BE END setiap PU. Baru baru ada eksesais mendaftar PTI diKalabakan untuk menambah asset Fixed Deposit BE END.

Pemimpin Tempatan BE END seperti Pairin, Kurup & Bernard berdiam diri je kerana dapat projek untuk menutup mulut mereka. Mereka senang lenang tapi HAK Sabah tergadai. Ada pemimpin BE END seperti Madius Tangau buat bising tetapi mulutnya ditutup dan akhirnya tak dapat tanding Parlimen.

Hanya pemimpin pembangkang termasuk Datuk Yong Teck Lee, Chong Eng Leong, Datuk Jeffrey, Dr Hiew, Eric Majimbun menyalak. Harap rakyat akan menyahut selakan mereka itu pada PRU13.

SELAMAT MENYAMBUT HARI KELAHIRAN MALAYSIA 16 SEPTEMBER.

Did berkata...

kgpadangbalang...tq!
kadang aku pon tak paham tulisan bro isyam nih. maklomlah...org muda cetek ilmu sejarahnya. tq atas penjelasan anda!

digger berkata...

alangkah malangnya Malaysia yg kucintai ini kalau pukimak2 laknat sial BN masih memerintah...rakan2 yg belum daftar sebagai pemilih dgn SPR,tolong lah daftar cepat...aku merayu kat korang semua...plzzzzzzzzzz....tolong daftar cepat...kita tukar kerajaan iblis ni cepat...aku dah x sanggup nak berpemimpinkan syaitanirrajim utk sepenggal lagi!

Tanpa Nama berkata...

Walaupun kerajaan BN macam lahanat,tapi aku tak sanggup negara ini diperintah lahanat daripada kalangan PR yang semakin jelas lebih kurang lahanatnya macam BN..x taulah kalau dapat perintah Malaysia jadi macam mana..Mungkin akan aku terpaksa mengemis di tanah air aku sendiri..BN lahanat,PR lagi lahanat sebab menggunakan agama untuk menghalalkan apa yang haram dan mengharamkan apa yang halal..

Ras

Tanpa Nama berkata...

aku dh daftar 2 bulan lepas.. simple jer.. gi pejabat pos cakap nk daftar pengundi.. isi borang.. pastu settle.. x sampai 10minit.. so kenkawan yg belum mendaftar tu.. jum ramai2 gi daftar.. next pru kita bg lg satu gelombang tsunami baik punyerr..

p/s: aku ada dgr, mana2 nama yg layak tapi x daftar ni geng BN dgn kerjasama SPRM gunakan sbg pengundi hantu mereka, benarkah?

selamat hari Malaysia.